Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
big_bang
Member
можна коротко - Є ТАМ ПРОГРЕС ? Х86 ВЖЕ ВИКИДАТИ ?
-
leif
Member
взагалі так, але Юрій ще і сам не все викинув чомусьbig_bang: ↑ 02.10.2025 08:29Х86 ВЖЕ ВИКИДАТИ ?
Юрій, я тут думаю, а може мені профільний лептоп пора оновити? все таки три роки вже минуло від покупки, технології застаріли, та і навіть на момент покупки від батареї він працював зовсім мало. я ним правда і користуюсь рідко: інколи раз на місяць, інколи ще рідше + в місцях, в яких є розетка. тобто ситуація сильно відрізняється від вашої, коли ви більшість часу працюєте за ноутбуком без доступа до розетки -- у мене все навпаки: 99% часу я використовую дескптоп і зрідка і нетривалий час -- ноутбук.
як ви думаєте, чи є сенс купувати ейр на м4 замість цього древнього хламу в такому разі? цікавить ваша професійна думка. плюси/мінуси?
Відправлено через 1 хвилину 43 секунди:
а може вже треба чекати М5?
-
VolandInferno
Member
yuriy_dd
Не рвись ти так, порвешся

Не рвись ти так, порвешся
-
waryag
Member
Зроблять - будемо говорити. Епл постійно закриває купу "перспективних" проєктів.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 20:09 мені все одно, але вони щось роблять, якось щоб можна було швидко портувати ігри
Значить, не було цікавої пропозиції чи з ноутами на снепдрагонах все ще гірше, ніж я думаю.yuriy_dd: ↑ 30.09.2025 20:09 але дуже хоче попасти. Чув що виробники ноутів відмовились робити ноути з МТК процами. Прикро.
У сухому залишку - чипмейкери АРМ намагаються пропетляти, щоб основну роботу по адаптації АРМ під екосистему вінди за них зробив якийсь дурник. А дурників немає...
-
yuriy_dd
Member
прогрес є, і дуже суттєвий. М4 вже +50%, і вже є М5big_bang: ↑ 02.10.2025 08:29можна коротко - Є ТАМ ПРОГРЕС ? Х86 ВЖЕ ВИКИДАТИ ?
х86 - можна і далі користуватись і купувати, але з оглядом на АРМ
скоро будуть нові Квалком на Віндовс
я вже писав - що це задача Майкрософтwaryag: ↑ 02.10.2025 13:19У сухому залишку - чипмейкери АРМ намагаються пропетляти, щоб основну роботу по адаптації АРМ під екосистему вінди за них зробив якийсь дурник
-
waryag
Member
Майки практично нічого не втрачають, якщо проєкти квалком і МТК закриються, і мають мінімальний профіт від їх успіху.yuriy_dd: ↑ 02.10.2025 14:28я вже писав - що це задача Майкрософт
Майже всі ризики і потенційні прибутки на АРМ чипмейкерах.
-
Alexsandr
Member
Но пока в ашем видео ноут от сети обходит по скорости в реальной многопоточной задачеyuriy_dd: ↑ 02.10.2025 14:28 прогрес є, і дуже суттєвий. М4 вже +50%, і вже є М5
х86 - можна і далі користуватись і купувати, але з оглядом на АРМ
А вообще наблюдаем ибо тестов пока не особо много мягко говоря.
-
VolandInferno
Member
В мене аж привстав від такої потужностіyuriy_dd: ↑ 02.10.2025 14:28прогрес є, і дуже суттєвий. М4 вже +50%, і вже є М5
-
waryag
Member
Стімдек на старому процесорі на старому техпроцесі - 3-6 Вт.yuriy_dd: ↑ 01.10.2025 18:23ну тепер ви можете порівняти - скільки споживає останій проц від Інтел в простої
прогрес х86 він такий, їжте і дякуйте
-
yuriy_dd
Member
тобто втрата величезних інвестованих грошей у розробку Windows for ARM - це ок?waryag: ↑ 02.10.2025 16:47 Майки практично нічого не втрачають, якщо проєкти квалком і МТК закриються, і мають мінімальний профіт від їх успіху.
так колись проци ноутів і від батареї не просідали у швидкодіїwaryag: ↑ 02.10.2025 17:18 Стімдек на старому процесорі на старому техпроцесі - 3-6 Вт.
ви про яке відео? там де ноут за $8000 проти ейр за $1000 ?Alexsandr: ↑ 02.10.2025 17:15 Но пока в ашем видео ноут от сети обходит по скорости в реальной многопоточной задаче![]()
-
AssayMAS
Member
для тебя новость что флеш память имеет разные скорости чтения записи?Grava: ↑ 01.10.2025 17:10можна приклади та тести?
Там в матерях разница между дешевым и дорогим микросхемами биоса по началу не ощутима, но после 1000+ циклов прочтения разница уже в несколько раз в скорости загрузки. А вот после 10-15тыщ разница труп или все ОК между дешевыми и дорогими. Так что перезаписать биос раз а пару лет надо чисто "обновить данные" - на старых 10+ лет матерях добавляет прыти микросхеме биос=время загрузки.
-
Grava
Member
Тести різниці між дорогою та дешевою. Або тести нової та 1000+. Хочу побачити ці кілька разів. Чи це різниця між 0.0001 та 0.0005 сек?AssayMAS: ↑ 02.10.2025 19:55но после 1000+ циклов прочтения разница уже в несколько раз в скорости загрузки
-
artko
Member
Grava
все ж, якщо взяти (наприклад) SPI flash Winbond W25Q256FV (типовий 32МБ чип) то він в стандартному spi прочитається приблизно за 2,5 секунди, в quad-spi відповідно ~0.6сек.
так що навряд там мова про мікросекунди різниці.
все ж, якщо взяти (наприклад) SPI flash Winbond W25Q256FV (типовий 32МБ чип) то він в стандартному spi прочитається приблизно за 2,5 секунди, в quad-spi відповідно ~0.6сек.
так що навряд там мова про мікросекунди різниці.
-
waryag
Member
Для майків це невід'ємна частина бізнесу. І в х86 вони інвестували на порядки більше.yuriy_dd: ↑ 02.10.2025 17:32 тобто втрата величезних інвестованих грошей у розробку Windows for ARM - це ок?
Стімдек не настільки старий. Достатньо позбавитися вінди - і 2х рантайм під невеликими навантаженнями.yuriy_dd: ↑ 02.10.2025 17:32 так колись проци ноутів і від батареї не просідали у швидкодії
-
Z440_User
Member
Ok. Маємо десктоп на ARM CPU.
Питання від пересічного юзера:
1.) Чим вийти в тирнет і щоб ютубчики, хдрізкі всякі були?
2.) Чим подивитися кіно? Так щоб простий та усі формати читав.
3.) Чим послухати музику? Так само, простий і щоб усе читав, навіть hi-res.
4.) Кодеки для можливості пунктів 2 та 3.
5.) Ворд/Ексель на рівні шкільника/бухгалтера/комірника.
6.) Ось тут мені пару роздрукованих документів відсканувати та в Ворд перекинути треба...
7.) Чим відкрити PDF?
8.) Тут ета, дрєвній манускрипт в djvu, ду-у-уже треба з нього знання отримати...
9.) Я ось тут трохи відео назнімав, як мені оце тепер в кіно зліпити?
10.) Хочу на машині поганяти, або монстрів нашинкувати, порадьте щось з кіношною графікою.
Це ми ще питання підтримки принтерів, сканерів, мфу, джойстиків/геймпадів, та іншого заліза не чіпали.
А так да, є на АРМ і OS X, i Windows, i Linux...
Питання від пересічного юзера:
1.) Чим вийти в тирнет і щоб ютубчики, хдрізкі всякі були?
2.) Чим подивитися кіно? Так щоб простий та усі формати читав.
3.) Чим послухати музику? Так само, простий і щоб усе читав, навіть hi-res.
4.) Кодеки для можливості пунктів 2 та 3.
5.) Ворд/Ексель на рівні шкільника/бухгалтера/комірника.
6.) Ось тут мені пару роздрукованих документів відсканувати та в Ворд перекинути треба...
7.) Чим відкрити PDF?
8.) Тут ета, дрєвній манускрипт в djvu, ду-у-уже треба з нього знання отримати...
9.) Я ось тут трохи відео назнімав, як мені оце тепер в кіно зліпити?
10.) Хочу на машині поганяти, або монстрів нашинкувати, порадьте щось з кіношною графікою.
Це ми ще питання підтримки принтерів, сканерів, мфу, джойстиків/геймпадів, та іншого заліза не чіпали.
А так да, є на АРМ і OS X, i Windows, i Linux...
Востаннє редагувалось 02.10.2025 21:22 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
-
waryag
Member
Що б ми робили без цього дозволу?yuriy_dd: ↑ 02.10.2025 14:28х86 - можна і далі користуватись і купувати, але з оглядом на АРМ
Відправлено через 6 хвилин 45 секунд:
Взагалі, по більшості питань воно буде працювати.Z440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 Питання від пересічного юзера:
Але крок вліво-крок вправо (старе залізо і софт, специфічні формати і потреби) - ймовірні (неминучі) нюанси та проблеми. Які легким гуглінням не вирішити (або взагалі ніяк).
-
Z440_User
Member
waryag
Так про це й мова. Заліза та ОС замало, потрібен софт. Просто погляньте на свій ПК і уявіть що тепер у вас АРМ. Міграція буде успішною? Чи частину свого комп'ютерного побуту втратите?
Так про це й мова. Заліза та ОС замало, потрібен софт. Просто погляньте на свій ПК і уявіть що тепер у вас АРМ. Міграція буде успішною? Чи частину свого комп'ютерного побуту втратите?
-
yuriy_dd
Member
Хром, FirefoxZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 1.) Чим вийти в тирнет і щоб ютубчики, хдрізкі всякі були?
VLC media playerZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 2.) Чим подивитися кіно? Так щоб простий та усі формати читав.
foobar2000Z440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 3.) Чим послухати музику? Так само, простий і щоб усе читав, навіть hi-res.
Apple's iWork Suite - безкоштовноZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 5.) Ворд/Ексель на рівні шкільника/бухгалтера/комірника.
є багато інших аналогів
я навіть на віндовс таке не робив, треба шукатиZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 6.) Ось тут мені пару роздрукованих документів відсканувати та в Ворд перекинути треба...
Adobe Acrobat ReaderZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 7.) Чим відкрити PDF?
https://apps.apple.com/ua/app/djvu-view ... 1884?mt=12Z440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 8.) Тут ета, дрєвній манускрипт в djvu, ду-у-уже треба з нього знання отримати...
DaVinci Resolve FreeZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 9.) Я ось тут трохи відео назнімав, як мені оце тепер в кіно зліпити?
досить багато ігор вже йдеZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:20 10.) Хочу на машині поганяти, або монстрів нашинкувати, порадьте щось з кіношною графікою.
можна Віндовс поставити
Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
коли ви побачите реальну швидкість та автономність - ви забудете х86 - як страшний сонZ440_User: ↑ 02.10.2025 21:34Чи частину свого комп'ютерного побуту втратите?
-
Gold_Star
Member
Кіберпанк на М4 десь чуть швидше йде за стімдекyuriy_dd: ↑ 02.10.2025 21:54досить багато ігор вже йде
-
yuriy_dd
Member
ніби 60 кадрів, але я НУЛЬ в іграх. Граю лише в одну - War Robots через Андроїд емулятор - дає 60 кадрів на 2К, споживає десь 12 Вт, абсолютно без лагівGold_Star: ↑ 02.10.2025 21:56 Кіберпанк на М4 десь чуть швидше йде за стімдек