Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Навіщо? В тебе легкий, швидкий, автономний ноут який найкращий у всьому майже всюди. Навіщо ти тягнеш в своє прогресивне життя старе лайно х86, відмовся від нього, будь прикладом для інших.
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.05.2026 11:39ну в мене є можливість порівняти. У вас ніби теж. Чому не порівнюєте?
В тебе альцгеймер чи що? Я ж змінив хпс на ейр і розказую тобі що не побачив емейзінгу, ти якийсь казковий персонаж :rotate:

Відправлено через 7 хвилин 3 секунди:
yuriy_dd: 19.05.2026 11:39я ж вже писав - коли тест на програвання ютюб і графік рівномірного розряду - там була перша поділка - зображення доволі яскраве - в повній темряві навіть могло би бути й менше, на М1 - точно було менше
На ейрі м4 13 та ейрі м4 15 мінімальна яскравість однакова? :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 19.05.2026 13:42В тебе альцгеймер чи що? Я ж змінив хпс на ейр і розказую тобі що не побачив емейзінгу
у вас що лише один ноут? мені це просто дивно, бо в мене навіть не знаю скільки (ну тих до яких я маю доступ)
і якийсь момент у вас ж було обидва - значить мали бути скріни тестів, особливо автономності
LVladislavchik: 19.05.2026 13:42На ейрі м4 13 та ейрі м4 15 мінімальна яскравість однакова?
цікаве питання, я гляну і порівняю якось. Але дійсно колись я тестував на М1 13", а зараз на М4 15"
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.05.2026 14:15у вас що лише один ноут? мені це просто дивно, бо в мене навіть не знаю скільки (ну тих до яких я маю доступ)
і якийсь момент у вас ж було обидва - значить мали бути скріни тестів, особливо автономності
Та нам теж дивно нащо тобі стільки лайна :rotate:
Ну і нащо мені багато ноутів? Шоб шо? :rotate: За хпс запропонували хорошу ціну, продав, хуавей зі зломаним портом тайп-ц лежить, порівняти прямо в лоб не можу :rotate:
Але я порівнював хпс та ейр, але для мене більш ніж достатньо порівняння автономності з моїм навантаженням і я не вражений цим емейзінгом :rotate: Коли до тебе дійде що не всім треба ютуб на мінімальній яскравості? :rotate:
Барбарис
Member

Повідомлення

yuriy_dd, в мене коли був ноут, то не зробив жодного тесту, а тим паче автономності. Робив там курсові, роботу, потім ігри, фільми, музика тощо. Нащо мені витрачати час на таке глупство? І дома він працював з розетки, щоб не паритись ні з чим.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 19.05.2026 15:31Коли до тебе дійде що не всім треба ютуб на мінімальній яскравості?
крім тестів перегляду ютюб, я дав тест звичайної роботи
LVladislavchik: 19.05.2026 13:42В тебе альцгеймер чи що?
denon312
Member

Повідомлення

Барбарис: 19.05.2026 15:46yuriy_dd, в мене коли був ноут, то не зробив жодного тесту, а тим паче автономності. Робив там курсові, роботу, потім ігри, фільми, музика тощо. Нащо мені витрачати час на таке глупство? І дома він працював з розетки, щоб не паритись ні з чим.
Йому важко зрозуміти що не у всіх тут магазин вживаної електроніки і люди просто користуються технікою, а на заповнють опис і стан речей куплених на ebay.
В нього на Ютубі навіть є огляди вживаної техніки.
Барбарис
Member

Повідомлення

denon312, та й не тільки це, а багато інших речей.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

завдяки розмовам про енерого-ефективність, накінець до Майкрософт дійшла важливість цього

Microsoft нарешті визнала: несправні драйвери Windows 11 роками вбивали батареї ноутбуків

https://itc.ua/ua/novini/microsoft-nare ... noutbukiv/

пс: пишу для історії, бо місцеві фанати х86 використовують ноути від розетки, щоб не паритись ні з чим :lamer:

Відправлено через 5 хвилин 21 секунду:
Intel хоче збирати ноутбуки як смартфони — і цільова мішень у них конкретна

https://itc.ua/ua/novini/intel-project- ... tops-2026/

що чарівний пендаль від Епл робить, фанати х86 мають бути у захваті :lol: :lol:
Wildcat Lake підтримує режим пасивного охолодження при споживанні 11 Вт — без вентилятора, у повній тиші
:spy: :eek:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Звичайно ми в захваті, як можна бути не в захваті від таких новин? Пасивний режим із 110 градусів Цельсія при відкриті щось важче ніж хром, збірка ноутів які неможливо обслужити - що може бути краще? :laugh:
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 17.05.2026 20:47 Дуже погана практика - просто відкрийте Task Manager і гляньте скільки там потоків. А тепер уявіть що вони всі прибиті до ядер
Коли буде відповідь як система автоматично розподілить по ядрам навантаження на 4 ядра?
що значить уявіть? якщо ви безпосередньо навантажите 2 ядра + 4 потоки наприклад, то система перенесе все інше на менш навантажені, саме так це працює в сучасних ОС з багатоядерними ЦП, ваші аргументи базуються на відсутності цих знань
що вам знову потрібно пояснювати? загадковий ви наш
можу ще раз повторити: яблуко маргіналізує свою екосистему/продукти/користувачів, ви самі це доводите, відповідаючи "не потрібно" на кожну відсутню в яблука функцію
скільком % користувачів це потрібно?
див. вище
до прикладу AutoCAD - є, і що? будте хороше залізо - софт підтягнеться. Залізо вже є, софт скоро буде.
майбутній час - найкращий союзник фанатів яблука :laugh:
до речі, на 8ГБ емейзінгу в CAD працювати пробували? питання знову риторичне
певний прогрес також є. Але люди купують ігрові приставки
ігрові приставки на ARM, я сподіваюсь? поясніть цей феномен :rotate:
що саме мені не дозволяє запускати?
те, що вам "не потрібно", наприклад 32-бітні додатки

Відправлено через 10 хвилин :
denon312: 18.05.2026 13:46 Як на мене дуже "вдалий" час купляти повністю розпаяні поробки з закритою ОС і завантажувачем. B-)
в якомусь відео Louis Rossmann розповідав про яблучну поробку, де BIOS та прошивка для TPM-чіпа завантажувались з основної NAND, тобто коли вона злітала - девайс перетворювався на цеглину без можливості завантаження та розшифровки даних, зекономили на одній SPI-флешці заради емейзінг-компактності і перетворили всю систему на бомбу сповільненої дії, просто еталон e-waste/одноразовості :rotate:
pelia
Member

Повідомлення

Я зрозумів, чому Юрій працює на ноуті без зарядки. Бо всі гроші пішли на макбук і мак міні, плюс ще поко, треба віддавати гроші за кредит, а розетка далеко від робочого місця, немає грошей на подовжувач :lol:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 18.05.2026 14:17
Grava: 18.05.2026 12:59Якщо робота не навантажує проц то нічого дивного
ну чому не навантажує? просто М проц - швидкий та енерго-ефективний - швидко зробив та спати
Grava: 18.05.2026 12:59В мене більшість моїх ноутбуків працювали у пасиві 99% часу
чудово - значить автономність мала бути висока, є графік? або просто цифри?
Grava: 18.05.2026 12:59Але мене цікавить саме поведінка під навантаженням.
якщо у вас 99% часу ноут без навантаження, то чому цікавить під? щоб довести що ейр нагріється і затротлить?
Бо важливе саме те, що відбувається коли ти користуєшся машиною.
Сон у якому лежить більшу частину часу мій 2015 15 дюймів ретіна та простій (сидіння на робочому столі) це різні речі.

Відправлено через 1 хвилину 54 секунди:
AntonyKandaurov: 20.05.2026 07:25 Звичайно ми в захваті, як можна бути не в захваті від таких новин? Пасивний режим із 110 градусів Цельсія при відкриті щось важче ніж хром, збірка ноутів які неможливо обслужити - що може бути краще? :laugh:
Маю зазначити, що у макбук нео вперше з 2012 року не заклеєна батарея. Емейзінг!

Востаннє її не заклеювали в Unibody MacBook Pro (2008-2012 по моєму). Починаючи з Retina (2012-2015) почали заклеювали. Air та 12-дюймовий MacBook завжди мали заклеєні батареї
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 20.05.2026 07:49що значить уявіть? якщо ви безпосередньо навантажите 2 ядра + 4 потоки наприклад, то система перенесе все інше на менш навантажені
завдання правильно розподілити навантаження між ядрами - це дуже складна задача, і якщо ви будете туди втручатись самі - це зробить ще гірше
які фільтри до фотошопу прибивають потоки до ядер? в якому році це було?
dext: 20.05.2026 07:49саме так це працює в сучасних ОС з багатоядерними ЦП, ваші аргументи базуються на відсутності цих знань
якраз я маю з цим досвід. І я знаю для яких задач я це робив. Але ядра були гомогеними.
dext: 20.05.2026 07:49можу ще раз повторити: яблуко маргіналізує свою екосистему/продукти/користувачів, ви самі це доводите, відповідаючи "не потрібно" на кожну відсутню в яблука функцію
що саме відсутнє що потрібно?
але багато чого відстутнє і у Віндовс. Наприклад у Він 11 не можна таск бар поставити справа. Це можна було у всіх попередніх Віндовс, і можна у всіх інших ОС.
Не можна (чи я не знаю як) - розтавити як я хочу декілька вікон одної програми - щоб вони не йшли разом підряд. Не можна щоб на клік активної програми на таск барі щоб вона не мінімізувалась. Це все в мене є на Він 7. Я одночасно запускаю 40+ програм, і мені дуже важливо в якому вони порядку на таск барі.
dext: 20.05.2026 07:49 до речі, на 8ГБ емейзінгу в CAD працювати пробували? питання знову риторичне
шукайте тести. Я бачив що ніо вантажили дуже сильно. У мене нема 8 Гб
dext: 20.05.2026 07:49ігрові приставки на ARM, я сподіваюсь?
до прикладу найбільше грошей в іграх заробляється на АРМ пристроях. Вам це щось міняє?
dext: 20.05.2026 07:49 що саме мені не дозволяє запускати?
те, що вам "не потрібно", наприклад 32-бітні додатки
це щось застаріле що зараз не підтримується?
pelia: 20.05.2026 10:56Бо всі гроші пішли на
невже все що ви можете - це пробувати порахувати мої гроші? а щось по темі - маєте сказати?
pelia
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 20.05.2026 12:58 невже все що ви можете - це пробувати порахувати мої гроші? а щось по темі - маєте сказати?
Так це якраз і є по темі, бо жоден адекватний користувач, якщо це не звичайний хом'ячок з ютубчиком і серіалами, а реально працююча людина, завжди працює від розетки як тільки це можливо, особливо у нас в ці цікаві часи, коли світло може зникнути у будь-який момент
waryag
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 20.05.2026 07:25Звичайно ми в захваті, як можна бути не в захваті від таких новин? Пасивний режим із 110 градусів Цельсія при відкриті щось важче ніж хром, збірка ноутів які неможливо обслужити - що може бути краще? :laugh:
Було смішно, коли ентузіасти прикрутили воду до ніо, тротлінг зменшився, але чип все одно довбився у 105 градусів на своїх 8 ваттах через геніальний дизайн SoC від епл.
pelia: 20.05.2026 16:10Так це якраз і є по темі, бо жоден адекватний користувач, якщо це не звичайний хом'ячок з ютубчиком і серіалами, а реально працююча людина, завжди працює від розетки як тільки це можливо, особливо у нас в ці цікаві часи, коли світло може зникнути у будь-який момент
Не для того епл і ко вкладали купу грошей в просування роботи модних людей в стильних кафешках, щоб усілякі раціональні аргументи нятякали на порочність такого підходу! :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

pelia: 20.05.2026 16:10Так це якраз і є по темі, бо жоден адекватний користувач, якщо це не звичайний хом'ячок з ютубчиком і серіалами, а реально працююча людина, завжди працює від розетки як тільки це можливо
дома наприклад моя дружина працює з ноутом - зі всіх можливих місць - стіл, диван, ліжко, кухня, ..
вона не обмежена що ноут має бути завжди на зарядці, і це дає свободу
pelia: 20.05.2026 16:10особливо у нас в ці цікаві часи, коли світло може зникнути у будь-який момент
бо до цього вас привчили х86 ноути з поганою автономністю. Бо наприклад коли у вас 30% заряду залишилось - це ви просто вже напрягаєтесь і потрібно шукати зарядку. А у мене - я точно знаю що на 5 год вистачить. Уявляєте яка різниця? Я можу зарядку взагалі з собою не брати
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 20.05.2026 12:58 завдання правильно розподілити навантаження між ядрами - це дуже складна задача
ні, якщо ви знаєте, як працює ваш код з L1/L2/L3, що таке cache poisoning та ін., чого особисто ви, наприклад, не знаєте
якраз я маю з цим досвід. І я знаю для яких задач я це робив. Але ядра були гомогеними.
чудово: поясніть, що таке локалізація даних, без підглядування в google/AI
що саме відсутнє що потрібно?
чудово пам'ятаю, як на емейзінгу відвалилися сотні VST-плагінів - ви напевно не знаєте, що це (VST-плагіни) таке, чи не так?
але багато чого відстутнє і у Віндовс. Наприклад у Він 11 не можна таск бар поставити справа. Це можна було у всіх попередніх Віндовс, і можна у всіх інших ОС.
це не стоcується архітектур ЦП та наприклад linux, чи не так? ну і ніхто не забороняє поставити win10, не аргумент/проблема у відкритій екосистемі x86, взагалі
шукайте тести. Я бачив що ніо вантажили дуже сильно. У мене нема 8 Гб
тож не пробували, але продаєте 8ГБ-лайно, чи не так?
до прикладу найбільше грошей в іграх заробляється на АРМ пристроях. Вам це щось міняє?
не змінюйте тему: особисто ви казали про приставки (до TV), тож на якій архітектурі приставки (до TV)?
це щось застаріле що зараз не підтримується?
саме так, бо яблуко так вирішило, а не ви (з маленької літери, бо нічого не вирішуєте)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 21.05.2026 21:57ні, якщо ви знаєте, як працює ваш код з L1/L2/L3, що таке cache poisoning та ін., чого особисто ви, наприклад, не знаєте
уявлення маю. Ви вважаєте що планувальник завдань Windows враховує розміри кешів? маєте практичний досвід? або хоч спостереження? поділитесь?
просто я відразу маю питання практичні - а саме у порівнянні з Лінукс
dext: 21.05.2026 21:57чудово: поясніть, що таке локалізація даних, без підглядування в google/AI
я би сказав що це повязано з розміром даних і розмірами кешів. Оптимізувати щоб влізло. Я тестував і порівнював швидкості мого коду на М та на х86 - і на М - значно швидше мій код працює. Також я запускав код інших - теж вони були вражені.
Ви робили щось подібне? Ваші алгоритми якими обємами оперативної памяті оперують?
dext: 21.05.2026 21:57чудово пам'ятаю, як на емейзінгу відвалилися сотні VST-плагінів - ви напевно не знаєте, що це (VST-плагіни) таке, чи не так?
може інша архітектура. Хай перекомпілюють під нову і знову буде працювати. Ви ж не з тих хто сидить на старому лайні без підтримки?
на Віндовс теж відвалюється з новою версією - і терплять
dext: 21.05.2026 21:57 але багато чого відстутнє і у Віндовс. Наприклад у Він 11 не можна таск бар поставити справа. Це можна було у всіх попередніх Віндовс, і можна у всіх інших ОС.
це не стоcується архітектур ЦП та наприклад linux, чи не так? ну і ніхто не забороняє поставити win10, не аргумент/проблема у відкритій екосистемі x86, взагалі
а яким чином обмеження МакОС - стосується архітектури АРМ? І поміняти ОС - ви не зможете на кожному х86 ноуті, і часто щось не працює. Наприклад на HP ProBook 4 G1i 16” під час інсталяції - навіть тач пад не паше. Починає аж коли драйвера почне підтягувати і пару разів перегрузиться. Думаєте на Лінуксі запрацює? впевнені?
І 99% - що звичайним користувачам не підійде нічого окрім Віндовс. Так що Лінукс для них не опція.
І якщо ви готові на Лінукс - то підтримка програм на МакОС - значно краща - їх просто більше є
ви бачите притензію лише до МакОС - а таке саме до Віндовс - ви просто ігноруєте
dext: 21.05.2026 21:57 шукайте тести. Я бачив що ніо вантажили дуже сильно. У мене нема 8 Гб
тож не пробували, але продаєте 8ГБ-лайно, чи не так?
що? де я казав що я щось продаю? я купив для себе і особисто користуюсь. Можу комусь порадити.
dext: 21.05.2026 21:57не змінюйте тему: особисто ви казали про приставки (до TV), тож на якій архітектурі приставки (до TV)?
що це міняє? що дає користувачу що приставка на архітектурі х86? він там що х86 софт зможе запустити?
а те що всі смарти на АРМ - то що робити? на що це впливає? пора відмовлятись від х86?
dext: 21.05.2026 21:57 це щось застаріле що зараз не підтримується?
саме так, бо яблуко так вирішило, а не ви (з маленької літери, бо нічого не вирішуєте)
ще раз - ви не бачите що як Віндовс вирішила - так і є, і ви нічого не зміните. Навіть таск бар справа не можливо поставити - це ж саме просте і очевидне.
чому ви з такою прямо ненавистю до МакОС, а до Віндовс - все терпите?
пс: мені МакОС - не те що подобається, і є свої глюки на кожному кроці. Наприклад - я перемикаю мову у Віндовс комбінацією - Alt+Sh+9 - виставляє Eng, Alt+Sh+0 - Ukr - тобто я не перемикаю мову, а примусово виставляю яку мені треба, індикатора поточної у мене навіть і нема. На МакОС - виглядає що це так просто не зробиш. І там є щоб кожне вікно мало свою мову - але воно міняє, і мене вже бісить, або я не розібрався.
Але наразі це найкраще що можна купити за $1000, воно дуже якісне, швидке, автономне і тд
HP ProBook 4 G1i 16” - типу теж не погане, але автономність 6 годин, а проц там - просто прочитайте як круто звучить - Intel Core Ultra 5 225U, а на маці - просто М4, без ніяких крутих слів. А по факту - значно кращий.

Відправлено через 23 хвилини 51 секунду:
dext: 21.05.2026 21:57якщо ви знаєте, як працює ваш код з L1/L2/L3, що таке cache poisoning та ін., чого особисто ви, наприклад, не знаєте
тут в паралельній темі ronemun якраз про це написав, копіюю його коментар:
ronemun: 21.05.2026 23:13> а завдяки кращій енергеефективності - сервери на АРМ вже в більше ніж 50+% нових серверів, демонструючи ріст +20% за остані 2-3 роки
мудре використання кластерів на 4-6 ядер зі спільним, великим і дуже швидким кешом L2 в рази покращує ефективність багатьох задач, а введення мультипоточності ще більше це підкреслює. Все таки L3 з затримкою в 50 тактів в AMD і в 100 в Інтел - це явна глупість, навіть якщо кеш L3 ніби спільний - сучасні суперпотужні ядра легко вичерпають швидкий L2 на 1-3 МБ. А особливо очевидна проблема в паралельній роботі ядер - як їх синхронізути через кільце в 100 тактів (АМД) чи меш в 200+ ? (і це сусідні, а 4-6 ядер взагалі 500). Тоді як розумний спільний L2 це всього 30 тактів
Для Інтел/АМД якраз вигідно пускати пил в очі - ядра швидкі і круті, але вони спеціально вводять в оману простаків не показуючи що ці ядра простоюють через масу вузьких місць, які очевидні тим хто програмує чи в темі
dext - щось може хочете додати?
Відповісти