Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
GreenMile
Member

Повідомлення

0kie: 16.03.2024 01:04 Новая водянка Арктик LF2 280 - как проверить работу помпы и как прокачать воздух по системе?
Ніяк, там не потрібно нічого прокачувати, та кількість повітря що є всередині, сама виганяється помпою за кілька хвилин роботи.
0kie: 16.03.2024 01:04Собрал комп и в bios 90 градусов иногда вижу. Разбирать и смотреть на прижимы буду потом, на выходных.
Перевіряти прижим і чи зняли захисну плівку - це перше що треба було зробити.
0kie: 16.03.2024 01:04Настройку делал по мануалу с Ютуба, где pwm и график для горячих процессоров. Подключал как в инструкции - cpu fan1. Может на pump подключить? Первый раз с водой имею дело и впал в ступор...
Вихід pump не має регулювання обертів, арктичні водянки чудово працюють на одному cpu_fan.

Відправлено через 54 секунди:
Ви взагалі водянку правильно встановили, помпа не вище за радіатор стоїть?

Відправлено через 7 хвилин 3 секунди:
Alpesyn: 16.03.2024 10:08 0kie
Есть ещё момент, потребление помпы может быть больше, чем допустимая нагрузка на разъём CPU FAN. Последствия - сгоревшая ( дорога на плате, логика управления вентилятором) или в лучшем случае просто помпа не выйдет на рабочую мощность.

а вообще кастомка - наше всё, недовода так себе решение :-/
Не може, арктична водянка призначена підключатися на один роз'єм (і помпа, і вентилі радіатора ,і вентиль ВРМ), про це прямим текстом написано в мануалі, споживання не перевищує 1А, дозволений будь якою сучасною платою.
Чисто для інформації, помпи АІО-водянок споживають до приблизно до 200мА, наприклад 280 корсар від 75мА на мінімальних обертах до 150мА на максимальних.

Відправлено через 2 хвилини 47 секунд:
0kie: 16.03.2024 09:23 nik1985
Единое подключение помпы и вертушек через cpu fan. Идиотское решение... Обороты помпы вручную не выставить без вертолёта вертушек. Придётся попробовать искусственно через разветвитель вертушки подкинуть на cpu fan2, а помпу на pump aio или cpu fan1.
Ну так треба було брати тертій фрізер, там можна окремо розвести штатним шнурком.
0kie
Member

Повідомлення

GreenMile
Плёнка снята и остатки клея вытерты, радиатор сверху в корпусе Jonsbo D41, процессор зафиксирован правильной планкой, поверхность процессора и водоблока ровные - проверял. Вода куплена месяцев пять назад - это моя долгая и нудная эпопея, поэтому 3-й Фризер уже не вариант.

Спасибо всем откликнувшимся - завтра буду разбирать и смотреть...
GreenMile
Member

Повідомлення

0kie
Ну тоді може і помпа не працює, її чутно при роботі і відчувається по вібраціям. Включіть її в aio_pump на материнці тоді вона буде маслати на макс обертах і точно не сплутаєте працює вона чи ні.
0kie
Member

Повідомлення

GreenMile
Спасибо. Туда же можно подкидывать, напряжение не завышенное? Если там и оставить, то не сократится ли срок её службы от максимальных оборотов? Ну мало ли...
У меня есть разветвители для вентиляторов и в теории я могу вертушки помпы подкинуть на cpu fan, а помпу воткнуть в pump aio. Оба разъёма присутствуют на плате.
GreenMile
Member

Повідомлення

0kie: 16.03.2024 17:49 GreenMile
Спасибо. Туда же можно подкидывать, напряжение не завышенное? Если там и оставить, то не сократится ли срок её службы от максимальных оборотов? Ну мало ли...
Напруга там та сама, що і всюди, просто цей вихід зазвичай на платах налаштований на 100% обертів завжди і не регулюється, на відміну від інших.
Не скоротиться, там скоріш буде акустичний дискомфорт від неї.
0kie: 16.03.2024 17:49У меня есть разветвители для вентиляторов и в теории я могу вертушки помпы подкинуть на cpu fan, а помпу воткнуть в pump aio. Оба разъёма присутствуют на плате.
То вже як хочте, але залежить від проца. У мене фрізер2 включений в один ЦПУ_ФАН на 13900к і норм, на 7800х3д фрізер 3, там помпа і вентилі налаштовані окремо (помпа по температурі проца, а вентилі по температурі радіатора), щоб вентилятори не розкручувались постійно, бо проц температуру набирає і скидає моментально.
0kie
Member

Повідомлення

GreenMile
Подключил воду к разъёму pump_aio, для cpu_fan включил "игнор", чтобы не пищала материнка, для pump_aio выставил такую же кривую режима работы в pwm - вроде всё заработало. Благо, в bios есть настройка и для этого разъёма. Без нагрузки 25-27 градусов при комнатной 20, в тесте Аиды с fpu получил общую 55 градусов, самое горячее ядро было 65. Шозанах был при подключении в cpu_fan - без понятия...
спойлер
Screenshot_2024-03-16-22-19-25-564_com.viber.voip.png
feniks_tm
Member

Повідомлення

0kie: 16.03.2024 22:28 GreenMile
Подключил воду к разъёму pump_aio, для cpu_fan включил "игнор", чтобы не пищала материнка, для pump_aio выставил такую же кривую режима работы в pwm - вроде всё заработало. Благо, в bios есть настройка и для этого разъёма. Без нагрузки 25-27 градусов при комнатной 20, в тесте Аиды с fpu получил общую 55 градусов, самое горячее ядро было 65. Шозанах был при подключении в cpu_fan - без понятия...
спойлер
Magic :gigi:
Stiff
Member

Повідомлення

Как блин у него 12700 с 65 градусов, а у меня 13900 тротлил безбожно пока я не вырубил адаптив -0.6v и лимит не воткнул 220и в итоге получил что то в духе 86-90
feniks_tm
Member

Повідомлення

Stiff: 16.03.2024 22:37 Как блин у него 12700 с 65 градусов, а у меня 13900 тротлил безбожно пока я не вырубил адаптив -0.6v и лимит не воткнул 220и в итоге получил что то в духе 86-90
Та легко, він ужимається в 130Вт теплопакет. У мене під повітрям в SFF теж було щось в межах 75-77 на 12700KF. Під кастом водою десь 65 і було після того. Може десь пан і прибрехав, але 70 град під водою цілком можливо. Хоча в 65 град під FPU я сам не дуже вірю, ото хіба зі всіма стандартними галками там 65 і буде.
Востаннє редагувалось 16.03.2024 22:54 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 1 раз.
WakeMe
Member

Повідомлення

0kie: 16.03.2024 22:28 GreenMile
спойлер
Постав лише Stress FPU, без отих двох CPU і cache. Бо я на днях тести робив, з трьома проц 135вт жере, а лише з FPU - 175.

Відправлено через 4 хвилини 51 секунду:
feniks_tm: 16.03.2024 22:39Та легко, він ужимається в 130Вт теплопакет.
Або в 320вт під кранчером на 5.3 :D
feniks_tm
Member

Повідомлення

WakeMe: 16.03.2024 22:54
feniks_tm: 16.03.2024 22:39Та легко, він ужимається в 130Вт теплопакет.
Або в 320вт під кранчером на 5.3 :D
Моментіки :lol:
0kie
Member

Повідомлення

Клятi кацапи - ще два вiкна пiд замiну. Попав пiд черговий обстрiл... :mad:

Короче, сделал тест fpu в Аиде - температуры прежние. Всё в норме.
спойлер
Screenshot_2024-03-17-08-54-19-474_com.alphainventor.filemanager.png
Получается, если на плате есть разъём pump_aio, то воду Арктик LF-2 нужно туда подключать, а не в cpu_fun.

P.S. профиль заполнил.
GreenMile
Member

Повідомлення

0kie: 17.03.2024 08:55 Получается, если на плате есть разъём pump_aio, то воду Арктик LF-2 нужно туда подключать, а не в cpu_fun.
Ні, то шось у вас не те, може неправильно включили. Писав же вище у мене 420-й включений в цпу_фан, на самом роз'ємі написано теж ЦПУ.
0kie
Member

Повідомлення

GreenMile
Уже пофиг - работает! ;)
feniks_tm
Member

Повідомлення

0kie: 17.03.2024 08:55 Клятi кацапи - ще два вiкна пiд замiну. Попав пiд черговий обстрiл... :mad:

Короче, сделал тест fpu в Аиде - температуры прежние. Всё в норме.
спойлер
Screenshot_2024-03-17-08-54-19-474_com.alphainventor.filemanager.png
Получается, если на плате есть разъём pump_aio, то воду Арктик LF-2 нужно туда подключать, а не в cpu_fun.

P.S. профиль заполнил.
Могли б тоді вже людський розширений моніторинг показати в тому ж HWINFO64) Ну та ладно, добре охолоджує і збс
Deadpool
Member

Повідомлення

0kie: 16.03.2024 17:49 то не сократится ли срок её службы от максимальных оборотов?
а тут я вже не витримую просто читати цей потік інформаці))))

на АІО взагалі то передбачається в 90% напевно всіх асетеків і т.д. інших, робота на 12в. багато які АІО взагалі 3пінові, тобто DC, взагалі нижнню межу мають в 9в наприклад, після яких не стартують. А для 9 в ще треба з стартанути на 11-12.

з PWM ситауція ліпша, але +/- схожа. тобто на АІО передбачається що помпа буде на 100% маслати в більшості випадків, якщо зворотнє не заявлено виробником на папері.

Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
0kie: 16.03.2024 17:49 а помпу воткнуть в pump aio. Оба разъёма присутствуют на плате.
АІО помп зазвичай некерований, і може 2-3А забезпечити. читати мануал треба. Хоча звісно є виключення де можна прогнати калібровку пристроїв, мож передбачили якісь корегування у вас.

Відправлено через 48 секунд:
GreenMile: 16.03.2024 19:07Напруга там та сама, що і всюди, просто цей вихід зазвичай на платах налаштований на 100% обертів завжди і не регулюється, на відміну від інших.
Не скоротиться, там скоріш буде акустичний дискомфорт від неї.
:up: :up: :up: :beer:

Відправлено через 2 хвилини 51 секунду:
0kie: 16.03.2024 22:28выставил такую же кривую режима работы в pwm - вроде всё заработало
мене ще в першому повідомлення напряг в першу чергу ось цей момент. що за крива з ютубів/оглядів? це АІО. Яка там крива? ) вентиляторам хіба окремо задавати. помпа там і так слабенька, відповідно тепловідвід з пластини з мікроканалами з обертами теж погіршується трішки. дайте помпі норм працювати як передбачається)
це ж не кастом де є як розгулятись.

Відправлено через 2 хвилини 57 секунд:
Stiff: 16.03.2024 22:37Как блин у него 12700 с 65 градусов, а у меня 13900 тротлил безбожно пока я не вырубил адаптив -0.6v и лимит не воткнул 220и в итоге получил что то в духе 86-90
feniks_tm: 16.03.2024 22:39Може десь пан і прибрехав, але 70 град під водою цілком можливо. Хоча в 65 град під FPU я сам не дуже вірю, ото хіба зі всіма стандартними галками там 65 і буде.
ви забуваєте про умови експлуатації.
кімнатна темпа, наявність вентиляції, вікон на вулицю, сонячна сторона. і т.д. ось і гуляють показники. у нас немає такого щоб у всіх на планеті в кімнаті з пк була однакова температура і наявна вентиляція+кондиціонер ще мож на літо. :gigi:

Відправлено через 2 хвилини 16 секунд:
0kie: 17.03.2024 08:55Получается, если на плате есть разъём pump_aio, то воду Арктик LF-2 нужно туда подключать, а не в cpu_fun.
як варіант запитаю, чи після підключення робив калібрування фан портів? воно багато вже де є по материнкам, і поки не зробив, немає адекватного керування по портам.

Відправлено через 22 секунди:
0kie: 17.03.2024 08:55Короче, сделал тест fpu в Аиде - температуры прежние. Всё в норме.
:beer: :up:
0kie
Member

Повідомлення

WakeMe: 16.03.2024 22:54Постав лише Stress FPU, без отих двох CPU і cache
feniks_tm: 17.03.2024 13:03людський розширений моніторинг показати в тому ж HWINFO64)
Сделал:
Снимок экрана (1).png
Получается, к тому значению, что выводит AIDA64 на дисплей корпуса, надо приплюсовать 10 градусов и получится реальная температура процессора под нагрузкой. Приемлемо, как мне кажется, при комнатной температуре 21 градус и пока отсутствующей видеокарте. Плата ASUS TUF z690 Plus WiFi в дефолте, память поехала на 6600 МГц, больше ничего не трогал из настроек. Водянка подключена в разъём aio_pump и настроена в BIOS согласно этой инструкции - там для разъёма cpu_fun кривая настраивается, но у меня есть такая же настройка и для разъёма aio_pump.
Yurius
Member

Повідомлення

Подскажите , оказалось что пока мучался с установкой Фризера 3 на АМ5 немного поцарапал медную пластину об их крепеж , или сокет не знаю , царапин пару и они рукой не ощущаются , но визуально есть , больше как потертости ..... может это вообще как то повлиять на температуры?
Щас стоит , работает , вроде все норм.....но на всякий спрошу.
feniks_tm
Member

Повідомлення

0kie: 18.03.2024 10:35
WakeMe: 16.03.2024 22:54Постав лише Stress FPU, без отих двох CPU і cache
feniks_tm: 17.03.2024 13:03людський розширений моніторинг показати в тому ж HWINFO64)
Сделал:
Снимок экрана (1).png
Получается, к тому значению, что выводит AIDA64 на дисплей корпуса, надо приплюсовать 10 градусов и получится реальная температура процессора под нагрузкой. Приемлемо, как мне кажется, при комнатной температуре 21 градус и пока отсутствующей видеокарте. Плата ASUS TUF z690 Plus WiFi в дефолте, память поехала на 6600 МГц, больше ничего не трогал из настроек. Водянка подключена в разъём aio_pump и настроена в BIOS согласно этой инструкции - там для разъёма cpu_fun кривая настраивается, но у меня есть такая же настройка и для разъёма aio_pump.
Достойно, що я скажу. Проц як є, чи вже скальпований з заміною ті під кришкою?
0kie
Member

Повідомлення

feniks_tm
Всё новое, было запечатанное, в дефолте. Ничего нигде не скальпировал. Похоже, я выиграл в "силиконовую лотерею" с учётом 12-го поколения Интел, DDR5 и z690? ;)
Відповісти