А навіщо БЖ в форматі TFX в кастомному корпусі? Щоб собі побільше проблем вигадати? ATX i SFX повно варіантів.BVI: ↑ 04.07.2025 22:09а я писав про БЖ формата TFX
Новини
Останні статті і огляди
Ентузіаст створив корпус-радіатор для комп’ютера на базі AMD Ryzen AI Max+ 395
-
Scoffer
Member
-
dext
Member
TLDR: яблуко це компанія, яка називає загальнопринятний термі AI як "Apple Intelligence" замість "Artificial Intelligece" тому що їх власні моделі це відверте сміття і вони поступаються всім своїм конкурентам, по всім параметрам 
-
yuriy_dd
Member
я підозрюю що ви плутаєте багатопоточний і багатоядерний - буду вважати що ви мали на увазі багатоядерний, бо багатопоточний може бути і на одному ядріdext: ↑ 05.07.2025 01:12 там взагалі жодного радіатора нема - є конкуренти від х86 взагалі без радіатора?
Таких і на сучасних багатопоточних ARM немає
невже М4 на 10 ядер - не є багато-ядерним?
це ви так вважаєтеdext: ↑ 05.07.2025 01:12 а чому не варто? може скажете конкурента макбук ейр з пасивним охолодженням?
просто тому, що це не є повноцінною та функцінональною заміною десктопу, на відміну від будь-яких сучасних x86 SBC/mini-PC
до речі майже все що ви сказали - працює і чудово. Далі не моєdext: ↑ 05.07.2025 01:12 ну добре - давайте зробимо ситуацію для М4 найгіршу - ноут, пасивне охолодження, робота від батареї.
Робота де? VisualStudio/VBox/VMWare/SQL Server/CAD/etc? Одразу пролітає
Це треба повністю не шарити в темі, щоб таке писати. Я не користуюсь ні одним з цього софту, але банально погуглив і вуаля:
– Інженери? MATLAB, AutoCAD, Xcode, Fusion 360, Rhino — працює без питань.
– Архітектори? ArchiCAD, SketchUp, AutoCAD. Revit через Parallels або хмару.
– Науковці? RStudio, Python, Jupyter, MATLAB, SPSS — бери й користуйся.
– 3D-дизайнери? Blender, Cinema 4D, Maya, ZBrush — все на маку.
інтеграшка М4 взуває в робочих програмах 5090, споживаючи в рази менше - може знайдете подібний х86?dext: ↑ 05.07.2025 01:12кщо порівнювати усілякі апаратні енкодери/декодери - тут яблуко також програє і апаратно
одно-потік важливий всім, купа взаємодії з ОС - одно-потоковаdext: ↑ 05.07.2025 01:12Типовий cherry picking: кому в продакшені цікавий однопоточний тест CPU рендера
-
Tiufin
Member
І не побачите. Бо нормальну систему пасивно не охолодити. Я ж кажу - це для любителів міні-пк із залізом умовно для друкарської машинки, або для домашнього медіа-серверу.Scoffer: ↑ 04.07.2025 17:35Взагалі не взаємопов'язані речі. Мені начхати на розмір коробочки, і я б з задоволенням завів собі пасив, але поки що не бачу внятних корпусів під нього з нормальним охолодженням всіх компонентів.Tiufin: ↑ 04.07.2025 17:30Пасивне охолодження актуальне для тих, хто женеться за компактністю
-
alexeygalas
Member
Привіт Apple фанатикам. Давно не чулись ))yuriy_dd: ↑ 04.07.2025 23:19Дайте мені приклад будь якого х86 проца (навіть хай споживає 400 Вт від розетки і 100 кулерів) з швидшим одно-потоком в тесті Cinebench 2024?
https://www.cpubenchmark.net/compare/63 ... tra-9-288V
- спойлер
Знов дурну рекламу робиш, де ж вона в твому відео кого взуває, якщо там в важких сценаріях у 5090 відриви в 150-300% від цієї іграшки? Ти сам хоч відео своє дивився це? Як вона може взувати, вдумайся?yuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08інтеграшка М4 взуває в робочих програмах 5090, споживаючи в рази менше - може знайдете подібний х86?
-
BVI
Member
У мене зустрічне запитання. А навіщо використовувати форм-фактор материнської плати FlexATX у даному кастомному корпусі, якщо є MicroATX та АТХ? Щоб собі більше проблем вигадати? ATX та MicroATX материнських плат повно варіантів.Scoffer: ↑ 05.07.2025 01:16А навіщо БЖ в форматі TFX в кастомному корпусі? Щоб собі побільше проблем вигадати? ATX i SFX повно варіантів.BVI: ↑ 04.07.2025 22:09а я писав про БЖ формата TFX
-
DDt
Member
делают, только это продукты индастриал уровня, там совсем другие запросы и другой уровень ценcurious user: ↑ 04.07.2025 12:04 А чого мільярдні корпорації такого не зроблять.А, так це ж треба працювати, заморочуватись. А нащо? Поставимо декількасантиметровий радіатор з ревучим високообертовим вентилятором і хавайте.
"И так сойдёт"
![]()
-
Scoffer
Member
Затим що АТХ варіантів з Ryzen AI Max+ 395 немає в продажу, і не намічається.BVI: ↑ 05.07.2025 13:59А навіщо використовувати форм-фактор материнської плати FlexATX у даному кастомному корпусі, якщо є MicroATX та АТХ?
-
BVI
Member
Так. Все правильно ви пишете. Тільки ніяк не можете зрозуміти, що крім TFX БП або FlexATX(ще менше) інші БЖ не влізуть у цей мініатюрний корпус шириною менше 100мм, невже це не очевидно. Я не агітую і не пропагую ці форм фактори. Далі, у статті є посилання на подібний міні корпус Framework Desktop із габаритами 96,8 x 205,5 x 226,1 мм. у якому також використовується FlexATX. https://www.overclockers.ua/ua/news/fra ... i-max-300/Scoffer: ↑ 05.07.2025 14:04Затим що АТХ варіантів з Ryzen AI Max+ 395 немає в продажу, і не намічається.BVI: ↑ 05.07.2025 13:59А навіщо використовувати форм-фактор материнської плати FlexATX у даному кастомному корпусі, якщо є MicroATX та АТХ?
А ще нагадаю, дискусія почалася через маленького шумного вентилятора БЖ...
Блоки ATX мають стандартну ширину та висоту - 150 × 86 мм
SFX - компактний блок з розмірами 125×63,5×100 мм.
TFX - ще один варіант для невеликих корпусів розміром 85×64×175 мм.
FlexATX - теж зменшений варіант розміром 40×80х150 мм.
-
l-m
Member
о це шизаyuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08інтеграшка М4 взуває в робочих програмах 5090, споживаючи в рази менше - може знайдете подібний х86?
алсо при чому тут х86 до 5090? Який між ними зв'язок, крім того що вбогий Мак не може використовувати цю відеокарту?
-
Scoffer
Member
BVI
Ні, це ти не можеш зрозуміти що навіть якщо автор корпусу протупив і поставив непідходящий БЖ, то це проблеми автора корпусу, а не концепції безшумних пк. Це любительський виріб, не серійний продукт.
Ні, це ти не можеш зрозуміти що навіть якщо автор корпусу протупив і поставив непідходящий БЖ, то це проблеми автора корпусу, а не концепції безшумних пк. Це любительський виріб, не серійний продукт.
-
Джон_Иваныч
Member
простите-извините, гражданин "конструктор")Conqistador: ↑ 04.07.2025 15:47 Джон_Иваныч
это не хейт а конструктивная критика, хотя кому я объясняю, это же выглядит реально круто![]()
-
dext
Member
Ви все добре зрозуміли, тобто багатоядерний - таких сучасних, продуктивних, без радіаторів ні в кого немаєyuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08 я підозрюю що ви плутаєте багатопоточний і багатоядерний
Є фактичні вимоги до софта, яким я (і не тільки я) користуюсь, де яблучним рішенням просто робити нічогоyuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08це ви так вважаєте
Не доречі і не чудово, якщо ці віртуалки на x86, ну і прикладний софт, розроблений/накопичений за роки.yuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08до речі майже все що ви сказали - працює і чудово. Далі не моє
Ну і черрі-пік: яблуко не повністью/коректно реалізує віртуалізацію регістрів чи щось подібне, порушуючи специфікації ARM, до яких побічних ефектів це призводить - мені навіть не цікаво
Просто для інформації: індустріальний стандарт API для CAD - OpenGL був яблуком помічений як deprecated і вже багато років не розвивається, не виправляється і планується до видалення, той же glTexSubImage2D працює просто жахливо - тож ви ніколи з цим не стикались в CAD-софті, чи не так? Гугління вам тут не домоможеyuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08Це треба повністю не шарити в темі, щоб таке писати. Я не користуюсь ні одним з цього софту, але банально погуглив і вуаля
Не завжди важливий, і точно не вирішальний, в сучасних ОС (linux/windows) немає відвертих блокувань на одному ядрі, помітних в повсякденному використанні, це напевно щось mac-специфічнеyuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08одно-потік важливий всім, купа взаємодії з ОС - одно-потокова
Знову типовий cherry picking: ви для чого дискретну 5090 берете? Правильно: для топового Final Render, 3D, RT, AI - де особливо в останньому яблуку взагалі нічого не світить апаратно/програмно бо ви є заручником повністю закритої екостистеми, де компанія вважає AI "неважливим" (тому що сильно відстає від абсолютно всіх конкурентів), enjoy your "amazing" як то кажутьyuriy_dd: ↑ 05.07.2025 02:08інтеграшка М4 взуває в робочих програмах 5090, споживаючи в рази менше - може знайдете подібний х86?
-
yuriy_dd
Member
тести - де 5090 - зливає, звичайно що краще ігнорувати?alexeygalas: ↑ 05.07.2025 10:38Знов дурну рекламу робиш, де ж вона в твому відео кого взуває, якщо там в важких сценаріях у 5090 відриви в 150-300% від цієї іграшки?
а для чого використовувати 5090? у них за 2.5 роки - прогресу майже нема, в той час як М проци - кожен рік новий і значно кращийl-m: ↑ 05.07.2025 17:37 алсо при чому тут х86 до 5090? Який між ними зв'язок, крім того що вбогий Мак не може використовувати цю відеокарту?
М4 вже взуває в робочих задачах 5090 - і це просто інтеграшка, яка споживає в рази менше
релігія не дає визнати що АРМ і М проци давно і ріст більший ніж у х86?dext: ↑ 06.07.2025 03:16 я підозрюю що ви плутаєте багатопоточний і багатоядерний
Ви все добре зрозуміли, тобто багатоядерний - таких сучасних, продуктивних, без радіаторів ні в кого немає
а те що AWS купує більше АРМ серверів ніж х86?
я кажу в принципі про АРМ, і наприклад сервери на АРМ - вже давно і все пашеdext: ↑ 06.07.2025 03:16 це ви так вважаєте
Є фактичні вимоги до софта, яким я (і не тільки я) користуюсь, де яблучним рішенням просто робити нічого
щось знову нове - придумали і самі вірите?dext: ↑ 06.07.2025 03:16Ну і черрі-пік: яблуко не повністью/коректно реалізує віртуалізацію регістрів чи щось подібне, порушуючи специфікації ARM, до яких побічних ефектів це призводить
навіть запуск програми одно-потоковий. І чув багато скарг користувачів CAD що там є одно-потокові задачіdext: ↑ 06.07.2025 03:16 одно-потік важливий всім, купа взаємодії з ОС - одно-потокова
Не завжди важливий, і точно не вирішальний, в сучасних ОС (linux/windows) немає відвертих блокувань на одному ядрі, помітних в повсякденному використанні
це ж в якій глибокій печері треба стільки часу сидіти, аговdext: ↑ 06.07.2025 03:16бо ви є заручником повністю закритої екостистеми, де компанія вважає AI "неважливим" (тому що сильно відстає від абсолютно всіх конкурентів)
М3 Ultra за $10к дозволяє запускати моделі під 500 Гб
ви не задумувались скільки буде коштувати сервер на х86 щоб робити подібне? одна карточка Нвідіа на 80 Гб - коштує в рази дорожче ніж весь М3 Ultra, а ще ж потрібно і сервер і материнку в яку 6+ карточок засунути, і БЖ. А ви в курсі скільки рішення на х86 буде споживати?