Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Ответить
Автор
HWBOT OC Team

man1242
Expo Optimized у асуса ставить tREFI=65535 до 1го профіля. Порівнював в ZenTimings. Може звичайно ще щось додали, я давно дивився.
Але в біосі чомусь tREFI=auto лишається. Мабуть асус хоче цей твік в секреті тримати :lol:

"треф 560" це ви про tRFC ? Так його міняти після того як розслабив tREFI вже не так вижливо :-P

Температура проца росте, бо при розгоні оперативки він менше простоює в очікуванні даних і більше маслає роботи :banan:

tREFI відповідає як часто запускається цикл оновлення в пам'яті.
Чим більше значення - тим більше пам'ять працює і рідше оновлюється. Відповідно може хотіти більшого вольтажу.
Краще профілі не крутити руками, а самому налаштовувати в режимі "Manual" ;)
man1242
Member

a_z_z_y: 06.12.2025 03:26 man1242
Expo Optimized у асуса ставить tREFI=65535 до 1го профіля. Порівнював в ZenTimings. Може звичайно ще щось додали, я давно дивився.
Але в біосі чомусь tREFI=auto лишається. Мабуть асус хоче цей твік в секреті тримати :lol:

"треф 560" це ви про tRFC ? Так його міняти після того як розслабив tREFI вже не так вижливо :-P

Температура проца росте, бо при розгоні оперативки він менше простоює в очікуванні даних і більше маслає роботи :banan:

tREFI відповідає як часто запускається цикл оновлення в пам'яті.
Чим більше значення - тим більше пам'ять працює і рідше оновлюється. Відповідно може хотіти більшого вольтажу.
Краще профілі не крутити руками, а самому налаштовувати в режимі "Manual" ;)
Буду вдома додам профілі що і як, але руцями вийти на рівень асус оптімайз вийти не вийшло. Сам здивований :D Якщо руцями через manual то отримав стабільну затримку 67мс але в той час з асус оптімайз 72+ пригає, у іграх звісно фора за профілем від асуса.

Відправлено через 3 години 17 хвилин 41 секунду:
Протестував усі пресети, ЕXPO 1 asus optimisied 210фпс, EXPO 2 defult 200фпс, мій Manual 202 фпс :facepalm:, також виставив Core Tuning Config for Gaming з авто на legacy шо в аіда шо в кб77 найкращи показники
спойлер
1Изображение2Изображение3Изображение
все що робить за ширмою :spy:
спойлер
Изображение
a_z_z_y
HWBOT OC Team

man1242
А тепер вручну tREFI=65535 поставьте і перевірьте фпс чи буде співпадати з asus optimised?
Може асус навчилися ховати цей твій від ZenTimings :rolleyes:

Відправлено через 8 хвилин 46 секунд:
Ткнув Expo-1 і Expo Tweaked на своєму сетапі.
Результат, як то кажуть, видно не озброєним оком :gigi:
EXPO-1 vs EXPO Tweaked
EXPO_1.png
man1242
Member

a_z_z_y: 09.12.2025 01:26 man1242
А тепер вручну tREFI=65535 поставьте і перевірьте фпс чи буде співпадати з asus optimised?
Може асус навчилися ховати цей твій від ZenTimings :rolleyes:

Відправлено через 8 хвилин 46 секунд:
Ткнув Expo-1 і Expo Tweaked на своєму сетапі.
Результат, як то кажуть, видно не озброєним оком :gigi:
EXPO-1 vs EXPO Tweaked
EXPO_1.png
Виставив, перевірив що премінилось хоча стверджує що так і було, в тестах різниця 1фпс хоча може бути похибкою. Робив мануал як у вас по скріну +мої налаштування, отримав вже кращі результати(206фпс а було 202) але всеодно на 3фпс позаду ніж експо1
QFlash
Member

Хто що може сказати про
Micron ddr4 2666MHz
Дата випуску Тиждень 48 / 2023
Розмiр модуля 4 Гб (2 ranks, 8 banks)
Дві чорні плашки, брав рік тому по 3$, дешман конкретний але гонитися до 3333 без проблем, не гріється. Наразі виставив на 3066 з таймінгом 19с, помилок ніяких немає, далі гнати треба напругу піднімати і таймінг, я не маю інфо по них, і ніде немає таких. Thaiphoon burner_v17.4.1.2 не працює на Gigabyte Z370 win25h2 не знаю по них інформації
Цікавить інформація з програми Thaiphoon burner, може у когось працює, можете поділитись?
SKYJAKER
Member

QFlash: 19.12.2025 22:59 Хто що може сказати про
Micron ddr4 2666MHz
Дата випуску Тиждень 48 / 2023
Розмiр модуля 4 Гб (2 ranks, 8 banks)
Дві чорні плашки, брав рік тому по 3$, дешман конкретний але гонитися до 3333 без проблем, не гріється. Наразі виставив на 3066 з таймінгом 19с, помилок ніяких немає, далі гнати треба напругу піднімати і таймінг, я не маю інфо по них, і ніде немає таких. Thaiphoon burner_v17.4.1.2 не працює на Gigabyte Z370 win25h2 не знаю по них інформації
Цікавить інформація з програми Thaiphoon burner, може у когось працює, можете поділитись?
у вас дуже сильний дибаланс частоти 3066 і таймінгів cl19, боюсь ви зробили гірше ніж на jedec 2666, спробуйте напругу хочаб 1,3 В і таймінги сl16 хочаб
QFlash
Member

SKYJAKER: 20.12.2025 10:58у вас дуже сильний дибаланс частоти 3066 і таймінгів cl19, боюсь ви зробили гірше ніж на jedec 2666, спробуйте напругу хочаб 1,3 В і таймінги сl16 хочаб
Дуже дякую за відповідь, ну просто ніколи не гнав память тому питаю. Там буду пробувати. А напруга 1.35 автоматом стоїть на 3066 таймінг 19 19 19 43 як на 2666.
При с16 вже старта немає.

Відправлено через 6 хвилин 18 секунд:
Це HWiNFO таке пише:
Підтримувана модуля таймінг 1333.3 МГц: 19-19-19-43
Підтримувана модуля таймінг 1200.0 МГц: 17-17-17-39
Підтримувана модуля таймінг 1066.7 МГц: 15-15-15-35
Підтримувана модуля таймінг 933.3 МГц: 13-13-13-30
Підтримувана модуля таймінг 800.0 МГц: 11-11-11-26
Підтримувана модуля таймінг 666.7 МГц: 10-10-10-22
А тести показують вищі результати на 3066 ніж на 2666 з одинаковими таймінгами 19 19 19 43.

Відправлено через 11 хвилин 36 секунд:
Якось, може для такого проца немає сенсу гнати далі?
cachemem.png
XXXshadyXXX
Member

Смело ставь cl16-20-20-38 trfc 520(для начала), вольтаж 1.35.
Потом прогнать Testmem5 absolut режим хотя бы минут 10 что бы проверить что оно хоть как то работает. Если все ок, пытайся снижать до cl16-18-18-36. Вольтаж по планкам без радиатора максимум 1.40 и то на перегрев надо будет в закрытом корпусе прогнать prime95 (Large FFTs режимом) часик минимум. Ну и т.д. снижать снижать пока не упрешься в стену. По поводу Trfs - тоже снижать надо, проверять где стабильность, но ниже 450 оно не поедет(ибо это не samsung bdie). Если система не будет грузиться, придется батарейку cmos дергать, так что советую более менее стабильный конфиг сохранять в биосе, что бы после сброса восстановить настройки.
QFlash
Member

XXXshadyXXX
Якось так поставив 3200 з таймінгами 17 19 19 38 1.356V. Якщо 16с старта немає, точніше скидає частоту на дефолт.
Я думаю і так нормально для такого дешмана за 3$, та і система моя морально застаріла.
Чесно я навіть не думав що вона поїде вище 2800
cachemem.png
XXXshadyXXX
Member

QFlash
Поставь 16-20-20-38, вольтаж 1.38 и попробуй поставить command rate 1
QFlash
Member

XXXshadyXXX: 20.12.2025 14:39Поставь 16-20-20-38, вольтаж 1.38 и попробуй поставить command rate 1
Ні, так не працює. Думаю що я не вижму більше з тих планок, а якщо і поїдуть з більшим вольтажем то скорше всого будуть помилки, радіаторів на них не має і термоінтерфейс у них відсутній для моніторингу.
XXXshadyXXX
Member

QFlash
До 1.40 вольтаж можно пробовать и без радиаторов. Самая дно память что можно купить на алике и то работает на cl16-20-20-38 при повышении вольтажа
QFlash
Member

XXXshadyXXX
Ну так якщо піднімати вольтаж також не є добре, негативно впливає на строк служби модуля.
Тому запитував чи є в когось інфо по цій памяті в Thaiphoon burner, він у мене не працює на Win11 ні на Hirens Boot CD. Також ніде по ній інфо немає Інеті.
Та я думаю вона відробляє свої 3$, якщо вже гнати то треба брати іншу память та і платформу міняти.
Дякую за допомогу по розгону. :) ;) :super:

Відправлено через 1 годину 33 хвилини 25 секунд:
Модель MTA8ATF1G64AZ-2G6H1 якщо вірити етикетці.
XXXshadyXXX
Member

QFlash
Та боже, у меня bdie Samsung были 16gb 2 модуля по 8, да на радиаторах, но без доп обдува и с так себе воздушным потоком в корпусе,и они спокойно работали на 1.50 вольтаже, и злые стресс тесты память проходила. Я + кучу компов уже собрал, людям всегда делаю минимальный разгон там с 3200 до 3600, либо с 5200 до 6000 и все довольны) Так что смело повышай до 1.40, главное что бы стресс тесты злые проходила память.
QFlash
Member

XXXshadyXXX
Так, можливо, наразі маю іншу проблему з битими секторами HDD, але це зовсім інша тема.
vdemeshko
Member

a_z_z_y
для IRDM Black RGB 2x32Gb DDR5-6000 CL30 с EXPO пресетом что то принципиально влияющее на производительность, кроме tREFI=65535 есть? или оно уже не так существенно?
a_z_z_y
HWBOT OC Team

vdemeshko: 23.12.2025 19:12 a_z_z_y
для IRDM Black RGB 2x32Gb DDR5-6000 CL30 с EXPO пресетом что то принципиально влияющее на производительность, кроме tREFI=65535 есть? или оно уже не так существенно?
Якщо вам хочеться отримати ще третину бусту від розгону оперативки тоді читайте цей мануал.
Враховуючі що там вже налаштування під 6200мгц, то отримаєте еффект десь співставний з тюнінгом tREFI.

PS: тіки помітив що у вас 32гб. Ну я б все ж спробував завести на 6200мгц, але деякі таймінги (WRRD наприклад) послабити буде.
Ось в закромах відкопав скрін від AndP. Можна брати як приклад для 6200мгц.
2х32gb 6400mhz
Изображение
vdemeshko
Member

a_z_z_y
64 (2х32) или речь про одну планку ? Ладно как будет лучше ситуация с блекаутами то еще поковыряю - сейчас так , что бы не тратить долго времени перфоманс фикс сделал :) пока вроде стабильно все, но спасибо за скрин - сохраню себе
AndP
Member

vdemeshko
это 2 х 32
vdemeshko
Member

AndP
я про свою - что у меня 64Гб комплект :)
Ответить