luckygamerks: ↑
11.09.2024 17:19
Доброго дня. Хочу поділитися своїми думками (кашею в голові чи мухами). Може в когось не вистачить сил читати цю майачню, вибачаюся, а хто осилить і щось напише, дякую. З семи років маю комп’ютер, тобто 30 років. Вже підлітком свої компи сам вибирав та збирав до купи. Що в мене тільки не було починаючи з пк який мав 33 Мгц при натисканні кнопки турбо ))). На початку 2012 року зібрав пк, а саме Asrock z68 Extreme 3 gen 3, i5 2500k (в розгоні десь 4.6-4,7 стояло, щоб не перестаратися), ddr 3 2*4 gb 1333 (в розгоні до 2133), башня zalman cnps10x perfoma, стояв ssd (тоді мало хто купляв, бо були безумно дорогі, але було бажання йти в ногу з прогресом), відеокарта навіть не пам’ятаю вже, але пізніше десь у 2018 купив rx580 8gb saphire nitro +, бо під такий процесор навіть у розгоні це було максимум. Пізніше планував обновитися на i7 2600K ( чи 3770k), але на них тримали кінські ціни, вони багато років коштували майже як нові. Чесно кажучи цей пк мене навіть у 2021 майже влаштовував, але все таки просадки та й в взагалі щось почав здавати.
У 2022 році дитині мало виповнитися 10 років і хотілося зібрати добротний пк на тіж років 5, а то і 10 (як раз було представлено 12 покоління інтел і на підході був АМ5 сокет). У кінці 2021 року почав з простого, а саме купив монітор Acer Nitro VG272UVbmiipx (2к 165 герц), пізніше корпус MSI MPG GUNGNIR 110M ( щоб був гарний та з підтримкою того ж TYPE-C на передній панелі) та бп MSI MPG A650GF (більш менш якісний). Думав зібрати симпатичну збірку (RGB дітям це цікаво) максимально комплектуючими одної компанії, а саме MSI, монітор правда вже не вписувався.
Але 2022 рік вніс великі корективи, і пошкодував, що почав збирати пк, а не купив ноутбук, так як моя родина не встигли покинути місто, а пізніше прийшлося тікати з під окупації залишивши повністю всі свої речі, благо залишилися живі. Місто через 9 місяців деокупували і ми змогли повернутися додому, але місто і зараз знаходиться під постійними обстрілами з усіх існуючих видів озброєння.
В той же час мій старий пк ставав все гірше себе почувати і треба було щось вирішувати. На весні того року почав купувати комплектуючі (збирати тимчасовий пк). Вийшло щось таке: HUANANZHI B660M PLUS (на моє здивування дуже крута материнка по оснащенню та якості виробництва за свої гроші, хоча трохи напрягає та ж китайська заставка, не солідно), I3 12100F (хоча планував 12400f і шкода що не взяв), DDR 4 JAZER 32G 3200 Mhz (18 таймінги), m2 nvme wd sn770 2tb, m2 nvme Kingstone KC3000 1tb. Відеокарта залишилась RX580. В цілому мені вистачає, правда відеокарта якщо бути об’єктивним вже заслабка. Цей апгрейд мені вийшов не сильно дорого і я думаю, я отримав дуже навіть гарний буст за вкладені гроші, але руки то чешуться (з роками любов до техніки не згасає). Вчора мій знайомий мені написав, що його комп вже не тягне, а ти хотів продати свій комплект (HUANANZHI B660M PLUS, I3 12100F, DDR 4 32G 3200 Mhz JAZER), правда з ціною ми не поки не договорилися, і тепер я думаю чи потрібно воно мені. Дитині я ноутбук, ще втому році купив.
Перше, що мене зупиняє це те, що життя перейшло в ту фазу, що ти навіть не знаєш чи проснешся завтра, бо працюєш фактично у зоні бойових дій, а з другої сторони в нашій країні нажаль також погано відкладати, щось на пізніше, бо то дал впаде, то якісь нові налоги то ще якась фігня станеться.
Розглядаю всілякі варіанти, як нове так і бу, як помісцю так і аліекспрес.
З одної сторони можна зробити мінімальний апгрейд помінявши RX580 на умовну RX6800XT (бу), або паралельно поміняти проц на той же 12400f чи 12600k. Із плюсів я бачу, що можна непогано зекономити, і навіть достатній час користуватися, бо потреби в мене не такі великі.
Було також ідея зібрати теж саме, але з більш іменитою материнкою, оперативкою (може навіть ддр5) та процесором від 12400f до 13600k.
З другої сторони було бажання спробувати той же АМ5 з тим же 7500F (сам процесор в мене є). Амд в мене були, але останній я продав у 2012, як мінімум 2 різних покоління було (amd k6, atlon 5600+), но чесно кажучи Інтел був частіше і питань виникало менше. Можна зібрати той же 7500f (чи взагалі психанути 7800x3d). І судячи з того, що 7500f це фактично початок АМ5 платформи, то вроді як є великий запас по апгрейду, а з іншої сторони дивлячись на 9-ту серію АМД вже є сумніви, щодо реально спроможності по апгрейду, АМ4 вражав своїми можливостями, а ось АМ5 якось під питанням, таке відчуття, що вони починаючи з АМ4 потенціал архітектури фактично вичерпали.
І тут з’являються думки по поводу LGA1851 і про те що intel буде намагатися виправити ту ситуацію у якій вони опинилися і з цього дійсно, вийде щось не погане, але це не точно (реальна конкуренція іноді приводить до гарних продуктів, а ось монополія навпаки). Но тут грають 2 фактори не на руку:
1) ціни більш менш стабілізуються не раніше ніж за пів року після, анонсу, а то й з виходом наступного покоління;
2) перший блин (нова архітектура) завжди комом, а саме баги, брак і т.д.
3) ддр 5 вже більш менш нормально коштує, але досі дорожче.
Відеокарти в голові різні розглядаються від бу 6700-6800XT до нових 4070ТІ супер, хоча тут те ж є нюанси, скоро нове покоління, но знову таки нестабільність сьогодення, може зіграти злу шутку.
І от я тут написав більшу частину того шо хотів, і сам не знаю в яку сторону себе склоняти. Сценарій звичайний, поглинання контенту та іноді ігри. Сам більше вірю у інтел та нвідіа, але не завжди це правильно.