Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Analysis of the Apple M5 SoC: Apple silicon extends its lead over AMD, Intel and Qualcomm:

https://www.notebookcheck.net/Analysis- ... 213.0.html

пс: жалюгідне видовище, немилосердне :weep: :weep:
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.10.2025 16:39пс: жалюгідне видовище, немилосердне
угу. новенький M5 більше ніж вдвічі слабіший старого райзена, якому майже рік с інтегрованою 8060s в кіберпанку :) про більш ігрові рішення зовсім мовчимо :)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 26.10.2025 16:54в кіберпанку
так, все що і залишилось у х86 - це триматись за ігри

М5 - робить великий прогресс і у ГПУ, і у графічних тестах - М проци досить добре виступають, що означає - що ігри ще оптимізовані, і це можна виправити

а ось покращити - одно-потік у х86 - це не можливо, х86 - відстав назавжди, і прірва буде лише збільшуватись
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.10.2025 20:59М5 - робить великий прогресс і у ГПУ, і у графічних тестах - М проци досить добре виступають, що означає - що ігри ще оптимізовані, і це можна виправити
великий прогресс! :) знов за вашим лінком - один сайнбенч. все. володарі армів грають виключно в сайнбенч?
якщо все так швидко працює - в розрахунковому тесті y-cruncher де результати армів? (почитайте там примітку щодо арму).

тести на https://openbenchmarking.org/ - де там арм (хоча б серверні, не кажу вже про M4/M5) у топових результатах? а там, доречі, багато саме серверних тестових навантажєнь. той же nginx, один з найпопулярніших у світі proxy - подивиться. проженіть на своєму M4 та порівняйте, бо наявні M1, M2 - у далекому low сегменті.

для доволі популярної мови php - jit compiler під арм вже підвезли? а коли?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 26.10.2025 21:53знов за вашим лінком - один сайнбенч. все. володарі армів грають виключно в сайнбенч?
це просто приклад добре оптимізованої програми під АРМ (як і гікбенч). Якщо у вас свій код і там нема явної оптимізації під х86 - то ви можете очікувати на такий самий приріст
artko: 26.10.2025 21:53 якщо все так швидко працює - в розрахунковому тесті y-cruncher де результати армів? (почитайте там примітку щодо арму).
ну не підтримує він АРМ чи М проци. Чекає коли буде більш популярним. І який ви робите з того висновок?
якщо всі виробники софту будуть робити як він - то який буде результат?
artko: 26.10.2025 21:53 для доволі популярної мови php - jit compiler під арм вже підвезли? а коли?
та ніби є
artko: 26.10.2025 21:53багато саме серверних тестових навантажєнь. той же nginx, один з найпопулярніших у світі proxy - подивиться
прошу тести АРМ для серверів:

https://www.phoronix.com/review/ubuntu-2510-arm64

https://www.phoronix.com/review/aws-m8a ... benchmarks
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.10.2025 22:09це просто приклад добре оптимізованої програми під АРМ (як і гікбенч).
це типовий приклад "помилка вижившего". якщо десь в одному місці є значна перевага, а в більшості нема - це не значить, що то просто тест гарний. навпаки.
yuriy_dd: 26.10.2025 22:09ну не підтримує він АРМ чи М проци. Чекає коли буде більш популярним. І який ви робите з того висновок?
якщо всі виробники софту будуть робити як він - то який буде результат?
софт ніхто не буде "оптимизувати". це гроші та час. перекомпілювали - і все.
yuriy_dd: 26.10.2025 22:09прошу тести АРМ для серверів:

https://www.phoronix.com/review/ubuntu-2510-arm64
це просто порівнняня двох версій убунти. і все.
і висновок в тих тестах (на диво незручних)
...Across dozens of different workloads, the 5th Gen AMD EPYC M8a instance was most commonly delivering the best performance and value over M8g Graviton4 and M8i Granite Rapids. In many workloads it wasn't even a remotely close comparison....

...The AMD EPYC Turin instance does cost 1.15x that of Granite Rapids on an hourly on-demand basis but it's well worth it for the significantly better performance....
:)
а що там в однопоточних навантаженнях? а там чудове ....Even for simple single-threaded Python benchmarks, AMD EPYC Turin with Zen 5 cores was delivering the fastest performance over Graniton4 and Granite Rapids....

якже так? арм же забезпечує найкращий однопоток?
tornadox
Member

Повідомлення

artko
та він просто з тих фанатиків які живляться бенчмарками, але в світі зовсім інша реальність. Софт це заради того для чого випускають нове залізо, або софт який мають написати під нове залізо. Переписувати старий софт під нове залізо ніхто не буде за просто так. Звісно амазон і епл можуть позволити собі проекти в стилі написати екосистему софта під арм, але на тому мабуть і можна поставити крапку.
waryag
Member

Повідомлення

artko: 26.10.2025 21:53 великий прогресс! :) знов за вашим лінком - один сайнбенч. все. володарі армів грають виключно в сайнбенч?
В однопоточний сайнбенч! :teacher:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 27.10.2025 07:52 це типовий приклад "помилка вижившего". якщо десь в одному місці є значна перевага, а в більшості нема - це не значить, що то просто тест гарний. навпаки.
є багато програм які на М4 - працюють ну дуже швидше ніж на х86
мій власний код - також
artko: 27.10.2025 07:52 софт ніхто не буде "оптимизувати". це гроші та час. перекомпілювали - і все.
дуже можливо, саме тому дуже вкладаються в компілятори, наприклад в LLVM
artko: 27.10.2025 07:52а що там в однопоточних навантаженнях?
це серверні проци - багато повільних ядер
для одно-потоку - є М5. Хочете порівняти швидкість одно-потоку з х86? чи вам просто соромно за ганьбу х86 і тому ви про воліли б промовчати?
tornadox: 27.10.2025 14:41Переписувати старий софт під нове залізо ніхто не буде за просто так
хто хоче заробити грошей - перепише. Ще й враховуючи що публіка маків досить платоспроможна
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.10.2025 14:24
artko: 27.10.2025 07:52а що там в однопоточних навантаженнях?
це серверні проци - багато повільних ядер
для одно-потоку - є М5. Хочете порівняти швидкість одно-потоку з х86? чи вам просто соромно за ганьбу х86 і тому ви про воліли б промовчати?
стривайте. по перше - ви притягли цей тест(а доречі, чому там нема M4, M5? тестова методика описана - проженіть тест, покажіть як воно). по друге - там порівняння з теж серверними х86 (amd epyc) де багато повільних ядер. і цей тест ствержує, що коли треба продуктивність - арм дуже далеко. по трете - ми ж про ARM, як архитектуру, яка повинна замінити застарілий х86? так це, тоді співвідношення буде приблизно однакове. чи M5 це вже не арм , а щось спеціалізоване?
в четверте - мені особисто взагалі нахчати на однопотік. процесор або виконує те що мені потрібно, та з влаштовуючую швидкістю, або (як на поточний час у випадку з арм) - ні. А "моління" на однопотік - це до вас.

виходить, якщо комусь потрібна видатна швидкодія в датацентрі (повертаючись до серверів) - потрібно брати виключно маки на м5, так? а що там, амазон вже скупляє всю продукцію епла?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 28.10.2025 14:51стривайте. по перше - ви притягли цей тест(а доречі, чому там нема M4, M5?
ви можете притягти свої тести, або запустити на М4
хоча б спробувати
artko: 28.10.2025 14:51і цей тест ствержує, що коли треба продуктивність - арм дуже далеко
а чому всі гравці хмарних серверів все більше переходять на АРМ?
думаєте вони і замовники - не вміють рахувати?
artko: 28.10.2025 14:51по трете - ми ж про ARM, як архитектуру, яка повинна замінити застарілий х86?
а що не так?
artko: 28.10.2025 14:51в четверте - мені особисто взагалі нахчати на однопотік. процесор або виконує те що мені потрібно, та з влаштовуючую швидкістю, або (як на поточний час у випадку з арм) - ні
може покажете графік завантаження проца на вашому компі? зможете?

Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
artko: 28.10.2025 14:51виходить, якщо комусь потрібна видатна швидкодія в датацентрі (повертаючись до серверів) - потрібно брати виключно маки на м5, так?
я не знаю - як ваш мозок може народжувати таку маячню :lamer:

є пристрої для користувачів - там є АРМ проци, найкращі зараз це М4 / М5

є пристрої для серверів - там також представлені АРМ проци - але вони зовсім інші

вони не перетинаються, поки. Але Епл таки випустять на багато ядер.
Gold_Star
Member

Повідомлення

Приємно бачити як ця тема по суті перетворилася в окремий загін для Юрія
StTechnik
Member

Повідомлення

Gold_Star: 28.10.2025 23:40 Приємно бачити як ця тема по суті перетворилася в окремий загін для Юрія
Главное ему не мешать бубнеть с самим собой. Просто игнорить - best choice
yuriy_dd
Member

Повідомлення

StTechnik: 28.10.2025 23:42 Главное ему не мешать бубнеть с самим собой. Просто игнорить - best choice
згадується - три дні я гналася за вами, щоб сказати, як ви мені байдужі

тягне вас сюди - але по суті вам сказати чи заперечити - або нема що, або не вистачає знань

хоч може подивитесь що інші кажуть:

Gold_Star
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 29.10.2025 00:28хоч може подивитесь що інші кажуть
Концентрація сої на цих обличчях зашкалює, ось вона репрезентація сучасного техноблогінгу
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.10.2025 23:34
artko: 28.10.2025 14:51стривайте. по перше - ви притягли цей тест(а доречі, чому там нема M4, M5?
ви можете притягти свої тести, або запустити на М4
хоча б спробувати
навіщо? по перше, ви тут апологет арму, і ваші ж тести ствержують, що арм на зараз - гірший від х86. по друге - м4 є у вас, в мене нема і купляти не буду - вже неодноразово казав, він не виконує того що мені треба. я згоден купити щось експериментальне, якщо воно дає нові можливості, але не у випадку, коли забирають вже існуюче.

artko: 28.10.2025 14:51і цей тест ствержує, що коли треба продуктивність - арм дуже далеко
а чому всі гравці хмарних серверів все більше переходять на АРМ?
думаєте вони і замовники - не вміють рахувати?
так там же написано в ваших тестах :) воно просто дешевше. у багатьох призначеннях просто швидкодія х86 не потрібна. ось і все. і в мене теж є особистий "хмарний" сервер як на арм, так і на х86.
х86 швидший, це відчувається навіть при роботі в консолі, при банальному оновленню системи та встановленні ПЗ.
artko: 28.10.2025 14:51по трете - ми ж про ARM, як архитектуру, яка повинна замінити застарілий х86?
а що не так?
у вас, схоже, вікно контексту переповнилося :)
artko: 28.10.2025 14:51в четверте - мені особисто взагалі нахчати на однопотік. процесор або виконує те що мені потрібно, та з влаштовуючую швидкістю, або (як на поточний час у випадку з арм) - ні
може покажете графік завантаження проца на вашому компі? зможете?
а що вам дасть майже нуль(LA 1-1.5) в типовому офісно-ютубному навантаженні, ~60...70% в ігровому та 100% при збірці якогось проекту?
yuriy_dd: 28.10.2025 23:34 Відправлено через 2 хвилини 59 секунд:
artko: 28.10.2025 14:51виходить, якщо комусь потрібна видатна швидкодія в датацентрі (повертаючись до серверів) - потрібно брати виключно маки на м5, так?
я не знаю - як ваш мозок може народжувати таку маячню :lamer:
це прямий висновой ваших агітувань - " всі гравці хмарних серверів все більше переходять на АРМ", "пристрої для користувачів - там є АРМ проци, найкращі зараз це М4 / М5", "Хочете порівняти швидкість одно-потоку з х86? чи вам просто соромно за ганьбу х86 "

роблю висновок - все найкраще в датацентрах, все потреби планети зараз забезпечує арм, х86 десь там сумно сидить та плаче. але
yuriy_dd: 28.10.2025 23:34 є пристрої для серверів - там також представлені АРМ проци - але вони зовсім інші вони не перетинаються, поки. Але Епл таки випустять на багато ядер.
раптова зміна направлення. ви б вже визначались, що і як.
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.10.2025 23:34 є пристрої для користувачів - там є АРМ проци, найкращі зараз це М4 / М5
є пристрої для серверів - там також представлені АРМ проци - але вони зовсім інші
вони не перетинаються, поки. Але Епл таки випустять на багато ядер.
Т.е. мы пришли опять к сегметации ARM. На каждый чих переписывать софт, повезет если можно перекомпилировать с минимальными правками. У пользователей один софт на серверах другой и подружить их, как у х86 не получается. Более того, специализация ARM похоже только усиливается. Этакие "сопроцессоры" работают часто с относительно не сложными потоками. Много простых задач. Пока видится такая ниша.
Gold_Star
Member

Повідомлення

Тут правильно було би назвати тему "Прогрес NPU в процесорах". Юрій же в курсі, що усі обчислення, в тому числі транслітерація х86 коду, в сучасних ARM based системах відбувається саме на нейроблоках? А щодо ARM частини - це не більш ніж прокладка для роботи комп'ютера та ОС :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Gold_Star: 29.10.2025 00:32 Концентрація сої на цих обличчях зашкалює, ось вона репрезентація сучасного техноблогінгу
не дуже зрозумів про сою. Спробуйте по суті сказаного. Сможете? Достатньо знань?
ну вам ж потрібно почати вчитись щось доводити
artko: 29.10.2025 08:27 може покажете графік завантаження проца на вашому компі? зможете?
а що вам дасть майже нуль(LA 1-1.5) в типовому офісно-ютубному навантаженні
чудово що ви прийшли до думки - що ноут дуже часто простоює. Тепер наступні кроки:
- чи можна вважате оте мінімальне навантаження - одно-потоковим?
- який проц буде кращим для користувачи з швидким одно-потоком чи з повільним? (якщо що то М5 на 66% швидший в одно-потоці ніж останій АМД, і розрив лише збільшується)
artko: 29.10.2025 08:27це прямий висновой ваших агітувань - " всі гравці хмарних серверів все більше переходять на АРМ", "пристрої для користувачів - там є АРМ проци, найкращі зараз це М4 / М5", "Хочете порівняти швидкість одно-потоку з х86? чи вам просто соромно за ганьбу х86 "
кожна фраза в своєму контексті, спробуйте не виривати, а продовжити або заперечити. Тоді може у вас вийде не нести маячню, а почати розуміти.
Alexsandr: 29.10.2025 16:23Т.е. мы пришли опять к сегметации ARM
тобто у х86 сегментації на ноутбучні, РС, робочі станції, серверні - нема?
ви би трішки готувались перед тим як лізти сперечатись
Alexsandr: 29.10.2025 16:23У пользователей один софт на серверах другой и подружить их, как у х86 не получается
софт дійсно різний - можливо ви зможете пояснити в чому ключева відмінність? вам підказати, чи ви самі знаєте?
а що саме вам не вдається подружити? чи можете ви таке подружити на х86?
Gold_Star: 29.10.2025 17:15Юрій же в курсі, що усі обчислення, в тому числі транслітерація х86 коду, в сучасних ARM based системах відбувається саме на нейроблоках?
а цю маячню ви звідки взяли? спробуєте дати докази? чи як завжди знову не готові? :lamer:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

тобто у х86 сегментації на ноутбучні, РС, робочі станції, серверні - нема?
Юра, тобто? Ти хочеш сказати що я на ноуті не запущу софт десктопа чи що?
А якщо в мене була мікроатх з сокетом g2 для ноутбучного i7 то це ще ноут чи вже десктоп? І що робити із софтом?)

Відправлено через 2 хвилини 58 секунд:
Це такий же самий дебілізм як деякі в свій час порівнювали ящик 360 і плойку 3, архітектура то одна але самі камінці різні і порівняти їх лоб в лоб неможливо але Юра зміг таки взяти і лоб в лоб порівняти нішевий арм з костилями на такий же костильний х86. Браво Юра, краще дітей іди виховувати аби вони не виросли такими же як ти ;)
Відповісти