А вона вже продана? Можна було би нею генерувати кадри через Lossless scalingKassatka: ↑ 11.08.2026 20:04Тоді я зрештою купив RX 6800, яка просто існувала й взагалі дуже дешевою була.
Новини
Останні статті і огляди
За останні місяці ціни на відеокарти GeForce RTX 50 у США зросли на показник до 39%
-
Gold_Star
Member
-
Kassatka
Member
Ну звісно потестував у іграх. Цим результатом повністю задоволений, все рівно так, як я і передбачив. Що завдяки 24 Гб можна буде виставляти ультра налаштування без променів без випадків, коли не вистачає VRAM. І що FPS у іграх зростає приблизно вдвічі у порівнянні з RX 6800 у випадку, якщо остання не впиралася в VRAM. Загалом у сучасних важких іграх на UE5 та інших важких іграх FPS не надто гарний, але принаймні 15 FPS є завжди, а там уже в залежності від гри. Може бути навіть 75-100 FPS у Warcraft 3 на Reforged графоні. Не задоволений двома нюансами роботи саме RX 7000 серії саме у 8K. А саме споживанням 80 Вт на робочому столі й періодичними Driver Timeout вильотами драйвера десь раз на добу чи рідше. ШІ каже, що це звичайна поведінка тиких відеокарт у таких режимах роботи й у інших користувачів також були подібні скарги. Проблему вильоту драйвера можна спробувати пофіксити, от я і тестую в різних налаштуваннях. Досяг, що 3 дні не було вильоту, але потім знову нарвався. Не схоже, що це брак, схоже, що AMD погано проробила драйвери для таких важких випадків використання, як робочий стіл у 8К. І вже навряд коли пофіксить, бо і серія відеокарт застаріла, і 8К-телевізори відходять у минуле.leif: ↑ 11.08.2026 19:21а ви вже потестували нову відеокарту в 8к ? не викладали ще якийсь пост-огляд з результатами? як воно грається? чи задоволені апгрейдом?Kassatka: ↑ 11.08.2026 19:19при переході у 8K
Статтю-огляд з результатами тестувань я збираюся викласти, поки не було достатньо часу, але я встиг краще опанувати CapFrameX.
Відправлено через 22 секунди:
Я точно не почну її продавати, поки не напишу статтю для оверів з порівнянням продуктивності RX 7900 XTX з RX 6800 у 8K у неквапливих іграх (без постійних обертань камерою).Gold_Star: ↑ 11.08.2026 20:11А вона вже продана? Можна було би нею генерувати кадри через Lossless scalingKassatka: ↑ 11.08.2026 20:04Тоді я зрештою купив RX 6800, яка просто існувала й взагалі дуже дешевою була.
-
_nevermind
Member
...Kassatka: ↑ 11.08.2026 20:36
але принаймні 15 FPS є завжди,
@
й періодичними Driver Timeout вильотами драйвера десь раз на добу чи рідше
Это никому не интересно.Kassatka: ↑ 11.08.2026 20:36
поки не напишу статтю для оверів з порівнянням продуктивності RX 7900 XTX з RX 6800 у 8K у неквапливих іграх (без постійних обертань камерою).
-
Gold_Star
Member
Ну результати 5 фпс проти 15 мало кого зацікавлять. Тут навіть генерація кадрів на додатковій карті не врятує, коли основний фпс настільки низькийKassatka: ↑ 11.08.2026 20:36Я точно не почну її продавати, поки не напишу статтю для оверів з порівнянням продуктивності RX 7900 XTX з RX 6800 у 8K у неквапливих іграх (без постійних обертань камерою).
Востаннє редагувалось 11.08.2026 20:51 користувачем Gold_Star, всього редагувалось 1 раз.
-
S0N1C
Member
Даєш порівняння швидкості та якості ШІ апскейлу геніталіїв! Ото буде перша по переглядам стаття на оверах
-
Kassatka
Member
А я все ж сподіваюся, що хоч комусь виявиться цікаво. Принаймні цікавіше, ніж чергова новина про випуск нового 27-дюймового Full-HD монітора на 500-1000 Гц._nevermind: ↑ 11.08.2026 20:42Это никому не интересно.
Тим більше у такому наборі ігор, в яких зазвичай ніхто не тестує продуктивність заліза. Там і з 4K також порівняння буде.
Є способи підвищувати продуктивність. Не обов'язково у 8K сидіти в нативі без апскейлу й не обов'язково на ультра налаштуваннях. Ось для прикладу я виклав пост з результатами у Forza Horizon 6 Звичайний натив на ультрах з TAA дав 33 FPS, але якщо досить поверхнево погратися з налаштуваннями, то цілком можна витиснути і близько 60 FPS без потреби повертатися у 4K. Як супутній результат виявилося, що FSR 4.1 призводить до невиправданих втрат продуктивності, тому доцільніше використовувати XeSS.Gold_Star: ↑ 11.08.2026 20:48Ну результати 5 фпс проти 15 мало кого зацікавлять.
-
Gold_Star
Member
Kassatka
Ну форза й на стімдеку літає. А в інших іграх яка ситуація зі споживанням VRAM?
Ну форза й на стімдеку літає. А в інших іграх яка ситуація зі споживанням VRAM?
-
Kassatka
Member
Ну от наприклад споживання коливається 20-22 Гб, з піками понад 23,5 Гб. Чи відразу захавати всі 24 Гб або навіть 24,9 Гб у оверлеї Стіма і так стабільно тримати весь час без коливань.Gold_Star: ↑ 11.08.2026 21:15А в інших іграх яка ситуація зі споживанням VRAM?
-
Олег963
Member
GeForce RTX 6080 отримає всього 16 ГБ VRAM через дефіцит пам'яті GDDR7

-
Artem_K
Member
Q4_K_MDuck: ↑ 11.08.2026 18:33Gemma 4 31b на 16 гігах, це Q2, чи що?
Через лінк завантажити не вдалося, бо автор забажав грошей за доступ. Завантажив через LM Studio як пошук на Hugging Face – gemma-4-31b-it-the-deckard-heretic-uncensored-thinking-q4_k_m.gguf.erazel: ↑ 11.08.2026 19:55А можна лінк? бо мені лиш Qwen3.5Uncensored траплявся. А він якийсь бажний, зациклює його часто, по колу гонить те саме у відповіді.
-
_nevermind
Member
Та никому это не интересно.Kassatka: ↑ 11.08.2026 21:05А я все ж сподіваюся, що хоч комусь виявиться цікаво. Принаймні цікавіше, ніж чергова новина про випуск нового 27-дюймового Full-HD монітора на 500-1000 Гц._nevermind: ↑ 11.08.2026 20:42Это никому не интересно.
Ты какую-то базу геймдева не понимаешь вообще.
В 99% игр нет 8К текстур.
Тебе движок игры рендерит кадры в 8к разрешении, но модели/текстуры упираются в свои 1К/2К/4К.
...
В васян модах на Скайрим или ВоВ эти 8к текстуры в ИИ апскейлят.
А дальше ты апскейл текстуры от васяна повторно еще апскейлишь в FSR или в чем там.
И играешь в 15 фпс.
У тебя эти 8к на десктопе крашатся каждый день, амуде драйвер не вывозит, с твоих же слов.
О каком гейминге может быть речь.
...
В гугле глянул сейчас.
Ты даже фильмы / сериалы свежие в 8к не достанешь, как я понимаю.
Большинство массовых стриминговых платформ (такие как Netflix, Apple TV+ или Amazon Prime Video) пока не предлагают художественные фильмы в реальном разрешении 8K, ограничиваясь максимальным качеством 4K HDR
-
kairo
Member
А я чекаю статтю від Кассатки!
-
_nevermind
Member
Лучше уже обзоры / тесты от Мессии на главную постить.kairo: ↑ 11.08.2026 23:24 А я чекаю статтю від Кассатки!
Там чел хотя бы с топ процом, топ видеокартой заморачивался всегда.
-
S0N1C
Member
угу, тести ігор з хдд 
-
kairo
Member
Пости Месії також цікаво читати. Його пригоди з материнкою, це ж ціла епопея!_nevermind: ↑ 11.08.2026 23:46Лучше уже обзоры / тесты от Мессии на главную постить.
-
Gold_Star
Member
Я за колабу Мессії з Кассаткою. Тільки уявіть - тести 5090 у 8К... 
-
dead_rat
Member
На целероні, 8гб озу і хдд
-
Demedik
Member
16 гб не достаточно для ИИ. Ну как недостаточно - запустить что-то тупенькое и быстрое получиться, но больше... увы нет. У меня первый ноут с 5080 и вот гонял я Омникодер 9б(файн тюн на Квен 3.5) и контекст 128к. Быстрая штука, но за ней приходилось столько править... проще было самому все сделать. Подходит только как поисковик контекста.MAKKACIN: ↑ 11.08.2026 15:31 але якщо без рофлів то 16гб для тих хто з ШІ працює і монтаж може зарішати при виборі
ИИшка начинается только где-то с 32 гб, а то и 48гб... Ну или брать лаптоп с АМД 395 и 128гб(может скоро и НеВидию можно будет советовать, бо цена спарака ну очень кусалась). Те кто сидят на "игровых" картах - обычно берут несколько 3090 и включают sli.
-
Kassatka
Member
А мене не цікавлять зовсім ігри жанру Скайрім чи WoW. Скайрім ніколи не запускав, WoW один раз спробував, побачив, що камера збоку, а не від пташиного польоту, як в Діабло, і що рух героя через WASD - і звісно ж миттю деінсталював після цього. Мене найголовнішим чином з графонистих ігор цікавляті ті, де вигляд зверху з висоти пташиного польоту - RTS, градобудівельні симулятори, глобальні стратегії, серія Total War, серія Diablo. Виключення хіба що гоночки та симулятори водіння техніки, там справді камера збоку зблизька від першої/третьої особи. А ігри з видом від пташиного польоту 99,9% часу грають з великим віддаленням камери. Камеру наближують зазвичай лише коли хочуть чисто помилуватися якимось об'єктом зблизька. При цьому моделі/текстури роблять з розрахунку, щоб вони норм чітко/деталізовано виглядали при максимальному наближенні камери. Тому якщо моделі/текстури розраховані на достатню чіткість/деталізацію у Full HD/4K у при наближенні камери, то при віддаленій камері цієї чіткості деталізації вистачить і для 8K. При наближенні камери у кадрі один або кілька об`єктів, а на звичайній віддаленій позиції камери - десятки і сотні об'єктів у кадрі типу юнітів та будівель. Ну а якщо взяти ремастер Rome: Total War - який входить у п`ятірку моїх найулюбленіших ігор/майданчиків для моддингу, то там для завантажувальних екранів фони саме у 8K, з можливістю ставити свій набір фонів при моддінгу, чим я вже достатньо активно займався колись._nevermind: ↑ 11.08.2026 22:46Ты какую-то базу геймдева не понимаешь вообще.
В 99% игр нет 8К текстур.
Тебе движок игры рендерит кадры в 8к разрешении, но модели/текстуры упираются в свои 1К/2К/4К.
В васян модах на Скайрим или ВоВ эти 8к текстуры в ИИ апскейлят.
А дальше ты апскейл текстуры от васяна повторно еще апскейлишь в FSR или в чем там.
Ну звісно, я навіть і не розраховував на жодні відео у 8K. От у 3D які-не які фільми виходили й при цьому виглядає це в десять раз видовищніше сучасних HDR, навіть зараз зрідка пару раз у рік можуть випустити Blue-Ray у 3D з фільмом типу Аватару. А у 8К нічого з цього, демо ролики у Ютубі не враховуєм. Можна самому купити 8K-відеокамеру, але це вартість на рівні RTX 5080/RTX 4090, нафіг треба._nevermind: ↑ 11.08.2026 22:46В гугле глянул сейчас.
Ты даже фильмы / сериалы свежие в 8к не достанешь, как я понимаю.
Я розраховував на фото еротичних студій у 8K і вище (яких повно на торентах), на геймінг у 8K і на високий DPI екрану на робочому столі при діагоналі понад 46 дюймів, що можливо лише на 8K-телевізорах. Нема жодного іншого способу отримати DPI вище, ніж звичайних 22-24 дюймових Full HD моніторів, якщо полюбляєш діагональ від 43 дюймів та вище.
S0N1C: ↑ 11.08.2026 20:50Даєш порівняння швидкості та якості ШІ апскейлу геніталіїв! Ото буде перша по переглядам стаття на оверах
Це для мене бридко й не естетично. Я надаю перевагу цицькам, дупам, ляжкам, спинам у більш легкому й пристойному форматі.
Ну я відстоюю позицію, що для сучасного геймінгу цілком достатньо проца класу Core i3-10100. все одно упор буде перебушно в відяху в 4K/8K, а все що понад, то в першу чергу, щоб в робочому софті швидше працювало, наприклад редагування і експорт у PNG великих XXX-фоток. ОЗП на сьогодні для повноцінного геймінгу бажано не менше 32 Гб, ну і також потрібен 4 Тб SSD під проінстальований софт/ігри для достатнього комфорту. (Якщо не влазить, значить варто деінсталювати щось невикористовуване). Хоча в сучасних реаліях можна обмежитись і 2 Тб SSD. А вже обсяг HDD може бути необмежений, але то не для інсталяції, а для зберігання файлів - того що напродукував сам і наскачував з інтернету - фото/відео полуничка, фільми, серіали, дистрибутиви софта та ігор.dead_rat: ↑ 12.08.2026 00:22На целероні, 8гб озу і хдд
-
leif
Member
цікаво. от би ще якесь відео цього процесу подивитись.Kassatka: ↑ 11.08.2026 20:36Загалом у сучасних важких іграх на UE5 та інших важких іграх FPS не надто гарний, але принаймні 15 FPS є завжди, а там уже в залежності від гри. Може бути навіть 75-100 FPS у Warcraft 3 на Reforged графоні.
взагалі ідеально. дуже чекаю повноцінного огляду 8к геймінгу від вас!Kassatka: ↑ 11.08.2026 20:36я встиг краще опанувати CapFrameX.