Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

Vincent66: 05.09.2025 21:41 Змінив SCL блок на 4, дойшли руки до цього і наче навіть трохи гірше стало) в L3 кеші
Ще раз кажу - у вас розбіжності/похибка по замірам Aida.
Я коли такі тонкі тести робив то налаштовував систему без нічого зайвого і робив по 3-5 прогонів Аіда щоб подивитися на зміни.
Vincent66
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 05.09.2025 22:39
Vincent66: 05.09.2025 21:41 Змінив SCL блок на 4, дойшли руки до цього і наче навіть трохи гірше стало) в L3 кеші
Ще раз кажу - у вас розбіжності/похибка по замірам Aida.
Я коли такі тонкі тести робив то налаштовував систему без нічого зайвого і робив по 3-5 прогонів Аіда щоб подивитися на зміни.
Добре. Дякую. Ну тоді з оперативкою закінчено.Кращого вже не буде)
Трохи не по темі. замітив що в процессора наче погана тепловіддача. при температурі процесора в стрес тесті він розігрівається до 78 градусів(в іграх 60-70градусів) в радіатор охолодження тільки теплий. Що наче в процессора товста кришка і температура погано передається( десь я наче таке читав що в якихось процессорах райзен погана тепловіддача. А ось радіатори на vrm прям гарячі, тест пальцями)
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

Vincent66
Починаючі з Ryzen 3000 серії під кришкою у процесорів знаходиться 1 пристал IO і 1-2 кристали з ядрами/кешем.
При 6-8 ядрах один кристал CCD. З 12-16 тоді вже 2 CCD.
Як бачите по картинці знизу самі криштали розташовані далеко не по центру і зі зміщенням.
До того ж саме вони і гріються а їх площа дуже невеличка.
Тому відвести багато тепла від маленького кристалу дуже важко.
На замітку 12 і 16 ядерні проци хоч і споживають майже вдвічі більше ніж 6-8 ядерні, але гріються приблизно так само.
Причина в тому що в них 2 ССD тому площа нагріву вдвічі більша і якщо система охолодження потужна то їй що 1 CCD що 2CCD з двічі більшим споживанням охолоджувати однково.
спойлер
Зображення
Vincent66
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 06.09.2025 00:04 Vincent66
Починаючі з Ryzen 3000 серії під кришкою у процесорів знаходиться 1 пристал IO і 1-2 кристали з ядрами/кешем.
При 6-8 ядрах один кристал CCD. З 12-16 тоді вже 2 CCD.
Як бачите по картинці знизу самі криштали розташовані далеко не по центру і зі зміщенням.
До того ж саме вони і гріються а їх площа дуже невеличка.
Тому відвести багато тепла від маленького кристалу дуже важко.
На замітку 12 і 16 ядерні проци хоч і споживають майже вдвічі більше ніж 6-8 ядерні, але гріються приблизно так само.
Причина в тому що в них 2 ССD тому площа нагріву вдвічі більша і якщо система охолодження потужна то їй що 1 CCD що 2CCD з двічі більшим споживанням охолоджувати однково.
спойлер
Зображення
Зрозуміло, доречі знайшов фото без кришки свого процессора(стаття на цьому сайті).
спойлер
128024-ryzen5-5600x-delidded-6.jpg
Ну як я розумію то все добре, якби була проблема з кулером то в мене не було б 79 градусів при навантаженні 110ват.
Просто збентежело що в кулера(Arctic Freezer 34 eSports yellow) платформа вужча ніж процессор, не так як на моїй перформі яка працювала з моїм старим комплектом на xeon 2650v3 на 105вт і там температура була 50-55 градусів максимум але повітря виходило гарачіше, але там і кристал 356 мм2 в порівнянні з 83,736 мм² у 5600х)

Добре, дякую за допомогу) Хай щастить)
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

Vincent66
В мене теж Arctic 34 колись був. Я собі робив відбиток на процесорі 3600 і накладав на рентген фотку проца з кристалами.
Вийшло що над CCD акурат 2 з 4х трубок. Тобто кулер працює умовно в півсили. І теж при ~110вт мав десь трохи менше 80С. А 120вт там 85+С було вже.
Зараз маю кастомне водяне охолодження, але проблема локального нагріву кристалу з ядрами нікуди не ділася. Просто можна трішки більше і тихіше зняти тепла
VolandInferno
Member

Повідомлення

Перший підхід
Зображення
Після цього ще tRFC затягнув до 140нс
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

VolandInferno: 29.09.2025 12:27
Перший підхід
Зображення
Після цього ще tRFC затягнув до 140нс
А-die можна до ~120нс затягувати, особливо на вашому mem VDD :gigi: :shuffle:
VolandInferno
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Так, я вкурсі, я з профільної теми на OC.net не вилажу. Я спочатку хотів стабнути 8200с32. Зараз буду дожимати по максимум.
Пізніше приїде делідер і рамка, буду робити скальп і тоді буду пробувати 8400. Бо треба знижувати температуру на SOC

Відправлено через 3 години 25 хвилин 31 секунду:
tRFC 120ns
Зображення
Відправлено через 1 годину 4 хвилини 14 секунд:
спойлер
Зображення
Pathfinder
Member
Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера

Повідомлення

Привіт. Є проблема з розгоном після оновлення біосу. Конфіг у профілі. На 38 версії все чудово працює і тестується. При апдейті на любу версію вище, вже мабуть 3ю чи 4 ту, чи перестає взагалі запускатися, чи стартує до першого рестарту. Таймінги і в ручну виставляв і профіль завантажував, однаково.
Може я пережав якийсь з другорядних чи третинних, бо збільшував первісні, trfc, procOdt - не допомагає. Скинув на крок частоту, запустилася.
Зен таймінгс
спойлер
Зображення
free forum posting
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

Pathfinder
Навіщо оновлювати біос якщо все добре працює? :gigi:

Не женіться за CL14. Краще мати 3733-3800 cl16 з меншою напругою :up:
Pathfinder
Member

Повідомлення

Та ось 3800 ніяк, а 3733 з помилками і на 16.
Може є якийсь приклад зажатих третичок на 3733?
І шось в мене на 11 перестав калькулятор відкриватися. Причому перезавантажував його. :spy:
VolandInferno
Member

Повідомлення

Pathfinder
спойлер
Зображення
Порівняйте ось ці значення на старому і новому біосі.
Pathfinder
Member

Повідомлення

VolandInferno
Ті самі, ці я чітко пам'ятаю, один раз виставивши їх ставлю завжди. То з іншими грався, на стабільному біосі зменшував декілька і коли стабілізувалося залишив те що є на скрині. Скрін з нового біоса лише зменшена на крок частота і множник.

Надибав пару скринів зентаймінга 3733, ввечері буду експериментувати.
VolandInferno
Member

Повідомлення

Спробуйте тоді cLDO VDDP поставити 0.95v
Pathfinder
Member

Повідомлення

VolandInferno
Якби ще жижа не перейменовувала пункти.
А то є
CPU VDDP
PM_CLDO12
VDDP voltage control
Я так розумію мені потрібен останній ?
VolandInferno
Member

Повідомлення

Можливо комусь буде цікаво або корисно. На скріншоті ви можете бачити різницю температур між мідним і алюмінієвим радіаторами онлайн з 14см обдувом під час тестування ТМ5. 80USD пішли в мусорку. Але принаймні моя цікавість була втамована
спойлер
2025-10-01 18.41.26.jpg
Відправлено через 21 секунду:
Pathfinder: 01.10.2025 18:04Я так розумію мені потрібен останній ?
Саме так
Graveworm
Member

Повідомлення

VolandInferno
Типу 3 градуси різниці?
А що це за радіатори такі за 80 вічнозелених? :eek:
VolandInferno
Member

Повідомлення

Graveworm: 01.10.2025 19:16VolandInferno
Типу 3 градуси різниці?
А що це за радіатори такі за 80 вічнозелених?
https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... e-home.0.0
Їх там всього 2 види є, від Bykski та від IceManCooler.

Ну в середньому - десь 3 градуси, воно там гуляє +/-
Pathfinder
Member

Повідомлення

VolandInferno
Не допомогло.
Проте, на 3733 запускається норм, перезавантаження теж.
Але в ТМ5 екстрім/анта сипле помилками десь з 6хвилини.
2, 4, 12 тести...
Ось на ціх таймінгах
спойлер
Зображення
VolandInferno
Member

Повідомлення

Pathfinder
Ану спробуй мої таймінги з 5900Х, самсунги b-die 3200с14(тільки от напругу не пам'ятаю, але здається була 1.5+). В мене десь були і на 3800х, бо в мене він також був колись на тих самих бідаях з 3733с14, можу пошукати)
спойлер
Зображення
Правда в мене вони тут же більше затягнуті

На 3800х знайшов ось такі, ще пориюсь:) Я б взагалі дивився в сторону опорів. Бо я от з ними буквально пару днів з десяток годин грався, бо вони змінились між різними версіями біосів.
спойлер
Зображення
Відповісти