Mozdev: ↑
10.08.2025 01:58
Для мене норм мембранка була BTC( вона і досі є, працює з 1996 року по сей день ).
Якщо хтось хоче як на мембранці але з РГБ, та краще ніж мембранка, то беріть Realforce або будь-яку клаву на Topre світчах наприклад HHKB, це майже як мембранка але краще як за тайпінгом так і за відчуттями.
Але взагалі то, обирати гарну клавіатуру, то діло особисте головне взяти гарну базу( із Hot-swap та ргб якщо потрібно) тоді можна обрати будь-які свічі на ваш смак та встановити як свічі так і майже будь-які кейкапи.
Як, приклад можна взяти той же Hator ( українська компанія ), не те щоб вони були супер-пупер, але за свою ціну дають усе що потрібно, Hot-swap, більш менш нормальна якість, РГБ, кастомізація, PBT кейкапи із "Shine Through / Backlit" із із Українською мовою, де підсвічуватися символи і все це не дуже дорого.
Я мав змогу користуватись такими клавіатурами як Akko 3098S, Keychron K10 PRO, Leopold FC900RBT, дві останні я вже продав, залащилися Akko, xоча за роботою мені більше сподобалась Leopold.
HATOR Icefall щось там... тільки мацав у знайомої.
Скільки у мене було всякої механіки, на cherry і інших свічах, китай і бренди, з того що заходило на ринок першим, ВСЕ дохло за 3-6 міс, даблкліки, мертві клавіші, помирання підсвітки окремих клавіш чи клави в цілому і т.д.
Для себе зробив одразу висновок, що перший критерій це надійність.
Ще в часи коли хот свап клави були не так розповсюджені, взяв Bloody B830 на LK першого покоління, бо позиціонувалась вона як вічна, і це реально невбиваємий монстр, 3 роки її поюзав, закинув на поличку бо взяв Bloody B930 на LK другого покоління, недавно дістав цю 830ту бо треба була клава на другий ПК, відмив/почистив, працює як нова. Так Bloody B830/930 гучнуваті бо скелетон і ніякої шумки немає, але вони ВІЧНІ, 830й вже 8 років, 930й 5 років, все що з ними сталось за цей час - це на 830й 8 помаранчевих PBT кейкапів, шо йшли на QWERASDF почали виділяти липку субстанцію, пластик почав розкладатись, але є такі самі підмінні 8 стандартних чорних кейкапів, ну і пофарбований метал на обох, в місцях де рука торкається витерся, трохи підшліфувались деякі кейкапи до блиску. На жодній клавіші навіть підсвітка не померла...
З огляду надійності, вважаю оптимальним брати або хот-свап і горсть запасних свічів, або лазерні чи магнітні перемикачі.
Зара придивляюсь до читерських магніток(датчик холу) з можливостями ігрових режимів, керування висоти спрацювання і подвійного спрацювання при ході клавіші назад.
Звичайну механіку сьогодні великого сенсу брати я не бачу, вона не має жодних переваг над механікою на LK чи магнітних свічах, тільки купу недоліків. Навіть найякісніші звичайні механічні свічі мають ну дууже обмежений ресурс роботи, довше 6 міс у мене ні звичайні перемикачі в клаві, ні звичайні перемикачі в миші не живуть що не роби

4 останні миші за 2 роки, всі даблкікають окрім Deathadder v2 pro wireless, бо там LK перемикачі... А в шухляді валяються досі живі мишки A4Tech та Bloody котрим навіть важко уявити скільки років.
PS: можна подумати я там на клавомишах чечетку витанцьовую, в іграх вбиваю, гачу об стола чи з суттєвим зусиллям, та ні, я майже не граю в ігри останнім часом і не сказати що тонни тексту пишу, для мене дивно наскільки одноразовою є периферійна продукція сьогодні.