Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Закрито
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
man1242
Member

Повідомлення

vsx: 05.05.2025 09:42
man1242: Потребление врам на 2гб на нвидиа меньше чем у амд в киберпуке, хотя в любом случае 16гб врам это преступно мало, хотя скрипя зубами в 2к с длсс квалити думаю можно пролезть.
Откуда ты знаешь какое там потребление врам?
И да, поставить 16гб на 5080 могли только жаднющие маркетологи самой жадной компании
на моем амд в этой же сцене было потребление 7850мб с amd sam on, на зеленой карте уже 6100 хотя тоже ребар вкл инвидиа инспекторе, в фф16 тоже 11гб врам потребление против 14
vsx
Member

Повідомлення

man1242: 05.05.2025 09:53 на моем амд в этой же сцене было потребление 7850мб с amd sam on, на зеленой карте уже 6100 хотя тоже ребар вкл инвидиа инспекторе, в фф16 тоже 11гб врам потребление против 14
Нет утилиты которая показывает потребление врам, ты видишь только резервирование. На амд оно всегда больше, зачастую потому что там больше памяти
alumem
Member

Повідомлення

man1242
Если судить по ютубчику то 9070 серия +- сравнялась с резервированием памяти
Vlaad13
Member

Повідомлення

luckygamerks: 05.05.2025 00:17
Vlaad13: 04.05.2025 22:46 деяким користувачам форума важко уявити що існують люди які багато заробляють
і для таких людей не є проблемою купити карту на старті за будь яку ціну :laugh:
але вони думають що такі люди тупі - а ось вони сидять на своїй карті яка коштує 200 долларів і тому вони розумні :lol:
Цікаво, а дочого тут це? І повідомлення про 580?
Ви в кожні темі, аби щось ляпнути, я бачу ви, як взяли 4070 та платформу ам5, так відразу стали компьютерним експертом? Все також дивитесь руснявих техноблогерів?
Ви весь час кажете що 5000 покоління погане а 4000 нормальне, виходить 5070ті яка = 4080супер тільки коштує 43к, протиріччя ніде не знайшли?
Я купив райзен за 7500 бо ціна зарішала, потім можно було купити 13600кф за 6000 але тоді таких пропозицій не було.
Інколи русняві техноблогери норм контент викладать - а чим поганий їх перегляд?
man1242
Member

Повідомлення

alumem: 05.05.2025 10:54 man1242
Если судить по ютубчику то 9070 серия +- сравнялась с резервированием памяти
ну тут сложно тесты найти чтоб адекватные были, но если брать по палате вообщем с ютубов
спойлер
Зображення
в любом случае пишу то что у меня было
спойлер
Зображення
Знаю что еще с gtx 1000 серии у зеленых более агресивная упаковка текстур идет в память чем у красных, много споров было а хватит ли 6гб для 1060 :D

Відправлено через 4 хвилини 23 секунди:
vsx: 05.05.2025 10:08
man1242: 05.05.2025 09:53 на моем амд в этой же сцене было потребление 7850мб с amd sam on, на зеленой карте уже 6100 хотя тоже ребар вкл инвидиа инспекторе, в фф16 тоже 11гб врам потребление против 14
Нет утилиты которая показывает потребление врам, ты видишь только резервирование. На амд оно всегда больше, зачастую потому что там больше памяти
единственная игра что серьезно резевирует это блек опс6, там все 24гб были забиты что хром не стартовал после 3х часов подряд каток в зомби :lol:
alumem
Member

Повідомлення

man1242
да оно как обычно от игры зависит
спойлер
Зображення
Striker
Member

Повідомлення

Доброго дня. Потестив вчора свою 9070 XT Aorus. Температура пам'яті не піднімалася вище 88 градусів при 340 Вт, хотспот 88, ГП 63 (корпус Deepcool 55 Mesh з 4 кулерами, 2 на вдув, 2 на видув). Вентилятори при цьому розганяються до 1900 об., що вже добре чутно, але не критично, системник під столом. До цього 3060 Asus Tuf взагалі не чути було на 1300-1400 об., цю вже починаєш трохи чути на 1200-1300. З андервольтом ще не пробував, не було коли. Півдня чистив блок від пилу, гнув ці довбані дубові проводи з нового БЖ be quiet, намагався зробити кабель-менеджмент (краще це не бачити :laugh:).
В Cyberpunk, Hogwarts Legacy RT, Kingdom come 1, 2 на win10 були якісь статори, думав, що упор в далеко не новий проц 11400f. Оновив віндовс до 11, прибрав андервольт проца з 1.11V на Авто і все стало ок, жодних статорів, все плавно. В CP77 щось близько 80-100 фпс, Hogwarts 60-70 з фулл RT, KCD 2 на ультра 70-80 стабільно. Але вилізла якась незрозуміла хрінь - ще на Win10, коли виключаєш комп, він відразу сам вмикається. Виключив швидке завантаження в Віндовсі, стало все ок. А на Win11 в самому віндовсі такої опції немає, в Bios вимикав - також нічого, і далі сам вмикається. Сьогодні спробую ще вбити драйвер і заново установити, потім поставити іншу відеокарту, щоб упевнитися, що це не новий БЖ дає. Коротше, все чудово, крім цієї лажи, материнка H510 m, Bios стоїть передостанній, в останньому нічого такого не додали, але ще спробую його оновити. Була у когось колись така проблема, це прикол саме AMD? В Біосі ще пробував ставити PCIE gen 4 замість авто, не допомогло. Якщо не вийде вилікувати, буду пробувати повертати. Або доведеться ще оновити проц, мамку і оперативу, але я не впевнений, що і на нових залізяках такого не буде.
man1242
Member

Повідомлення

Striker: 05.05.2025 11:33 Доброго дня. Потестив вчора свою 9070 XT Aorus. Температура пам'яті не піднімалася вище 88 градусів при 340 Вт, хотспот 88, ГП 63 (корпус Deepcool 55 Mesh з 4 кулерами, 2 на вдув, 2 на видув). Вентилятори при цьому розганяються до 1900 об., що вже добре чутно, але не критично, системник під столом. До цього 3060 Asus Tuf взагалі не чути було на 1300-1400 об., цю вже починаєш трохи чути на 1200-1300. З андервольтом ще не пробував, не було коли. Півдня чистив блок від пилу, гнув ці довбані дубові проводи з нового БЖ be quiet, намагався зробити кабель-менеджмент (краще це не бачити :laugh:).
В Cyberpunk, Hogwarts Legacy RT, Kingdom come 1, 2 на win10 були якісь статори, думав, що упор в далеко не новий проц 11400f. Оновив віндовс до 11, прибрав андервольт проца з 1.11V на Авто і все стало ок, жодних статорів, все плавно. В CP77 щось близько 80-100 фпс, Hogwarts 60-70 з фулл RT, KCD 2 на ультра 70-80 стабільно. Але вилізла якась незрозуміла хрінь - ще на Win10, коли виключаєш комп, він відразу сам вмикається. Виключив швидке завантаження в Віндовсі, стало все ок. А на Win11 в самому віндовсі такої опції немає, в Bios вимикав - також нічого, і далі сам вмикається. Сьогодні спробую ще вбити драйвер і заново установити, потім поставити іншу відеокарту, щоб упевнитися, що це не новий БЖ дає. Коротше, все чудово, крім цієї лажи, материнка H510 m, Bios стоїть передостанній, в останньому нічого такого не додали, але ще спробую його оновити. Була у когось колись така проблема, це прикол саме AMD? В Біосі ще пробував ставити PCIE gen 4 замість авто, не допомогло. Якщо не вийде вилікувати, буду пробувати повертати. Або доведеться ще оновити проц, мамку і оперативу, але я не впевнений, що і на нових залізяках такого не буде.
щас за бортом будет + 40 и поехали :lol: :lol: помню прошлое лето хотспот с 84-86 при +25 улетел когда в комнате было 37+ за 92-93 с оборотами + 2250 :D

Відправлено через 3 хвилини :
Striker: 05.05.2025 11:33 Доброго дня. Потестив вчора свою 9070 XT Aorus. Температура пам'яті не піднімалася вище 88 градусів при 340 Вт, хотспот 88, ГП 63 (корпус Deepcool 55 Mesh з 4 кулерами, 2 на вдув, 2 на видув). Вентилятори при цьому розганяються до 1900 об., що вже добре чутно, але не критично, системник під столом. До цього 3060 Asus Tuf взагалі не чути було на 1300-1400 об., цю вже починаєш трохи чути на 1200-1300. З андервольтом ще не пробував, не було коли. Півдня чистив блок від пилу, гнув ці довбані дубові проводи з нового БЖ be quiet, намагався зробити кабель-менеджмент (краще це не бачити :laugh:).
на моей 7900хтх проблем не было, разве что если игра окне без рамок на фоне а ты альтаб в хроме бывало сайты на половину заливки залипало но то я так понимаю прекол фрисинка бо на нвидиа хром от игры гсинг различает. Чуть не забыл, если использовать hdmi 2.1 с фрисинком карта тупо ide режиме жрет на 10ват больше чем дисплей порт :rotate:
Striker
Member

Повідомлення

man1242: 05.05.2025 11:46щас за бортом будет + 40 и поехали помню прошлое лето хотспот с 84-86 при +25 улетел когда в комнате было 37+ за 92-93 с оборотами + 2250
Можна андервольтнути на -100Вт, знизити Паверліміт, трошки зменшити налаштування накрайняк і якось пережити пару місяців. А на осінь можна вже кочегарити пічку.
luckygamerks
Member

Повідомлення

Vlaad13: 05.05.2025 10:58
luckygamerks: 05.05.2025 00:17

Цікаво, а дочого тут це? І повідомлення про 580?
Ви в кожні темі, аби щось ляпнути, я бачу ви, як взяли 4070 та платформу ам5, так відразу стали компьютерним експертом? Все також дивитесь руснявих техноблогерів?
Ви весь час кажете що 5000 покоління погане а 4000 нормальне, виходить 5070ті яка = 4080супер тільки коштує 43к, протиріччя ніде не знайшли?
Я купив райзен за 7500 бо ціна зарішала, потім можно було купити 13600кф за 6000 але тоді таких пропозицій не було.
Я привів приклад з 4070 і про 4000 покоління, і казав, що воно не мало значного росту, але в цілому вийшло збалансоване. Другими словами, сказав, що ви зробили вибір більш менш правильний і вчасно. Хоча 4070 супер вийшла веселіше ніж 4070, не вистачало їй лише 16 гб памяті. Зараз зявляться ті хто скаже, що їй 12 достатньо і сам чип не потягне. :) Хоча для тих хто розглядав бу 6800xt за 12 тисяч взагалі була імба.
В цілому малось на у вазі, що пару років тому на 4000 було в рази більше сенсу оновлюватися після 3000, ніж на 5000 після 4000 зараз. Я думаю більшість як би знала якою буде 5000 лінійка, оновилимь би ще рік, а то і два назад.
Так ми трохи звикли до часів коли нові покоління майже подвоювало продуктивність і так ми знаємо, що прогрес сповільнюється, є обмеження та інше, проце я теж вище писав.
Але ж якщо в 5070tiта више ще якийсь прогрес є, то все, що нижче це плювок в покупця.
Тепер про 4070ti та 4080 super.
Я те ж дивлясь огляди, як і усі тут. Є відверто паршиві канали, а є достатньо професійні.
Що особисто я бачу навіть після оновлення драйверів?
1) Чимало проектів в яких 5070ti рівна 4080 super, але і не мало проектів де вона відверто таки зливає, іноді відчутно зливає 4080 super.
2) У тих проектах де вони все ж таки рівні по фпс, споживання енергії у 4070ti звісно менше, а в тих проектах де вона зливає в кращому випадку виходить 1 к 1 при співвідношені ватт/фпс. Так, що те ж не все так однозначно.
3) Яка була ціна 4080 super в літку того року? Набагато вище 43? Наприкоад розетка продавала palit 4070 super JetStream за 47 були і краші акції та ціни, в той же час принайні 4080 super на сьогодні в цілому продуктивніша. Я ж написав, якщо завдяки драйверам, вони підтягнути продуктивність, ще, то звісно буде добре.
Так, що особисто я на сьогодні не бачу, що б 5070ti була рівною 4080 super.
Відносно цін, ми і так бачимо, що вони вже майже стабілізувалася і якщо не буде значного скачку валюти, то сильно вверх і вниз вони вже не підуть, хоча надія є.
Тому в цілому 5070ti не рівна 4080 super, ціна за майже аналогічний період відрізнялася не дуже.
Тому в чому протиріччя?
Звісно ж у людей зараз як завжди залишились 3 варіанти:
1) Купувати актуальне покоління, бо так воно звісно ж краще попереднього, правда на міліметри.
2) Купувати бу попереднього покоління, але дивлячись на ціни на барахолкпх вже таки, краще брати знов ж таки нове покоління, бо люди намагаються продавати попередню лінійку по ціні актуальної.
3) Знов таки чекати. Але якщо у когось умовна 3000 серія, за виключенням 3050, то може і не ає сенсу дуже пипатись, а ось старіші карти можливо є сенс міняти, бо не відомо, що буде завтра.
Yurius
Member

Повідомлення

man1242: 05.05.2025 11:46щас за бортом будет + 40 и поехали помню прошлое лето хотспот с 84-86 при +25 улетел когда в комнате было 37+ за 92-93 с оборотами + 2250
вам самому нормально живеться, коли вкомнаті +37? там винайшли кондіціонери,якщо що :D
luckygamerks
Member

Повідомлення

Yurius: 05.05.2025 14:31
вам самому нормально живеться, коли вкомнаті +37? там винайшли кондіціонери,якщо що :D
Є ж люди які люблять більше холод, а є ті що полюбляють спеку. Може людина так гріється :lol:
Vlaad13
Member

Повідомлення

luckygamerks: 05.05.2025 14:28
Vlaad13: 05.05.2025 10:58
Я привів приклад з 4070 і про 4000 покоління, і казав, що воно не мало значного росту, але в цілому вийшло збалансоване. Другими словами, сказав, що ви зробили вибір більш менш правильний і вчасно. Хоча 4070 супер вийшла веселіше ніж 4070, не вистачало їй лише 16 гб памяті. Зараз зявляться ті хто скаже, що їй 12 достатньо і сам чип не потягне. :) Хоча для тих хто розглядав бу 6800xt за 12 тисяч взагалі була імба.
В цілому малось на у вазі, що пару років тому на 4000 було в рази більше сенсу оновлюватися після 3000, ніж на 5000 після 4000 зараз. Я думаю більшість як би знала якою буде 5000 лінійка, оновилимь би ще рік, а то і два назад.
Так ми трохи звикли до часів коли нові покоління майже подвоювало продуктивність і так ми знаємо, що прогрес сповільнюється, є обмеження та інше, проце я теж вище писав.
Але ж якщо в 5070tiта више ще якийсь прогрес є, то все, що нижче це плювок в покупця.
Я те ж дивлясь огляди, як і усі тут. Є відверто паршиві канали, а є достатньо професійні.
1) Чимало проектів в яких 5070ti рівна 4080 super, але і не мало проектів де вона відверто таки зливає, іноді відчутно зливає 4080 super.
2) У тих проектах де вони все ж таки рівні по фпс, споживання енергії у 4070ti звісно менше, а в тих проектах де вона зливає в кращому випадку виходить 1 к 1 при співвідношені ватт/фпс. Так, що те ж не все так однозначно.
3) Яка була ціна 4080 super в літку того року? Набагато вище 43? Наприкоад розетка продавала palit 4070 super JetStream за 47 були і краші акції та ціни
і в яких проектах 5070 ті сильно зливає 4080 супер? можна побачити тести на останньому драйвері?
47к це напевно з усіма акціями, але навіть такої ціни я не бачив хоч весь час моніторив, у нас на форумі продавали 4080 супер за 45к - так її купили за один день
luckygamerks
Member

Повідомлення

А вам не спадає на думку, що процессор таки слабкуватийІ ви можете втрачати у продуктивності?
byaka
Member

Повідомлення

Striker: 05.05.2025 11:33 Доброго дня. Потестив вчора свою 9070 XT Aorus. Температура пам'яті не піднімалася вище 88 градусів при 340 Вт, хотспот 88, ГП 63 (корпус Deepcool 55 Mesh з 4 кулерами, 2 на вдув, 2 на видув). Вентилятори при цьому розганяються до 1900 об.
я чекав вiд ауроса точно не 1900об,що буде тодi в якогось iгла чи дуала.короче лicом цi rx9070xt
Striker
Member

Повідомлення

luckygamerks: 05.05.2025 14:42А вам не спадає на думку, що процессор таки слабкуватийІ ви можете втрачати у продуктивності?
Я втрачаю в продуктивності і що? Заради зайвих 10-20-30 фпс біжати за новим процом, мамкою і оперативою? Я ж розписав, який в наведених вище іграх фпс, мені його вистачає з головою. Далі для RDR2, God of War, Horizon вистачає з головою. Поки я пройду їх, до цього 2 частини Kingdom come, CP77 доповнення, Hogwarts - це на пару років, напевне. Який сенс мені від нового проца, якщо і цього вистачає для стабільних 60-100 кадрів? Через пару років можна буде й оновитися.
byaka: 05.05.2025 14:50я чекав вiд ауроса точно не 1900об,що буде тодi в якогось iгла чи дуала.короче лicом цi rx9070xt
Це ж при жорі 340Вт, після андервольту, думаю, не більше 1500-1600 буде. Як буде час потестю.
byaka
Member

Повідомлення

Striker: 05.05.2025 14:57
byaka: 05.05.2025 14:50я чекав вiд ауроса точно не 1900об,що буде тодi в якогось iгла чи дуала.короче лicом цi rx9070xt
Це ж при жорі 340Вт, після андервольту, думаю, не більше 1500-1600 буде. Як буде час потестю.
Не бачив в протестованих карт rx9070xt бiльше 1600об
https://www.techpowerup.com/review/asus ... oc/39.html
luckygamerks
Member

Повідомлення

Vlaad13: 05.05.2025 14:41
luckygamerks: 05.05.2025 14:28

3) Яка була ціна 4080 super в літку того року? Набагато вище 43? Наприкоад розетка продавала palit 4070 super JetStream за 47 були і краші акції та ціни
і в яких проектах 5070 ті сильно зливає 4080 супер? можна побачити тести на останньому драйвері?
47к це напевно з усіма акціями, але навіть такої ціни я не бачив хоч весь час моніторив, у нас на форумі продавали 4080 супер за 45к - так її купили за один день
З вами цікаво, як у дитячому садку. Ну тоді будемо робити вашими методами. Так як ви почали заливати, що 5070ti повністю рівна 4080 super? то ви і почніть з пруфів, а я вже буду відповідати чи опровергати. Це ж так зазвичай робиться? Відносно ціни, можливо ваш моніторінг трохи зламався і раз таки вам так кортить, прикладаю скрін.
Хоча в мене і є інформація, але ж вона отримана з інтернет. Тому взагалі згоден з тим, що писалось вище, ні я ні ви не можемо, щось доказувати про 5000 серію, а тільки люди в яких вона є, дійсно, щось можуть казати по цій темі.
спойлер
5080 super.jpg
Striker
Member

Повідомлення

byaka: 05.05.2025 15:05Не бачив в протестованих карт rx9070xt бiльше 1600об
Зображення
Зображення
Yurius
Member

Повідомлення

byaka: 05.05.2025 15:05
Striker: 05.05.2025 14:57

Не бачив в протестованих карт rx9070xt бiльше 1600об
https://www.techpowerup.com/review/asus ... oc/39.html
Тому що протестовані там варіанти є топовими,а Аурус еліт 9000 (не знаю чому) до них недотягує і вийшла посередньою по охолодженню.
Закрито