Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur: 08.02.2026 20:14
Z440_User: 08.02.2026 20:02За 24В та 48В читаю з цікавістю.
є шайтан коробки. 12 V я привезу, 24-48 мені не потрібні просто
По важливості:
#1 Тиша при роботі
#2 Робота з поганою мережею (160-280В з того що поки що бачив, до того ж стрибаючою) та видача в хату 220В (наявний 7кВт стаб на свої нужди під 55Вт кушає, треба паспорт подивитися)
#3 Увімкнув, забув де знаходиться та можна поїхати хоч з міста, залишивши будинок на системі. Щоб вона сама перемикалася мережа-акб, сама заряджала, сама стартувала якщо АКБ не вистачило.

В принципі Кулон мене рятує, питань до нього немає. Особливо жорсткий графік на цих вихідних. З 48годин світло було 7 годин. По 1,5год вранці та по 2год ввечері. При економ споживанні щоб бути в балансі із можливістю заряду за наявне світло та повною невпевненістю що його не виб'є як включать.

Тож я поки що дивлюся в сторону повної перебудови електропроводки будинку та введення в неї 6кВт інвертора.
1. Коштовні та тихі Deye/Victron
2. Прокладка біля 100м міді 6мм.кв і розміщення інвертора в нежитловому приміщенні, правда доведеться гріти АКБ тоді.
3. Або розмістити на горищі і так само робити термоізольований ящик. Бо влітку там за 50градусів гарантовано, а взимку вулична температура.
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.02.2026 20:32правда доведеться гріти АКБ тоді.
це буде саме дороге в списку робіт

Відправлено через 53 секунди:
Z440_User: 08.02.2026 20:321. Коштовні та тихі Deye/Victron
охолодження можна покращувати хоч в 10 разів. ставиш інший корпус більші радіатори і все тихе і холодне

Відправлено через 8 хвилин 17 секунд:
Z440_User: 08.02.2026 20:32По важливості
line-interactive UPS з чистою синусоїдою і низькочастотним трансформатором (LF UPS), 12 V АКБ :rotate: . Після 2000W я думаю є сенс переходити на 24 V
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur то варіанти:
1. в житловому приміщенні разом з АКБ, тому і тихо потрібно, бо спальня поряд.

Все інше то винесення в інше приміщення і тоді вже можна не заморочуватись з тишею, але постає питання обігріву/охолодження та прокладку нової лінії вводу 220В в будинок від ящика ДТЕКа.

А все з-за того що ліньки ходити перемикати стаб/ДБЖ, перелопачувати щільно набитий шкаф автоматів і різати шини в ньому.
авр відкинуто на випадок коли одночасно працює духовка 3,2кВт+посудомийка/пралка 2,4кВт+іншого на 1,0кВт і в цей час блимнуло чи пропало світло і ото все авр перемкнув на 1кВт ДБЖ. Ото і хочу щось, щоб транзитом пропускало оті 7кВт мережі, а я вже сам обирав що вимкнути щоб розтягнути АКБ.
Ну і може дах поміняю та панелі кину, чи на городі стол поставлю та лінію в будинок протягну з городу...
Alexsandr
Member

Повідомлення

acm_fan: 08.02.2026 13:04
Alexsandr: 08.02.2026 09:19Есть инвертор anern 4200 (...) Есть какие-то рекомендации на какие менять

Проверить первый пост темы пробовали? :(
Не годится. Не хочу терять гарантию выкусывая решетку. И планируется солнечные панели подключить летом, может быть. вариант перестановки вентилятора наоборот + замена + добавление еще по бокам вполне вариант. Но нужно подобрать модели которые не будут ставить под риск перегрев. У меня летом +30-32 может быть в помещении.
SergN
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.02.2026 21:00в житловому приміщенні разом з АКБ, тому і тихо потрібно, бо спальня поряд.
Z440_User: 08.02.2026 20:321. Коштовні та тихі Deye/Victron
Послухай вживу те, який писк йде від "тихої" Deye. Воно все ж індивідуально, зокрема сприйняття частот звуку, але сьогодні всією сім'єю слухали, і в результаті кожному не сподобалося. Не знаю, як там Віктрон чи інші з верхнього цінового сегменту, але Deye собі розмістив би лише в окремому приміщенні, двері в яке закриваються. В результаті ідея класна, але ж реалізація... Сам в свій час пасивні ПК регулярно збирав, аж поки не доходило до того, що писк дроселів в окремих системах просив повернути хоч один вентилятор.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Timedemo: 08.02.2026 10:36 это проканает если не использовать его больше 2х квт. в противном случае он будет перегреватся. там пропеллеры с очень сильным давлением. Либо делать автоматический термоконтроль (только если не будет использоватся солнце) там радик отдельный третий на солнце.
Думаю про что-то типа
Vapo 1,68 Вт, 3200 об/мин, 69,29 м³/ч, 33 дБА, -10°C до 70°C, давление:3,81 мм H2O
при добавлении солнечных панелей - добавление еще двух возле решеток.
Задача не сделать бесшумным, достаточно не очень громким.
Но я не в курсе точных данных оригинального вентилятора и его шума.
Timedemo
Member

Повідомлення

Хто підкаже, жк бмс інверторна вміє динамічно змінювати чардж ліміт в залежності від температури та ступеню заряду?
як приклад дейє акб або дайнес це роблять.
ось так.
https://gyazo.com/c12ca878c62e4898146b0e96544a4b5a
sdbndfgn
Member

Повідомлення

Добрий вечір! Виникло бажання збільшити запас енергії в ecoflow river 2, котрий використовується для живлення міні-пк та монітора (обидва по usb). Вирішив встановити 100Ah 12v lifepo4 батку в розʼєм сонячної панелі. Екофло буде заряджатися на 110w від lifepo-шки.
Питання в зарядці lifepo4 - як зробити їй умови для довго життя:
- чи можна ставити її на зарядний пристрій на постій ну основу, щоб lifepo-шка постійно заряджалась, коли буде світло (можливо, це вбʼє батку і краще підключати по необхідності зарядки?)
- чи треба обмежувати на bms вольтаж, на котрому вона перестає віддавати енергію?
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 08.02.2026 21:58Хто підкаже, жк бмс інверторна вміє динамічно змінювати чардж ліміт в залежності від температури та ступеню заряду?
старі точно ні самі по собі. що з інвертором - не знаю

Відправлено через 35 секунд:
sdbndfgn: 08.02.2026 22:45краще підключати по необхідності зарядки
так

Відправлено через 20 секунд:
sdbndfgn: 08.02.2026 22:45чи треба обмежувати на bms вольтаж, на котрому вона перестає віддавати енергію
так
sdbndfgn
Member

Повідомлення

Hotspur
дякую!
Hotspur
Member

Повідомлення

беріть JK BMS. Там купа налаштувань і по заряду і по розряду. Зарядку рекомендую перероблену з серверних блоків, на невеликих амперах вони тихі
sdbndfgn
Member

Повідомлення

Hotspur
ще раз дякую, так приблизно і планував, надивившись youtube
1985god
Member

Повідомлення

ось вам гугл таблиця, копіюйте собі, підставляйте значення і наслоджуйтесь
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... id=0#gid=0

розрахунок ємкості АКБ залежно від струму заряду, часу заряду, споживаної потужності . Якщо терба щось поправити кажіть я нашвидкоруч накидав, тільки для читання, але ніхто не забороняє зберегти собі

Відправлено через 9 хвилин 30 секунд:
ось вам гугл таблиця, копіюйте собі, підставляйте значення і наслоджуйтесь
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... id=0#gid=0

розрахунок ємкості АКБ залежно від струму заряду, часу заряду, споживаної потужності . Якщо терба щось поправити кажіть я нашвидкоруч накидав, тільки для читання, але ніхто не забороняє зберегти собі

evenmore ви переплутали форум з GPT Chat-ом

Відправлено через 2 хвилини 15 секунд:
і ще доречі можна в таблицю додати площу перерізу проводів для АКБ і зарядного номінал захисного автомата, може ще якісь ідеї будуть ? :super:
Hotspur
Member

Повідомлення

1985god: 09.02.2026 00:54таблицю додати площу перерізу проводів для АКБ і зарядного номінал захисного автомата, може ще якісь ідеї будуть ?
провода наше все :D . я переходжу з 2 8 AWG на 2 6 AWG :lol:
Timedemo
Member

Повідомлення

Hotspur: 08.02.2026 23:22 старі точно ні самі по собі. що з інвертором - не знаю
з яким інвертором?
fan-zp
Member

Повідомлення

Парни,а скиньте кто может свои фотки параметров JK BMS
просто хочу сравнить
Hotspur
Member

Повідомлення

Timedemo: 09.02.2026 12:02з яким інвертором?
з тим з яким комунікація у БМС. тоді я не знаю
GreenMile
Member

Повідомлення

sdbndfgn: 08.02.2026 22:45 Добрий вечір! Виникло бажання збільшити запас енергії в ecoflow river 2, котрий використовується для живлення міні-пк та монітора (обидва по usb). Вирішив встановити 100Ah 12v lifepo4 батку в розʼєм сонячної панелі. Екофло буде заряджатися на 110w від lifepo-шки.
Дуже неефективне рішення переливати з пустого в порожнє. Це там один ну два рази можна, а на постійній основі це просто розтрата енергії і ресурсу обох батарей.
Якщо у вас міні-ПК і монітор живляться від ЮСБ, то краще на ліфепо4 батарею просто прикрутити ЮСБ-модулі з відповідною вихідною потужністю, а не морочитись з переливанням енегргії. На аліку он є плати павербанків на 140Вт вихідної потужності як раз під 4S lifepo4. Чіпляєте на свою батарею і вперед, ще й заряджати через них можна.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

fan-zp
Напряжение сборки-то хоть какое? :-/ В первом посте посмотрите пример :dontknow:
Hotspur
Member

Повідомлення

GreenMile: 09.02.2026 14:12Дуже неефективне рішення переливати з пустого в порожнє. Це там один ну два рази можна, а на постійній основі це просто розтрата енергії і ресурсу обох батарей.
там ресурсу багато якщо обидві не садити в 0 кожного разу. нормальне рішення

Відправлено через 1 хвилину 6 секунд:
GreenMile: 09.02.2026 14:12ресурсу обох батарей
в мене є під наглядом дуже старі Lifepo4 ще в великих ребристих корпусах, їм років дуже багато. і циклів. і ще живі
Відповісти