Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

Hotspur ну раз на коробочці написано 3000Вт / 6000Вт, то логічно що 3-3,5кВт для неї буде нормальним довготривалим навантаженням.
3кВт/12В = 250А споживання годинами.
Це, блін, зовсім не іграшки. Я зараз не торкаюся АКБ. Мова про шини які здатні безпечно тримати такий струм годинами, їх укладка і щоб вони клеми на АКБ не виламали при зсуві.
Ну і звісно ємність АКБ для можливості довготривало жерти під 3кВт...

Хоча у мене будинок споживає 0,8-1,2кВт весь у фоновому режимі від мережі, це буде 67-110А постійного споживання.
Ну і періодично накидається 1,2кВт мікрохвильовки, 2,2кВт колекторної пралки, 2,4кВт посудомийки, 3,2кВт духовки.
В теорії можна будинок заживити таким ящиком, але як зарядити потім з майже нуля 9кВт батареї 12В за 1,5-3,5г світла? :puzzle:
Hotspur
Member

Z440_User: 06.02.2026 00:023кВт/12В = 250А споживання годинами.
можливе. його ж ніхто не міряв

Відправлено через 20 секунд:
Z440_User: 06.02.2026 00:02Хоча у мене будинок споживає 0,8-1,2кВт весь у фоновому режимі від мережі, це буде 67-110А постійного споживання.
от і все. а в мене 90-190 ватт

Відправлено через 27 хвилин 6 секунд:
Z440_User: 05.02.2026 23:31ну такий ящик можливо, але ж струми...
уточнення. вага ящика 17-22 кг. дуже важкі. всередині величезний мідний трансформатор :rotate:
acm_fan
HWBOT OC Team

Буквально перед этим постом размещаю линк на солянку из батарей, а потом:
evenmore: 05.02.2026 14:38Подскажите, будет ли нормальным вариантом подключить последовательно две одинаковые батареи лифер 12.8 к гибридному инвертору (с зарядкой) на 24в?
Да.
Можно.
Нормально - таки одну 24 В.
Но можно и 2 по 12. А можно и 4 по 12 в систему на 48 В. А ещё можно 4 по 4, часто это финальное ограничение на создание кластера :D Не знаю насколько должна быть скучной жизнь, чтобы до такого дойти :rotate:
спойлер
Изображение
Откройте мануал к батарее и почитайте, документация есть даже на разный мусор с Али.
Основное - они одинаковые, что разом исключает целый ворох нюансов. Нюансы это не проблемы.
Раз в квартал балансировать, при желании. То есть зарядить до 100 %, а потом отключить от всей системы и дать постоять парой, организовав им параллель.
При наличии Smart BMS последнее можно и не делать (параметры видны все и так, чтобы сидеть ровно на пятой точке).
Подпивасы из треда в своём стиле, ещё один кандидат на ЧС появился... Паны, если не уверены в теме - зачем раздаёте советы? Был же задан конкретный вопрос :facepalm:
Можно даже балансир купить, хотя они скорее под свинец.
спойлер
Но у подпивасов один ответ - нельзя :gigi: Ох... Не таким должен быть 2026 :(
Timedemo
Member

Z440_User: 06.02.2026 00:02 Hotspur ну раз на коробочці написано 3000Вт / 6000Вт, то логічно що 3-3,5кВт для неї буде нормальним довготривалим навантаженням.
3кВт/12В = 250А споживання годинами.
Це, блін, зовсім не іграшки. Я зараз не торкаюся АКБ. Мова про шини які здатні безпечно тримати такий струм годинами, їх укладка і щоб вони клеми на АКБ не виламали при зсуві.
Ну і звісно ємність АКБ для можливості довготривало жерти під 3кВт...

Хоча у мене будинок споживає 0,8-1,2кВт весь у фоновому режимі від мережі, це буде 67-110А постійного споживання.
Ну і періодично накидається 1,2кВт мікрохвильовки, 2,2кВт колекторної пралки, 2,4кВт посудомийки, 3,2кВт духовки.
В теорії можна будинок заживити таким ящиком, але як зарядити потім з майже нуля 9кВт батареї 12В за 1,5-3,5г світла? :puzzle:
якщо інвертор розрахований на таке, то буде тримать, тут питання які акб будуть тримать годину такий струм, і дроти треба 2 по 35кв. не Один на 70, а саме 2 по 35.
GreenMile
Member

SergN: 05.02.2026 23:19
GreenMile: 05.02.2026 20:57Буде розрив, на обох кінцях якого буде потенціал в 24 вольти, який і виб'є вам ключі, якщо вони не розраховані на таку напругу.
Звідки візьметься потенціал 24 вольти на одному акумуляторі, якщо інша частина послідовної ланки - в розриві? 24В забезпечить зарядний пристрій на зовнішніх клемах послідовно з'єднаних акумів. І ці 24 вольти можуть попасти на один акум, коли бмс іншого забезпечує не розрив, а КЗ між своїми контактами, лише тоді вона передасть потенціал з контакту зарядника до наступного акумулятора.

Відправлено через 5 хвилин 58 секунд:
GreenMile: 05.02.2026 20:57Типова ялинкова гірлянда на 220В з ламопчками на 12В: допоки всі лампи цілі - на них буде падіння напруги і на кожній 12В, а коли ви одну розірвете і візьметесь за кінці дроту в цьому місці - вас шваркне потенціалом у 220В
До чого в цьому прикладі про те, що хтось надумав взятися і закоротити? Сам же писав, що розрив, а не закорочення. Як тільки розірвав - решта гірлянд перестала отримувати жодну різницю потенціалів, а не почала отримувати більшу напругу на кожну. Ось це і з акумами. А з'єднаєш ти цю схему лише тоді, коли якраз надумаєш закоротити + і - зарядженого акуму (чи це зробить його бмс).
Ви не розумієте, що таке потенціал і як це працює. На розриві кола завжди буде повна напруга. Ось, тут один відомий дядько ремонтник це наочно розтлумачив, дивитись до повного усвідомлення.

Відправлено через 29 хвилин 49 секунд:
спойлер
О, у інфоцигана вище все стабільно: коли відсутнє розуміння базових процесів і законів - все можна, головне навалить на серйозних щах побільше флуду і картиночок, в яких він нічого не розуміє :gigi: Шкода, що результати такого шкідництва розгрібати не йому потім :(
- А отруйні гриби можна їсти?
- Можна! Але лише один раз :shuffle:
SergN
Member

GreenMile: 06.02.2026 11:17Ви не розумієте, що таке потенціал і як це працює. На розриві кола завжди буде повна напруга. Ось, тут один відомий дядько ремонтник це наочно розтлумачив, дивитись до повного усвідомлення.
Ну давай так: тоді я заявлю те ж саме про тебе, що не розумієш сам про потенціал, а лізеш заявляти іншим.
Якщо не розумієш різниці між потенціалами в ланках замкнутого кола і розімкнутого, якщо для тебе джерело ЕРС, що на своїх виходах підтримує різницю потенціалів, і лампа накалювання в гірлянді, що є пасивним замкнутим резистором-провідником і переносить автоматично потенціал через себе при відсутності протікання струму і падінню на ньому напруги, - це одне і те ж саме, то нульова ціна твоїм порадам в електротехніці, бо елементарного не розумієш. І ці люди лізуть вчити :facepalm: Повчи закони Ома і Кірхгофа, а потім інших "дивитись до повного усвідомлення" будеш відправляти. А краще хоч один базовий курс ТОЕ спробуй осилити.
Подумав би хоч, як це виробники акумів прямо в інструкції штатний режим підключення допускають як паралельне, так і послідовне з'єднання акумів, адже там мали б лякатися страшилок від таких порадників, що як тільки зарядиться один з акумів в послідовному з'єднанні, відразу на решту прилетить підвищена напруга і все спалить, та і заборонити послідовне з'єднання. Аж ні, продають і рекомендують. Ну неучі там інженери, не те, що в інтернетах самоучки, які наслухалися інших таких же птушників-ветеринарів, яким випадково паяльник в руки попався і доступ до інтернету.
GreenMile
Member

SergN: 06.02.2026 11:46 Якщо не розумієш різниці між потенціалами в ланках замкнутого кола і розімкнутого, якщо для тебе джерело ЕРС,
Ну то розкажіть нерозумному яке там джерело ЕРС буде на виводах БМС, якщо БМС відсікла батарею від виводів? :rolleyes: Ну ще було б непогано згадати, як саме БМС відсікає батарею, формуючи фізичний розрив, чи там, все ж таки, задіяні якісь елементи :)
SergN: 06.02.2026 11:46Подумав би хоч, як це виробники акумів прямо в інструкції штатний режим підключення допускають як паралельне, так і послідовне з'єднання акумів, адже там мали б лякатися страшилок від таких порадників, що як тільки зарядиться один з акумів в послідовному з'єднанні, відразу на решту прилетить підвищена напруга і все спалить, та і заборонити послідовне з'єднання. Аж ні, продають і рекомендують. Ну неучі там інженери, не те, що в інтернетах самоучки, які наслухалися інших таких же птушників-ветеринарів, яким випадково паяльник в руки попався і доступ до інтернету.
В тому-то і справа, що виробники ліфепо4 як раз і пишуть - можна підключати послідовно, чи не можна і скільки саме акумуляторів, якщо можна. Оце вони просто так, мабуть, пишуть, на відміну від свинцю, який скільки хочеш можна підключити :rotate: Подумайте при нагоді чому так :rolleyes: Я натякну трохи: можливо, це якось пов'язано з максимальною напругою ключів БМС, яка там встановлена.

Але я вас зрозумів: піду покладу випадковий паяльник, на все добре :yes:

Відправлено через 13 хвилин 7 секунд:
От, візьмемо, для прикладу, найпоширенішу Redodo:
12В 100А*г дозволено 4P4S
24В 100А*г дозволено 4P2S
Хммм, чому ж так? :think: Якщо потенціалу не існує, то що заважає зібрати хоч в 16S :shuffle:
SergN
Member

GreenMile: 06.02.2026 12:32Ну то розкажіть нерозумному яке там джерело ЕРС буде на виводах БМС, якщо БМС відсікла батарею від виводів? Ну ще було б непогано згадати, як саме БМС відсікає батарею, формуючи фізичний розрив, чи там, все ж таки, задіяні якісь елементи
:lol:
Тобто вже забув, хто саме на моє таке питання на минулій сторінці написав:
Буде розрив
.
Хто ж це такий був? :-/ ...
В розриві як потенціал з одного кінця через розрив передається на наступний елемент ланки, хочеш це мені пояснити?
То розрив чи вже не розрив?
GreenMile: 06.02.2026 12:32В тому-то і справа, що виробники ліфепо4 як раз і пишуть - можна підключати послідовно, чи не можна і скільки саме акумуляторів, якщо можна. Оце вони просто так, мабуть, пишуть, на відміну від свинцю, який скільки хочеш можна підключити Подумайте при нагоді чому так Я натякну трохи: можливо, це якось пов'язано з максимальною напругою ключів БМС, яка там встановлена.
Натякни собі повчити ТОЕ і логіку, бо суперечиш собі в сусідніх реченнях, не говорячи про недоцільні приклади з гірляндою, які можна навести лише при повному нерозумінні бази. То вже можна підключати послідовно, і вже місцеві експерти з паяльником різко відмовляються від своїх страшилок по підключенню двох 12В акумів послідовно, коли їм нагадали про рекомендації виробників, чи ж продовжують свої страшилки розганяти?
GreenMile: 06.02.2026 12:32Якщо потенціалу не існує
Шо ти мелеш?
GreenMile
Member

SergN: 06.02.2026 13:08
GreenMile: 06.02.2026 12:32Ну то розкажіть нерозумному яке там джерело ЕРС буде на виводах БМС, якщо БМС відсікла батарею від виводів? Ну ще було б непогано згадати, як саме БМС відсікає батарею, формуючи фізичний розрив, чи там, все ж таки, задіяні якісь елементи
:lol:
Тобто вже забув, хто саме на моє таке питання на минулій сторінці написав:
Буде розрив
.
Хто ж це такий був? :-/ ...
В розриві як потенціал з одного кінця через розрив передається на наступний елемент ланки, хочеш це мені пояснити?
То розрив чи вже не розрив?
GreenMile: 06.02.2026 12:32В тому-то і справа, що виробники ліфепо4 як раз і пишуть - можна підключати послідовно, чи не можна і скільки саме акумуляторів, якщо можна. Оце вони просто так, мабуть, пишуть, на відміну від свинцю, який скільки хочеш можна підключити Подумайте при нагоді чому так Я натякну трохи: можливо, це якось пов'язано з максимальною напругою ключів БМС, яка там встановлена.
Натякни собі повчити ТОЕ і логіку, бо суперечиш собі в сусідніх реченнях, не говорячи про недоцільні приклади з гірляндою, які можна навести лише при повному нерозумінні бази. То вже можна підключати послідовно, і вже місцеві експерти з паяльником різко відмовляються від своїх страшилок по підключенню двох 12В акумів послідовно, коли їм нагадали про рекомендації виробників, чи ж продовжують свої страшилки розганяти?
GreenMile: 06.02.2026 12:32Якщо потенціалу не існує
Шо ти мелеш?
Все-все, знаюсь, ви перемогли, такі потужні аргументи і доводи мені немає чим заперечити :pray: Особливо ТОЕ мене добило, це прям ульт, такі страшні спогади з універу :eek: Можете включати будь-які акуми як завгодно, амінь.
SergN
Member

GreenMile: 06.02.2026 15:01Все-все, знаюсь, ви перемогли, такі потужні аргументи і доводи мені немає чим заперечити Особливо ТОЕ мене добило, це прям ульт, такі страшні спогади з універу Можете включати будь-які акуми як завгодно, амінь.
"А как дышал, как дышал"(с)
Hotspur
Member

acm_fan: 06.02.2026 05:18Откройте мануал к батарее и почитайте, документация есть даже на разный мусор с Али.
Основное - они одинаковые, что разом исключает целый ворох нюансов. Нюансы это не проблемы.
Раз в квартал балансировать, при желании. То есть зарядить до 100 %, а потом отключить от всей системы и дать постоять парой, организовав им параллель.
При наличии Smart BMS последнее можно и не делать (параметры видны все и так, чтобы сидеть ровно на пятой точке).
Подпивасы из треда в своём стиле, ещё один кандидат на ЧС появился... Паны, если не уверены в теме - зачем раздаёте советы? Был же задан конкретный вопрос
Можно даже балансир купить, хотя они скорее под свинец.
виробники правда пишуть для цього мати 2 абсолютно одинакові моделі.

Відправлено через 3 хвилини 59 секунд:
acm_fan: 06.02.2026 05:18Подпивасы из треда в своём стиле, ещё один кандидат на ЧС появился... Паны, если не уверены в теме - зачем раздаёте советы? Был же задан конкретный вопрос
я вважаю шляхом довгих спостережень людей в цій темі з обмеженим або відсутнім розумінням безпечності поводження з будь якими акумуляторами. тому не пиши дурниці
Piter Cantrope
Member

Я був в хаті, де два 12В акуми були під'єднані до 24В інвертора. Акуми чоловік замовляв з Китаю, гібридник powmr, здається. Але він сам не ставив, йому електрик зробив все і налаштував.
І він не дуже в тому шарить, він юрист. Але все працює ще з літа.
Scoffer
Member

Головна проблема двох акумів з власними бмс послідовно в тому що вони не збалансуються. Коли один з аккумів зарядиться, то його бмс просто відрубить струм через себе і чхати вона хотіла шо там з другим акумом. Другою проблемою буде те що через розбаланс з часом на тій бмс що швидше заряджає свій акум стане більше напруги на кілька вольт. Витримає чи ні це ще вилами по воді.
GreenMile
Member

Piter Cantrope: 06.02.2026 15:39 Я був в хаті, де два 12В акуми були під'єднані до 24В інвертора. Акуми чоловік замовляв з Китаю, гібридник powmr, здається. Але він сам не ставив, йому електрик зробив все і налаштував.
І він не дуже в тому шарить, він юрист. Але все працює ще з літа.
Це приблизно як "у мене сусід 10 років їздить за кермом і не пристібається паском безпеки - і ще живий, все ок, тому можна не пристібатись". Упередження уцілілого.
Тут те саме і з акумами, воно-то працює, і у когось може працювати десяток років, а в когось може гавкнути завтра. Це не значить, що воно не буде працювати взагалі, буде, але якщо станеться нештатна ситуація - можна сильно пожалкувати. Як і ситуація із запобіжниками, 95% людей їх не ставлять і у них все ок, а в когось потім плавиться і витікає БМС, утягуючи за собою і інвертор і добре, якщо не пожежа.

Камрад, що питав, був попереджений про як мінімум дві потенційні небезпеки: 1) Треба переконатись, що виробник дозволяє акуми підключати послідовно (моделі названі не були) і 2) що при підключенні до гібридного інвертора є небезпека відвалу одної батареї при заряді, що може привезти до виходу з ладу інвертора. Ну не люблять деякі моделі, особливо дешманські, раптового відвалу батареї, коли в них втікають струми по 50-100А .
При чому ніхто не казав, що так не буле працювати, сказали, що так не варто робити, бо нахіба воно треба.

Відправлено через 3 хвилини 14 секунд:
спойлер
SergN: 06.02.2026 15:12
GreenMile: 06.02.2026 15:01Все-все, знаюсь, ви перемогли, такі потужні аргументи і доводи мені немає чим заперечити Особливо ТОЕ мене добило, це прям ульт, такі страшні спогади з універу Можете включати будь-які акуми як завгодно, амінь.
"А как дышал, как дышал"(с)
Саме так, візьміть з полички пиріжечок, у вас сьогодні свято перемоги в інтернеті :jump:
Piter Cantrope
Member

GreenMile
Так я і не агітую. Я йому теж казав, що треба було 24В ставити. І електрик теж йому це казав, до речі) Але він не хотів купувати-продавати, не хотів зайвих "тєлодвіженій".
Просто питали, чи працює воно. Працює. Приклади є. Правда то в нас в області, де вимикають набагато менше. Десь в Одесі цілком можливо, що воно би вже гавкнуло.
Але чи треба так робити? Ні, не треба.
Hotspur
Member

GreenMile: 06.02.2026 16:07Камрад, що питав, був попереджений про як мінімум дві потенційні небезпеки: 1) Треба переконатись, що виробник дозволяє акуми підключати послідовно (моделі названі не були) і 2) що при підключенні до гібридного інвертора є небезпека відвалу одної батареї при заряді, що може привезти до виходу з ладу інвертора.
так
Timedemo
Member

для цієї страшилки є просте рішення, підкинути два не велики свинцевих акума, вони будуть запобіжников від розриву батарей між собою. Звичайно якщо для них є місце
Piter Cantrope
Member

Так, розпитав. Там не просто стоять дві 12В, там дві 12В і одна 24В. І підключено воно було в січні минулого року, тобто вже рік.
спойлер
Screenshot 2026-02-06 172652.png
WhatsApp Image 2025-01-17 at 19.54.43.jpeg
Може хтось по фото впізнає акуми і гібридник. Вони всі десь з Китаю приїхали.
Hotspur
Member

Piter Cantrope: 06.02.2026 17:30Може хтось по фото впізнає акуми і гібридник. Вони всі десь з Китаю приїхали.
powmr гібридник акуми не ясно
acm_fan
HWBOT OC Team

Piter Cantrope: 06.02.2026 17:30Може хтось по фото впізнає акуми
EKPAOWE LiFePO4 Battery
Ответить