Новини
Останні статті і огляди
ASUS Zenbook A16 з топовим ARM-процесором Snapdragon X2 Elite Extreme доступний в Україні
-
yuriy_dd
Member
добре що є, а ціни впадуть
Епл переконали індустрію що АРМ це добре
Епл переконали індустрію що АРМ це добре
-
Classique
Member
Дякуюerkins007: ↑ 10.04.2026 18:11Да, винда изначально укр/ру и даже лицушный офис 2024, который в учетку подвязывается в комплекте. из китая там только язык биоса по умолчанию, но и он меняется на англ в настройках.Classique: ↑ 10.04.2026 17:09А клава з кирилицею?
мне от ноута не нужна производительность просто) для игр и ИИ у меня есть пк, а ноут это переносное устройства для браузера и офиса, то что у него при этом встройка уровня 1050ти это бонус, не более.FastBullet: ↑ 10.04.2026 17:31Ты поумнел что ли )?
Касательно героя темы тут еще проще - ноут за 96к с 5080 это норм, ультрабуки за 20-30к для работы тоже норм, это вот поделие на арм за 96к это дичь полная
А я правильно бачу, що вони не мають слотів для додаткової пам'яті?
-
yariksom
Member
З хорошим АМД (395) коштують десь +/-, гляньте UM5606WA-RK331W, але воно якраз варто того.erkins007: ↑ 11.04.2026 03:49Так версии с АМД даже дешевле иногда. При этом там лучше встройка гораздо.FastBullet: ↑ 11.04.2026 00:34хоча сучасні АМД кращі, але переплата не варта на мою думку
-
erkins007
Member
если оперативной то нет, она вся распаяна, там 16 и баста. Но 16 для рабочего ультрабука с запасом.Classique: ↑ 11.04.2026 17:08А я правильно бачу, що вони не мають слотів для додаткової пам'яті?
Если постоянной, то там два слота ссд - стандартный 2280 занят и еще один 2242 пустой
Отправлено спустя 1 минуту 48 секунд:
и что этот амд сможет такого чего не сможет 7735? Серьезные задачи невозможны что там, что там. А для офисных и того и того с головойyariksom: ↑ 11.04.2026 17:36З хорошим АМД (395)
-
waryag
Member
Я просто нагадаю, що і на ПК під доволі стандартний набір опцій біосу кожен вендор намагається вигадати свою систему назв/параметрів.Scoffer: ↑ 11.04.2026 00:14Arm Holdings софтом практично не займаються, а інші між собою без центральної влади домовитись не здатні навіть в такій простій штукі.
Відправлено через 7 хвилин 11 секунд:
Райзен АІ макс не має конкурентів на х86. Можна порівнювати з топовими мак, які теж недешеві, а також з чипами від нвідіа, але ті ще дорожче і ще більш специфічні.yariksom: ↑ 11.04.2026 17:36З хорошим АМД (395) коштують десь +/-, гляньте UM5606WA-RK331W, але воно якраз варто того.
-
tornadox
Member
Scoffer: ↑ 11.04.2026 00:14Arm Holdings софтом практично не займаються, а інші між собою без центральної влади домовитись не здатні навіть в такій простій штукі.
Насправді ARM останнім часом таки намагаються грати в "центральну владу" через стандартизацію типу SystemReady (BSA/BBR). Це їхня спроба притягнути аналог x86 ACPI/UEFI в сегмент серверів та ноутбуків, щоб дистрибутиви лінукса могли стартувати "з коробки" без танців навколо унікальних device tree під кожну залізяку. Але проблема в тому, що ARM лише ліцензує архітектуру, а далі кожен вендор ліпить свій "город".ARM focuses on open-sourcing foundational Linux kernel support for its CPU architectures, but relies on ecosystem partners (Qualcomm, MediaTek) to open-source specific SoC drivers, often leaving GPUs (Mali) and specialized hardware as proprietary blobs. Unlike Intel/AMD, which provide unified, open-source Linux drivers (Mesa/kernel), ARM drivers are highly fragmented and often closed-source
Щодо софту та драйверів - там повний розброд і шатання порівняно з Intel/AMD:
- Qualcomm vs MediaTek:
- Стан Panfrost:
- Межа можливостей ком'юніті:
Відправлено через 28 хвилин 12 секунд:
на даний момент не існує ноутбуків на АРМ які б мали можливість апгрейдити оперативку. Максимум накопичувач і ситуація не зміниться ближчим часом.Classique: ↑ 11.04.2026 17:08А я правильно бачу, що вони не мають слотів для додаткової пам'яті?
-
Scoffer
Member
Прикол в тому що UEFI не прибите цвяхами до х86 і на армах також чудово працює. Якби тільки хтось заставляв його там ставити.tornadox: ↑ 11.04.2026 23:08Це їхня спроба притягнути аналог x86 ACPI/UEFI в сегмент серверів та ноутбуків
-
tornadox
Member
Наскільки я знаю новіші лептопи на Snapdragon ті що на він 11 точно мають UEFI але він максимально порізаний для користувача і є проблеми з відключенням Secure Boot щоб запустити лінукс чи прописати інший ключ. На Епл там ще здається з 2015го вони повністю перейгшли на UEFI для Інтел маків, але з 2017го там (якщо дуже просто) всередині був "айфон" з чипом Т1 (пізніше Т2) який менеджив весь процес запуску та UEFI.Scoffer: ↑ 11.04.2026 23:23Прикол в тому що UEFI не прибите цвяхами до х86 і на армах також чудово працює. Якби тільки хтось заставляв його там ставити.
В М серії UEFI повністю відсутній, і використовується механізм iBoot як на айфонах, ну бо по факту це і є айфон/айпад з клавіатурою і макос.
Тут випливає ще одна проблема - для відновлення ОС потрібен інший мак який прошиє його в режимі DFU.
А якщо на маку вмирає вбудований SSD він не зможе запуститися з зовнішнього SSD з MacOS, по суті стає цеглиною.
В снапдрагонах ситуація краще, можна просто замінити m.2 на інший з магазину.
-
Classique
Member
tornadox
То було питання про ксіомі. Там я на ютубі побачив,що на платах не розпаяли слоти для пам'яті, хоча розведено там для 2 слотів доріжки.
То було питання про ксіомі. Там я на ютубі побачив,що на платах не розпаяли слоти для пам'яті, хоча розведено там для 2 слотів доріжки.
-
radeon5870
Member
У психіатричних лікарнях обладнано окремі палати для покупців windows-ноутів на Snapdragon за такі божевільні кошти

-
Scoffer
Member
Я про те що UEFI як технологія принципово працює і на ARM в тому числі, це платформонезалежна штука, було б бажання.tornadox: ↑ 12.04.2026 00:53але він максимально порізаний для користувача і є проблеми з відключенням Secure Boot щоб запустити лінукс чи прописати інший ключ
А то шо бажання немає то і так очевидно.
Відправлено через 4 хвилини 18 секунд:
Я тому не вірю ні в опенсорси, ні в шарені всім бажаючим продукти. Для належної якості за продукт має відповідати хтось один. Той, до кого можна прийти і пред'явити пред'яву.
-
tornadox
Member
Я б сказав що якраз бажання є і воно очевидне, але в сторону збільшення прибутків виробників. Більше максимально закритих пристроїв -> більше можливостей в виробника з запланованим застаріванням -> більше прибутків.Scoffer: ↑ 12.04.2026 11:17А то шо бажання немає то і так очевидно.
АРМ по підписці в нас вже є у вигляді смартфонів. Незйомна батарея, відсутність слота на карту пам'яті, відсутність слота sim, відсутність джека на 3.5мм - якщо з цим ще можна миритися - це нібито "неймовірна турбота" про кінцевого користувача у вигляді покращення вологостійкості. А парування кожної деталі смартфону нібито як захист від викрадення, але по факту це контроль ремонту, щоб ти навіть батарею без "офіційного благословення" не поміняв.
Тому і бачимо гігантську зацікавленність виробників заліза вийти з одноразками АРМ. Звісно виробники ОС як Майкросфот теж в захваті.
Я погоджуюся, але є вже дуже багато продуктів які типу намертво прибиті цвяхами до "власного" хмарного сервісу які перетворилися в цеглину, чи то через банкрутство виробника, чи через небажання підтримувати старий продукт.Scoffer: ↑ 12.04.2026 11:17Той, до кого можна прийти і пред'явити пред'яву.
От МС навалила ШІ слопу в Вінду, і що ти їй зробиш?
-
artko
Member
ну, це такеtornadox: ↑ 12.04.2026 13:19 відсутність джека на 3.5мм
невеликий огляд windows 12tornadox: ↑ 12.04.2026 13:19От МС навалила ШІ слопу в Вінду, і що ти їй зробиш?
- спойлер
-
tornadox
Member
безумовно!artko: ↑ 12.04.2026 13:34бездротові навушникі дійсно імхо зручніші
але от в мене є багато дротових хороших навушників і треба носити адаптер до них, а якщо хочеш слухати музику і заряджати треба ще passthrough адаптер. Ну або повербанк з безпровідною зарядкою який ще добре кишеню і батарею гріє - зручно взимку
якщо раніше користуватися смартфоном з застарілою ОС було ще норм, то зараз з виходом нових ШІ (як наприклад Mythos) які виявляють дуже багато дирок в ОС це стає катастрофою для безпеки гаманця і персональних даних.artko: ↑ 12.04.2026 13:34намертво запаяний корпус з батарейкою, відсутність оновлень ПЗ навіть там де ще залізо непогане - таке собі.
- спойлер
- сучасні смартфони можуть працювати як домашні сервери, є termux, є тайп-с хаб з езернетом і юсб-а, от батарея наприклад там постійно під нагрівом буде.
-
artko
Member
можливо.. подивимось. але погоджуюсь, проблема є. в мене і зараз головний - старий смартфон на snap 855. в нього досі усе без жодних проблем працює, швидкість влаштовує повністю. але... оновлень нема вже хтозна коли, ще kernel 4.14. насолоджуйтесь просунутим арм, як кажутьtornadox: ↑ 12.04.2026 13:43якщо раніше користуватися смартфоном з застарілою ОС було ще норм, то зараз з виходом нових ШІ (як наприклад Mythos) які виявляють дуже багато дирок в ОС це стає катастрофою для безпеки гаманця і персональних даних.
була справа, прибив старий смарт на стінку, погодним інформером та часами. роки два провисів, поки батарейка не полізла з корпусу та не добила вже надбитий екранtornadox: ↑ 12.04.2026 13:43сучасні смартфони можуть працювати як домашні сервери, є termux, є тайп-с хаб з езернетом і юсб-а, от батарея наприклад там постійно під нагрівом буде.
вони то можуть, але куча обмежень... імхо невеличкий х86 зручніше, в якості домашнього серверу.
-
tornadox
Member
artko
маю на 865му, аналогічно. Поставив GameNative - навіть тягне якісь пк забавки. Але нагрівається огого
шити бажання нема ніякого, NFC + Google Pay + GP Integrity важливо.
батарею можна зняти ізопропиловим спиртом і замінити 2 діодами і живлення від 5в, на цьому 865 снапі теж батарею вздуло.
Я колись як купив перші SBC на АРМ думав що штука взлетить і можна буде зібрати маленький домашній тихий NAS на АРМ.
В реальності SoC устарів швидше ніж мейнлайн отримав підтримку, а потім перестали робити з SATA. Зараз модно робити колхоз NAS на малині та PCIe SATA адаптері, так от це не тільки дорожче, нестандартне, без вибору нормального корпуса, так щей обмеження по софту
маю на 865му, аналогічно. Поставив GameNative - навіть тягне якісь пк забавки. Але нагрівається огого
шити бажання нема ніякого, NFC + Google Pay + GP Integrity важливо.
батарею можна зняти ізопропиловим спиртом і замінити 2 діодами і живлення від 5в, на цьому 865 снапі теж батарею вздуло.
Я колись як купив перші SBC на АРМ думав що штука взлетить і можна буде зібрати маленький домашній тихий NAS на АРМ.
В реальності SoC устарів швидше ніж мейнлайн отримав підтримку, а потім перестали робити з SATA. Зараз модно робити колхоз NAS на малині та PCIe SATA адаптері, так от це не тільки дорожче, нестандартне, без вибору нормального корпуса, так щей обмеження по софту
-
artko
Member
та сама проблема. є типу альтернативні прошивки, але одразу мінус nfc, мінус гугл пей и т.п.tornadox: ↑ 12.04.2026 13:58шити бажання нема ніякого, NFC + Google Pay + GP Integrity важливо.
тим часом тільки розмови ідуть, чи не дропнути підтримку 486 у мейнлайніtornadox: ↑ 12.04.2026 13:58В реальності SoC устарів швидше ніж мейнлайн отримав підтримку, а потім перестали робити з SATA.
-
tornadox
Member
artko
вже 5 разів міняв залізо в NAS (повний свап мат.плати + процесора), а та сама ОС завантажується, конфігурація масива та дані на місці. Виробник в АРМ майже нічого не контрибутять в мейнлайн, вони лише випускають блоби які цвяхами прибиті до старого ядра. В готовому пристроїв від якогось там великого виробника це норм якщо пристрій свіжий. Якісь оновлення прошивок ще виходять.
Я небачу сенсу тримати підтримку 32біт в ядрі, може хтось непогодиться - вислухаю думку. Зараз всі лінуксові дистри практично вже не роблять 32бітні версії.
вже 5 разів міняв залізо в NAS (повний свап мат.плати + процесора), а та сама ОС завантажується, конфігурація масива та дані на місці. Виробник в АРМ майже нічого не контрибутять в мейнлайн, вони лише випускають блоби які цвяхами прибиті до старого ядра. В готовому пристроїв від якогось там великого виробника це норм якщо пристрій свіжий. Якісь оновлення прошивок ще виходять.
Я небачу сенсу тримати підтримку 32біт в ядрі, може хтось непогодиться - вислухаю думку. Зараз всі лінуксові дистри практично вже не роблять 32бітні версії.
-
Scoffer
Member
Існує порочна практика юзати ядро лінукса в мікроконтролерах замість нормальних ріалтаймових ос, а не їх сурогатів. Так що, на превеликий жаль, 32 біти випилять ще дуже не скоро.tornadox: ↑ 12.04.2026 14:27Я небачу сенсу тримати підтримку 32біт в ядрі
Там мова йде про випилювання підтримки i486 на користь мінімальної конфігурації в i686 (Pentium 1 Pro і вище). На біса їм той 686 в новому ядрі теж не дуже зрозуміло, у типового компа тих часів оперативи не вистачить щоб голе свіже ядро підтягнулось
-
artko
Member
та це просто, щодо термінів підтримки. звісно, навряд вже хтось користується 486 та ще зі свіжим ядром.tornadox: ↑ 12.04.2026 14:27Я небачу сенсу тримати підтримку 32біт в ядрі, може хтось непогодиться - вислухаю думку. Зараз всі лінуксові дистри практично вже не роблять 32бітні версії.
не пять разів, але вже тричі міняв залізо в десктопі. те саме - все завантажується і все на місці, так.tornadox: ↑ 12.04.2026 14:27вже 5 разів міняв залізо в NAS (повний свап мат.плати + процесора), а та сама ОС завантажується
чому? свого часу був в мене duron 600, pentium 3 з 256мб сдрам, доволі типові конфігурації (ну так, 128мб було більше, таке). а зараз є одноплатник, там де 64мб рам і ядро хай і не найсвіжіше, але і не старе дуже. все ок, ще и половина пам'яті вільна після старту.Scoffer: ↑ 12.04.2026 15:33 На біса їм той 686 в новому ядрі теж не дуже зрозуміло, у типового компа тих часів оперативи не вистачить щоб голе свіже ядро підтягнулось