Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
FirstTDM
Member

waryag: 21.05.2025 11:00Но ты почему-то написал тихий охлад в преимущество процессоров.
Ну как - всё же очевидно: проц холодный, энергоэффективный и значит, что башня работает на малых оборотах - значит тихий охлад. Что не так?
waryag: 21.05.2025 11:00Даже не знаю, как правильнее назвать без мата то, что ты привел...... пусть будет творчество.
Ну это же не ко мне вопрос... это "исследователи" :)
Lorichic: 21.05.2025 10:53Так статистики нет, их не покупают, потому обманчивое впечатление что не горит
Согласен! Ждем когда сгорит... я же не спорю с этим... :)
AndP
Member

vansoul: 21.05.2025 05:45
SergN: 21.05.2025 00:03 Ні, вибирати не вище CL32 (чим нижче, тим краще). Частота 6400 так само не обов'язкова, можна обмежитися 6000.
Такая норм?
https://www.microcenter.com/product/664 ... z5rk-black

Если доска под 3д проц, советую почитать и подумать над приобретением. Для информации. https://www.reddit.com/r/ASRock/
Так шо брать тогда?) Если x3d и i7 горят) :rotate:
[/quote]

Память можно смело брать 6000 с таймингом 28, есть даже 26, но она значительно дороже. Дело в том, что очень мало сетов, которые запускаются на 6400 при 1 к 1. Нужен очень удачный проц.

По материнке, смотри Асус или Гигабайт. ИМХО.

Відправлено через 5 хвилин 35 секунд:
waryag: 21.05.2025 10:29
107 обращений за год (два?) для площадки с огромной аудиторией и охватом это ни о чем, уровень мелкого локального сервиса. Как оценивать проценты, если подавляющее большинство юзеров проблем не имеет и не подписано на тематические сабреддиты? :rotate:
с февраля. Сообщения появляются практически ежедневно. И думаю что многие рядовые юзеры, не пишут, просто несут в сервис.

Відправлено через 2 хвилини 49 секунд:
waryag: 21.05.2025 11:00

Даже не знаю, как правильнее назвать без мата то, что ты привел...... пусть будет творчество.
В котором по интелу дана разбивка по поколениям, а по АМД все свалили в кучу по сокетам, один из которых на рынке уже 9(!) лет в 6(!!) разных поколениях.
кто интелу виноват, что у них каждый год новый сокет?
GSWG
Junior

Вчера на ОЛХ с Николаева приехал - Кулер cpu Thermalright peerless Assassin 120 se ARGB Новый запечатанный за 1800грн + 100грн доставка. (зачем на амазоне заказывать по 2300, вопрос)
AndP
Member

GSWG: 21.05.2025 17:05 Вчера на ОЛХ с Николаева приехал - Кулер cpu Thermalright peerless Assassin 120 se ARGB Новый запечатанный за 1800грн + 100грн доставка. (зачем на амазоне заказывать по 2300, вопрос)
как я понял, vansoul находится в далеке от ОЛХ, потому и подбирает из ассортимента Микроцентр и Амазона

Відправлено через 50 хвилин 17 секунд:
vansoul: 21.05.2025 05:45
Так шо брать тогда?) Если x3d и i7 горят) :rotate:
новый день, новый погорелец, но уже обычный 9950х. https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... 950x_dead/
FirstTDM
Member

AndP: 21.05.2025 18:15новый день, новый погорелец, но уже обычный 9950х. https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... 950x_dead/
Ого... как всё интересно для AMD... вышли на плато по скорости и появились массово? "погорельцы"...
AndP
Member

FirstTDM: 21.05.2025 18:30

Ого... как всё интересно для AMD... вышли на плато по скорости и появились массово? "погорельцы"...

Ага, очень интересно, чем это закончится. Благо я на своих платах, не наблюдаю скачков по току.
waryag
Member

FirstTDM: 21.05.2025 18:30 Ого... как всё интересно для AMD... вышли на плато по скорости и появились массово? "погорельцы"...
Скорее для асрок.
Mixx
Member

FirstTDM
"Массово" там і не пахне, 100 випадків на десятки тисяч комплектів це курам на сміх, на рівні звичайної гарантійної похибки, котра на ЦП може сягати 1-3%, як би "блогери" не вирішили хайпонути не факт що історія набула б хоч якогось розголосу, а так маємо "мор процесорів амд від асрок" і подібних заголовків розрахованих на дурня ну дуже багато, у інших вендорів 3дшники теж горять, гіга та асус так точно є такі самі теми, я думаю частині людей справді не повезло з біосом або самою мамкою, частина натрапила на брак з боку АМД, 3д каменці від появи славляться тендітністю. Асрок в лоу та мід сегменті беруть дуже багато бо ціна/можливості/прошивка поза конкуренцією, звідти і кількість відгуків. Думаю з часом полірнуть прошивки і всі благополучно забудуть, як і попередній "мор" 3дшників від асус та гігабайт :gigi:

Чи варто переживати тим, хто вже має комплект? Навряд, більшість відгуків ледь не про перший запуск розповідають, якщо пк вже давно працює і проц на гарантії - і переживати нема чого.

Але збираючи новий пк на 9*** лінійці можна деякий час обходити асрок стороною, як це було з асусом кілька років тому, хай фіксять свої косяки.
AndP
Member

Mixx: 22.05.2025 09:43
Чи варто переживати тим, хто вже має комплект? Навряд, більшість відгуків ледь не про перший запуск розповідають, якщо пк вже давно працює і проц на гарантії - і переживати нема чого.
Первый запуск в марте, сегодня + 1 тандем АсРок+9800х3д. https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... d_9800x3d/

За Гарантию +.
GreenMile
Member

Mixx: 22.05.2025 09:43 FirstTDM
"Массово" там і не пахне, 100 випадків на десятки тисяч комплектів це курам на сміх, на рівні звичайної гарантійної похибки, котра на ЦП може сягати 1-3%, як би "блогери" не вирішили хайпонути не факт що історія набула б хоч якогось розголосу, а так маємо "мор процесорів амд від асрок" і подібних заголовків розрахованих на дурня ну дуже багато, у інших вендорів 3дшники теж горять, гіга та асус так точно є такі самі теми, я думаю частині людей справді не повезло з біосом або самою мамкою, частина натрапила на брак з боку АМД, 3д каменці від появи славляться тендітністю. Асрок в лоу та мід сегменті беруть дуже багато бо ціна/можливості/прошивка поза конкуренцією, звідти і кількість відгуків. Думаю з часом полірнуть прошивки і всі благополучно забудуть, як і попередній "мор" 3дшників від асус та гігабайт :gigi:

Але збираючи новий пк на 9*** лінійці можна деякий час обходити асрок стороною, як це було з асусом кілька років тому, хай фіксять свої косяки.
Ви трохи неправі, це 100 випадків, задокументованих на реддіті, справжньої статистики ніхто не скаже, скільки було продано і скільки подохло і скільки з них на азроках.
Я лише нагадаю, що на аналогічній "деградації інтелів", яка починалась приблизно так само, хайпонули норм так, шо інтел тепер щонайменше років з 5 буде оговтуватись :laugh:
Mixx
Member

GreenMile
Не погоджуся, у Інтел в проблема була куди більш масова і охоплювала майже всі випущені каменці за перші півтора року? Тут же маємо +-10 повідомлень на місяць на головній західній платформі для нитиків :gigi:
VladimirV
Member

Це ось ця тема про яку говорять https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... utm_term=1
Статистика і навіть таблиці там є :laugh:
спойлер
Загалом зараз знайдено потенційно 157 мертвих 9800X3D, 130 на материнських платах ASRock, 20 ASUS, 5 MSI, 2 Gigabyte.
Корпус з кількома непрацюючими 9800X3D на одній материнській платі: 23 та 143.
Підрахунок мертвих 9800X3D на основі чіпсету:
B650: 23 випадки B850: 56 випадків X670: 9 випадків X870: 68 випадків A620: 1 випадок
Також 16 інших процесорів серії 9000, 15 материнських плат ASRock, 1 гігабайт.
Також 8 корпусів для 9950X3D, 1 для ASUS, 7 для ASRock, 7 для чіпсету X870 та 1 для B650.
Майте на увазі, що це загальні випадки, і немає способу їх підтвердити. Деякі мають лише мінімальну інформацію про те, що сталося.
Ну не сказати щоб зовсім проблеми немає, хай не масово, але щось в цьому таки є.
Pathfinder
Member
Откуда: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера

Тобто 100 випадків на десятки якщо не сотні тисяч проданих ЦП це шось є, а те що зі 157 130 на Асроках, то все проци горять і АМД винувата. :facepalm:
Залізна логіка, тільки колір чогось синій.

Відправлено через 9 хвилин 10 секунд:
GreenMile: 22.05.2025 11:46 Ви трохи неправі, це 100 випадків, задокументованих на реддіті, справжньої статистики ніхто не скаже, скільки було продано і скільки подохло і скільки з них на азроках.
Я лише нагадаю, що на аналогічній "деградації інтелів", яка починалась приблизно так само, хайпонули норм так, шо інтел тепер щонайменше років з 5 буде оговтуватись :laugh:
Да все заховано, ніхто нічого не знає.
AMD and Intel's processor sales have been on the rise since summer 2024. In the fourth quarter of 2024, they together sold around 69 million models for desktop PCs and notebooks.
Обидва вендори продали назагал 69! мільйонів процесорів за 4тий квартал. Хай х3Д серед них не самі популярні, але мабуть 100к за квартал буде.
GreenMile
Member

Pathfinder: 22.05.2025 16:33
GreenMile: 22.05.2025 11:46 Ви трохи неправі, це 100 випадків, задокументованих на реддіті, справжньої статистики ніхто не скаже, скільки було продано і скільки подохло і скільки з них на азроках.
Да все заховано, ніхто нічого не знає.
AMD and Intel's processor sales have been on the rise since summer 2024. In the fourth quarter of 2024, they together sold around 69 million models for desktop PCs and notebooks.
Обидва вендори продали назагал 69! мільйонів процесорів за 4тий квартал. Хай х3Д серед них не самі популярні, але мабуть 100к за квартал буде.
Ну раз сказали А, кажіть і Б: скільки з 69 мільйонів прдано АМд, скілки з них повернтулсь по гарантії, і скільки після азроків? :shuffle:

Відправлено через 5 хвилин 28 секунд:
Mixx: 22.05.2025 15:56 GreenMile
Не погоджуся, у Інтел в проблема була куди більш масова і охоплювала майже всі випущені каменці за перші півтора року? Тут же маємо +-10 повідомлень на місяць на головній західній платформі для нитиків :gigi:
"Майже всі" - це здебільшого **900к і трохи **700к? :rolleyes: Починалось приблизно так само, кілька постів на платформі для нитиків, а далі понеслось як сніжний ком от і все. Істерички до того істерили, що переймались за свої 13100, простигосподи. І шось я зараз ниття не спостерігаю, хоча якби там реально була МАСОВА проблема - відлуння б ловили досі, зважаючи на те що воно розвивається поступово. А так інтел гарантію продовжив, мікрокодами там шось пофіксив і все, всім стало нецікаво бо причин для хайпу вже ніде взяти.
0kie
Member

GreenMile
Даже у нас тут есть один такой "погорелец", который решил, что его камень отъехал. Вполне может быть, учитывая рекомендации жарить процессор чуть ли не сутками для выявления призрачной "стабильности". :facepalm: Поэтому было бы странно, что после таких "прожарок" кремний реально не деградировал бы. :laugh:
AviatoR
Junior

Доброго дня!

Таке питаннячко...

Проясните пожалуйста, Ryzen 3 3200G будет работать на плате Gigabyte B550M Aorus Elite?
На официальном сайте я был. Раздел ЦПУ Саппорт смотрел
Пишут что в ревизии 1.0/1.1/1.2 поддержка есть начиная с Биоса F10
В ревизии 1.3 там вообще по всем процессорам, включая этот, стоит Биос FB. Хрен его знает что такое FB. Но процессор в списке есть. По идее - работает
Так же читал что этот процессор как бы официально не поддерживается, но - все равно работает

Что меня насторожило. На странице платы, где там картинки всякие красивые и пояснялки...на картинке про В550-й Чипсет написано такое - Not Compatible with AMD Ryzen 5 3400G & AMD Ryzen 3 3200G

Ну то есть как бы имеем взаимоисключающие вещи. В одном месте написано - что работает. В другом - что нет
Возможно, картинка старая. И ее не меняли. А потом выпустили Биос F10 в котором добавили поддержку. Но точно я не знаю

В общем кто вкурсе - проясните пожалуйста этот момент...

Ах да, и отвечая на вопрос, мол, нафиг мне на этой плате такой дохлый и старый процессор и что можно взять плату А520 и не мучиться - объясняю. Это не потому что я идиот, а потому что "хитрый план". Втыкая его я получаю возможность юзать сборку не покупая видеокарту и не покупая дорогой процессор. Т.е. сборка на самом деле под R7 5700X3D. А это просто вариант "перекантоваться" на самом дешевом процессоре и без видяхи. Параллельно собирая деньги на видяху, а потом и на процессор "адекватный"...
Pathfinder
Member
Откуда: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера

Ну раз сказали А, кажіть і Б: скільки з 69 мільйонів прдано АМд, скілки з них повернтулсь по гарантії, і скільки після азроків? :shuffle:

Відправлено через 5 хвилин 28 секунд:

[/quote]
25% +-. Наче такж частка ринку у АМД.
Тобто екстраполювати 200 випадків на мільйони процесорів це ок, а зворотня логіка ні не ок. Досить вже захищати свою любімку.

Наразі можна бачити 3 приклади, АМ5+АСУС де і АМД підключилася що фактично означає масштабність проблеми. Напруга на 14-13 поколінні+Інтел де теж сам виробник підключився і ще і не раз надавав виправлення. Сотня+ випадків х3д+Асрок де поки що підключення АМД не має. То про яку масовість йде мова ? Де є масова проблема підключається виробник, бо це його гроші які він витратить на непланову гарантійну заміну, внесення виправлень, репутаційні втрати.
Ніхто ж не заперечує проблем з х3д+Асрок, поки що є заперечення масовості, бо її немає.
Я лише нагадаю, що на аналогічній "деградації інтелів", яка починалась приблизно так само, хайпонули норм так, шо інтел тепер щонайменше років з 5 буде оговтуватись
А так інтел гарантію продовжив, мікрокодами там шось пофіксив і все, всім стало нецікаво бо причин для хайпу вже ніде взяти.
Так так то лише хайп був, нічого іншого. ;)
Vlaad13
Member

AviatoR: 23.05.2025 07:12 Доброго дня!

Таке питаннячко...

Проясните пожалуйста, Ryzen 3 3200G будет работать на плате Gigabyte B550M Aorus Elite?
На официальном сайте я был. Раздел ЦПУ Саппорт смотрел
Пишут что в ревизии 1.0/1.1/1.2 поддержка есть начиная с Биоса F10
В ревизии 1.3 там вообще по всем процессорам, включая этот, стоит Биос FB. Хрен его знает что такое FB. Но процессор в списке есть. По идее - работает
Так же читал что этот процессор как бы официально не поддерживается, но - все равно работает

Что меня насторожило. На странице платы, где там картинки всякие красивые и пояснялки...на картинке про В550-й Чипсет написано такое - Not Compatible with AMD Ryzen 5 3400G & AMD Ryzen 3 3200G

Ну то есть как бы имеем взаимоисключающие вещи. В одном месте написано - что работает. В другом - что нет
Возможно, картинка старая. И ее не меняли. А потом выпустили Биос F10 в котором добавили поддержку. Но точно я не знаю

В общем кто вкурсе - проясните пожалуйста этот момент...

Ах да, и отвечая на вопрос, мол, нафиг мне на этой плате такой дохлый и старый процессор и что можно взять плату А520 и не мучиться - объясняю. Это не потому что я идиот, а потому что "хитрый план". Втыкая его я получаю возможность юзать сборку не покупая видеокарту и не покупая дорогой процессор. Т.е. сборка на самом деле под R7 5700X3D. А это просто вариант "перекантоваться" на самом дешевом процессоре и без видяхи. Параллельно собирая деньги на видяху, а потом и на процессор "адекватный"...
На ам4 тільки два проца наразі +- норм, це бюджетні 5500 та 5700х. Проц 5700х3д вже обсірається у деяких нових іграх(таких ігор стає все більше) та ще й коштує 10к гривень. Купляти його в 2025 це нонсенс. Краще вже намагатися дозбирати до 7700.
Тим більше що на його встройці можна в щось пограти.
AviatoR
Junior

та 5700х
Ну його я теж розглядаю. Як варіант. Ще подумаю треба мені оце ось "3Д" чи ні. Чи "Х" (ікса) буде достатньо...
Взагалі вибрав спочатку "Х", а потім дивився всяке різне і...думаю...може і на трози крутіший зберу з часом. А може буде і просто "Х"...

Але ж цікавить в першу чергу питання про 3200 Джи ))
Vlaad13
Member

AviatoR: 23.05.2025 09:31
та 5700х
Ну його я теж розглядаю. Як варіант. Ще подумаю треба мені оце ось "3Д" чи ні. Чи "Х" (ікса) буде достатньо...
Взагалі вибрав спочатку "Х", а потім дивився всяке різне і...думаю...може і на трози крутіший зберу з часом. А може буде і просто "Х"...

Але ж цікавить в першу чергу питання про 3200 Джи ))
Якщо ви його ще не купили - то краще і не треба.
Ответить