Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

The_Rusik: 19.08.2026 07:09 Z440_User
У вас стоит на вход стаб, потом дбж кулон + аккум и все?
Стаб і ДБЖ стоять паралельно один одному.
Бо стаб 6кВт, а ДБЖ 1кВт
Ось схема:
спойлер
Система.jpg
Бар'єрів чи чогось такого іншого немає.
Як великий стаб чудово виконує свою роботу по захисту будинка, так і маленький стаб в ДБЖ чудово з цим справляється, ще й тихо працює незалежно від навантаження.
Не повністю безшумно, але й не виє. Можу впевнено сказати що сплячому будинку серед ночі основне джерело шуму не ДБЖ.
BorisBrejcha
Member

Посмотрел документацию на Кулон - он не имеет настроек под лиферные батареи....
Z440_User
Member

BorisBrejcha: 19.08.2026 11:10 Посмотрел документацию на Кулон - он не имеет настроек под лиферные батареи....
У мене він чудово працює з ліферним самозбіром 270А*г (синє на попередніх фото під ним).
У кума з покупним тупим ліферним АКБ 100А*г теж чудово працює, з тих тупих ліферів що не мають ані додатку, ані блютузу, ані будь яких налаштувань.
Alexsandr
Member

BorisBrejcha: 19.08.2026 11:10 Посмотрел документацию на Кулон - он не имеет настроек под лиферные батареи....
Скорее надо смотреть что у него по напряжению заряда и разряда, подходит ли к лиферу.
Z440_User
Member

Alexsandr: 19.08.2026 12:20 Скорее надо смотреть что у него по напряжению заряда и разряда, подходит ли к лиферу.
13,94В на клемах АКБ: він вимикає заряд (клацає реле і він відключається від АКБ) і з певним інтервалом підключається до АКБ для заміру напруги та чи треба підзарядка.

10В на клемах АКБ: він пікає та вимикається самостійно. При появі мережі - автоматично сам вмикається та починає живлення навантаження+заряд АКБ.
Alexsandr
Member

Z440_User: 19.08.2026 12:32
13,94В на клемах АКБ: він вимикає заряд (клацає реле і він відключається від АКБ) і з певним інтервалом підключається до АКБ для заміру напруги та чи треба підзарядка.

10В на клемах АКБ: він пікає та вимикається самостійно. При появі мережі - автоматично сам вмикається та починає живлення навантаження+заряд АКБ.
Т.е. для лифера нормальное напряжение
Z440_User
Member

У Кулона є певна межа по низу, коли він не хоче вмикатися бо не бачить АКБ.
Щось біля 5...7В на клемах АКБ.

Треба було зарядити "мертвий" АКБ в авто що ду-у-у-у-уже довго стояло, довелося Кулона "прикурювати" зарядним для АКБ від машинок на радіокеруванні.
Кинув зарядне на клеми АКБ паралельно Кулону, той побачив напругу від "типу АКБ", включився та почав заряд, а я "прикурку" відключив як тільки Кулон запустився.
Malkav
Member

Дуже дякую за відповіді!

Багато моментів стали значно зрозуміліші.
Звернув увагу на рекомендований сайт nkon.
По цінам без встановлення комплект Deye SE-F5 Pro-C + Deye SUN-5K-SG05LP1-EU-AM2-P виходить 67000 грн. Venus-E - 48000 грн.
Тільки не дуже зрозуміла гарантійна політика сайту. Читав їхнє пояснення - що гарантійне обслуговування є, але якось не конкретно розписано. :insane:

Також після ваших відгуків вирішив детальніше розібратись з роботою інверторів за низької напруги.
Минулої зими мій Кривий Ріг мав 7-9/2, напруга падала до 185.
Отже, у комплекті Deye інвертор+АКБ основна перевага над Venus-E - можливість роботи за більш низької напруги (начебто).
Пошукав специфікації. AC input/Output (On Grid) для Venus-E: 187В - 253В, для Deye: "220/230V 0.85Un-1.1Un" (тобто ті ж 187В - 253В).
спойлер
Marstek
Marstek.jpg
Deye
Deye.jpg
Проте в Deye в мануалі вказана можливість змінити мінімальну напругу. Але чи це безпечно? Які допустимі ліміти? Чи не буде негативного вплину на АКБ чи сам інвертор?
спойлер
Deye setup.jpg
Тож, повертаючись до питання напруги - здається питання гарантовано вирішить лише стабілізатор.
GPT нарадив, що має буть інверторний з запасом потужності, бо при низькій напрузі втратить 30-40%, а це + 30-35 тисяч. :weep:
Z440_User
Member

Malkav: 19.08.2026 17:16 Також після ваших відгуків вирішив детальніше розібратись з роботою інверторів за низької напруги.
Минулої зими мій Кривий Ріг мав 7-9/2, напруга падала до 185.
Я теж з Кривого, на попередній сторінці показував що за напруга була у мене вдома майже весь "сезон відключень".

Інвертори працюють за схемою "що прийшло з мережі - те пішло в хату".

Інвертори люблять скидати в мережу енергію, навіть коли стоїть "Zero Export" в налаштуваннях. Стабілізатори які ставлять перед інверторами таке не люблять і падають в аварію. Не всі, але багато хто. Тож треба враховувати цей момент.

У мене котел на 185В рандомно викидає помилку по низькій напрузі і падає в аварію.
Інверторний холодильник при 185В категорично не стартує.
ТВ при 180В може рандомно вимкнутись/увімкнутись.

Так що низька напруга та інвертор то ще пів біди, хріново коли мережа наче як є, а в хаті половина техніки все одно тупо не працює з-за низької напруги.
acm_fan
HWBOT OC Team

Z440_User: 19.08.2026 00:26бо зазвичай отаке дають на 2-4 години включень перед 7-10 годин відключень
162 В в жилом многоэтажном фонде это сюр. Про перегруз я уже выше писал (будет отключаться весь дом).
То, что в частном секторе никаких предохранителей / АВ по линиям нет (стоят жуки в палец толщиной) и периодически (из-за этого в т. ч.) горят трансформаторы вообще не секрет. Иначе все сидели бы без электрики из-за постоянных отключений по перегрузу. В частности у нас по области так целыми сёлами и сидят. Но виноват ДТЭК, да :facepalm:
А вот 260-270 В (и выше может) быть легко, говоря про многоэтажки.
В особенности летом 2026 по ночам так и происходит.
Malkav: 19.08.2026 17:16GPT нарадив, що має буть інверторний з запасом потужності, бо при низькій напрузі втратить 30-40%
Вас мощность чего именно интересует? Заряда? Вот от него и считайте, или всё хоз-во будет 5 кВт потреблять? Когда? В периоды 7/3? Всё сразу будет включаться? Не смешите.
Запас, допустим, взяли, а входной автомат какой? Или там безлимит? :gigi: 25 А базовых на квартиру - подумайте сами, какая это мощность в сумме. Хорошо, если не 16 А :gigi:

Вместо запаса по ёмкости (батареи), пан вкидывает деньги в инвертор, а чтобы что? Ответ не был дан :dontknow: Бесшумность? Я недавно в тредике показывал китайца за 370 USD который бесшумный на низкой нагрузке. А на высокой Ваших 5 кВт*ч энергии хватит на ... час? :laugh: И да, надо ещё мощнее инвертор! :facepalm:
:help:
Hotspur
Member

Z440_User: 19.08.2026 00:26То все добре, до тих пір коли у вас не стає отак:
мені все одно в мене від 100 до 240 вольт :gigi:

Відправлено через 3 хвилини 2 секунди:
Malkav: 19.08.2026 17:16По цінам без встановлення комплект Deye SE-F5 Pro-C + Deye SUN-5K-SG05LP1-EU-AM2-P виходить 67000 грн.
акумулятор малий. Дея на холостому ходу їсть 75 ватт кожну годину. це божевілля таке ставити

Відправлено через 3 хвилини 56 секунд:
acm_fan: 19.08.2026 18:03162 В в жилом многоэтажном фонде это сюр.
реалії. я таке бачив в Києві

Відправлено через 50 секунд:
acm_fan: 19.08.2026 18:03А вот 260-270 В (и выше может) быть легко, говоря про многоэтажки.
і таке бачив також . 272 фоточка є :lol:

Відправлено через 57 секунд:
acm_fan: 19.08.2026 18:03 А на высокой Ваших 5 кВт*ч энергии хватит на ... час?
50 хвилин

Відправлено через 1 хвилину 19 секунд:
acm_fan: 19.08.2026 18:03 Я недавно в тредике показывал китайца за 370 USD который бесшумный на низкой нагрузке. А на высокой Ваших 5 кВт*ч энергии хватит на ... час? И да, надо ещё мощнее инвертор!
підтримую. Моя китайська сестра кулона має холостий хід 16 ватт. 2000 номінал 2500 пік і коштує 220 доларів. Це майже ідеал тільки купити не можна :gigi: а ну і зарядка 30 ампер :D
Z440_User
Member

acm_fan: 19.08.2026 18:03 162 В в жилом многоэтажном фонде это сюр. Про перегруз я уже выше писал (будет отключаться весь дом).
До 2018р я жив в 9-поверховій брежневці (новий жил.фонд для Кривого Рогу). Ввечері з 17:00 до 22:00 мережа 185-190В було нормою, особливо в холодну пору року. Тому знаю що з домашньої техніки при такій напрузі працює.
acm_fan: 19.08.2026 18:03 То, что в частном секторе никаких предохранителей / АВ по линиям нет (стоят жуки в палец толщиной) и периодически (из-за этого в т. ч.) горят трансформаторы вообще не секрет. Иначе все сидели бы без электрики из-за постоянных отключений по перегрузу. В частности у нас по области так целыми сёлами и сидят. Но виноват ДТЭК, да
З 2019 року живу в приватному будинку, в місті, не в селі, майже там де квартира (з квартири видно будинок - з будинку бачу вікна квартири)
Одразу ставив стаб коли робив ремонто-будивництво оселі.
До обстрілів нормою було 195-200В коли всі-все увімкнули. Найбільша проблема була "дискотека" від зварювальників совковими/саморобними апаратами. Стаб чудово відпрацьовував і домогосподарство цієї дискотеки не помічало.

Те що ти пишеш про аварійний режим то добре, але що мені з цим робити? І з детеком який розводить руками зі словами "а що ми можемо зробити? У вас ТП родом з 1960-х, і лінія по приватному сектору тих самих років. Чекайте черги на модернізацію"
це, доречі, про мою теоретичну можливість зеленого тарифу при встановленні СЕС також...
acm_fan: 19.08.2026 18:03 А вот 260-270 В (и выше может) быть легко, говоря про многоэтажки.
Після прильоту в ТЕЦ та по розподільній ТП, декілька днів трималося 270-290В. Причому стрибало періодично.
Hotspur: 19.08.2026 18:20 мені все одно в мене від 100 до 240 вольт
А що будеш робити коли буде при включених отак лупити декілька днів/тижнів поспіль, ще й коливаючись +/-20...30В від зазначеної напруги?
спойлер
Screenshot_2026-08-19-18-38-57-03_7ce04c763914e01b61700c480fb34db2.jpg
SergN
Member

Hotspur: 19.08.2026 18:30тільки купити не можна
Ледь не на кожній сторінці теми з'являється цей "нєуловімий Джо"(с). Бо насамперед майже нікому не треба.
Z440_User
Member

Мого Кулона хоч купити можна, навіть на олх продають :gigi:
acm_fan
HWBOT OC Team

Распугали всех потенциальных покупателей Деи 5+5, вот же изверги :gigi:
Z440_User: 19.08.2026 18:42але що мені з цим робити?
Да Вы уже сами разобрались:
Z440_User: 19.08.2026 18:42Стаб чудово відпрацьовував
А панам, которые выбирают инвертор, чтобы при 170 В работал - нужно самим думать и анализировать ситуацию конкретно в их условиях.
К слову, именно хорошие стабилизаторы и были наиболее дефицитными в прошлый сезон, это для тех, кто только подключился.
Батареи и инверторы - были, хоть и по оверпрайсу, а стабы - два месяца очередь.

2-3 часа с отключенным холодильником и пр. (при условных 170 В) можно посидеть, при этом заряжая батареи, пока электрика вообще есть :rolleyes:
У каждого свои хотелки, бюджеты и условия :dontknow:
А ведь кто-то до сих пор даже реле напряжения не поставил и понятия не имеет что такое вольты и амперы.
Последний раз редактировалось acm_fan 19.08.2026 19:00, всего редактировалось 1 раз.
_clawfinger_
Member

fludimir: 18.08.2026 16:05
acm_fan: 18.08.2026 00:25Текущая стоимость электроэнергии у нас смешная (по мировым меркам) и амортизация оборудования на все эти заряды / разряды нивелирует "выгоду".
ну вот _clawfinger_ использует свой марстек именно так. Если представить что у 5квтч марстека 100% кпд, заряжать его по ночному тарифу и использовать в течение дня то по текущим тарифам как раз за 10 лет стоимость отобьется :D
_clawfinger_: 18.08.2026 07:14У марстека 2.5квт пропускна здатність, а не 3.5квт. В режимі байпас може 3.5квт.
заявлено ж 2.5квт постоянная мощность и 3.5 - пиковая
corruptedflesh: 18.08.2026 00:29Заявлено 93%, в реальності нарахував 92%, але є нюанс. Це ккд по суті зарядки у вакуумі, чисто коли інвертор брав з мережі і віддавав в акум
те ваш (какой кстати?) инвертор взял 1000втч из сети чтобы залить в аккум 920втч? Как именно вы считали?
ну и наиболее интересно сколько еще отдаст на выходе используя батареи
Це так, але в байпас може макс 3.5квт. Тобто можна одночасно на 2.5квт й ще на 1квт живити все в будинку.

Й так, я використовую зараз, коли відключень нема, живлю весь будинок від резерву й заряджаюсь від нічного тарифу.
Сам девайс був куплений у першу чергу, щоб живити будинок від резерву, коли світла нема. Та на щастя, в мене зараз нема відключення світла, тому він працює як економія на електрики. Це лише приємне доповнення, а не основна ціль. Платіжка за електроенергію впала в сумі.
Я все одно заплатив за нього кошти, якщо він відібʼється трошки, це непогано. А основна мета, це щоб у зимку не сидіти без світла.
Malkav
Member

acm_fan: 19.08.2026 18:03 Вас мощность чего именно интересует? Заряда? Вот от него и считайте, или всё хоз-во будет 5 кВт потреблять? Когда? В периоды 7/3? Всё сразу будет включаться? Не смешите.
Запас, допустим, взяли, а входной автомат какой? Или там безлимит? :gigi: 25 А базовых на квартиру - подумайте сами, какая это мощность в сумме. Хорошо, если не 16 А :gigi:

Вместо запаса по ёмкости (батареи), пан вкидывает деньги в инвертор, а чтобы что? Ответ не был дан :dontknow: Бесшумность? Я недавно в тредике показывал китайца за 370 USD который бесшумный на низкой нагрузке. А на высокой Ваших 5 кВт*ч энергии хватит на ... час? :laugh: И да, надо ещё мощнее инвертор! :facepalm:
:help:
Мабуть, не дуже вдало пояснив, спробую виправитись.
Задача:
спойлер
маю 2-кімнатну квартиру. Хочеться забезпечити живленням у період відключень. Витрати на освітлення, роутер, холодильник, інколи зарядити телефони та подивитись телевізор. Бажана тривалість - близько 7 годин. Крім цього, сам пристрій хотілося б придбати в Україні і мати гарантію від 5 років.
Вирішення:
спойлер
GPT вирахував, що споживання виходить 250 Вт постійно і короткочасно до 1500 Вт на старт холодильника. Для таких витрат має вистачити готового рішення Marstek Venus-E 2500Вт та 5 кВт*г. Плюси для мене: компактна, тиха, простіша/дешевша в установці в порівнянні з комплектом інвертор+батарея. Мінус - хотілося б меншу ціну. :gigi:
Альтернатива - комплект інвертор+АКБ. Варіант більш габаритний, дещо шумний, складніший/дорожчий у підключенні. Плюси - більша потужність інвертора (але непотрібна в моєму випадку), можливість підібрати конфігурацію під себе. Серед рекомендованих брендів часто бачив Deye, тому на ньому і зупинився.
Щодо напруги:
спойлер
прочитав, що для заряджання АКБ критична напруга. В моєму випадку мала місце низька напруга близько 185В. Пошукав інформацію і з'ясував, що Marstek нижче 187В не працює з мережею, Deye теоретично може працювати з мережею за умови внесення змін в налаштування (хоч як я розумію що це не дуже корисно).
Також є варіант встановлення стабілізатора перед тими приладами. Тоді при напрузі в мережі нижче 187В стабілізатор зможе вирівняти її до +/-220В, що дасть змогу заряджати Marstek/Deye і давати нормальну напругу крізь них на квартиру. При цьому, GPT наголосив, що краще обирати інверторний стабілізатор через його переваги, та зважаючи на втрати потужності стабілізатора при низькій вхідній напрузі, обирати стабілізатор на +/-5 кВт. Мінус же знов в ціні - це десь +30-35 тисяч.
По автоматам якось отак:
спойлер
IMG_20260819_210607.jpg
1985god
Member

Alexsandr
спойлер
.
IMG_0034.png
IMG_0035.jpeg
наприклад 12 кВт акб , або пара таких
corruptedflesh
Member

Я щось не розумію, а нашо гвалтувати техніку на 170 і менше вольт? Тим паче ще й інвертору? Я перед інвертором на реле поставив щоб на 195 і 260 відрубало мережу. Типу щоб якось заряджатись? Так а толку від такої зарядки?
Z440_User
Member

corruptedflesh а що робити, коли ДТЕК більше не дає і 170В на 2-4години зарядитися-попрати-приготувати-прибрати це вже свято, бо за ними буде 7-10годин темряви, а потім знову 2-4години із напругою біля 160-170В?

Я зі своїм Кулоном проблем із зарядкою не маю, він здатен давати 1кВт 220В в навантаження одночасно з максимальними 30А зарядки навіть від 150В (це те що я особисто міряв).
Ответить