допускається розмикання без навантаження. все написан в інструкціїTimedemo: ↑ 22.02.2026 16:12казав і буду казать, автоматичний вимикач, це пристрій для захисту, а не для вимикання. так, пару раз можна вимкнуть, но використовувать як вимикач це ідіотизм.
Новости
Последние статьи и обзоры
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
Hotspur
Member
-
GreenMile
Member
До чого ту навантаження? Вам ніхто не казав, що автомат вимикають під навантаженням (навіщо?), ви прочитали не те, що написано, а те що хотіли прочитати.Timedemo: ↑ 22.02.2026 16:09автоматGreenMile: ↑ 22.02.2026 15:39 Давайте без оцього високопарного, що всі ідіоти, один ви д'Артаньян? Нормально спілкуватись ніяк?
Автоматичний вимикач - це ВИМИКАЧ в першу чергу, призначення закладено прямо в його назві. Ото всі ідіоти в домашніх щитках автоматами відключають лінії за потреби, треба мабуть дроти з клем викручувати. Ручне вимикання є одним з його призначень також, саме для того, щоб не ставити окремо захисний пристрій і окремо комутаційний.
Але, якщо ви його розглядаєте саме так, то в ньому пропадає будь-який сенс при наявності окремого запобіжника. Окрім додаткового опору, він нічого вам не дає, бо запобіжник більш надійний і спрацює швидше.
Автомат вимикають саме тому, щоб випадково не закоротити клеми при від'єднанні, під'єднанні і транспортруванні батареї, а також, щоб не робити комутацію з кількох батарей або системи, коли вони всі під напругою (не у всіх є можливість зайди і в додатку і відключити БМС), щоб випадково щось не коротнути також.
В розпіареній деї, наприклад, запобіжника немає, тільки автомат. Насправді, я навіть не назву виробників яки б ставили і те і інше одночасно.
https://vencon.ua/ua/products/hager-2p- ... JrEALw_wcB
вимикач навантаження
https://ao-energo.com.ua/ru/vyklyuchate ... 3rEALw_wcB
то ідіоти чи ні ?
чи може то ідіоти придумали різні пристроі?
казав і буду казать, автоматичний вимикач, це пристрій для захисту, а не для вимикання. так, пару раз можна вимкнуть, но використовувать як вимикач це ідіотизм.
Відправлено через 2 хвилини 1 секунду:вивчіть питання для чого існують запобіжники, а для чого автомати.GreenMile: ↑ 22.02.2026 15:39 Але, якщо ви його розглядаєте саме так, то в ньому пропадає будь-який сенс при наявності окремого запобіжника. Окрім додаткового опору, він нічого вам не дає, бо запобіжник більш надійний і спрацює швидше.
Ідіоти ті, хто не розуміє що таке вимкнення під навантаженням і без навантаження. а таку все ок, звісно.
Окрім того, що не ясно навіщо вам автомат при наявності запобіжника
Последний раз редактировалось GreenMile 22.02.2026 16:15, всего редактировалось 1 раз.
-
Timedemo
Member
так допускається. але функція є функція.Hotspur: ↑ 22.02.2026 16:13допускається розмикання без навантаження. все написан в інструкціїTimedemo: ↑ 22.02.2026 16:12казав і буду казать, автоматичний вимикач, це пристрій для захисту, а не для вимикання. так, пару раз можна вимкнуть, но використовувать як вимикач це ідіотизм.
Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
коли Ви задрочете свій автомат, особливо його контакти, коли він почне гудіти під навантаженням, і коли Ви його не почуєете, а почуєте вже запах диму зі щитової, то Ви переглянете свої міркування в цьому питанні. Найбільш ефективне переосмислення приходить після пожежі.GreenMile: ↑ 22.02.2026 16:14 До чого ту навантаження? Вам ніхто не казав, що автомат вимикають під навантаженням (навіщо?), ви прочитали не те, що написано, а те що хотіли прочитати.
Ідіоти ті, хто не розуміє що таке вимкнення під навантаженням і без навантаження. а таку все ок, звісно.
-
GreenMile
Member
Немає там ні автомата, ні запобіжника загального. На картинці показаний керований запобіжник на платі, розміром 2х3мм, якій перегорає по команді від контролера якщо БМС працює і детектить несправність. Якщо БМС згоріла - вони вам не допоможуть.
-
Hotspur
Member
EG4 LL V2 12V 400Ah 5.12kWh LiFePO4 Server Rack BatteryGreenMile: ↑ 22.02.2026 15:55Шось у мене великі сумніви, якщо в пілонтечах шось і почали ставити то віднедавна, мабуть, на момент як вони почали масово продаватись не було там запобіжника окрім автомата.
https://www.currentconnected.com/produc ... ry/?ref=wp
-
Timedemo
Member
Навіщо ставлять автомат на пральну машину окремо наприклад, якщо в пральній машині є свої запобіжники?
запобіжник в батареї, це захист внутрішньої системи самої батареі, якщо десь щось відвалиться, та замкне, або провод недокрутили і він замкне, згорить запобіжник. бо автомат не спрацює на внутрішнє коротке замикання. А автомат буде займатись захистом саме кабелю який приєднаний до батареї. Особливо актуально це коли декілька батарей приєднані один до одного, саме там працює автомат який стоіть батареї, захищає саме кабель між батареями, або між батареєю та інвертором.
-
GreenMile
Member
У нього ресурс - десятки тисяч включень (без навантаження), за життя батареї аби там пару десятків набралось. Але то таке, я все одно не розумію, без підколів, навіщо вам автомат при наявності плавкого силового запобіжника, щоб що? У мене є досвід, коли люди поплутали полярність батареї, автомат спрацювати не встиг, бо перегорів NH1 всередині батареїTimedemo: ↑ 22.02.2026 16:17так допускається. але функція є функція.Hotspur: ↑ 22.02.2026 16:13 допускається розмикання без навантаження. все написан в інструкції
Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:коли Ви задрочете свій автомат, особливо його контакти, коли він почне гудіти під навантаженням, і коли Ви його не почуєете, а почуєте вже запах диму зі щитової, то Ви переглянете свої міркування в цьому питанні. Найбільш ефективне переосмислення приходить після пожежі.GreenMile: ↑ 22.02.2026 16:14 До чого ту навантаження? Вам ніхто не казав, що автомат вимикають під навантаженням (навіщо?), ви прочитали не те, що написано, а те що хотіли прочитати.
Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
Автомат є, запобіжник де? ))) Питання було про наявності обох одразу.Hotspur: ↑ 22.02.2026 16:19EG4 LL V2 12V 400Ah 5.12kWh LiFePO4 Server Rack BatteryGreenMile: ↑ 22.02.2026 15:55Шось у мене великі сумніви, якщо в пілонтечах шось і почали ставити то віднедавна, мабуть, на момент як вони почали масово продаватись не було там запобіжника окрім автомата.
https://www.currentconnected.com/produc ... ry/?ref=wp
Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
А, тепер зрозуміло, це окремий випадок для конкретно паралельного з'єднання, коли автомати зазвичай ставляться окремо в щитку, у вас вони для зручності в кожній батареї. Має право на життя для зручності, але під конкретний випадок.Timedemo: ↑ 22.02.2026 16:21 А автомат буде займатись захистом саме кабелю який приєднаний до батареї. Особливо актуально це коли декілька батарей приєднані один до одного, саме там працює автомат який стоіть батареї, захищає саме кабель між батареями, або між батареєю та інвертором.
-
Timedemo
Member
чого Ви думаєте що має бути запобіжник в тому вигляді як ми собі уявляєм? там може бути банально зроблена шина десь з прорізью під певне навантаженні, може будет дорожка на платі яка працює як плавкий запобіжник і т.д. варіантів плавкого захисту десятки варіантів.GreenMile: ↑ 22.02.2026 16:27 Автомат є, запобіжник де? ))) Питання було про наявності обох одразу.
ось приклад батарея Юхом, вважаю однією з найкращих.
візуально в класичному розумінні, тут немає запобіжника, атомата, і т.д..
а тепер увага, тут є запобіжник, автомат, і керований контктор.
https://gyazo.com/f91ab1b6a9d6d111209d585d204da725
Последний раз редактировалось Timedemo 22.02.2026 16:44, всего редактировалось 1 раз.
-
Hotspur
Member
і автомат DC і плавкий запобіжникGreenMile: ↑ 22.02.2026 16:30Автомат є, запобіжник де? ))) Питання було про наявності обох одразу.
-
Timedemo
Member
https://gyazo.com/f91ab1b6a9d6d111209d585d204da725
забув додати фото юхома
забув додати фото юхома
-
Hotspur
Member
о май гад. там місяць розбирати шо куди йдеTimedemo: ↑ 22.02.2026 16:44забув додати фото юхома
-
Timedemo
Member
Hotspur: ↑ 22.02.2026 16:48о май гад. там місяць розбирати шо куди йдеTimedemo: ↑ 22.02.2026 16:44забув додати фото юхома![]()
але факт є факт. там все є. і це реально крута батарея.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Шла речь про подмес.evenmore: ↑ 22.02.2026 02:36В смысле, без сети солнечные батареи работать не будут?
А он работает при наличии электросети.
Там было в деталях:
Piter Cantrope: ↑ 02.02.2026 22:30пралка споживає 2000Вт, ця система видасть в мережу 800Вт, а ще 1200 отримаємо з енергомережі
-
Timedemo
Member
класний тест силіконового кабелю
-
Hotspur
Member
для спонсорів. розкажи шо тамTimedemo: ↑ 23.02.2026 15:51класний тест силіконового кабелю
-
Timedemo
Member
угу. короч 16кв.мм авг 6, тримає 300 ампер. ізоляція 200 градусів не плавиться. 100а для нього пил легенький, 150 навіть на пів години можна юзать.Hotspur: ↑ 23.02.2026 16:18для спонсорів. розкажи шо тамTimedemo: ↑ 23.02.2026 15:51класний тест силіконового кабелю
я дуже здивувався цим показникам.
-
2chemp
Member
супер,а он ссылки не давал где купить такой же?Timedemo: ↑ 23.02.2026 16:40угу. короч 16кв.мм авг 6, тримає 300 ампер. ізоляція 200 градусів не плавиться. 100а для нього пил легенький, 150 навіть на пів години можна юзать.Hotspur: ↑ 23.02.2026 16:18 для спонсорів. розкажи шо там
-
Timedemo
Member
аліекспрес силиконові кабелі.2chemp: ↑ 23.02.2026 16:43супер,а он ссылки не давал где купить такой же?Timedemo: ↑ 23.02.2026 16:40
угу. короч 16кв.мм авг 6, тримає 300 ампер. ізоляція 200 градусів не плавиться. 100а для нього пил легенький, 150 навіть на пів години можна юзать.
-
Hotspur
Member
хе хе. як раз збираю на подвійних 6 AWG. Щоб не втрачати на нагрівTimedemo: ↑ 23.02.2026 16:40угу. короч 16кв.мм авг 6, тримає 300 ампер. ізоляція 200 градусів не плавиться. 100а для нього пил легенький, 150 навіть на пів години можна юзать.
-
Timedemo
Member
буде більше. 2 по 16 це краще ніж один на 35. особисто перевіряв. навіть якщо взяти карти допусків по амперажу, там не пропорційне зростання амперажу до перерізу.Hotspur: ↑ 23.02.2026 16:52хе хе. як раз збираю на подвійних 6 AWG. Щоб не втрачати на нагрівTimedemo: ↑ 23.02.2026 16:40угу. короч 16кв.мм авг 6, тримає 300 ампер. ізоляція 200 градусів не плавиться. 100а для нього пил легенький, 150 навіть на пів години можна юзать.
я дуже здивувався цим показникам.. буде до 78 ампер
![]()
я собі на 12квт підключив 2 по 35 кабелі, то на 200ампер навантаженні вони трохи тепліше кімнатної температури. Там де я підключав через шину, і одним кабелем 90кв. грівся більше.