Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Hotspur
Member

Повідомлення

GreenMile: 20.01.2026 22:29І шо в ньому особливого? Нафіг не потрібна в цій збірці китайська свистоперділка за 20 баксів з алі "щоб було" і зняти контент.
Інвертор на 2,5кВт від 12В, струми до 200А, що він там нею мірять зібрався з високою точністю і навіщо? На таких струмах вимірювань від жеки-бмс з головою достатньо, яка своїми штатними засобами може підключатись до вайфаю ще й керувати акумулятором при цьому, на відміну від безкорисного кулометра. То для чого там ця приблуда?
передивись відео

Відправлено через 7 хвилин 51 секунду:
inquisition: 20.01.2026 21:45Кто-то знает про какие-то ЖК, в которых своя котельная отопления запитана от инвертора с хранилищем энергии типа LiFePo4? Контакты людей оттуда есть у кого-то? Объект - человейник обычный по 8 - 12ч даунтайма через 2 - 3ч аптайма. Пики до 50кВт потребления у котельной. Среднего пока не знаю. После прилётов даунтаймы на сутки+. Такое вообще реально запитать от павэрбанк сетапа бесперебойно?
можна і металургійний завод заживити. питання скільки грошей

Відправлено через 51 секунду:
Hottoro: 20.01.2026 23:46Як на мене то краще генератор, він гарантовано буде працювати при любих інтервалах відключення світла, тільки паливо заливай.
це ви генератори вживу не бачили.
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur: 21.01.2026 07:45можна і металургійний завод заживити. питання скільки грошей
Трошки розкладки з механічного цеху підприємства на якому я працюю:
- група токарних верстатів: 6шт*24кВт
- група малих токарних верстатів 4шт*8кВт
- група малих карусельних верстатів 2*50кВт
- великий токарний 150кВт
- велика карусель 250кВт
- мостовий кран 40кВт
- зубофрезерні, розточувальні 4шт*40кВт.
- зварювальні пости 2*23кВт.
Це те що у нас працює кожен день.
Ще іноді плазморез вмикаємо, 62кВт.

А ще буває ливарне виробництво на заводах:
Маленька ливарна пічечка на 2-3т рідкого металу 1,2-1,8мВт.
Та піч для термообробки під 100кВт споживання сервісним обладнанням (сама піч газова). Але наприклад відпал виливка з нормалізацією триває 7-12годин. Газ газом, але ж автоматика та сервісне електрообладнання печі для витримки режимів та технології термообробки...

Ливарне виробництво з яким ми співпрацюємо, пічки 6, 12, 25т по 2-3шт
;)
SergN
Member

Повідомлення

Z440_User: 21.01.2026 10:23А ще буває ливарне виробництво на заводах:

(З)АЕС під це не вистачає.
Для побутових споживачів зараз основний вибір серед накопичувачів, а для промислових вже давно - серед варіантів власної генерації.
Але побутовим з власним дахом чи подвір'ям вже точно варто погратися в сонячну генерацію.

Відправлено через 3 хвилини :
inquisition: 21.01.2026 00:28Одним шумит, другим воняет, третим просто пофиг, четвертые за копейку удавятся. В остатке жалкая кучка, кому действительно надо. С теми, кто тут есть, генератор не нарешать. А те, кто рассказывает про сетап павэр станции в чате жк осбб на 7 подъездов, квартир уже не помню сколько - в районе 300, за жалкие 15-20к$, не соображают, что несут, и в каких обстоятельствах находятся . По-этому захотелось основательно нарыть инфы об этом в суровых реалиях, когда даунтаймы вообще непрогнозируемые часто, а аптайм просто жалок по продолжительности.
Та поспілкуйтеся з місцевими енергетиками на предмет того, чи витримає ваш трансформатор таке додаткове навантаження, яке прийде додатково до пікового споживання всіх жителів в ті кілька годин аптайму. В результаті може ще на тому етапі "ні" отримати, і вже краще думати про генератор.
GreenMile
Member

Повідомлення

Hotspur: 21.01.2026 07:45 передивись відео
Ще раз витрачати 20хв життя на це я не маю бажання. Йому по суті той кулометр потрібен для того, щоб пдіключити моніторинг до системи, але це можна зробити і засобами самої жеки. Кулометр не потрібен.
Геральт
Member

Повідомлення

Графіки ніби нормалізувались (тьху-тьху) і в мене руки чешуться щось трохи покрутити в BMS. Питання, яка напругу "зберігання" (вона ж float) лишати на ліфері 12в-му? До того стояла 13,6 (3,4 на комірку), але був потрібний макс. запас. Зараз можна трохи розслабитись. Інтернети пишуть по різному. Є ідея скинути до 13,2 (3,3 на комірку).
Hotspur
Member

Повідомлення

Геральт: 21.01.2026 14:45Графіки ніби нормалізувались
ні :weep:
Z440_User
Member

Повідомлення

Геральт: 21.01.2026 14:45 Графіки ніби нормалізувались
В сенсі?
Opera Знімок_2026-01-21_151226_www.dtek-dnem.com.ua.png
Уявіть що вивозить бідна ТП з таким графіком, коли з графіком в якому 7 годин підряд було світло вона тримала 170-180В, а зараз коли дають - першу годину воно з 160В ледь доповзає до 170В.
Востаннє редагувалось 21.01.2026 15:23 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
Геральт
Member

Повідомлення

Z440_User
В мене по графіку 2 год без світла. А в деяких групах взагалі без відключень. Порівняно з недавніми 12-14 год, це - лафа. Думаю і в інших на днях послаблять.
Але то таке, краще по напрузі хтось підкажіть )
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

SergN: 21.01.2026 11:25вже краще думати про генератор
Генератор будет молотить с 9 до 17, найти такой что умеет 8 часов подряд можно. За это время подзарядятся батареи, которые дальше (ночью) будут питать котельную и прочее по списку (лифты например). 24/7 генератор в жилом доме - не стоит, это не завод.
Hotspur
Member

Повідомлення

acm_fan: 21.01.2026 16:48Генератор будет молотить с 9 до 17, найти такой что умеет 8 часов подряд можно. За это время подзарядятся батареи, которые дальше (ночью) будут питать котельную и прочее по списку (лифты например). 24/7 генератор в жилом доме - не стоит, это не завод.
так
1985god
Member

Повідомлення

Z440_User
спойлер
Z440_User: 21.01.2026 01:26 acm_fan, я спростив до систем 12В/24В/48В

Грубими цифрами показав що вище 50А немає сенсу заряджати, у мене ДТЕКа автомат ввідний на будинок 25А.
2,5 кВт буду жерти заряду на своїх 170-180В мережі + прання чи духовку увімкнув і ввідний автомат ДТЕКа вибило. Це не кажучи про навантаження ТП при таких напругах.

Писк Deye SUN-6K я чув на відосіках в ютубчику. Наче як більш-менш прийнятний рівень шуму. Але питання роботи з поганою мережею відкрите. Як би вона при найменшому вибрику на АКБ не тікала. А ставити її за стабом - читав що вона в мережу щось скидає попри заборону, в даному випадку зустрічний струм для стаба буде.
перша година ночі, люди здебільшого спати вже полягали, вихідну мережу стаб показує аж 193В. До вимкнення 25хв. лишилося.

Я ото смикаюся в ті гібридники з причин що щось важке (2кВт+) по таймеру не запустити коли з'являється мережа по графіку, бо треба перемкнутися з дбж на мережу, а потім назад на ДБЖ перед вимкненням чи коли вже вимкнули.
Або по перейшов на ДБЖ, по хаті все включено що зазвичай, разом з теплими підлогами, на ДБЖ висить 800-1000Вт і якщо треба умовний міксер включить, то треба щось виключить...
Як зникає світло, то автоматами вимикається зайве для економії АКБ (насосна станція 370Вт та дві підлоги на 500-600Вт загальної).
Як би 1кВт мені вистачає, та і самозбір свій 280А*г 12В більше 60% ще не розряджав і по 400Вт зарядки ДБЖ встигає його відновити за 3,5години.
Коротше, не знаю я що робити. Але брати інвертора дорожче за Deye, та особливо гучніше за Deye чи Кулона теж не хочу.

А сонце: у мене до обіду воно з однієї сторони даху, післяобід з іншої. Але щоб їх підчепити на дах - його спочатку треба перекрити, бо не витримає вагу, та і конфігурація незручна. Скат з ізломом.
А якщо на землі ставити стол, то це метрів 50 від будинку буде... Тобто або інвертор до стола тащити, або дроти від стола до інвертора тащити.
спеціально для вас
photo_2026-01-13_17-32-07.jpg
Z440_User
Member

Повідомлення

Пу-пу-пу...
спойлер
Screenshot_2026-01-21-20-39-47-02_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Мій графік на завтра :insane:
dimus8210
Member

Повідомлення

Z440_User: 21.01.2026 20:42 Пу-пу-пу...
спойлер
жируєте, у вас ще й графік є :)
Dubass
Member

Повідомлення

Z440_User: 21.01.2026 20:42 Пу-пу-пу...
спойлер
Перестав дивитись на графік десь пару тижнів назад, сенсу нема..
Z440_User
Member

Повідомлення

У нас їх хоч приблизно витримують, але дають "сьогодні" в 20:00-22:00 на "завтра". Але можуть декілька раз потім змінити. :laugh:
Sachem
Member

Повідомлення

Есть пара вопросов уровня для темы про странные, но по смыслу ближе сюда.

1) Насколько бредовой выглядит идея крепления солнечных панелей весом 6 кг на профиль м/п окна?

2) Не имел дела с низковольтной проводкой, но слышал про падение напряжения для неё, или мне кажется, что слышал. Если нужно протянуть 5-10 метров для запитки 12-ти вольтами маломощного прибора, что нужно учесть, может есть какие-то нюансы по кабелю или блоку питания источнику питания?
murzik
Member

Повідомлення

китайці вангують з понеділка плюсову температуру
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User все менше 5000 Wh можна не купляти :gigi: :lol:

Відправлено через 28 секунд:
Sachem: 21.01.2026 21:131) Насколько бредовой выглядит идея крепления солнечных панелей весом 6 кг на профиль м/п окна?
нормально

Відправлено через 21 секунду:
Sachem: 21.01.2026 21:132) Не имел дела с низковольтной проводкой, но слышал про падение напряжения для неё, или мне кажется, что слышал. Если нужно протянуть 5-10 метров для запитки 12-ти вольтами маломощного прибора, что нужно учесть, может есть какие-то нюансы по кабелю или блоку питания источнику питания?
забудь

Відправлено через 4 хвилини 5 секунд:
чим менше напруга - тим товщі кабель потрібен загалом від 10-16 мм2 можеш робити :lol:
Sachem
Member

Повідомлення

Hotspur: 21.01.2026 22:27забудь

чим менше напруга - тим товщі кабель потрібен загалом від 10-16 мм2 можеш робити
Понятно.
Я тут Али почитал. Есть вариант:
1: POE инжектор 48V -> CAT5
2: POE Splitter 48V to 12V

Китайцы обещают 200 метров B-) Хотя у инжектора всего 0.5 ватта :-/

Тем более прибор то ONU GPON, заодно и сеть сразу будет в кабеле.

Так пойдёт?
athlonchik
Junior

Повідомлення

Hotspur: 21.01.2026 22:27
Sachem: 21.01.2026 21:132) Не имел дела с низковольтной проводкой, но слышал про падение напряжения для неё, или мне кажется, что слышал. Если нужно протянуть 5-10 метров для запитки 12-ти вольтами маломощного прибора, что нужно учесть, может есть какие-то нюансы по кабелю или блоку питания источнику питания?
забудь

чим менше напруга - тим товщі кабель потрібен загалом від 10-16 мм2 можеш робити :lol:
імхо Hotspur щось не дочитав в питанні
по темі - яке споживання?
в мене абсолютно нормально від 12В працює ІР камера на ~9м, підключена мідною витою парою 0.5мм2 правда здвоєними жилами (4 жили для мережі 100М і 2х2 - живлення)
міряв падіння - долі вольта
Камера до 6Вт споживання пишуть в даташиті
Відповісти