всім привіт!
всім привіт!
пройшло пару років з моїх останніх мук на форумі по вибору конфігурації і я знову по суті повернувся до того з чого починав

попереджаю, нижче буде багато думок і тексту, пробачте
віджав малий в мене мій комп, якого мені вистачало з головою на всі мої потреби (Ryzen 5 7500F\32Gb RAM\4070Super) і віддав мій свій "ігровий" ноутбук HP Victus 16 (Ryzen 5 5600H\16Gb RAM\GeForce RTX 3050 Ti)
Так як з компом було конфісковано і мій улюблений монітор Dell 32" 2k то мусів купити собі новий. Взяв собі ASUS TUF Gaming VG34VQL1B - 34 дюйма, 4к, ultrawide - бо використовую не тільки для цяцьок а і по роботі - дуже зручно працювати з даними, порівнювати пару табличок наприклад...
Ну і звісно це дуже вплинуло на те, що можна пограти тепер. І якщо мій комп з 4070S ще б якось потягнув на понижених налаштуваннях, то ноут з урізаною RTX 3050 Ti це біль - прийшлось відмовитись від того ж Stalker 2 наприклад, бо грати то є муки) але поки зараз "присів" на Fallout 76, то вистачає... Тобто якщо грати щось не останніх років і не дуже вимогливе, то можна витерпіти... до того й ще граю останнім часом менше, не так як раніше...
Також в мене є старий комп i7 6700k\2x8Gb DDR4\Radeon RX 570 4Gb, в новому корпусі і новим БЖ Chieftec 850W, який в принципі десь майже на рівні ноута, тобто теж пограти щось не дуже нове і потужне, але в тому ж Stalker 2 ще гірше все… Тому в мене є «мисля» - докупити «нову» відеокарту в цю систему щоб трохи покращити «загальний фпс» і можна було пограти Stalker 2, хай і на понижених налаштуваннях. І тут починаються «муки вибору», схожі до того які були і пару років назад - взяти подешевше напр в Бульдозера бу 6800 або 6800XT чи вже краще новеньку Radeon RX 9070. Так, вибір не поміж подібних речей за вартістю або продуктивністю, але остання більш цікава на майбутнє для апгрейду. І з одної сторони вибір наче очевидний, типу якщо є кошти то бери і не думай нову, але я дивлюсь на це все з іншої точки зору… Справа в тому, що не впевнений що дане залізо «потягне» з комфортом не те що на RX 9070 а навіть на 6800 і чи не буде боттлнека в тому ж проці і придбання відяхи не виправдає взагалі надій пограти більш менш комфортно? Раніше, до теперішньої ситуації з цінами на пам’ять я б не думав і не писав сюди, а просто проапгрейдив систему, напр до аналогічної, як в мене була на Ryzen 5 7500F\32Gb RAM, докупив в розстрочку RX 9070 і мені б вистачило з головою… зараз же проц напр можна вихватити на алі не дорого, а пам’ять+мамка+відяха купляти тут це десь 50-60 тис, а це вже не мало, навіть у розстрочку…
Тому, порадьте, може хто має практичний досвід з подібним залізом:
1) Взяти Radeon 6800 – вистачить для наявного старого заліза пограти на низьких-середніх налаштуваннях деякий час
2) Взяти RX 9070 – аналогічно як по п.1 але потихеньку купляти нові комплектуючі для подальшого апгрейду, бо комфортної гри не буде
Всім дякую завчасно за поради!