есть какое-то соотношение к tRFC1 и tRFCsb ?
Новини
Останні статті і огляди
Разгон памяти
-
AndP
Member
-
anta777
Member
Есть.
Для 16Гбит чипов или 24Гбит чипов?
Для 16Гбит чипов или 24Гбит чипов?
-
AndP
Member
32 Гига 4 планки Hynix A-die и M-die
Відправлено через 2 хвилини 50 секунд:
4 х 32 Hynix A-die и 4 х 32 Hynix M-die. Так более понятно.
Відправлено через 3 години 15 хвилин 11 секунд:
anta777, спасибо за наставление на путь
-
vltk
Member
В предположении свежих уэфи (с агезой выше 1.2.8.0) следовало дополнительно спросить какой рефреш режим (Refresh Mode) выставил юзер или вендор материнки по умолчанию, только тогда можно корректно ответить на поставленный выше вопрос. Для 16Гбитных чипов можно почитать под спойлером (смысл на обоих языках приблизительно один).
- спойлер
- Normal Mode (Norm), set tRFC1/2/sb equal, but tRFC1 is programmed.
Fine Granularity Refresh Mode (Strict), set tRFC1/2/sb equal, but tRFC2 is programmed.
Mixed(REFab/REFsb) Mode (Relaxed), set tRFC1/2 equal, set tRFCsb as needed, but tRFC2 is programmed and tRFCsb.
These things may change, this is current in my opinion.
Для оперативной памяти стандарта DDR5 значения дополнительных таймингов обновления (
tRFC2 и tRFCsb) можно рассчитать на основе основного значения tRFC, используя коэффициенты, заложенные в спецификациях JEDEC.
Формулы расчета
Для большинства систем и типов памяти (например, Hynix A-die или M-die) используются следующие примерные соотношения:
• tRFC2 ≈ tRFC / 1.84
Это значение используется для режима «Refresh 2», который позволяет сократить время простоя памяти за счет более частого, но менее длительного обновления.
• tRFCsb ≈ tRFC / 2.25 (или tRFC2 / 1.25)
tRFCsb (Same Bank Refresh) — это тайминг обновления отдельного банка. Он позволяет обновлять один банк данных, пока остальные остаются доступными для чтения или записи.
Особенности для различных платформ
• AMD (AM5): До недавнего времени (до версий AGESA 1.2.0.8+) эти параметры часто игнорировались контроллером памяти, и их можно было оставлять в значении «Auto». В современных BIOS с поддержкой M_Ordering эти тайминги стали активными. Если вы не планируете тонкую настройку режима Same Bank Refresh, можно установить tRFC1 = tRFC2, а tRFCsb оставить на «Auto».
• Intel: На этой платформе данные тайминги используются более активно. Для максимальной стабильности при экстремально низких значениях tRFC рекомендуется придерживаться указанных выше пропорций, чтобы не вызвать ошибок при перегреве модулей.
Пример для популярного профиля (Hynix 16 Гбит)
Если вы установили стабильное значение tRFC = 480, то расчетные значения будут следующими:
• tRFC2: 480/1.84~260
• tRFCsb: 480/2.25~213 (или 260/1.25 = 208)
Важно: Чрезмерное занижение tRFC2 и tRFCsb относительно основного tRFC может привести к нестабильности при высоких температурах (выше 50–55°C), так как ячейкам памяти может не хватить времени на восстановление заряда.
Формулы расчета
Для большинства систем и типов памяти (например, Hynix A-die или M-die) используются следующие примерные соотношения:
• tRFC2 ≈ tRFC / 1.84
Это значение используется для режима «Refresh 2», который позволяет сократить время простоя памяти за счет более частого, но менее длительного обновления.
• tRFCsb ≈ tRFC / 2.25 (или tRFC2 / 1.25)
tRFCsb (Same Bank Refresh) — это тайминг обновления отдельного банка. Он позволяет обновлять один банк данных, пока остальные остаются доступными для чтения или записи.
-
anta777
Member
Не работают эти значения.
К сожалению, для стабильной работы значения tRFC2 и tRFCsb нужно значительно поднимать от расчетных.
Реально можно снизить только tRFCsb, а tRFC2 в любых режима для стабильности нужно делать таким, как был наш tRFC1.
Отправлено спустя 1 час 7 минут 36 секунд:
А рабочий tRFCsb для 16 Гбит чипов равен 13/16 от нашего tRFC1,
а для 24 Гбит чипов 19/22.
К сожалению, для стабильной работы значения tRFC2 и tRFCsb нужно значительно поднимать от расчетных.
Реально можно снизить только tRFCsb, а tRFC2 в любых режима для стабильности нужно делать таким, как был наш tRFC1.
Отправлено спустя 1 час 7 минут 36 секунд:
А рабочий tRFCsb для 16 Гбит чипов равен 13/16 от нашего tRFC1,
а для 24 Гбит чипов 19/22.
-
KimRomik
Member
Таке питання до всіх знатоків пам"яті. Думаю всі в курсі, що проблема Intel до Comet Lake в обмеженій підтримці частоти озу до 2666, тоді як Ryzen тоді могли похвалитися підтримкою до 3200. Як вирішувалась ця проблема? Особливо в іграх, де важливий високий фпс, а графіку ставили майже на абсолютний лоу. Але при цьому цпу і гпу навіть і на 80-100% не були завантажені через обмеження озу.
-
kabostebeztak
Member
У мене є р5 3600 та 2 по 8 оператива яка щас 3333мгц 16-16-18-15-38 при напрузі оперативи 1.45в по моєму на материнці MSI B550M PRO-VDH WiFi.
Яку напругу ставити на SOC щоб не упиратись в нього, але і нічого не спалити? Зараз все на авто, може так і лишити?
І підкажіть як проводити тести на стабільність під лінуксом і може аналог хвінфо64, якщо хтось знає
Яку напругу ставити на SOC щоб не упиратись в нього, але і нічого не спалити? Зараз все на авто, може так і лишити?
І підкажіть як проводити тести на стабільність під лінуксом і може аналог хвінфо64, якщо хтось знає
-
anta777
Member
GSAT є для тестів під лінукс.
-
kabostebeztak
Member
Дякую! Прогоню обов'язковоanta777: ↑ 22.03.2026 18:30 GSAT є для тестів під лінукс.
Я помітив що у мене під лінуксом пам'ять легше заводиться. Під віндовс 11 крашилась при 3400 цл16, а на лінуксі спокійно працює.
Відправлено через 3 хвилини 16 секунд:
я не думаю що є якась різниця бо у тебе все одно хмп або ручний розгін пам'ятіKimRomik: ↑ 20.03.2026 15:33 Таке питання до всіх знатоків пам"яті. Думаю всі в курсі, що проблема Intel до Comet Lake в обмеженій підтримці частоти озу до 2666, тоді як Ryzen тоді могли похвалитися підтримкою до 3200. Як вирішувалась ця проблема? Особливо в іграх, де важливий високий фпс, а графіку ставили майже на абсолютний лоу. Але при цьому цпу і гпу навіть і на 80-100% не були завантажені через обмеження озу.
скіп на 1:39
"...tested using DDR4 3200 CL14..."
та і свідомо сидіти на топовому процесорі зі стоковою оперативою це діагноз
привіт юрі зі срачу арм проти х86)))
Відправлено через 2 години 25 хвилин 44 секунди:
Пацани... походу... взяв...
G.Skill Aegis 2x8 3200mt/s CL16-18-18-38 Nanya A-die по моєму розігнав до 3400 мтс 16-16-18-15-38
Пройшло 30 хв стресс нг вм всі методи (stress-ng --vm 12 --vm-bytes 90% --vm-method all --verify -t 30m -v)
30хв осст тест пам'яті (95% наповнення)
30хв лінпак осст 2025 14500мб
30хв гсат на весь об'єм
потім я це ще полірнув Unigine Superposition на максималках в 1080п і мінімалках в 720п
і на останок хітман воа бенчмарк в маєтку на максималках 2560х1080 без апскейлінгу і врс
ПІДРЯД
Буду гнати далі, але завтра. Тести на стабільність займають багато часу.
О, я ще невелике відео перекодував хендбрейком. Все працює.
-
QFlash
Member
kabostebeztak
По Aida тест кешу та памяті шо у Вас?
По Aida тест кешу та памяті шо у Вас?
-
kabostebeztak
Member
На лінуксі аіди нема
є хіба що такі результати:
3333мтс
superposition: 4631 1080п екстрім, 25779 720п мінімалки
hitman woa бенчмарк в маєтку: 78 фпс в середньому, мінімальний не записав(
3400
superposition: 4644 1080п екстрім, 26546 720п мінімалки
в хітмані аж 79 фпс
-
QFlash
Member
Я про таке: А, зрозуміло Linux у Вас.kabostebeztak: ↑ 24.03.2026 09:06На лінуксі аіди нема
-
kabostebeztak
Member
О, зачекай, в осст є тест затримокQFlash: ↑ 24.03.2026 09:20Я про таке:kabostebeztak: ↑ 24.03.2026 09:06На лінуксі аіди нема
зображення_2026-03-24_092034080.png
А, зрозуміло Linux у Вас.
Після школи прогоню
-
QFlash
Member
OCCT так здається є на Linux/
В мене Т-Rex
kabostebeztak
Якщо Command rate 1/ і таймінги підібрати то взагалі літати буде.
-
kabostebeztak
Member
О, у мене як раз 1тQFlash: ↑ 24.03.2026 10:02
kabostebeztak
Але спочатку я хочу вижати максимальну стабільну частоту з найбільшим безпечним вольтажем і потім вже підбирати таймінги
Частота до нестабільності/режиму 2:1, потім первинні таймінги, потім вторинні таймінги
Розгін проводиться на постоянку, під будь які задачі, хоч стару гру запустити, хоч нову, хоч монтаж, хоч браузер, хоч офіс, і щоб нічого ніколи не вилітало.
Відправлено через 2 години 36 хвилин 30 секунд:
Отакої! Виявляється у мене був вольтаж 1.45... це ж не забагато, нє? за кілька тижнів же ж не деграднуло воно?kabostebeztak: ↑ 24.03.2026 11:00О, у мене як раз 1тQFlash: ↑ 24.03.2026 10:02
kabostebeztak
Але спочатку я хочу вижати максимальну стабільну частоту з найбільшим безпечним вольтажем і потім вже підбирати таймінги
Частота до нестабільності/режиму 2:1, потім первинні таймінги, потім вторинні таймінги
Розгін проводиться на постоянку, під будь які задачі, хоч стару гру запустити, хоч нову, хоч монтаж, хоч браузер, хоч офіс, і щоб нічого ніколи не вилітало.
Відправлено через 5 хвилин 4 секунди:
Ось такі в мене результати, 3400мтс 16-16-18-15-38 1т ВЖЕ НА 1.35В ТОЧНОQFlash: ↑ 24.03.2026 10:02OCCT так здається є на Linux/
В мене Т-Rexтаке показує/
зображення_2026-03-24_094023828.png
Відправлено через 25 хвилин 38 секунд:
kabostebeztak
- спойлер

3466 мтс, решта те саме
А чого в мене швидкість л1 падає? робив тільки 1 прогон
ОС грузилась повільніше, це може бути ознакою нестабільності? Прогнав хітман - 81 фпс
В Superposition 1080p екстрім 4639 проти 4644 очок з 3400мтс, я читав що нижчі результати в бенчмарках теж ознака нестабільності
- спойлер

-
QFlash
Member
kabostebeztak
Щось не так, чого показники occt менші ніж у мене?
Відправлено через 12 хвилин 18 секунд:
kabostebeztak
Я розганяв на Z-чипаку, покрутив таймінги і частоту до 3200, вольтаж мама сама поставила 1,356V/
Піднімати не буду вольтаж, якщо шо піде не по плану, шкода нову купляти по божевільним цінам.
Відправлено через 1 хвилину 51 секунду:
Щось не так, чого показники occt менші ніж у мене?
kabostebeztak
Я розганяв на Z-чипаку, покрутив таймінги і частоту до 3200, вольтаж мама сама поставила 1,356V/
Піднімати не буду вольтаж, якщо шо піде не по плану, шкода нову купляти по божевільним цінам.
Відправлено через 1 хвилину 51 секунду:
AMD не юзав, безпоняття.kabostebeztak: ↑ 24.03.2026 13:54А чого в мене швидкість л1 падає? робив тільки 1 прогон
-
kabostebeztak
Member
1.35 на оперативу як раз вважається лімітом на постоянку без радіаторівQFlash: ↑ 24.03.2026 17:48
kabostebeztak
Цей вольтаж часто в хмп профілях, в тому числі і на моїх планках
Відправлено через 15 хвилин 28 секунд:
Я думаю знизитись до 3400 і крутити далі основні таймінги, бо на 3466 під час встановлення рокм з гсат на фоні система зависла. Я думаю що тупо закінчилась оперативна пам'ять, але згадаємо мої слова про залізну стабільність.
Так от, як їх крутити? Який алгоритм дій? Є якась формула щоб вирахувати втрати від їх підняття, і користь від підвищення частоти? Коротше, наскільки їх можна підняти до того, як вони почнуть шкодити продуктивності?
Які таймінги вважаються хорошими на яких частотах?
Востаннє редагувалось 24.03.2026 20:48 користувачем kabostebeztak, всього редагувалось 1 раз.
-
QFlash
Member
Десь є калькулятор по розгону для AMD/kabostebeztak: ↑ 24.03.2026 20:39Так от, як їх крутити? Який алгоритм дій? Є якась формула щоб вирахувати втрати від їх підняття
Здається тут бачив https://www.techpowerup.com/download/ry ... alculator/
Але Win/
Відправлено через 33 хвилини 23 секунди:
Якщо ця, то на Command rate 1 вже повинна літати з такими таймінгами.kabostebeztak: ↑ 23.03.2026 23:57G.Skill Aegis 2x8 3200mt/s CL16-18-18-38
-
kabostebeztak
Member
Продуктивність вже достатня, але хочеться більше, не скільки заради фпсу а скільки заради більших циферок в профілях на форумах, та і просто щоб знати що я вижав все що міг зі свого пкQFlash: ↑ 24.03.2026 21:19 Відправлено через 33 хвилини 23 секунди:Якщо ця, то на Command rate 1 вже повинна літати з такими таймінгами.kabostebeztak: ↑ 23.03.2026 23:57G.Skill Aegis 2x8 3200mt/s CL16-18-18-38
піду гнати по такому алгоритму - задиратиму частоту поки не активується режим UCLK 1:2 або поки не перестане запускатись ОС
UPD: Вперше побачив як виглядає Kernel Panic на Fedora
Відправлено через 38 хвилин 3 секунди:
Хтось знає як перевірити яка стоїть частота Infinity Fabric на лінуксі? В системі. В біосі виставив вручну режим 1:1, але я не впевнений чи застосовує його материнка в самій ос
Підняття частоти до 3666 (чи 3600? погано записав на листочку) 17-17-18-15-38 підтвердило слова про те, що погані налаштування зменшують продуктивність. 3533 ще норм (82 фпс в хітмані проти 81 на 3466), але далі вже треба ще щось міняти
-
VladimirV
Member
В ОССТ раніше не робив тест latency
Щось AIDA та OCCT зовсім різні затримки показує
Щось AIDA та OCCT зовсім різні затримки показує
- спойлер