Вибір HDD

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Ответить
Автор
Member

vavan222:В мене самсунг 160 gb 7200 обертів. 10 років працює.
самси тоді надійні робили, ставили їх по 2-3 в сусідні відсіки, грілись понад 50 град і хоч би хни. Я такий вбив, ткнувши помилково верх ногами і проколов дебільним кріпленням типу "защолка з шилом" захисну наклейку на отворі, які тоді тулили на бічних гранях.
vavan222: От мав я 5900 хітачі і він накрився без-будьякої причини
що за хітачі? останні 2 роки hgst - це той же wd, % негативних відгуків однаковий. роблять інші прошивки, а начинка мабуть така ж. Випущені до 13-го року майже не мали нарікань.
vavan222
Member

pararam:
vavan222: От мав я 5900 хітачі і він накрився без-будьякої причини
що за хітачі? останні 2 роки hgst - це той же wd, % негативних відгуків однаковий. роблять інші прошивки, а начинка мабуть така ж. Випущені до 13-го року майже не мали нарікань.
http://hotline.ua/computer-zhestkie-dis ... 020ala632/" target="_blank 4 роки прослужив
ось такий.
В мене таке враженя, що його uttorent вбив, в момент коли диск вийшов з ладу, uttorent видавав помилку диск перезагружон і відбувалась закачка саме на цей диск. На сервісах казали, що такого не може бути.
Scoffer
Member

pararam: З опису виробника сказати важко. В Re рисують більше плюшок ніж в Red
Якось я, як справжній нудьгуючий адмін, розбирав винти на тему добування магнітів :D Серваків багато, винти так чи інакше виходять з ладу. Так от по вигляду нутрощі ідентичні. Я не сперечаюсь, якісь відмінності може і є, але в грінах/блу внутрішня конструкція зовсім не схожа на ред/блек/рє/сє.

Пурпли не бачив, але з оглядів здається що це повна копія ред з однією додатковою фічею в прошивці.
vavan222
Member

Scoffer:
Якось я, як справжній нудьгуючий адмін, розбирав винти на тему добування магнітів :D Серваків багато, винти так чи інакше виходять з ладу. Так от по вигляду нутрощі ідентичні. Я не сперечаюсь, якісь відмінності може і є, але в грінах/блу внутрішня конструкція зовсім не схожа на ред/блек/рє/сє.

Пурпли не бачив, але з оглядів здається що це повна копія ред з однією додатковою фічею в прошивці.
Різниця в ціні між ред і пурпул є більшою ніж грін і пурпул. По ідеї мав би Пурпул бути більш схожий по архітектурі на грін.
У вас ред часто виходив з ладу?
Scoffer
Member

vavan222
Домашні в NAS і профільному - ніколи. Тьху-тьху. В серверах - бувало, але там і навантаження незрівнянно більше, і НС типу подихання кондиціонерів з подальшим підняттям температури повітря в серверній до 50+ градусів були. Не можу сказати, що реди виходять з ладу частіше ніж, наприклад, корпоративні HP.

В баксах ред і пурпл коштують однаково, не знаю чим обумовлена роздрібна різниця в наших магазинах. (107/110 на newegg за 3Тб)
pararam
Member

vavan222:В мене таке враженя, що його uttorent вбив, в момент коли диск вийшов з ладу, uttorent видавав помилку диск перезагружон і відбувалась закачка саме на цей диск. На сервісах казали, що такого не може бути.
чого не може бути, смерті вінта під час запису?) А сервіс робив діагностику?
Scoffer: Якось я, як справжній нудьгуючий адмін, розбирав винти на тему добування магнітів :D Серваків багато, винти так чи інакше виходять з ладу. Так от по вигляду нутрощі ідентичні. Я не сперечаюсь, якісь відмінності може і є, але в грінах/блу внутрішня конструкція зовсім не схожа на ред/блек/рє/сє.
нові hgst nas доводилось розбирати? цікаво чим вони від аналогів wd різняться
Scoffer:Пурпли не бачив, але з оглядів здається що це повна копія ред з однією додатковою фічею в прошивці.
мене напружує їхнє цільове призначення для відеоспостереження. Реди типу адаптовані до роботи в масивах і якщо виникнуть невиправлені помилки читання чи запису ними повинен опікуватись raid-контролер. В перплах при подібній специфіці обмеженого часу на низькорівневу возню зі збійними ділянками, натомість пропонують для уникнення втрат даних покластись на рекламоване "кешування оптимізоване під низький бітрейт і багато потоків" що це за звір. для простого складування даних на одному вінті ці заморочки, звісно, до лампочки. Тільки неясно - WD їх не рекомендує ставити в масив, щоб не зменшувати продажі дорожчих редів чи тому що це копія грінів з іншою прошивкою? :insane:
Scoffer
Member

pararam
Ні, не доводилось. Але HGST це все ж не зовсім WD. Обмін технологіями звісно відбувається, але при поглинанні основною умовою була деяка самостійність. HGST досі має свої R&D відділи і виробничі лінії.
vavan222
Member

pararam:чого не може бути, смерті вінта під час запису?) А сервіс робив діагностику?
Ні, що від нагрузки uttorent диск помер. Тому, я боюся, щоб з пурпул не сталося те саме.
pararam
Member

Scoffer:HGST це все ж не зовсім WD. Обмін технологіями звісно відбувається, але при поглинанні основною умовою була деяка самостійність. HGST досі має свої R&D відділи і виробничі лінії.
Яка там самостійність. Бухгалтерія окрема чи що? Власник один, спокійно ставиться слухняний менеджмент, і якщо поступить ЦУ всі вхідні матеріали і комплектуючі гнати з одного казана (з прицілом на здешевлення) - ніхто і не пикне. А з прошивкою грайтесь на здоров'я.
vavan222:Ні, що від нагрузки uttorent диск помер. Тому, я боюся, щоб з пурпул не сталося те саме.
Ви ж на з'ясували Чому хітач скляк. Вважаю, мінімум половину hdd доправили на кладовище проблеми з живленням. Те що виробники не додають вхідного захисту - інша справа, маємо, те що маємо.
Відеоспостереження - багато впорядкованих операцій запису і час від часу трохи читання. Торенти багато читання загальної швидкості на порядок менше максимумів в лінійному режимі, але шматками середнього розміру (дуже злосну фрагментацію не розглядаємо) розкиданими по всьому диску + час від часу запис подібного характеру. На значних об'ємах пірингових роздач або обслуговуванні багатьох камер - і те і те серверне навантаження, тому вінти треба підбирати для яких заявлено безперервний режим. Перпл придатний до 24/7, прості хітачі теж пишуть тягнуть важкі режими, але не рекомендують цілодобово. Дешеві диски небажано напихувати багато поряд в один корпус через додаткові вібрації та перегрів.
Операційку Ви де розміщуєте?
vavan222
Member

pararam: Операційку Ви де розміщуєте?
На ssd, в мене вентилятор корпусний охолоджує вінчестери.

Добавлено через 4 минуты 10 секунд:
Scoffer:
Ви розбирали багато вінчестерів, скажіть TOSHIBA DT01ACA300 по якості збірки і матеріалів поступається чимось wd green чи ред.
Scoffer
Member

vavan222
Тошиби не закуповували ніколи. І взагалі в корпоративному секторі напряму не зустрічаються, лише як ОЕМ для якихось вендорів. Тому нічого не скажу. До того ж на око оцінити якість HDD це занадто :) Я просто можу констатувати факт що деякі серії схожі на інші, а деякі не дуже.
vavan222
Member

https://www.backblaze.com/blog/hard-dri ... r-q2-2015/" target="_blank, ось цей обзор мне взагалі запутав. Там ред програє DT01ACA300 по відмовам. Звичайно треба серйозно фільтрувати результат цих тестів, але всеодно сумніваюсь брати TB Western Digital (WD30PURX) чи TOSHIBA DT01ACA300. Тошиба дешевший і швидший.
pararam
Member

vavan222:https://www.backblaze.com/blog/hard-dri ... r-q2-2015/, ось цей обзор мне взагалі запутав. Там ред програє DT01ACA300 по відмовам. Звичайно треба серйозно фільтрувати результат цих тестів, але всеодно сумніваюсь брати TB Western Digital (WD30PURX) чи TOSHIBA DT01ACA300. Тошиба дешевший і швидший.
Загальні зауваження по цій статистиці (про всяк випадок, власне, там все написано):
1. backblaze рахує фейловими не тільки здохлі, а й потенційно проблемні вінти, про що сигналізують показники смарта. Контора їх мабуть виймає і продає :) Інша справа що вінт після того може довго благополучно працювати і навіть не погіршувати smart, але це лотерея з погіршеними шансами.
2. Випадіння вінта з масиву вони теж вважають відмовою, що не обов'язково проблема для користувача одиничного диска - одні вінти краще пристосовані для інтенсивної роботи в raid, інші гірше.

По вінтам:
1. Там реди давно експлуатують, як мінімум версії прошивок міняються, в статистиці все докупи
2. Цей тосіба - спочатку був перемаркований "старий" хітачі, звісно, перші партії надійні були. А потім - навряд, вони пояснюють, що мало їх юзають і чому
vavan222
Member

Я цю статистику навів бо більше дуже ніякої краще нема. По відгуках на інтернет магазинах взагалі важко, щось говорити, а обзорів де б були розібрані вінчестери і проводився аналіз якості збірки, матеріалів і заключення , які вінчестери по ідеї повинні довше прослужити. Все таки вінчестер це не процесор. Важлива його швидкість, але основне його надійність срок служби.
pararam
Member

Недавно з Сігейта сказонули, що в 2020 60% ринку будуть поставки для хмарних сховищ. А для них смерть окремого вінта ніразу не проблема, головне щоб % відмов був менше за інших. Навіть якщо, приміром, в одних недорогих вінтах він буде 40% в рік, а в іншої моделі 30%, але перші дешевші, то обидва, гмм... "продукти" матимуть непогані перспективи на ринку (при умові що інші, надійніші - стануть суттєво дорожчі).
vavan222
Member

Hitachi Deskstar NAS HDN724030ALE640 0S03661 - трохи подишевів за 3500 грн можна знайти 5 років гарантія, є смисел за нього доплачувати? Тошиба 2600, пурпул 2900. В плані довжини життя вінчестера.

Добавлено через 1 час 30 минут 5 секунд:
Багато де читав, що вінчестери ентерпрайс класу на, яких дається 5 років гарантія, мають кращу механіку і довше прослужть ніж всякі гріни і їм подібні.
HDN724030ALE64 0S03661 відноситься до ентерпрайс класу? Дуже мало інформації знайшов по Hitachi Deskstar NAS HDN724030ALE640 0S03661. Одні магазини дають, 3 роки другі 5 років гарантії.
pararam
Member

vavan222
це, як "натякають" назва і написи на коробці - вінти для NAS, не більше і не менше. 7200 об./хв. 4030 означає 3ТБ при максимальних для даної лінійки 4ТБ тобто використання пластин з меншою щільністю запису. Виробник дає 3 роки гарантії, магазини пишуть 5? оок, але це не переведе їх в ентерпрайс
Забавно як в айтібоксі на HGST Deskstar NAS 5 років гарантії, а на WD Red Pro (7200 об./хв. ) 3 роки, а в Європлюсі - навпаки)) Правда на останній в наших продаванів безбожна ціна.
В США newegg :
$110 WD Red 3TB WD30EFRX
$128 HGST Deskstar NAS 3TB (0S03660)
$160 WD Red Pro 3TB WD3001FFSX
mmx_4
Member

vavan222:4 роки прослужив ось такий.
В мене таке враженя, що його uttorent вбив, в момент коли диск вийшов з ладу, uttorent видавав помилку диск перезагружон і відбувалась закачка саме на цей диск. На сервісах казали, що такого не може бути.
Понимаете-ли, сообщение " диск перезагружон" в uttorent - это _не_ ошибка, это просто сообщение, что превышена длина очереди запросов к диску, и всё.
Ещё проще говоря , на диск шла интенсивная нагрузка, и вот в один прекрасный момент он вышел из строя. Всё. Эту нагрузку могла создать любая программа, в Вашем случае это был uttorent. А мог быть, например, антивирус.

Добавлено через 2 минуты 44 секунды:
pararam: Реди типу адаптовані до роботи в масивах і якщо виникнуть невиправлені помилки читання чи запису
Там ровно одна небольшая разница в прошивке : диск будет пытаться прочитать сбойный сектор в течение лимитированного времени, после чего или выдаст данные, или ошибку.
Обычный "десктопный" диск может довольно долго пытаться вычитать проблемный участок, что недопустимо в случае raid. В некоторых верхних моделях дисков это переключаемо утилитками.

Добавлено через 49 секунд:
"мене напружує їхнє цільове призначення для відеоспостереження."

А пофиг, нормальные диски. Скорость доступа, конечно, не очень, но они не для этого.

Добавлено через 1 минуту 12 секунд:
" Тому, я боюся, щоб з пурпул не сталося те саме."

Для начала включите мониторинг smart любой утилитой, которая Вам нравится, и увеличьте кэширование в uttorent \ transmission\ Другом клиенте.
MrEmm
Junior

Порекомендуйте два терабайтники для зеркального масиву. Для робочих файлів(бд) і торентів(не масова роздача).
VES
Member

ВД грин-блу.
Ответить