Вітаю!
По-перше, хочу подякувати за допомогу
acm_fan,
GreenMile і всім, хто допомагав порадами.
На поточний момент зібрав наступне:
7950X, NH-D15S, X670E Steel Legend, 2x48GB 6000CL30, 990 PRO 1 TB, O11 AIR MINI, VERTEX GX-850
Поки на вбудованій графіці, RTX4070TIS має бути з понеділка.
- пару слів про враження
- Одразу накатив останній 3.01 біос — тренування 96 гіг пам'яті зайняло менше хвилини, а з Memory Context Restore - BIOS time ~12 sec. По відгукам очікував доооовгих завантажень, приємно вражений.
В BIOS нічого поки особливо не твікав, включив xmp, tjmax поставив 85 та й усе. Поганяв тести (OCCT, MemTest86, Cinebench, VictoriaSSD) — очікувано, що без нормальних налаштувань PBO і без додаткових вентиляторів упирається в 85 градусів і тротлить, що дурне. Але зі стабільністю наче все ок в усіх тестах. З PBO планую погратися як вже розберуся з охолодженням.
З робочим софтом теж начебто ніяких особливих проблем не помітив. Але повноцінно ще не переїхав на нове залізо. Ігри не пробував.
Із мінусів поки що знайшов тільки один — без навантаження є постійне тихеньке потріскування дуже схоже на роботу HDD. Думаю, що це якісь дроселі в мамці чи БП пищать. Можливо, з відяхою стане сильніше, побачимо. Неприємно, але поки терпимо.
Є декілька питань, підкажіть будь ласка:
1. Не став ризикувати і купив NH-D15S замість NH-D15. Як виявилося, зробив правильно: там десь на сантиметр комплектний 140 мм вентилятор у першому слоті над пам'яттю виступає за межі корпуса. Отже, наперед потрібна таки 120. Що взяти? Дивлюсь в бік NF-A12x25. Чи варто замовляти з-за кордону T30? Чи є щось краще?
2. З корпусом йшли три вертушки:
2x140 спереду і 1x120 позаду. Є
ось такі можливості для встановлення додаткових вентиляторів. Які, скільки і куди варто докупити вентилятори для оптимального охолодження системи?
(Top) 120mm X3 / 140mm X2
(Side) 120mm X2
(Bottom) 120mm X2/ 140mm X2
(Front) 120mm X2/ 140mm X2
(Rear)120 mm X1
3. В Win11LTSC2024 не відображається сенсор одного з двох чипсетів x670e. Що цікаво, в WinPE11 видно обидва. Що це може бути? Думаю на AMDешні дрова на чипсет. Треба резетнути вінду і подивитися, чи з'являться покази. Що цікаво, різниця в температурах чипсетів в WinPE градусів 20.
4. Що відображають T15 і T16 датчики температури на мамці?
5. Max 62 градуси під навантаженням для DDR5 - це забагато, чи нормально? Чи потрібно спробувати занизити дефолтні 1.4v напруги?
6. Буду вдячний за будь-які перевірені гайди по налаштуванню системи на AM5: PBO, андервольт, напруги проца-памʼяті. А якщо ще і на прикладі плат AsRock, то взагалі буде супер.