Флагманський AMD Ryzen Threadripper PRO 9995WX набрав понад 173 тисячі балів у Cinebench R23

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
tornadox
Member

Повідомлення

2045 рік. Юра підключає ARM-ноутбук до ARM-монітора через ARM-USB і голосно кричить: «АЯКЖЕ Я КАЗАВ! x86 ВИМЕР, Я ПЕРЕМІГ!».
Поруч збоку сидить пенсіонер, який на Ryzen 9 9950X в емуляторі запускає Windows XP для запуску Excel 2003, бо воно просто працює.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Liam: 21.07.2025 06:13 Я розумію, що Вас тут усі тролять, але ж Ви самі у цьому винні.
а ви впевнені що це мене тролять?
Liam: 21.07.2025 06:13 Не треба категорично стверджувати те, що не має стійких доказів.
докази я даю. Може ви та інші спробуєте так само?
dead_rat: 21.07.2025 06:38 Порівняйте ціни іх проприєтарних технологій проти стандартних. Амазон завжди демпінгує, щоб пересадити клієнтів на проприєтарщину, бо тоді вони вже нікуди не дінуться.
а не дуже спец в сервісах AWS, але мені здається що сервіси що на х86 що на АРМ - ті самі. Тому я не розумію про яку проприєтарщину ви кажете.
Alligator: 21.07.2025 09:36Ага, а ще RAID масив, два БЖ й т.д., не підскажите як дублювання запіхнути у 1U коли у серверу навіть фізично відсутній слот під другий БП? А сам БЖ та диски коштують грошей?
я вам дам одну ідею, до прикладу:
- є сервер еліту класу з надійністю 99% за умовних $10k
- є кластер з 3-х бомж серверів (AMD Ryzen, ECC RAM, ..) за умовних $1k. Кожен з них має надійність 90%
питання - яка надійність будет у цього кластера?

Відправлено через 1 хвилину 48 секунд:
оце все що ви можете? дуже слабо

давайте почнем з аналізу Ampere Altra Max та пошуку конкурентів у х86, аналізу результатів і тд. Зможете?
dead_rat
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 15:55
dead_rat: 21.07.2025 06:38 Порівняйте ціни іх проприєтарних технологій проти стандартних. Амазон завжди демпінгує, щоб пересадити клієнтів на проприєтарщину, бо тоді вони вже нікуди не дінуться.
а не дуже спец в сервісах AWS, але мені здається що сервіси що на х86 що на АРМ - ті самі. Тому я не розумію про яку проприєтарщину ви кажете.
Lambda, Dynamo DB, Maria DB, SQS/SNS і далі по списку
Graveworm
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 15:55яка надійність будет у цього кластера?
Ймовірність, що всі 3 здохнуть - 0.1%, що на порядок надійніше, ніж в одного дорогого ;)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.07.2025 16:01 а не дуже спец в сервісах AWS, але мені здається що сервіси що на х86 що на АРМ - ті самі. Тому я не розумію про яку проприєтарщину ви кажете.
Lambda, Dynamo DB, Maria DB, SQS/SNS і далі по списку
беру до прикладу Lambda - бачу: Since September 2021, AWS Lambda has offered customers the choice to run on x86 or Arm-based Graviton2 processors
https://aws.amazon.com/blogs/apn/compar ... nalysis-2/

тобто воно працює і на х86 і на АРМ. Але я так зрозумів що ви хотіли сказати протилежне.
Перевіряти всі решта, чи ви дасте нормальну відповідь?
Graveworm: 21.07.2025 16:18 яка надійність будет у цього кластера?
Ймовірність, що всі 3 здохнуть - 0.1%, що на порядок надійніше, ніж в одного дорогого
якщо чесно - фантастика :beer:
дуже рідко хто може дати правильну відповідь, хоч вона ніби очевидна

Alligator - ви зрозуміли ідею?
dead_rat
Member

Повідомлення

yuriy_dd
Мій приклад був не про Арм проти х86, а про Амазонівську проприєтарщину
Alligator
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 16:30якщо чесно - фантастика
дуже рідко хто може дати правильну відповідь, хоч вона ніби очевидна
Alligator - ви зрозуміли ідею?
Вірна відповідь з практики: наявність резервних копій у сторонньому ЦОД, бо дві ракети С-300 і один мега сервер з 99,999% чи 100 серверів 90% з генератором не мають значення без наявності мережі. :-P
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dead_rat: 21.07.2025 16:40 Мій приклад був не про Арм проти х86, а про Амазонівську проприєтарщину
добре - я кажу виключно в конектсі АРМ вс х86
Alligator: 21.07.2025 17:39Вірна відповідь з практики: наявність резервних копій у сторонньому ЦОД, бо дві ракети С-300 і один мега сервер з 99,999% чи 100 серверів 90% з генератором не мають значення без наявності мережі
а ви не пробувала розглядати фізичні сервери з hetzner на Райзенах? там доречі і АРМ є
Alligator
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 18:58а ви не пробувала розглядати фізичні сервери з hetzner на Райзенах? там доречі і АРМ є
Саме цей ДЦ штрафує за вхідний ДДОС та блокує айпі за "сіську" на віртуалці клієнта, тому це останній ДЦ у Європі який би порекомендував у користування під прод, для тестів hetzner і ovh шикарні, але казати про безпеку даних коли у них у машзалах стоять кімнатні вентилятори...
Є ряд користувачів обмежених у ПЗ та розміщенню серверів, наприклад державні організації мають розміщувати сервери у власних ЦОД з проходженням Комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) виключно через провайдерів які отримали дозвіл як Захищені вузли доступу до мережі Інтернет (ЗВІД), тому просто так взяти і перенести свої сервера закордон неможливо, не кажучі, що для файлообінників і відеонагляду це фактично нереально, наприклад біля сотні камер споживає 40 Тб трафіку, і якщо в Україні це умовно 5000 грн на соціальному тарифі провайдеру то у Нідерландах 100 Mbit безліміту вартують дуже дорого.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alligator: 21.07.2025 20:32Саме цей ДЦ штрафує за вхідний ДДОС та блокує айпі за "сіську" на віртуалці клієнта, тому це останній ДЦ у Європі який би порекомендував у користування під прод
я ніби користувався, проблем не було, IP ховав за cloudflare
Alligator: 21.07.2025 20:32але казати про безпеку даних коли у них у машзалах стоять кімнатні вентилятори...
я ж казав - дешман сервери, просто більше
Alligator: 21.07.2025 20:32і якщо в Україні це умовно 5000 грн на соціальному тарифі провайдеру
це хто так дає? чи це секрет?
Alligator: 21.07.2025 20:32у Нідерландах 100 Mbit безліміту вартують дуже дорого
я бачу що ovhcloud - пропонує: 1Gbit/s unmetered and guaranteed безкоштовно
Alligator
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 22:54це хто так дає? чи це секрет?
Датагруп, Київстар та Фарлеп-Інвест при умові, що це не для комерційного користування.
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 21.07.2025 15:55оце все що ви можете? дуже слабо

давайте почнем з аналізу Ampere Altra Max та пошуку конкурентів у х86, аналізу результатів і тд. Зможете?
Слабо — це якраз відсутність критичного мислення, що добре видно з ваших дописів.

Колеги, які працюють на Mac (звісно, на нових моделях із M-чіпами), переважно використовують лептоп як віддалений термінал: працюють із кодом локально, а вся інфраструктура — у хмарі. І, як не дивно, в тій хмарі все обертається на x86.

Чому так? Бо ніхто при здоровому глузді не буде переносити продакшн на ARM лише заради сумнівної економії. Навіть якщо ARM-сервери в Oracle Cloud Infrastructure коштують майже безкоштовно — це максимум "для побавитись" або для тестування.

У реальних продуктах на продакшені головне не ціна CPU, а стабільність, сумісність, відлагоджений стек, і кадри. А з кадрами проблема — далеко не кожен розробник навіть уявляє, що там під капотом ARM, не кажучи вже про low-level оптимізацію. Набрати команду, яка з цим справиться — дорожче, ніж будь-яка економія.

Те саме й у геймдеві: портing на ARM — це біль. Valve, наприклад, чесно зізнавались, що оптимізація під PS3 не окупилась. Аналогічні історії були зі Switch. Всі топові виробники вже давно зробили висновки: PS5, Xbox, навіть Steam Deck — усі на x86. Бо це архітектура зворотно сумісна, зрозуміла розробникам, і не вимагає танців із девкітами та екзотичними інструкціями.
Alligator
Member

Повідомлення

tornadox: 22.07.2025 08:47Чому так? Бо ніхто при здоровому глузді не буде переносити продакшн на ARM лише заради сумнівної економії. Навіть якщо ARM-сервери в Oracle Cloud Infrastructure коштують майже безкоштовно — це максимум "для побавитись" або для тестування.

У реальних продуктах на продакшені головне не ціна CPU, а стабільність, сумісність, відлагоджений стек, і кадри. А з кадрами проблема — далеко не кожен розробник навіть уявляє, що там під капотом ARM, не кажучи вже про low-level оптимізацію. Набрати команду, яка з цим справиться — дорожче, ніж будь-яка економія.
Це якраз і є основною причиною демпінгу VPS, особливо коли не ставити наявне ядро, а просто віртуалізацію то користувач навіть не здогадається, що у нього умовна убунту працює на ARM бо lscpu виводитиме 2.5ГГц Віртуал ЦПУ :shuffle:
tornadox
Member

Повідомлення

Alligator
Користувач який полізе в консоль одразу помітить що там не х86, хоча би по назві пакетів чи ядра. А робити на серверах трансляцію Х86 мабуть не вигідно, хоча цілком можливо. Та і в більшості випадках якщо людина замовляє таку VPS то там білому по чорному написано що там за vCPU.

В принципі нічого поганого не бачу якщо на таких віртуалках чи в контейнерах буде крутитися якийсь софт по типу баз даних, те що вже написане і оптимізоване підАРМ опенсорс комюніті або тех гігантами.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 22.07.2025 08:47 Слабо — це якраз відсутність критичного мислення, що добре видно з ваших дописів.
звинувачення, без доказів
tornadox: 22.07.2025 08:47Чому так? Бо ніхто при здоровому глузді не буде переносити продакшн на ARM лише заради сумнівної економії
все вже давно працює на АРМ, звичайно що фанати х86 - будуть заперечувати очевидні факти
tornadox: 22.07.2025 08:47У реальних продуктах на продакшені головне не ціна CPU, а стабільність, сумісність, відлагоджений стек, і кадри
якби ви проявили критичне мислення - і пошукали коли основний софт (наприклад для Лінукс) почав підтримувати АРМ - то вас би напевне це здивувало - бо фактично з початку 2000-х років
софт написаний на С/С++ - який просто компілюється, там не потрібно якогось особливого знання
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.07.2025 15:02
tornadox: 22.07.2025 08:47 Слабо — це якраз відсутність критичного мислення, що добре видно з ваших дописів.
звинувачення, без доказів
tornadox: 22.07.2025 08:47Чому так? Бо ніхто при здоровому глузді не буде переносити продакшн на ARM лише заради сумнівної економії
все вже давно працює на АРМ, звичайно що фанати х86 - будуть заперечувати очевидні факти
tornadox: 22.07.2025 08:47У реальних продуктах на продакшені головне не ціна CPU, а стабільність, сумісність, відлагоджений стек, і кадри
якби ви проявили критичне мислення - і пошукали коли основний софт (наприклад для Лінукс) почав підтримувати АРМ - то вас би напевне це здивувало - бо фактично з початку 2000-х років
софт написаний на С/С++ - який просто компілюється, там не потрібно якогось особливого знання
Якщо для вас "все давно працює на ARM" - це аргумент, то я раджу відкрити хоча б bug tracker будь-якого великого проєкту з multi-arch підтримкою.

І так, C/C++ компілюється… але доти, поки не виявиться, що якась бібліотека не оновлювалась з 2012 і ламає півстеку. Ваші доводи - як Raspberry Pi в датацентрі, це можливо, але лишено common sense
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 22.07.2025 15:48 Якщо для вас "все давно працює на ARM" - це аргумент, то я раджу відкрити хоча б bug tracker будь-якого великого проєкту з multi-arch підтримкою.
давайте приклад, аж цікаво
tornadox: 22.07.2025 15:48І так, C/C++ компілюється… але доти, поки не виявиться, що якась бібліотека не оновлювалась з 2012 і ламає півстеку
в мене є код, навіть 25 річної давності, успішно переїхав на АРМ
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 22.07.2025 15:52 в мене є код, навіть 25 річної давності, успішно переїхав на АРМ
кидайте лінк з гітхаба, ми всім форумом подивимося :laugh:
якщо вже бути точним то Hello World коду вже 50+ років
theoretic
Junior

Повідомлення

yuriy_dd: 20.07.2025 13:28
item2: 20.07.2025 10:02Тобто Altra Max відстає по однопотоку майже в 4 рази від x86. Altra - це спеціалізований проц, де забили на однопотік, де забили на об'єм кешу на одне ядро, який дуже важливий для деяких задач
цікаво - знаєте актуальні на 2021 рік х86 проци які би були швидші?
item2: 20.07.2025 10:02x86 так теж може, якщо випустить проц на 128 e-ядер від Intel або LP-ядер від АМД, які в чотири+ рази менші за площею і значно менше споживають. А якщо ще порізати кеш і викинути застарілий набір команд, який використовують може пару відсотків користувачів...
ключеве тут - якщо

Відправлено через 2 хвилини 25 секунд:
Denvys5: 20.07.2025 12:33А нашо 2024? У сабжі R23 - золотий стандарт індустрії
я знаю що старі тести були менш оптимізовані під АРМ, і якраз 2024 - добре оптимізований

вам не подобаються новіші тести, де х86 показує себе гірше, і ви би хотіли використовувати старі тести, які менш оптимізовані під АРМ?

та так і кажіть тоді
Конкурента ... в чому?
В тому що floating point в ньому в 2 рази гірший? Чи можливо в тому що при тестуванні в dou він систематично вилітав, не працював на заявленій частоті, доступу до bmc відсутній згідно ліцензії, а для того щоб прошивку оновити (бо надали апарат з старою прошивкою) необхідно очікувати кілька місяців ... і певно що відправляти апарат до виробника.
З приводу результатів тестів ... добре памятаємо як антуту та псмарк комусь додавало бали, чи не памятаєте?
А хто ж міг перемогти вашого улюбленого ... у 2017 році, до прикладу був процесор Sparc M8 який на 32 ядрах в хвіст і в гриву обганяв Altra 128-30 в тесті SPECjbb2015-MultiJVM max-jOPS
yuriy_dd
Member

Повідомлення

theoretic: 27.07.2025 09:21В тому що floating point в ньому в 2 рази гірший?
хочете сказати що Cinebench 2024 - не використовує floating point?
theoretic: 27.07.2025 09:21Чи можливо в тому що при тестуванні в dou він систематично вилітав
не знаю про який ви тест. Я дивлюсь на цей:
theoretic: 27.07.2025 09:21 З приводу результатів тестів ... добре памятаємо як антуту та псмарк комусь додавало бали, чи не памятаєте?
дуже далеко не потрібно ходити - matlab і зараз "любить" інтела
theoretic: 27.07.2025 09:21А хто ж міг перемогти вашого улюбленого ...
це просто проц, при чому тут - улюбленого?
theoretic: 27.07.2025 09:21у 2017 році, до прикладу був процесор Sparc M8 який на 32 ядрах в хвіст і в гриву обганяв Altra 128-30 в тесті SPECjbb2015-MultiJVM max-jOPS
тобто якщо Sparc M8 з 2017 швидший ніж Altra з 2021, яка у свою чергу швидша за все що було у 2021 з х86 - то це має бути крутий проц - швидший за всі х86 в період 2017 - 2021
я нічого не знаю про нього, ни про його архітектуру
може зараз є продовження пристроїв з цим процом? можна щось купити - так дешево як М4 для тестів?
Відповісти