Навіщо? В тебе легкий, швидкий, автономний ноут який найкращий у всьому майже всюди. Навіщо ти тягнеш в своє прогресивне життя старе лайно х86, відмовся від нього, будь прикладом для інших.yuriy_dd: ↑ 19.05.2026 11:39так, мушу
Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
AntonyKandaurov
Member
-
LVladislavchik
Member
В тебе альцгеймер чи що? Я ж змінив хпс на ейр і розказую тобі що не побачив емейзінгу, ти якийсь казковий персонажyuriy_dd: ↑ 19.05.2026 11:39ну в мене є можливість порівняти. У вас ніби теж. Чому не порівнюєте?
Відправлено через 7 хвилин 3 секунди:
На ейрі м4 13 та ейрі м4 15 мінімальна яскравість однакова?yuriy_dd: ↑ 19.05.2026 11:39я ж вже писав - коли тест на програвання ютюб і графік рівномірного розряду - там була перша поділка - зображення доволі яскраве - в повній темряві навіть могло би бути й менше, на М1 - точно було менше
-
yuriy_dd
Member
у вас що лише один ноут? мені це просто дивно, бо в мене навіть не знаю скільки (ну тих до яких я маю доступ)LVladislavchik: ↑ 19.05.2026 13:42В тебе альцгеймер чи що? Я ж змінив хпс на ейр і розказую тобі що не побачив емейзінгу
і якийсь момент у вас ж було обидва - значить мали бути скріни тестів, особливо автономності
цікаве питання, я гляну і порівняю якось. Але дійсно колись я тестував на М1 13", а зараз на М4 15"LVladislavchik: ↑ 19.05.2026 13:42На ейрі м4 13 та ейрі м4 15 мінімальна яскравість однакова?
-
LVladislavchik
Member
Та нам теж дивно нащо тобі стільки лайнаyuriy_dd: ↑ 19.05.2026 14:15у вас що лише один ноут? мені це просто дивно, бо в мене навіть не знаю скільки (ну тих до яких я маю доступ)
і якийсь момент у вас ж було обидва - значить мали бути скріни тестів, особливо автономності
Ну і нащо мені багато ноутів? Шоб шо?
Але я порівнював хпс та ейр, але для мене більш ніж достатньо порівняння автономності з моїм навантаженням і я не вражений цим емейзінгом
-
Барбарис
Member
yuriy_dd, в мене коли був ноут, то не зробив жодного тесту, а тим паче автономності. Робив там курсові, роботу, потім ігри, фільми, музика тощо. Нащо мені витрачати час на таке глупство? І дома він працював з розетки, щоб не паритись ні з чим.
-
yuriy_dd
Member
крім тестів перегляду ютюб, я дав тест звичайної роботиLVladislavchik: ↑ 19.05.2026 15:31Коли до тебе дійде що не всім треба ютуб на мінімальній яскравості?
LVladislavchik: ↑ 19.05.2026 13:42В тебе альцгеймер чи що?
-
denon312
Member
Йому важко зрозуміти що не у всіх тут магазин вживаної електроніки і люди просто користуються технікою, а на заповнють опис і стан речей куплених на ebay.Барбарис: ↑ 19.05.2026 15:46yuriy_dd, в мене коли був ноут, то не зробив жодного тесту, а тим паче автономності. Робив там курсові, роботу, потім ігри, фільми, музика тощо. Нащо мені витрачати час на таке глупство? І дома він працював з розетки, щоб не паритись ні з чим.
В нього на Ютубі навіть є огляди вживаної техніки.
-
Барбарис
Member
denon312, та й не тільки це, а багато інших речей.
-
yuriy_dd
Member
завдяки розмовам про енерого-ефективність, накінець до Майкрософт дійшла важливість цього
Microsoft нарешті визнала: несправні драйвери Windows 11 роками вбивали батареї ноутбуків
https://itc.ua/ua/novini/microsoft-nare ... noutbukiv/
пс: пишу для історії, бо місцеві фанати х86 використовують ноути від розетки, щоб не паритись ні з чим
Відправлено через 5 хвилин 21 секунду:
Intel хоче збирати ноутбуки як смартфони — і цільова мішень у них конкретна
https://itc.ua/ua/novini/intel-project- ... tops-2026/
що чарівний пендаль від Епл робить, фанати х86 мають бути у захваті

Microsoft нарешті визнала: несправні драйвери Windows 11 роками вбивали батареї ноутбуків
https://itc.ua/ua/novini/microsoft-nare ... noutbukiv/
пс: пишу для історії, бо місцеві фанати х86 використовують ноути від розетки, щоб не паритись ні з чим
Відправлено через 5 хвилин 21 секунду:
Intel хоче збирати ноутбуки як смартфони — і цільова мішень у них конкретна
https://itc.ua/ua/novini/intel-project- ... tops-2026/
що чарівний пендаль від Епл робить, фанати х86 мають бути у захваті
Wildcat Lake підтримує режим пасивного охолодження при споживанні 11 Вт — без вентилятора, у повній тиші
-
AntonyKandaurov
Member
Звичайно ми в захваті, як можна бути не в захваті від таких новин? Пасивний режим із 110 градусів Цельсія при відкриті щось важче ніж хром, збірка ноутів які неможливо обслужити - що може бути краще? 
-
dext
Member
що значить уявіть? якщо ви безпосередньо навантажите 2 ядра + 4 потоки наприклад, то система перенесе все інше на менш навантажені, саме так це працює в сучасних ОС з багатоядерними ЦП, ваші аргументи базуються на відсутності цих знаньyuriy_dd: ↑ 17.05.2026 20:47 Дуже погана практика - просто відкрийте Task Manager і гляньте скільки там потоків. А тепер уявіть що вони всі прибиті до ядер
Коли буде відповідь як система автоматично розподілить по ядрам навантаження на 4 ядра?
можу ще раз повторити: яблуко маргіналізує свою екосистему/продукти/користувачів, ви самі це доводите, відповідаючи "не потрібно" на кожну відсутню в яблука функціющо вам знову потрібно пояснювати? загадковий ви наш
див. вищескільком % користувачів це потрібно?
майбутній час - найкращий союзник фанатів яблукадо прикладу AutoCAD - є, і що? будте хороше залізо - софт підтягнеться. Залізо вже є, софт скоро буде.
до речі, на 8ГБ емейзінгу в CAD працювати пробували? питання знову риторичне
ігрові приставки на ARM, я сподіваюсь? поясніть цей феноменпевний прогрес також є. Але люди купують ігрові приставки
те, що вам "не потрібно", наприклад 32-бітні додаткищо саме мені не дозволяє запускати?
Відправлено через 10 хвилин :
в якомусь відео Louis Rossmann розповідав про яблучну поробку, де BIOS та прошивка для TPM-чіпа завантажувались з основної NAND, тобто коли вона злітала - девайс перетворювався на цеглину без можливості завантаження та розшифровки даних, зекономили на одній SPI-флешці заради емейзінг-компактності і перетворили всю систему на бомбу сповільненої дії, просто еталон e-waste/одноразовостіdenon312: ↑ 18.05.2026 13:46 Як на мене дуже "вдалий" час купляти повністю розпаяні поробки з закритою ОС і завантажувачем.![]()
-
pelia
Member
Я зрозумів, чому Юрій працює на ноуті без зарядки. Бо всі гроші пішли на макбук і мак міні, плюс ще поко, треба віддавати гроші за кредит, а розетка далеко від робочого місця, немає грошей на подовжувач 
-
kabostebeztak
Member
Бо важливе саме те, що відбувається коли ти користуєшся машиною.yuriy_dd: ↑ 18.05.2026 14:17ну чому не навантажує? просто М проц - швидкий та енерго-ефективний - швидко зробив та спатиGrava: ↑ 18.05.2026 12:59Якщо робота не навантажує проц то нічого дивного
чудово - значить автономність мала бути висока, є графік? або просто цифри?Grava: ↑ 18.05.2026 12:59В мене більшість моїх ноутбуків працювали у пасиві 99% часу
якщо у вас 99% часу ноут без навантаження, то чому цікавить під? щоб довести що ейр нагріється і затротлить?Grava: ↑ 18.05.2026 12:59Але мене цікавить саме поведінка під навантаженням.
Сон у якому лежить більшу частину часу мій 2015 15 дюймів ретіна та простій (сидіння на робочому столі) це різні речі.
Відправлено через 1 хвилину 54 секунди:
Маю зазначити, що у макбук нео вперше з 2012 року не заклеєна батарея. Емейзінг!AntonyKandaurov: ↑ 20.05.2026 07:25 Звичайно ми в захваті, як можна бути не в захваті від таких новин? Пасивний режим із 110 градусів Цельсія при відкриті щось важче ніж хром, збірка ноутів які неможливо обслужити - що може бути краще?![]()
Востаннє її не заклеювали в Unibody MacBook Pro (2008-2012 по моєму). Починаючи з Retina (2012-2015) почали заклеювали. Air та 12-дюймовий MacBook завжди мали заклеєні батареї
-
yuriy_dd
Member
завдання правильно розподілити навантаження між ядрами - це дуже складна задача, і якщо ви будете туди втручатись самі - це зробить ще гіршеdext: ↑ 20.05.2026 07:49що значить уявіть? якщо ви безпосередньо навантажите 2 ядра + 4 потоки наприклад, то система перенесе все інше на менш навантажені
які фільтри до фотошопу прибивають потоки до ядер? в якому році це було?
якраз я маю з цим досвід. І я знаю для яких задач я це робив. Але ядра були гомогеними.dext: ↑ 20.05.2026 07:49саме так це працює в сучасних ОС з багатоядерними ЦП, ваші аргументи базуються на відсутності цих знань
що саме відсутнє що потрібно?dext: ↑ 20.05.2026 07:49можу ще раз повторити: яблуко маргіналізує свою екосистему/продукти/користувачів, ви самі це доводите, відповідаючи "не потрібно" на кожну відсутню в яблука функцію
але багато чого відстутнє і у Віндовс. Наприклад у Він 11 не можна таск бар поставити справа. Це можна було у всіх попередніх Віндовс, і можна у всіх інших ОС.
Не можна (чи я не знаю як) - розтавити як я хочу декілька вікон одної програми - щоб вони не йшли разом підряд. Не можна щоб на клік активної програми на таск барі щоб вона не мінімізувалась. Це все в мене є на Він 7. Я одночасно запускаю 40+ програм, і мені дуже важливо в якому вони порядку на таск барі.
шукайте тести. Я бачив що ніо вантажили дуже сильно. У мене нема 8 Гбdext: ↑ 20.05.2026 07:49 до речі, на 8ГБ емейзінгу в CAD працювати пробували? питання знову риторичне
до прикладу найбільше грошей в іграх заробляється на АРМ пристроях. Вам це щось міняє?dext: ↑ 20.05.2026 07:49ігрові приставки на ARM, я сподіваюсь?
це щось застаріле що зараз не підтримується?dext: ↑ 20.05.2026 07:49 що саме мені не дозволяє запускати?
те, що вам "не потрібно", наприклад 32-бітні додатки
невже все що ви можете - це пробувати порахувати мої гроші? а щось по темі - маєте сказати?pelia: ↑ 20.05.2026 10:56Бо всі гроші пішли на
-
pelia
Member
Так це якраз і є по темі, бо жоден адекватний користувач, якщо це не звичайний хом'ячок з ютубчиком і серіалами, а реально працююча людина, завжди працює від розетки як тільки це можливо, особливо у нас в ці цікаві часи, коли світло може зникнути у будь-який моментyuriy_dd: ↑ 20.05.2026 12:58 невже все що ви можете - це пробувати порахувати мої гроші? а щось по темі - маєте сказати?
-
waryag
Member
Було смішно, коли ентузіасти прикрутили воду до ніо, тротлінг зменшився, але чип все одно довбився у 105 градусів на своїх 8 ваттах через геніальний дизайн SoC від епл.AntonyKandaurov: ↑ 20.05.2026 07:25Звичайно ми в захваті, як можна бути не в захваті від таких новин? Пасивний режим із 110 градусів Цельсія при відкриті щось важче ніж хром, збірка ноутів які неможливо обслужити - що може бути краще?
Не для того епл і ко вкладали купу грошей в просування роботи модних людей в стильних кафешках, щоб усілякі раціональні аргументи нятякали на порочність такого підходу!pelia: ↑ 20.05.2026 16:10Так це якраз і є по темі, бо жоден адекватний користувач, якщо це не звичайний хом'ячок з ютубчиком і серіалами, а реально працююча людина, завжди працює від розетки як тільки це можливо, особливо у нас в ці цікаві часи, коли світло може зникнути у будь-який момент
-
yuriy_dd
Member
дома наприклад моя дружина працює з ноутом - зі всіх можливих місць - стіл, диван, ліжко, кухня, ..pelia: ↑ 20.05.2026 16:10Так це якраз і є по темі, бо жоден адекватний користувач, якщо це не звичайний хом'ячок з ютубчиком і серіалами, а реально працююча людина, завжди працює від розетки як тільки це можливо
вона не обмежена що ноут має бути завжди на зарядці, і це дає свободу
бо до цього вас привчили х86 ноути з поганою автономністю. Бо наприклад коли у вас 30% заряду залишилось - це ви просто вже напрягаєтесь і потрібно шукати зарядку. А у мене - я точно знаю що на 5 год вистачить. Уявляєте яка різниця? Я можу зарядку взагалі з собою не братиpelia: ↑ 20.05.2026 16:10особливо у нас в ці цікаві часи, коли світло може зникнути у будь-який момент
-
yuriy_dd
Member
-
dext
Member
ні, якщо ви знаєте, як працює ваш код з L1/L2/L3, що таке cache poisoning та ін., чого особисто ви, наприклад, не знаєтеyuriy_dd: ↑ 20.05.2026 12:58 завдання правильно розподілити навантаження між ядрами - це дуже складна задача
чудово: поясніть, що таке локалізація даних, без підглядування в google/AIякраз я маю з цим досвід. І я знаю для яких задач я це робив. Але ядра були гомогеними.
чудово пам'ятаю, як на емейзінгу відвалилися сотні VST-плагінів - ви напевно не знаєте, що це (VST-плагіни) таке, чи не так?що саме відсутнє що потрібно?
це не стоcується архітектур ЦП та наприклад linux, чи не так? ну і ніхто не забороняє поставити win10, не аргумент/проблема у відкритій екосистемі x86, взагаліале багато чого відстутнє і у Віндовс. Наприклад у Він 11 не можна таск бар поставити справа. Це можна було у всіх попередніх Віндовс, і можна у всіх інших ОС.
тож не пробували, але продаєте 8ГБ-лайно, чи не так?шукайте тести. Я бачив що ніо вантажили дуже сильно. У мене нема 8 Гб
не змінюйте тему: особисто ви казали про приставки (до TV), тож на якій архітектурі приставки (до TV)?до прикладу найбільше грошей в іграх заробляється на АРМ пристроях. Вам це щось міняє?
саме так, бо яблуко так вирішило, а не ви (з маленької літери, бо нічого не вирішуєте)це щось застаріле що зараз не підтримується?
-
yuriy_dd
Member
уявлення маю. Ви вважаєте що планувальник завдань Windows враховує розміри кешів? маєте практичний досвід? або хоч спостереження? поділитесь?dext: ↑ 21.05.2026 21:57ні, якщо ви знаєте, як працює ваш код з L1/L2/L3, що таке cache poisoning та ін., чого особисто ви, наприклад, не знаєте
просто я відразу маю питання практичні - а саме у порівнянні з Лінукс
я би сказав що це повязано з розміром даних і розмірами кешів. Оптимізувати щоб влізло. Я тестував і порівнював швидкості мого коду на М та на х86 - і на М - значно швидше мій код працює. Також я запускав код інших - теж вони були вражені.dext: ↑ 21.05.2026 21:57чудово: поясніть, що таке локалізація даних, без підглядування в google/AI
Ви робили щось подібне? Ваші алгоритми якими обємами оперативної памяті оперують?
може інша архітектура. Хай перекомпілюють під нову і знову буде працювати. Ви ж не з тих хто сидить на старому лайні без підтримки?dext: ↑ 21.05.2026 21:57чудово пам'ятаю, як на емейзінгу відвалилися сотні VST-плагінів - ви напевно не знаєте, що це (VST-плагіни) таке, чи не так?
на Віндовс теж відвалюється з новою версією - і терплять
а яким чином обмеження МакОС - стосується архітектури АРМ? І поміняти ОС - ви не зможете на кожному х86 ноуті, і часто щось не працює. Наприклад на HP ProBook 4 G1i 16” під час інсталяції - навіть тач пад не паше. Починає аж коли драйвера почне підтягувати і пару разів перегрузиться. Думаєте на Лінуксі запрацює? впевнені?dext: ↑ 21.05.2026 21:57 але багато чого відстутнє і у Віндовс. Наприклад у Він 11 не можна таск бар поставити справа. Це можна було у всіх попередніх Віндовс, і можна у всіх інших ОС.
це не стоcується архітектур ЦП та наприклад linux, чи не так? ну і ніхто не забороняє поставити win10, не аргумент/проблема у відкритій екосистемі x86, взагалі
І 99% - що звичайним користувачам не підійде нічого окрім Віндовс. Так що Лінукс для них не опція.
І якщо ви готові на Лінукс - то підтримка програм на МакОС - значно краща - їх просто більше є
ви бачите притензію лише до МакОС - а таке саме до Віндовс - ви просто ігноруєте
що? де я казав що я щось продаю? я купив для себе і особисто користуюсь. Можу комусь порадити.dext: ↑ 21.05.2026 21:57 шукайте тести. Я бачив що ніо вантажили дуже сильно. У мене нема 8 Гб
тож не пробували, але продаєте 8ГБ-лайно, чи не так?
що це міняє? що дає користувачу що приставка на архітектурі х86? він там що х86 софт зможе запустити?dext: ↑ 21.05.2026 21:57не змінюйте тему: особисто ви казали про приставки (до TV), тож на якій архітектурі приставки (до TV)?
а те що всі смарти на АРМ - то що робити? на що це впливає? пора відмовлятись від х86?
ще раз - ви не бачите що як Віндовс вирішила - так і є, і ви нічого не зміните. Навіть таск бар справа не можливо поставити - це ж саме просте і очевидне.dext: ↑ 21.05.2026 21:57 це щось застаріле що зараз не підтримується?
саме так, бо яблуко так вирішило, а не ви (з маленької літери, бо нічого не вирішуєте)
чому ви з такою прямо ненавистю до МакОС, а до Віндовс - все терпите?
пс: мені МакОС - не те що подобається, і є свої глюки на кожному кроці. Наприклад - я перемикаю мову у Віндовс комбінацією - Alt+Sh+9 - виставляє Eng, Alt+Sh+0 - Ukr - тобто я не перемикаю мову, а примусово виставляю яку мені треба, індикатора поточної у мене навіть і нема. На МакОС - виглядає що це так просто не зробиш. І там є щоб кожне вікно мало свою мову - але воно міняє, і мене вже бісить, або я не розібрався.
Але наразі це найкраще що можна купити за $1000, воно дуже якісне, швидке, автономне і тд
HP ProBook 4 G1i 16” - типу теж не погане, але автономність 6 годин, а проц там - просто прочитайте як круто звучить - Intel Core Ultra 5 225U, а на маці - просто М4, без ніяких крутих слів. А по факту - значно кращий.
Відправлено через 23 хвилини 51 секунду:
тут в паралельній темі ronemun якраз про це написав, копіюю його коментар:dext: ↑ 21.05.2026 21:57якщо ви знаєте, як працює ваш код з L1/L2/L3, що таке cache poisoning та ін., чого особисто ви, наприклад, не знаєте
dext - щось може хочете додати?ronemun: ↑ 21.05.2026 23:13> а завдяки кращій енергеефективності - сервери на АРМ вже в більше ніж 50+% нових серверів, демонструючи ріст +20% за остані 2-3 роки
мудре використання кластерів на 4-6 ядер зі спільним, великим і дуже швидким кешом L2 в рази покращує ефективність багатьох задач, а введення мультипоточності ще більше це підкреслює. Все таки L3 з затримкою в 50 тактів в AMD і в 100 в Інтел - це явна глупість, навіть якщо кеш L3 ніби спільний - сучасні суперпотужні ядра легко вичерпають швидкий L2 на 1-3 МБ. А особливо очевидна проблема в паралельній роботі ядер - як їх синхронізути через кільце в 100 тактів (АМД) чи меш в 200+ ? (і це сусідні, а 4-6 ядер взагалі 500). Тоді як розумний спільний L2 це всього 30 тактів
Для Інтел/АМД якраз вигідно пускати пил в очі - ядра швидкі і круті, але вони спеціально вводять в оману простаків не показуючи що ці ядра простоюють через масу вузьких місць, які очевидні тим хто програмує чи в темі