Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
Moderator
Moderator

Повідомлення

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
GreenMile
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX: ↑ 01.10.2026 14:54 Есть RX 9060 XT 16gb, на кой черт брать 5060ti на 8GB в конце 2026 года, ну камон! Да там экономия 100 баксов(я взял свой локальный рынок), но оно не стоит того, что бы экономить :)
Та все просто: для того, що 5060ті дає більше ФПС і не має проблем з врамою в іграх, для яких вона планується. Тести наводили вище, подекуди вона на +50% швидша в озвучених тайтлах.
За конкретних умов: від купівлі 5060ті ви отримаєте профіт в більшому ФПС прямо тут і зараз, при купівлі 9060хт ви отримаєте тут і зараз менший ФПС в обмін на що? На те, що МОЖЛИВО і КОЛИСЬ вона не вилетить в якійсь грі? Так може, коли це "колись" настане - купити іншу карту, а не тягнути старе? Це вже якийсь синдром відкладеного життя, купувати щось на потім, а не на зараз :dontknow:
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

GreenMile: ↑ 01.10.2026 15:17що МОЖЛИВО і КОЛИСЬ вона не вилетить в якійсь грі?
Так а зачем покупать карту, которая может в некоторых тайтлах вылетать? Зачем? Что бы что? Ну вот друзья посоветовали к примеру ему поиграть в Индиану Джонса или там в Spider Man 2, через месяц после покупки карты с 8GB или не дай боже, человеку очень зайдет трейлер FFXVI и он захочет поиграть, и что ему страдать из за нехватки VRAM? Это просто глупо
GreenMile
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX: ↑ 01.10.2026 15:23
GreenMile: ↑ 01.10.2026 15:17що МОЖЛИВО і КОЛИСЬ вона не вилетить в якійсь грі?
Так а зачем покупать карту, которая может в некоторых тайтлах вылетать? Зачем? Что бы что?
А навіщо брати карту, яка дає менше ФПС, щоб що?
XXXshadyXXX: ↑ 01.10.2026 15:23 Ну вот друзья посоветовали к примеру ему поиграть в Индиану Джонса или там в Spider Man 2, через месяц после покупки карты с 8GB или не дай боже, человеку очень зайдет трейлер FFXVI и он захочет поиграть, и что ему страдать из за нехватки VRAM? Это просто глупо
Ну тобто ЯКЩО друзі завтра порадять купити дачу, і ЯКЩО ця ідея сподобається ТС, - то це привід купити пікап вже сьогодні наперед, замість легкового авто, правильно?
Що робити:
1. Знизити налаштування текстур і грати, ваш К.О.
2. Поміняти карту на ту, яка буде нормально витягувати Індіану і Фіналку (і це не про 9060хт зараз ні разу).
Filabatya
Member

Повідомлення

Так само як і 4к 60гц)
Востаннє редагувалось 01.10.2026 15:35 користувачем Filabatya, всього редагувалось 1 раз.
GreenMile
Member

Повідомлення

Задублював випадково
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

GreenMile: ↑ 01.10.2026 15:331. Знизити налаштування текстур і грати, ваш К.О.
Увы, в некоторых играх даже это не помогает, пробовал на RTX 4060\RTX 3070\RTX 3070 Ti, ваш кэп
GreenMile: ↑ 01.10.2026 15:332. Поміняти карту на ту, яка буде нормально витягувати Індіану і Фіналку (і це не про 9060хт зараз ні разу).
А что, так можно было что ли? :idea: :D
GreenMile
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX: ↑ 01.10.2026 15:42
GreenMile: ↑ 01.10.2026 15:331. Знизити налаштування текстур і грати, ваш К.О.
Увы, в некоторых играх даже это не помогает, пробовал на RTX 4060\RTX 3070\RTX 3070 Ti, ваш кэп
Ну, тобто, я маю взяти 9060хт для того щоб:
1. В 10 іграх, в які я граю у мене було менше ФПС,
2. в 2-х іграх, в які я НЕ граю у мене не було потенційних вильотів.
Я правильно зрозумів вас?

P.S. Індіана Джонс, який вилітає на 8 Гб :rolleyes:

XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

GreenMile: ↑ 01.10.2026 15:47P.S. Індіана Джонс, який вилітає на 8 Гб
У меня были рандомные вылеты через час, через 2, бывало что не было вылетов вообще, полный рандом
GreenMile
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX: ↑ 01.10.2026 15:57
У меня были рандомные вылеты через час, через 2, бывало что не было вылетов вообще, полный рандом
Після якогось оновлення вона почала вилітати і на 12Гб в ФХД, то не проблема карт, а проблема гри була. Я навіть їм в підтримку тоді пісюнів насував :D
Filabatya
Member

Повідомлення

В форзі 5 теж є меморі лік, в 4к длаа фг2х через 2 години відбувалися вильоти на 5070, можна було в кваліті перейти або в тішку :gigi:
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

GreenMile: ↑ 01.10.2026 14:41 це звісно круто, що через 7 років на 1060 можна було запустити Хогвартс Лєгасі і отримати там 20-30 ФПС на самих лоу налаштуваннях
Величезна кількість людей проходили гоґвортс, кіберпанк, bg3, elden ring і тому подібні ігри на 1060, 480, 570, 980 і інших старих картах. Дехто і досі проходить. І отримують більше ніж 20 фпс.
Не треба розказувати, що ті карти перетворились на сміття через пару років, і що об'єм пам'яті ніколи ніякої ролі не грав.
GreenMile
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: ↑ 01.10.2026 16:39
GreenMile: ↑ 01.10.2026 14:41 це звісно круто, що через 7 років на 1060 можна було запустити Хогвартс Лєгасі і отримати там 20-30 ФПС на самих лоу налаштуваннях
Величезна кількість людей проходили гоґвортс, кіберпанк, bg3, elden ring і тому подібні ігри на 1060, 480, 570, 980 і інших старих картах. Дехто і досі проходить. І отримують більше ніж 20 фпс.
Я сам особисто проходив КСД перший на ГТХ 580 з 1,5Гб врами, і Хогвартс на релізі на 1060/6 (з включеним ФСР1, бо в Хогсміді взагалі слайдшоу було), так шо мені можете не розказувати про це. Але ви навіщось відрізали хвіст цитати, а саме: "але виглядало це жалюгідно, і все одно ту карту треба міняти було". Після того як я перепройшов Хогвартс на 4070ті я зрозумів, наскільки воно було вбоге на 1060.
Piter Cantrope: ↑ 01.10.2026 16:39Не треба розказувати, що ті карти перетворились на сміття через пару років, і що об'єм пам'яті ніколи ніякої ролі не грав.
По-перше, я такого ніде не розказував ні про сміття, ні про роль врами, по-друге 7 років - це не "пару років" :teacher:
Ми тут за вибір карти говоримо, а не за вибір долі на все життя. Ви не зовсім вловили суть моєї претензії, носяться тут всі з цією врамою як дурний з фантіками, та і хрін би з нею, але ж її беруть не щоб грати зараз(!!!!), а ЩОБ БУЛО НА ПОТІМ :facepalm: А те шо зараз вона гірша - то фігня, головне ж ПОТІМ вона на рік довше проживе на лоу налаштуваннях. І оце реально ср@ка.

Відправлено через 3 хвилини 31 секунду:
Дійшли вже до маразму, людина пише про ігри типцу доти і кс, але ніт: ВСЕ ОДНО ВІЗЬМИ ВРАМИ, І ПОБІЛЬШЕ-ПОБІЛЬШЕ :apes:
Nouriel
Member

Повідомлення

а у тебе тест відеокарти у грі це пруф, шо вона не лагає? Думаєш, ті 2 хв прогону — це те саме, що і грати годину чи дві?

Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
GreenMile: ↑ 01.10.2026 17:17Хогвартс на релізі на 1060/6 (з включеним ФСР1, бо в Хогсміді взагалі слайдшоу було), так шо мені можете не розказувати про це.
але на RX 580 гралося нормально, бо там більше пам'яті, виходить ти сам спростовуєш свої слова

Відправлено через 10 хвилин 29 секунд:
st0k: ↑ 01.10.2026 12:31Інфа застаріла, там буде 7700х і 5070 трошки добавив
то вже треба 9070хт, бо те шо продається у 5070 від 40-44к це гаряча і шумна фігня
GreenMile
Member

Повідомлення

Nouriel: ↑ 02.10.2026 02:34
а у тебе тест відеокарти у грі це пруф, шо вона не лагає? Думаєш, ті 2 хв прогону — це те саме, що і грати годину чи дві?
Це типу я зараз повинен доводити, що не жираф, правильно? Якщо я найду якесь проходження на ютюбі на 2 години - ви скажете: "а де гарантія, що не вилетить через 3"? :D
Це так не працює, якщо у вас є відомості, що після 2-х годин на 8Гб гра вилітає - велкам, а ні - то ні.
Nouriel: ↑ 02.10.2026 02:34
GreenMile: ↑ 01.10.2026 17:17Хогвартс на релізі на 1060/6 (з включеним ФСР1, бо в Хогсміді взагалі слайдшоу було), так шо мені можете не розказувати про це.
але на RX 580 гралося нормально, бо там більше пам'яті, виходить ти сам спростовуєш свої слова
Гарне намагання, але воно розбивається об чавунну жопу дійсності: Хогвартс на лоу налаштуваннях жере сильно меньше 6Гб врами. В 2к на ультрах з рейтрейсінгом ~10Гб (але за цих налаштувань і 4080 лагає та видає близько 70ФПС всього :rotate: ).
Хіба що АМД здійснило прорив і 2Гб вільної врами в рх580 підвищують продуктивність ГПУ :rolleyes:

Відправлено через 5 хвилин 52 секунди:
Nouriel
До речі, змушений нагати вам, що 3 роки тому ви розказували те саме: що врами мало і треба брати багато наперед на багато років... А самі он просто взяли і не чекаючи багато років, купили нову сучасну 9070хт :D Тобто аргумент "потягне ігри через 10 років" виявився не дуже то і аргументом :shuffle:
Nouriel
Member

Повідомлення

GreenMile: ↑ 02.10.2026 10:39До речі, змушений нагати вам, що 3 роки тому ви розказували те саме: що врами мало і треба брати багато наперед на багато років... А самі он просто взяли і не чекаючи багато років, купили нову сучасну 9070хт Тобто аргумент "потягне ігри через 10 років" виявився не дуже то і аргументом
ну і шо я зробив не так? Купив 9070 ХТ, а не 5070, бо пам’яті більше. І буду сидіти на ній, поки не з'явиться вигідний варіант чи уже не зможе видавати адекватний фпс.
VladimirV
Member

Повідомлення

Якщо грати суто в кіберспорт або в те, що техпауерап натестив і "апрувнув" ті 8 ГБ (оптивізовані ааа під 8 гб, щоб всім зайшло) то може і краще взяти потужніший чип з 8 гб.
Якщо грати в усяке шопопало зі стіму, (очевидно, - що кіберспортивним іграм, типу лольца дотки чи кски, з мінімальними розмірами карт чхати на враму) яке ніхто ніколи не тестив і не оптимізував і нічого не апрувив, то доволі сумнівне рішення.
На 1660 6gb я вилітав ще в грі Outer Worlds special choice - яку роздавали на той час в епіку. На якійсь карті з великими об'ємами текстур.
До речі саме текстури і їх розмір є першочерговим налаштуванням щодо обсягу врам. Багато ігор навіть в описах налаштувань видає ці розміри, які будуть відведені у врамі.
На другому місце вже роздільна здатність рендеру.
Зараз запустив якийсь плейтест гри зі стіму, на який мене запросили, якийсь Ашрам (якась іспанська мморпг - я взагаліто люблю миморпг це мій основний жанр)
Відразу сжерло під 12 гб. Без всіляких крутих картинок і високої рз.
спойлер
https://i.ibb.co/WNqhYyG8/123.jpg
Грав с Steelrising, зі стіму, ще одне щось, що ніякий техпауерап або подібні, не буде брати на тест, очевидно.
При Тп з локації в локацію, на найвищих текстурах гра просить від 14 до 16 гб під текстури. і явилітав при зміні мапи на 12 гігабайтах. Ні словав про графіку, картинку, фпси - просто вилітав при зміні мапи, то до чого тут чіп?
https://i.ibb.co/pB1zT6vN/07-06-2026-03.jpg
До слова, як жере озп Steelrising https://youtu.be/Ft3hkNVwzTM можете помотати відео.
І де гарантії, що подібного з часом більше не стане?
Я взагалі не люблю встрявати в подібні дискусії, вони ні до чого не ведуть.
Кожен сам має приймати рішення, даних в інтернетах - в зеттабайтах! Якщо ви молодий гравець суто в компетітів шутери або подібний кіберспорт, то навряд там врам треба, там просто не роблять таких текстур і розмірів. ААА теж стараються оптимізувати під реалії щоб всі могли спокійно грати. Якщо любите ставити всяке лайно нове зі стіму, то там навряд все буде так райдужно на 8ми.
0kie
Member

Повідомлення

GreenMile: ↑ 02.10.2026 10:39після 2-х годин на 8Гб гра вилітає - велкам

PUBG через пару часов игры на RX 5700 XT может вылететь. Игра "течёт" по памяти видеокарты и ОЗУ.
Відповісти