AMD підтвердила, що відеокарти Radeon RX 5000 й RX 6000 більше не отримуватимуть ігрові оптимізації

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

kairo: 31.10.2025 12:20Особливо, коли граєш із HDD))
Мимо кассы, накопитель на фпс не влияет от слова совсем
Intel74320ASuperFin+
Member

Хотя бы от красных дров комп не выдает черный экран, как у зеленого конкурента. Владельцы 40 серии и старее сидят на 566.36, а бетатестеры блэквелла пусть получают пониженный фпс с каждой новой версией.
Mozdev
Member

AMD підтвердила, що відеокарти Radeon RX 5000 й RX 6000 більше не отримуватимуть ігрові оптимізації
Ну це для мене аргумент не брати карту від AMD.
Безглузде рішення як на мене, ну це якщо вони хочуть зменшити свою долю ринку, то рішення правильне :rotate:
kairo
Member

MessiaH: 31.10.2025 13:34Мимо кассы, накопитель на фпс не влияет от слова совсем
спойлер
Изображение
Kullerok
Member

Святой радеон, всё для геймеров :yes: :yes:

Відправлено через 3 хвилини 10 секунд:
Intel74320ASuperFin+: 31.10.2025 13:35 Хотя бы от красных дров комп не выдает черный экран, как у зеленого конкурента. Владельцы 40 серии и старее сидят на 566.36, а бетатестеры блэквелла пусть получают пониженный фпс с каждой новой версией.
Купил в начале весны 5070ti. Обновил дрова вставил карту и забыл. О каких черных екраназ речь не понимаю. Всегда обновляю дрова как выходят на новые. Был только глюк что после обновы когда екран тухнет он не загорелся после конца установки. Нужно было просто перезагрузить комп. Через пару обнов поыиксилось.
kairo
Member

Intel74320ASuperFin+: 31.10.2025 13:35Владельцы 40 серии и старее сидят на 566.36
спойлер
Screenshot 2025-10-31 142616.png
Alekss
Member

KolSer: 31.10.2025 10:27 Дуже дивне і абсолютно безглузде рішення, м'яко кажучи :facepalm:
Yukon: 31.10.2025 10:13 Цікавий спосіб ще більше зменшити свою і так невелику клієнтську базу :lamer:
Grindeath: 31.10.2025 10:42 Они же относительно недавно вышли и их на всё должно хватать, если ползунки не крутить до предела...

Ничего нового. AMD в такой же период (6.5 лет) прекратила поддержку Polaris (RX 580 GCN 4.0), Vega (GCN- 5.0).

Апрель 2017 - Ноябрь 2023: Polaris (RX 580 GCN 4.0), Vega (GCN- 5.0). Через 6.5 лет! Прекращение оптимизации драйверов для игр.
Июль 2019 - Ноябрь 2025: Navi (RX 5000 RDNA 1), Navi II (RX 6000 RDNA 2) Через 6.5 лет! Прекращение оптимизации драйверов для игр.

В марте 2027 - 6.5 лет, можно ожидать прекращение такой же оптимизации для RX 7000 (RDNA 3).
Вложения
unknown_2025.10.31-14.30.png
Intel74320ASuperFin+
Member

Kullerok: 31.10.2025 14:08 Купил в начале весны 5070ti. Обновил дрова вставил карту и забыл. О каких черных екраназ речь не понимаю. Всегда обновляю дрова как выходят на новые. Был только глюк что после обновы когда екран тухнет он не загорелся после конца установки. Нужно было просто перезагрузить комп. Через пару обнов поыиксилось.
Черные экраны в основном на 40 и более старых поколениях встречались.
Как там карта? Не расплавился коннектор? Я сам сижу на дровах 23 года и на них запускал Дум Дарк Эйджес. Лень через ДДУ чистить и заново ставить.
Prar
Junior

Эххх....жаль мою 6600, она так то неплохо справляется с современными играми)
kairo
Member

Intel74320ASuperFin+: 31.10.2025 14:59Как там карта? Не расплавился коннектор? Я сам сижу на дровах 23 года и на них запускал Дум Дарк Эйджес. Лень через ДДУ чистить и заново ставить.
Все добре, кабель перевтикав вже разів з 10. Дрова ставлю звичайним оновленням.
Z440_User
Member

З GT8600 по GTX1060 був за зелених, але останньою краплею стала відсутність shared video memory під linux в дровах зелених. Ото в тебе є 3Gb відеопам'яті на GTX1060 - ото і користуйся поки не закінчиться та система не впаде з руганню на відсутність доступної відеопам'яті.
https://forums.developer.nvidia.com/t/n ... ers/260304
і подібних тем у них на форумі купа.
Перейшов за червоних, не дочекавшись коли ж вони реалізують те що є давно у червоних, та і в них самих у шиндовс.
P.S. Судячи із теми на форумі, нвідіа до сих пір не вміє Sharing VRAM у Linux...
1234waltz
Member

Intel74320ASuperFin+: 31.10.2025 14:59 Черные экраны в основном на 40 и более старых поколениях встречались.
Маю ноут з "легендарним ідеалом кращє якого не буває" - GTX 1650. Найсвіжіші дрова завжди. Жодного чорного екрана за декілька років. Треба щось ще старше юзати? Десь на чердаку була Кора Два Дуба з GTX 600 (навіть не пам'ятаю яким) - не впевнений що на нього є якісь актуальні дрова)

Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:
Z440_User: 31.10.2025 15:08 P.S. Судячи із теми на форумі, нвідіа до сих пір не вміє Sharing VRAM у Linux...
Хуанга десктопний Лінух не цікавить, тицяння середніх факів та образи від Торвальдса (от дивно) ніяк позитивно не вплинули на ситуацію. Хуанга цікавить тільки серверний лінукс для іншого заліза, за інщі грощі.
Z440_User
Member

1234waltz, так там навіть усілякі АІ-шники та CUDA-шники скаржаться що фірмовий софт від нвідіа в цих профільних завданнях валиться або взагалі не запускається з причини малої кількості VRAM, при тому що у Windows те саме у них працює без питань і коли 8-10-12ГБ VRAM закінчується, система добирає це з ОЗУ.
П.С. Я взагалі не програмер, тому моє поняття того що у цих людей відбувається - поверхневе та "взагалі"...
Devijack
Member

Та я в описі драйверів 5ххх серії вже давно не бачив, мабудь роки зо два як вони припинили оптимізацію для ігор. І при встановленні драйверів ніяких покращень не помічав. Про що новина не розумію)
1234waltz
Member

Z440_User: 31.10.2025 15:22 1234waltz, так там навіть усілякі АІ-шники та CUDA-шники скаржаться що фірмовий софт від нвідіа в цих профільних завданнях валиться або взагалі не запускається з причини малої кількості VRAM, при тому що у Windows те саме у них працює без питань і коли 8-10-12ГБ VRAM закінчується, система добирає це з ОЗУ.
Тут проблем декілька:
1) Хуанг не буде виділяти ні копійки на 2% десктопного ринку. Кількість юзерів десктопного лінукса з залізом нвідії це навіть за межами стат похибки.
2) Виробники взагалі не люблять оцей бардак https://www.kernel.org/doc/Documentatio ... nsense.rst і винен в цьому сам Linux foundation та толпи красноглазиків, які не здатні до стандартизації. Тобто навіть в мінорному релізі ядра можуть щось зламати. І це тільки ядро, з усією іншою обв'язкою операційної системи суцільний жах. Два десятки DE з зоопарком композиторів до Wayland (їх реально більше десятка), такою ж кількістю дисплей менеджерів, збоку прибитим гвоздями та скотчем Xwayland, бо 70% софта юзають x11 і про Вялєнд не чули. В лінукс міркє ВСЬО ОЧЄНЬ ПЛОХО, буквально.

Якщо АІ-шники хочуть балуватись CUDA не на жирному сервері, то най ставлять Шиндоушс і не вимахуються.
zalizo_org
Member

Intel74320ASuperFin+: 31.10.2025 14:59Лень через ДДУ чистить и заново ставить.
DDU використовувати не конче. Там галочку треба на perform clean installation і все. В 99% випадків буде все ідеально.
1234waltz
Member

Я не проти Лінукса, якщо шо. Дуже довго сидів на десктопному лінуксі паралельно, але зараз лінукс для мене є тільки на сервері через вебморду та SSH, а на десктопі він запханий у WSL.
Z440_User
Member

1234waltz, страно, чогось у червоних з оцим всим що ви перелічили - взагалі проблем немає, є і shared vram, і взагалі все чудово працює.
Для мене після over 15 років зелених на Linuх в суто десктопному виконанні, зараз з червоними аж скучно, воно просто працює...
П.С. Хоча в часи актуальності Radeon X600Pro життя під пінгвіном було ще тим випробовуванням...
erkins007
Member

Reinmar: 31.10.2025 09:40Компанія Бобра,як тут кажуть. Карти 2020 року без оновлень, в той час коли конкурент тільки закінчив підтримку оновлень GTX 10х0, 2016 року. І то по причині відсутності РТХ
Да, мне даже интересно как местные фанатики будут такой плевок в морду оправдывать.
Тут один утверждал что лучше 6900 чем 3080ти, потому что памяти больше. И где в итоге эта память?)
В итогу у 30 и даже 20 серии нвидиа и длсс4 и обновления дров, а у АМД ни фср4 ни поддержки. Неудивительно что Радеоны щас только отбитые фанатики покупают

Отправлено спустя 1 минуту 38 секунд:
Полностью поддерживаю. Я вообще считаю что карты АМД нужно дровами ровно одно поколение поддерживать, дальше не имеет смысла - радеонщики и так схавают

Отправлено спустя 1 минуту 9 секунд:
waryag: 31.10.2025 10:26Я не пригадую, щоб у патчноутах нвідіа було покращення продуктивності карт не з актуального покоління
Игровые оптимизации идут общие
1234waltz
Member

Z440_User: 31.10.2025 15:47 1234waltz, страно, чогось у червоних з оцим всим що ви перелічили - взагалі проблем немає, є і shared vram, і взагалі все чудово працює.
Для мене після over 15 років зелених на Linuх в суто десктопному виконанні, зараз з червоними аж скучно, воно просто працює...
П.С. Хоча в часи актуальності Radeon X600Pro життя під пінгвіном було ще тим випробовуванням...
Це не за рік стало так жеж.
З часів GCN почали сапорт технічний розробників фрішних драйверів, потім шматками відкривали частини власних драйверів, потім модулі переводили. І зараз воно просто і якісно все працює, бо частину роботи по сумісності і фіксу зламаних лінукс-велисипедів скинули на безкоштовний труд.
Он нещодавно виявилось, що єдиний мейнтейнер одного з офіційних спінів Убунту був індійській школяр, який кинув підтримку - бо отримав стипендії в універі :rotate:
А Хуанга позиція проста, в драйверах купа пропрієтарних фіч, якими він ділитись не буде. Хочете - їжте фрішний кактус, хочете - на пропрієтарних сидіть. Інших варіантів немає.
Ответить