Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
waryag
Member

Повідомлення

orange_deer: 03.05.2026 21:46ви взагалі в курсі що таке стандартна похибка і як її обчислювати?
спойлер
ви не розумієте чому будь-який вимірювальний прилад перед використанням потрібно калібрувати? (за винятком тих які було відкалібровано на заводі відповідно до стандартів і чітко вказано про це)
якщо на приладі не вказано його похибку (це називається інструментальна похибка) і це електронний вимірювач, то його вже можна викидати, тому що для серйозних вимірювань такий прилад не годиться.
більше того, для того щоб коректно оцінити похибку вимірювань, треба 3 складові: 1) інструментальна похибка; 2) систематична похибка (для усунення/виявлення якої і потрібна калібрація); 3) випадкова похибка (зазвичай обчислюється на основі повторюваних вимірювань та стандартного гаусівського розподілу/student distribution)
я звичайно міг трохи призабути нюанси, але загальна практика така. люди з інженерною освітою, як от наприклад Z440_User можуть мене поправити.

насправді коли я ще тільки вчився на бакалавраті (на фізичному факультеті), то половина лабораторної роботи це було калібрування вимірювального приладу, будь-то механічна вага, чи електронний осцилограф.
на електроніці хіба що були відкалібровані ватметри схожі до того що я за посиланням давав.
Не марнуйте час. Це вже йому тут розповідали і він навіть почав писати про похибку 0.5-1 Вт, а не десяті чи мотив.
Але мозок фанатика відкидає незручну інформацію, так що Юра повернувся 0.1Вт :rotate:
artko
Member

Повідомлення

Z440_User: 03.05.2026 23:24У Юри є АКБ з jk бмс, от вона точно покаже потужність яка через неї протікає.
не покаже. в мене є теж така. там показометр ще той, ніякої точності нема. (наприклад, без жодних проблем може не побачити споживання батареї, коли від неї напряму живиться домашній сервак невеличкий, який лабораторником вже видно як ~20вт)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 03.05.2026 23:10ви плутаєте точність та роздільну здатність приладу
я міряв точність - скільки споживання виставив, стільки й показало
orange_deer: 03.05.2026 23:10і все ще не розумієте що таке похибка приладу і чому будь-який серйозний ватметр повинен вказувати похибку виміряну за допомогою еталонних каліброваних пристроїв
ще раз - що би не робити аби нічого не робити
чи може грошей навіть на ватметр нема?
LVladislavchik: 03.05.2026 23:49Ну яке ж дурне і брехливе :rotate: Гортай тему, 70-80% і моментами до 100%, а не постійно 500+ ніт юзаю
о як пригорає, вас багато я один, але суть я сказав правильно
до речі я пробував яскравість підняти - десь на 50% - вже очі випалює в кімнаті. На сонці - я не користуюсь
LVladislavchik: 03.05.2026 23:49Та й олед 500ніт != іпс 500ніт
та ви що? :lol: :lol:
LVladislavchik: 03.05.2026 23:49я давав результати автономності в загальному ейра з врахуванням його дисплея, бо я ж купую ноут в зборі, окремо м4 я не можу купити, тому який би не був енергоефективний проц, а дисплей все ламає
ви це скажіть orange_deer - а то він мене в протилежному пробує переконати

Відправлено через 33 секунди:
artko: 04.05.2026 08:08 У Юри є АКБ з jk бмс, от вона точно покаже потужність яка через неї протікає.
не покаже. в мене є теж така
підтверджую - воно не точне

Відправлено через 2 хвилини 43 секунди:
LVladislavchik

ви краще скажіть - чи маєте чим, і чи можете споживання міряти?
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.05.2026 08:20 та ви що? :lol: :lol:
На однаковій яскравості OLED ЗАВЖДИ буде виглядати яскравіше, ніж IPS.
Але ти це ніколи не перевіриш тому, що 1) купляєш б/в рефаби для коричневих невігласів з ебея, 2) OLED з'явиться в маках лише коли-небудь.
Z440_User
Member

Повідомлення

Ну я про jk-bms подумав в розрізі того, що принаймні моя на 12В системі чітко показує паспортні 18Вт холостого ходу низькочастотного кіловатного (1,5kW max) UPS. :dontknow:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Юрій Дудчак
"Ходження по муках колу"
196 сторінок.
Тираж: 1 екземпляр
Видавництво "overclockers.ua"
2026 рік
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.05.2026 08:20
LVladislavchik: 03.05.2026 23:49я давав результати автономності в загальному ейра з врахуванням його дисплея, бо я ж купую ноут в зборі, окремо м4 я не можу купити, тому який би не був енергоефективний проц, а дисплей все ламає
так тільки от процесори інтел можна купити окремо. і навіть якщо мова йде про ноутбуки, то можна знайти цілий зоопарк моделей з різними екранами та іншими компонентами (у випадку х86 звісно). і я вам наводив приклади моделей які споживають у idle в 2-3 рази менше за макбук ейр. але ви тоді почали про те що як так може бути що різні ноутбуки споживають по різному маючи той самий процесор?
тому я і повернувся до CPU Package power бо це найкоректніший спосіб оцінити енергоефективність самого процесора

Відправлено через 11 хвилин 51 секунду:
orange_deer: 03.05.2026 23:10ви плутаєте точність та роздільну здатність приладу
я міряв точність - скільки споживання виставив, стільки й показало
ви тільки визначили збіжність у кількох статичних точках. наведете таблицю калібрації за робочою шкалою приладу і відповідно визначену похибку приладу, тоді я вам повірю
orange_deer: 03.05.2026 23:10і все ще не розумієте що таке похибка приладу і чому будь-який серйозний ватметр повинен вказувати похибку виміряну за допомогою еталонних каліброваних пристроїв
ще раз - що би не робити аби нічого не робити
ну от десь так ви і відмовляєтесь проводити заміри CPU Package Power за допомогою turbostat/powerstat чи заміри споживання від батареї через powerstat. враховуючи те що внутрішні лічильники спроектовані на вимір мікрострумів, то вони явно будуть точнішими за дешевий ватметр зі шкалою до 3,6кВт. і до того ж утиліти окрім wattage дають timestamp, user/system/io load, idle %, к-сть процесів. проведете такі заміри, тоді поговоримо.
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.05.2026 08:20до речі я пробував яскравість підняти - десь на 50% - вже очі випалює в кімнаті. На сонці - я не користуюсь
Та навіть без сонця, просто навіть кабінет з жалюзями і на яскравості 50% та менше я бачу своє відображення замість інформації на екрані практично у всіх випадках, робочий день перетворюється на пошук комфортного кута нахилу екрану та пошук положення на столі з найменшою кількістю бліків, а я під час роботи ще часто переміщуюся і показую свій дисплей іншим співробітникам і приходиться вже обом підлаштовуватися під дисплей ейра і так багато разів за день, ним ідеально користуватися в темній кімнаті, тоді нічого не блікує, але де є кімната там є і розетка, а в офісах оце бігати з ноутом і не отримувати повний робочий день автономності таке собі :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 08:20о як пригорає, вас багато я один, але суть я сказав правильно
Пригорає в тебе коли ти крутишся як той вуж на сковорідці постійно :rotate: Ти сказав що важко знайти екран з 500+ ніт, але сам юзаєш 100ніт +- бо сидиш в підвалі, а коли виходиш з підвалу то тебе не врятують ті 500ніт без хорошого антиблікового покриття :rotate: От і пригорає в тебе :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 08:20LVladislavchik: ↑ 03 травня 2026 23:49
Та й олед 500ніт != іпс 500ніт
та ви що?
Ти ноути з оледом хоча б бачив на власні очі? Сумніваюся, бо не казав би такого :rotate: Воно з технічної точки зору якщо міряти приладами то виходить однаково, але людським оком олед сприймається зовсім по іншому, в хпс було ніби 400ніт заявлено, але по оглядах щось типу 350, в парі з антибліковим покриттям це був набагато комфортніший ноут для роботи :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 08:20LVladislavchik: ↑ 03 травня 2026 23:49
я давав результати автономності в загальному ейра з врахуванням його дисплея, бо я ж купую ноут в зборі, окремо м4 я не можу купити, тому який би не був енергоефективний проц, а дисплей все ламає
Нагадаю, ти мене переконував що треба напряму порівнювати і7 1360р в колишньому хпс проти м4 в ейрі і не дивитися на яскравість дисплею, маніпуляторе ти наш, з якого дива я маю orange_deer вказувати не переконувати тебе? :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 08:20ви краще скажіть - чи маєте чим, і чи можете споживання міряти?
Маю, але що це дає? Я можу цим тільки перевірити ккд зарядки чи кабелів, знаючи ємність батерейки та скільки в неї зайшло через вимірювальний прилад можна в теорії зарядити ноут до 100 і дивитися скільки він потім просто від розетки бере, але є більш об'єктивний спосіб, в хпс батерейка була 55вт і в ейрі м4 54вт, плюс в хпс була деградація декілька процентів і додатково в хпс був ВЕНТИЛЯТОР (який, як ти кажеш, неймовірно ненадійний вузол в ноутбуках і постійно шумить і споживає енергію :rotate: ), я обидва заряджав до 100 і розряджав в звичайному повсякденному користуванні до ~20% і на основі цього й фіксував енергоспоживання, далі ти ж сам признав що середньостатистичний користувач грузить ноут на 20-25% десь, більшість часу в мене таке ж завантаження, різниці в швидкості я не помічав, автономність в ейра в такому режимі краща на 15-20% всього, там де хпс тримав 6 годин, то ейр тримає 7 з хвостиком, тобто або скручувати яскравість (не варіант, бо тоді моя продуктивність падає), або садити ноут далі (не варіант, хочеться завжди мати резерв на випадок форс-мажорних ситуацій), або сидіти біля розетки щоб отримати повноцінний робочий день 8 годин (мій варіант, купив декілька магсейф кабелів та розкидав в зручних місцях) :rotate:
Ще є варіант спробувати матову плівку на дисплей, по ідеї це покращить ситуацію, але щось мені здається що там буде велика зернистість і дисплей взагалі перестане подобатися :( Взагалі було б цікаво пощупати мак прошку з антибліковим покриттям, кажуть що воно практично не впливає на якість зображення, але сильно додає читабельності навіть під прямим сонцем, якщо це правда, то в купі з більшою в 1.5 раза батерейкою, відсутністю необхідності викручувати яскравість та більшою економічністю мінілед дисплею я зможу витягувати 2 і більше повноцінних робочих дні :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 03.05.2026 23:49тому який би не був енергоефективний проц, а дисплей все ламає, тому для кінцевого користувача ейр не є безкоспромісним девайсом
не вистачає лише тесту х86 ноута в таких же умовах

Відправлено через 1 хвилину 42 секунди:
0F: 04.05.2026 08:24 Але ти це ніколи не перевіриш тому, що 1) купляєш б/в рефаби для коричневих невігласів з ебея, 2) OLED з'явиться в маках лише коли-небудь.
мене не цікавить ОЛЕД, я недавно давав тестування останього ноута від Самсунг з ОЛЕД - так він там мерехтить навіть на 100% яскравості
ви знаєте про що я?
ви знаєте чому професійні дорогі монітори на ІПС? навіть на 60 Гц

а оледом - заманюють, типу фішка заради фішки, а по факту - лайно, хоча фанати х86 - зїдять, і ще добавки попросять
Filabatya
Member

Повідомлення

yuriy_dd
Ви той олед не по ютубу хоч раз бачили?
Ну і 60гц в 26р це клініка вже, еле в ейр за 1к баксів піде :gigi:
Востаннє редагувалось 04.05.2026 10:25 користувачем Filabatya, всього редагувалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 04.05.2026 09:39так тільки от процесори інтел можна купити окремо. і навіть якщо мова йде про ноутбуки, то можна знайти цілий зоопарк моделей з різними екранами та іншими компонентами (у випадку х86 звісно).
з одної сторони це перевага. З іншої - досить важко вибрати - особливо якщо в одної моделі все добре, але одне - не добре, в іншої навпаки
і сидиш дивишся огляди чи форуми. А ще ж з софтом бувають проблеми - типу мікрофони відключаються пілся звінка в Зумі.
а макбук - дає відразу все і найкраще
orange_deer: 04.05.2026 09:39і я вам наводив приклади моделей які споживають у idle в 2-3 рази менше за макбук ейр
я вам дав тест ноута що показує 43 год в ютюбі, і автор показав як цей монітор/ноут веде себе на веб сторінках - конкретно - тормозить
LVladislavchik: 04.05.2026 09:53Та навіть без сонця, просто навіть кабінет з жалюзями і на яскравості 50% та менше я бачу своє відображення замість інформації на екрані практично у всіх випадках, робочий день перетворюється на пошук комфортного кута нахилу екрану та пошук положення на столі з найменшою кількістю бліків, а я під час роботи ще часто переміщуюся і показую свій дисплей іншим співробітникам і приходиться вже обом підлаштовуватися під дисплей ейра і так багато разів за день
я вас розумію, і сам таке маю, але достатньо закрити жалюзі щоб не було прямого сонячного світла
і можна працювати навіть на лайні х86
хоча стоп - а як інші ваші колеги цю проблему вирішують? невже у них всіх ноути з екранами кращими ніж у ейр?
0F
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.05.2026 10:11 мене не цікавить ОЛЕД
Звісно не цікавить, адже ти не можеш собі його дозволити.
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.05.2026 10:11не вистачає лише тесту х86 ноута в таких же умовах
Ну то ж я перейшов з dell xps 9320 plus, умови не змінилися, емейзінгу в десятки разів не побачив, схоже просто на еволюційне покращення :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 10:11ви знаєте чому професійні дорогі монітори на ІПС? навіть на 60 Гц
В професійних дорогих моніторах важливу роль грає рівномірність підсвітки та точність кольорової передачі, олед це дає за значно нижчий прайс чим іпс, до 60гц претензій сильних не маю, а ось згадалося що ти маєш, просто маніпулюєш цим, бо ще коли мова йшла за енергозберігаючий режим в поко, то ти казав що тоді частота оновлення до 60 падає і тобі не комфортно :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 10:20я вас розумію, і сам таке маю, але достатньо закрити жалюзі щоб не було прямого сонячного світла
і можна працювати навіть на лайні х86
хоча стоп - а як інші ваші колеги цю проблему вирішують? невже у них всіх ноути з екранами кращими ніж у ейр?
Ну закрий жалюзі, екран то глянцевий, ти всерівно будеш бачити відображення світлих речей в екрані ейра на низькій яскравості, тобто стіни, обличчя, одяг, особливо якщо ще й на екрані в цей момент не світле зображення, а темних відтінків :rotate:
На рахунок лайна х86, поки ти його не позбудешся, то ми тебе вважатимемо головним лайноїдом-механізатором-культиватором і тд :rotate: Нагадаю, що в тебе з арму тільки покофони, мак міні м4 та gateway з вбитим бутлоадером, як би ти не старався нас переконати у зворотньому, але все вказує на те що ейр м4 у власності дружини, а в тебе 2шт лайна у вигляді пробуків на райзенах і право покористуватися ейром м4 :rotate:
На рахунок моїх колег, то в більшості іпс з легким матом і все ок навіть менше як при 100ніт, глянцевих та глянцевих з антибліком мізерна кількість і вони більше як необхідність, бо це ноути трансформери з сенсорним дисплеєм :rotate:
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd
до речі, згадав як ви мені радили "просто купити і протестувати самому" макбук на м4/м5 щоб відчути емейзінг так сказати. бо ви схоже локальним тестам довіряєте найбільше. так от, який у вас найновіший пристрій на х86 процесорі є і на якому?
denon312
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 04.05.2026 11:41Ну закрий жалюзі
так в підвалі ж нема жалюзей :idea:
LVladislavchik
Member

Повідомлення

denon312: 04.05.2026 12:28так в підвалі ж нема жалюзей
І то правда :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 04.05.2026 11:41 Ну то ж я перейшов з dell xps 9320 plus, умови не змінилися, емейзінгу в десятки разів не побачив, схоже просто на еволюційне покращення :rotate:
так продайте макбук - це досить легко зробити. трішки втратите. Не так багато як з х86
LVladislavchik: 04.05.2026 11:41В професійних дорогих моніторах важливу роль грає рівномірність підсвітки та точність кольорової передачі, олед це дає за значно нижчий прайс чим іпс
чому до прикладу Епл не робить на Амолед? чому досі ІПС краще?
LVladislavchik: 04.05.2026 11:41до 60гц претензій сильних не маю, а ось згадалося що ти маєш, просто маніпулюєш цим, бо ще коли мова йшла за енергозберігаючий режим в поко, то ти казав що тоді частота оновлення до 60 падає і тобі не комфортно
воно ще щось робить, бо в мене є смарт на 60 Гц - і там явно тих ривків нема
LVladislavchik: 04.05.2026 11:41а в тебе 2шт лайна у вигляді пробуків на райзенах
в мене ще інтели були/є, як добре що я вам все не казав
orange_deer: 04.05.2026 12:00який у вас найновіший пристрій на х86 процесорі є і на якому?
який найновіший М проц у вас є?
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.05.2026 12:46
orange_deer: 04.05.2026 12:00який у вас найновіший пристрій на х86 процесорі є і на якому?
який найновіший М проц у вас є?
ви на питання вмієте нормальну відповідь давати? а не зворотнє питання без відповіді на початкове питання?

а ще дивуєтесь чому вас тут всі за дурника вважають :rotate:
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.05.2026 12:46так продайте макбук - це досить легко зробити. трішки втратите. Не так багато як з х86
Та я вже адаптувався в плані що магсейфи собі скрізь розкидав і завжди підзаряджаюся при необхідності і термопрокладки чекають вільного часу на встановлення, а новий ноут це декілька днів вбити на огляди щоб зрозуміти на що апгредитися, тому не на часі зараз ноут міняти :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 12:46чому до прикладу Епл не робить на Амолед? чому досі ІПС краще?
А чому епл перейшла на оледи в айфонах та айпедах якщо іпс краще? А там ще чутки що прошка на m6 буде з оледом, як ти це поясниш? :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 12:46воно ще щось робить, бо в мене є смарт на 60 Гц - і там явно тих ривків нема
Це передбачувано, ти ж не думав що купиш поко, прошиєш кастом і все буде працювати краще як на флагманах? Скоріш за все не думав, бо маєш багатий досвід з пердолінгу і знаєш, що самурай не має цілі, він має пердолінг :rotate:
yuriy_dd: 04.05.2026 12:46в мене ще інтели були/є, як добре що я вам все не казав
Ти себе ще глибше закопуєш :rotate: Лайноїд топить за епл та арм, але продовжує споживати лайно :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 04.05.2026 13:42 ви на питання вмієте нормальну відповідь давати? а не зворотнє питання без відповіді на початкове питання?
перед тим як щось задавати, ви можете сказати самі відповідь на те що запитуєте
orange_deer: 04.05.2026 13:42 а ще дивуєтесь чому вас тут всі за дурника вважають :rotate:
можуть важати за кого хочуть. Але ви постарайтесь не ображати, навіть якщо у вас нема аргументів, і ви ліниві зробити елементарний тест споживання вашого пристрою
LVladislavchik: 04.05.2026 14:06Та я вже адаптувався в плані що магсейфи собі скрізь розкидав і завжди підзаряджаюся при необхідності і термопрокладки чекають вільного часу на встановлення, а новий ноут це декілька днів вбити на огляди щоб зрозуміти на що апгредитися, тому не на часі зараз ноут міняти
ви не те що адаптувались, ви поміняли ОС - а це інколи таки важко.
нових ноутів на х86 - дуже багато, я й сам постійно в пошуку, і до мене звертаються.
обрати макбук - значно простіше, і точно знаєш що проблем там нема - не те що з тим де екран фрізить. І ніхто про таке не розкаже, і тестів мізер
LVladislavchik: 04.05.2026 14:06 чому до прикладу Епл не робить на Амолед? чому досі ІПС краще?
А чому епл перейшла на оледи в айфонах та айпедах якщо іпс краще?
я не знаю. Я особисто перейшов - бо ІПС не було, але перед тим я переконався що Поко Ф5 екран не мерехтить. Наприклад Пікселі мерехтять страшно, Самсунги раніше теж. Айфон - теж мерехтить, хоч і менше ніж раніше у порівнянні з Самсунг.
LVladislavchik: 04.05.2026 14:06А там ще чутки що прошка на m6 буде з оледом, як ти це поясниш?
якщо буде мерехтіти - це буде жах, і я про це обовязково повідомлю. І я в принципі проти потужних макбуків, М5 Про - ще ок, но точно не М5 Мах - краще мак студію і на здачу ейр для мобільності
LVladislavchik: 04.05.2026 14:06Це передбачувано, ти ж не думав що купиш поко, прошиєш кастом і все буде працювати краще як на флагманах?
так у мене все добре. Я не користуюсь режимом Battery Saver
LVladislavchik: 04.05.2026 14:06 Ти себе ще глибше закопуєш :rotate: Лайноїд топить за епл та арм, але продовжує споживати лайно :rotate:
кожному є своє застосування, і для мобільного ноута для звичайного користувача краще ніж макбук - нема
і ще й дешево
Відповісти