3DMark отримав версію для комп’ютерів з macOS на основі API Metal

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

SergiusTheBest: 17.06.2025 15:03
ArmagedoonZergs: 17.06.2025 14:11 Ось я вибираю собі новий Мак, я хочу порівняти попугаї нових М4 процессорів з чимось на вінді, як мені це зробити?
Мак не для ігор. Навіщо там ігровий бенчмарк? Краще поміряти в робочих задачах.
ArmagedoonZergs: 17.06.2025 14:11 Ті самі JetBrains ніяк не можуть зробити нормальну підтримку лінукса, при тому що "продають" на ньому вже років 20.
JetBrains чудово працює під Linux. Нуль проблем. Плюс натівний докер на відміну від macOS та Windows.
"0 проблем".
Ідея працює під Xwayland = мильні шрифти на 4к моніторі, проблеми з драг-н-дропом, жором ресурсів, (щоб рендерити на 150% збільшені треба рендерити вікно на х2 розширені),
лагами юая (знову ж через ікси). І це тільки перші найбільші проблеми які видно прямо відразу.
https://youtrack.jetbrains.com/issue/JBR-3206
ось пилять підтримку вже років 4, але все ніяк не допилять.
"чудово працює" видимо тільки для тих хто не бачив як він працює на рідній платформі (на маку).

"натівний докер" це єдиний плюс. І то
https://appleinsider.com/articles/25/06 ... containers

Так що реальних плюсів нема. Хіба що для тебе це хоббі і хочеться щось покрутити чи поналаштовувати.
Для реальної роботи - онлі вінда-мак.

Відправлено через 6 хвилин 13 секунд:
SergiusTheBest: 20.06.2025 13:16
ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:14 Ти не розумієш про що пишеш.
Ікси теж не вихід, будь яка апка яка має доступ до іксів = має рут. Таке собі.
Це ж неправда, що перше, що друге. Спробуйте аргументувати. От я навів аргументи, що wayland живий і в активній розробці.
Сорі що на руснявому.
Раджу до перегляду.

Там на дитячому пояснюється що з іксами не так.

Відправлено через 3 хвилини 35 секунд:
SergiusTheBest: 20.06.2025 13:16
ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:14 Ти не розумієш про що пишеш.
Ікси теж не вихід, будь яка апка яка має доступ до іксів = має рут. Таке собі.
Це ж неправда, що перше, що друге. Спробуйте аргументувати. От я навів аргументи, що wayland живий і в активній розробці.
Що аргументувати то?
перший пункт - дивись відос, там треба простиню писати.
Другий пункт - вейленд != заміна іксів. Це взагалі АБСОЛЮТНО інакший підхід до роботи з ГУІ. З вейлендом кожне вікно саме за себе.
І якщо на іксах була стандартизація, да все там працює через сраку з мільйоном костилів. Але за 30 років там все +- у всіх однаково.
То на вейленді кожен робить як хоче. Написати додаток під вейленд для КДЕ і Гном - це рахуй писати два додатка.
А про всяку шизу типу wlroots і основаних на ньому гуі я навіть писати не буду.

Я не буду влазити в технічні деталі, просто повтрюсь, тобі не вистачає експертизи в тому що ти пишеш.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:29 Натівний докер це єдиний плюс. І то
https://appleinsider.com/articles/25/06 ... containers
Це ж віртуальна машина з маленьким лінуксом. Windows так само робить для запуску контейнерів. З відповідною просадкою перформанса і жором ресурсів.
ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:29 Ідея працює під Xwayland = мильні шрифти на 4к моніторі, проблеми з драг-н-дропом, жором ресурсів, (щоб рендерити на 150% збільшені треба рендерити вікно на х2 розширені),
лагами юая (знову ж через ікси). І це тільки перші найбільші проблеми які видно прямо відразу.
https://youtrack.jetbrains.com/issue/JBR-3206
ось пилять підтримку вже років 4, але все ніяк не допилять.
У мене працює під іксами зі 100% масштабуванням. Можливо на вейленд з 150% і є проблема. Дробне масштабування тільки нещодавно почало працювати. Це все одно не відноситься до портування 3DMark :)
ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:29 Там на дитячому пояснюється що з іксами не так.
З Windows GDI також багато чого не так. Я б сказав би, що не існує ідеального API.
ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:29 Я не буду влазити в технічні деталі, просто повтрюсь, тобі не вистачає експертизи в тому що ти пишеш.
Ну от зараз у мене відкрита VSCode на Linux та Visual Studio на Windows - і це в мене не вистачає експертизи :rotate:

Тепер трішки по темі: FurMark (волохатий бублік) існує під Windows та Linux. Це, звісно, не настільки повноцінний бенчмарк, як 3DMark, але хоч щось.
Scoffer
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 20.06.2025 13:14Ікси теж не вихід
Ікси може і не вихід через авгієві стайні, але ніхто не заважав зробити той же самий функціонал з нуля з новими свистоперділками, головне щоб в самому верхорівневому апі або співпадало, або через мінімальний прошарок додавалось для сумісності. Але вирішили вже як завжди зламати і зробити не так. Типовий лінукс.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.06.2025 14:42
Ікси може і не вихід через авгієві стайні, але ніхто не заважав зробити той же самий функціонал з нуля з новими свистоперділками, головне щоб в самому верхорівневому апі або співпадало, або через мінімальний прошарок додавалось для сумісності. Але вирішили вже як завжди зламати і зробити не так. Типовий лінукс.
Чули щось про Qt, GTK, wxWidgets, SDL, cairo, imgui, glfw?
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Чули-чули, на wxWidgets якраз кікад для прикладу. Піди розкажи їм що у них все добре :rotate:
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.06.2025 17:55 Чули-чули, на wxWidgets якраз кікад для прикладу. Піди розкажи їм що у них все добре :rotate:
не знаю, що там у них. Може щось нестандартне роблять. Як на мене, то wxWidgets завжди програвали Qt чи GTK (і виглядали найгірше).
Scoffer
Member

Повідомлення

SergiusTheBest
Вони роблять мультивікону прогу для роботи на мультимоніторних конфігураціях. Типу схема на одному екрані, інструменти на іншому і в тому порядку, в котрому тобі подобається. Вейланд не вміє адекватно в мультивікна. Тулкіт тут ні до чого, немає ніякої різниці буде воно на wxWidgets, Qt чи GTK, жоден з них не відповідає за вікону систему.

Відправлено через 3 хвилини 56 секунд:
В якийсь момент часу лінукс населили хіпстери з ноутами, котрі не в курсі що можна працювати за двома чи більше моніторами :laugh:
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.06.2025 14:42
Хіпстери які помішані на "безпеці" завадили. Сам факт що будь яке вікно під Хсами має доступ до будь якого іншого вікна в системі - дурка.
Тут навіть більше проблема в тому що і АПІ як такого не існує в Хсів, 90% з того що мав робити Х нативно, робить інший софт, а він просто існує щоб звязувтаи все до купи.
Який сенс це підтримувати? Ідея Вейленда в загальному - правильна.
І воно б гарно працювало, якби дегенерати з KDE/Gnome просто зібрались разом і сказали, ми пишемо один на всіх бекенд для гуі. А сам ЮІ малюємо кожен під себе.
Хоча б так.

Відправлено через 9 хвилин 3 секунди:
SergiusTheBest: 20.06.2025 14:10
У мене працює під іксами зі 100% масштабуванням. Можливо на вейленд з 150% і є проблема. Дробне масштабування тільки нещодавно почало працювати. Це все одно не відноситься до портування 3DMark :)
Ну от ми і дійшли до того з чого я починав.
Якщо тобі маючи уставновлений VSCode та ще знаннням що таке контейнер (і зпшкою USD) нормально дивитись на пікселі розміром з апельсин в 2025 році.
При тому що це твоя робота і ти на них дивишся по 8 годин в день.

То твоє субєктивне "працює" - є картинка - працює.

У мене інші вимоги.
Хси банально не вміють в 4к розширення на моніторі, і рідне розширення на екрані ноутбука. Т.е вибирай або щось одне, або купляй ноутбук з 4к теж.
Ще на іксах ренедр шрифтів всратий по ряду історичних причин.
Якщо ж включити вейленд - то відразу маємо проблему, що я навтіь банально швидкість скролла, яку використовують всі апки глобально по системі не можу.
Як це реалізовано на вінді/мак.

Повторюсь, це я тобі пишу про супер базові речі, які видно буквально тільки коли включив систему.

В існуючому вигляді лінукс десктоп - це один великий неюзабельний рофл. Який завжди знаходився і буде знаходитись в стані "ще пару рочків і як заживемо".
Нормальним людям просто ідеш кладеш на стіл +500 баксів за нормальне залізо і працюєш.

А якщо тобі прямо якимось чудом, треба прямо "нативні контейнери" хоча ти навіть не розібрався що там еппл зробили і чим це відрізняється від реальної віртуалки яку використовує сучасна імплементація докера.
То ставиш собі лінукс на nas в хедлес моді, в якому він якраз таки чудово працює, підключаєшся до демона по локальній мережі з нормального ГУІ - і кайфуєш.
Відповісти