Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
HWBOT OC Team

Z440_User: 16.03.2026 14:34Да як би із-за АКБ і всі труднощі...
Выбрать корпус / готовую батарею с подогревом и / или изоляцией. Заказать. К зиме точно успеете :gigi: Поставить на улице / чердаке (туда и 50 кг запереть не так просто, про 120+ я промолчу).
Всё. Типовая "европейская" модель эксплуатации системы.
Трудность тут только в длине трассы. Возьмёте кабель на шаг выше (вместо 35 квадратов - 50, условно).
Потери энергии на кабелях будут, но Вы тут точно не из секты 15 Вт в простое или 30? :rotate: Целых 60! Кошмар :gigi:
Z440_User: 16.03.2026 14:34Вирішується ящиком з вентиляцією
Не знаю что у Вас за чердак, но пыли там обычно тонна, с постоянной вентиляцией обслуживать придётся часто (вентиляторы). Но в целом почему бы и нет.
Z440_User: 16.03.2026 14:34Взимку від мінуса гріти не треба.
Довольно спорная история, дискуссионная. Если будет -15 то ничего те вентиляторы не дадут. Подогрев нужен (и изолятор).

Ваш образ мыслей вокруг Victron и пассивности был актуален когда не было солнца, а теперь полностью другая картина. Не усложнять нужно, а упрощать ;-)
Hotspur
Member

acm_fan: 16.03.2026 15:17Ох уж эти инсайды
мої китайки підтверджують. 314 вже не 41 а 59 штука
Z440_User
Member

acm_fan: 16.03.2026 15:30 Ваш образ мыслей вокруг Victron и пассивности был актуален когда не было солнца, а теперь полностью другая картина. Не усложнять нужно, а упрощать ;-)
Так сонця не було бо гадав що дах не витримає додаткової ваги.
Але людина що займається покрівельними роботами оглянула та сказала що додаткові 150-200кг по скатах проблем не складуть, але показала на якому рівні вішати, щоб проблем не було.
Тож про сонце замислився вже більш істотно.
Вы тут точно не из секты 15 Вт в простое или 30?
Я із секти любителів тиші :laugh:
Timedemo
Member

Z440_User: 16.03.2026 15:07
Timedemo: 16.03.2026 14:45дея 6квт не шумна. вона пасивна і може жити будь де.

До виходу на автономність, рік точно треба буде жити відгородившись від мережі стабілізатором. Деї доведеться працювати з міською мережею що стрибає від 160В до 280В напряму і переварювати дискотеку від вуличних зварювальників.
Елекс вже вивісив попередження, що їх семисторні стаби серії Ампер не працюють з Деєю.
ну до чого тут 3 фазна старої ревізіі дейка? у мене 12квт нової ревізіі, при повному навантаженні, в середині хати. і повір вона тиха вменяємо.
ну я ж розумію що ти собі хочеш 6квт одну фазу? то вони безшумні взагалі. там тільки внутрішній кулер маленький є, але його чути тільки коли підійти дуже близько. та і то при навантаженні. а активного зовнішнього охолодження у нього немає.

Відправлено через 3 хвилини 6 секунд:
Denvys5: 16.03.2026 15:29 Почитав, нічого специфічного, тільки безпека :laugh:
не зовсім зрозумів до чого це.))
дс безпека сонячного поля не працює без заземлення. якщо немає заземлення, той ящичок з пзіп, запобіжником і автомат не буде виконувать захисну функцію.
_clawfinger_
Member

Timedemo: 16.03.2026 11:43проти тіней краще паралельне з"єднання. в послідовному ланцюгу наприклад 10 панелей по 11 ампер. одна панель затінилась і впала на 1 ампер. всі панелі будуть 1 ампер.
але тут теж треба враховувать який вхід по вольтажу і амперажу у інвертора або сонячного контролера. умовно якщо мппт 30-130в. тоді можна набирать по 2-3 панелі, тобвто 2-3 послідновно, і добавлять в паралель такуж кількість.
якщо наприклад мппт 120-500в, тоді треба мінімум вискочити з 150в РОБОЧОЇ напруги (не холостоі). і формувать вже 2-3 стрінги, але зазвичай такі входи не беруть більше 25-27а. тобто буде тоді 2 паралельних стрінги на одному мппт.
Зрозумів, дякую!
Планую Victron Energy SmartSolar MPPT 150/35 брати, у мене нема місця щоб ставити 10 й більше панелей, щоб будувати великі стрінги. Тож невеличкий набір, щоб живити окремо, роутер, nas, onu, а далі буде видно тощо. На базі 12в системи, збираю.
Z440_User
Member

Timedemo: 16.03.2026 16:44 ну я ж розумію що ти собі хочеш 6квт одну фазу?
У мене вхідна мережа 32А, що приблизно 6-7кВт, мені цього достатньо. Отже гібридника теж треба на таку потужність.
Timedemo: 16.03.2026 16:44 ну до чого тут 3 фазна старої ревізіі дейка?
На ютубчику "ой дивись яка тиха дейка" і відео як вона працює від мережі.
А от майже всі відео де вона працює від сонця і на 2+кВт по екранчику - ото з таким воєм. Однофазні в тому числі. :dontknow:
Timedemo
Member

Z440_User: 16.03.2026 17:16
Timedemo: 16.03.2026 16:44 ну я ж розумію що ти собі хочеш 6квт одну фазу?
У мене вхідна мережа 32А, що приблизно 6-7кВт, мені цього достатньо. Отже гібридника теж треба на таку потужність.
Timedemo: 16.03.2026 16:44 ну до чого тут 3 фазна старої ревізіі дейка?
На ютубчику "ой дивись яка тиха дейка" і відео як вона працює від мережі.
А от майже всі відео де вона працює від сонця і на 2+кВт по екранчику - ото з таким воєм. Однофазні в тому числі. :dontknow:
Ви читать вмієте? однафазні деї 6квт пасивні. я їх поставив в квартирах десятки. А Ви якісь відоси дивитесь про потужні 3 фазні.
Z440_User
Member

Timedemo, та вмію я читати.
Чудово що пасивні. Однофазні на відосах теж попадалися, але точно не 6кВт. :shuffle:
Timedemo
Member

Z440_User: 16.03.2026 18:16 Timedemo, та вмію я читати.
Чудово що пасивні. Однофазні на відосах теж попадалися, але точно не 6кВт. :shuffle:
яж не зі стелі поради даю про тишу, та конкретну модель.
1985god
Member

_clawfinger_: 15.03.2026 22:52 Timedemo хочу розібратися в принципі роботи. При затіненості краще послідовне підключення? Чи навпаки паралельне? Цікавить в контексті невеличкого стрінга на 6 панелей максимум. Місця просто нема, та й тіней буде багато що закривають.
мене не питали але я відповім, або окремий МППТ контролер на кожну панель, або якийсь ecoflow stream pro з трьома МППТ трекерами чи ultra з чотирьма , ще звісно є мікроінвертори на 1-2 панелі від різних брендів , сучасні панелі х10 Longi теж типу як мають краще працювати із затіненнями

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
Z440_User 25 метрів сонячного проводу до панелей абсолютно нормально навіть 4 мм нормально .
Timedemo
Member

Цікава інфо по жк бмс.

4.8 відсотки браку. це жесть.
Hotspur
Member

Timedemo: 16.03.2026 19:224.8 відсотки браку. це жесть.
:weep: :weep: :weep: :weep: :weep:
_clawfinger_
Member

1985god: 16.03.2026 19:06мене не питали але я відповім, або окремий МППТ контролер на кожну панель, або якийсь ecoflow stream pro з трьома МППТ трекерами чи ultra з чотирьма , ще звісно є мікроінвертори на 1-2 панелі від різних брендів , сучасні панелі х10 Longi теж типу як мають краще працювати із затіненнями
Дякую за відповідь!
Я вивчав цю тему, мікроінвертори й балконні станції то що.
Бачив якось систему в зборі від marstek saturn. Була акція за смачною ціною зарядна станція 2.4квт, мікроінвертор й кабель довгий. Це все разом по курсу в гривнях без урахування доставки й мит, яких не повинно бути... трохи більше 16000грн. Тому зацікавився, от тільки момент, що система без світла не буде працювати, мене зупинило. Купив натомість marstek venus e v3. Буде через трьохпозиційний перемикач живити весь будинок. Якщо відключень не буде, тоді буду економити на електриці завдяки нічному тарифу. Вночі заряджаю, вдень розряджаю. А денне споживання міської мережі буде 0.
SergN
Member

Hotspur: 16.03.2026 15:53мої китайки підтверджують. 314 вже не 41 а 59 штука

Вона тобі їх нафтою чи дизелем наповнює, що таке зростання? :laugh:

До речі, щодо Аненджі 5кВт, який місцеві ютюбоблохери хвалили як одного з найтихіших, можу сказати, що шум кулерів в простої мені завеликий і набридає. Дружина каже, що не чує чи ж навчилася фільтрувати, мені ж не подобається, і або ж девайс поїде на "село", а вдома продовжу використовувати паверстанцію, або ж підемо шляхом спроби колхозінгу туди кулерів типу Ноктуа. Бо купити Дею і так само бути незадоволеним її електрописком (перевіряв, чую метрів за 3-4) теж поки не дуже надихає.
acm_fan
HWBOT OC Team

SergN: 16.03.2026 21:43Аненджі 5кВт, який місцеві ютюбоблохери хвалили як одного з найтихіших
Не видел подобного.
24 В 4000 Вт (4200) был таким (тихим). Но не 48/5000, который по факту шумнее даже, чем 48/6200, что в тех же обзорах было видно.
Правда лишь в том, что это сильно тише, чем Anern и прочий клуб AliExpress.
SergN
Member

acm_fan: 16.03.2026 23:33Но не 48/5000, который по факту шумнее даже, чем 48/6200, что в тех же обзорах было видно.
Що там "видно", коли треба чути і порівнювати 2 поряд в однакових умовах, щоб на цю тему однозначно висловлюватися.
Все, де не гриль-решітка, а штамповка-решето взагалі непридатне сумістити вимоги за критерієм шуму з охолодженням без вирізання тієї штамповки. 6200 бачив лише такі. Тут гриль, що можливу модифікацію робить не безперспективною. Але як на мене, просто базовий рівень обертів в простої могли б зменшити, було б взагалі гуд, все одно холодне повітря виганяє, бо при помірному навантаженні шум зростає не до критичних значень.
1985god
Member

Їх ще хтось купує ? Я маю на увазі 12 Вольт і навіть без блютуза ? :spy: його вже на olx стільки навалено що багато хто демпінгує
acm_fan
HWBOT OC Team

SergN
То и видно, что младшенький (о ужас - на "штамповках") сильно тише... был, теперь его уже не купить. Переехали на модные экранчики со сменой всего, и шума в том числе.
Я так понял Вы из секты тонны медных радиаторов на VRM теории по внешнему виду, оно конечно да, но нет (с). Это я про грили.
Впрочем, спор ни про что. Для своих денег 5000 вариант вполне неплох, другого и не требовалось от создателей, кроме как заполнить нишу рынка.
Сайлентфрики готовят кошелёк, чудес не бывает.
Замените вентиляторы - привет передаст дроссель. У меня (особенно при зарядке) он перекрывает шум вентиляторов (на 20-30 А заряда).
Постоянного разряда высокими токами всё равно нет, потому повышенный шум там можно опустить как редкое явление.
1985god
Member

acm_fan ви про аненджі чи про віктрон ?
Ответить