Новости
Последние статьи и обзоры
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
Piter Cantrope
Member
Не знаю, як вам, а мені вчорашня новина про те, що не буде нормальних апу на платформі настільки настрій зіпсувала...
Я скасував замовлення на нову материнку.
Я скасував замовлення на нову материнку.
-
unique-neon
Member
У мене ще раніше відбилось бажання дивитись на нові apu. Коли почитав, що в них там з кешем - він більший але є нюанс, розділений між кластерами ccx, тож по факту менший. Також що не сильно то графіка там швидша в базі 3д марка за фенікси. Плюс нема ліній псі для usb 4.0, решта лишилась як була - на відео 8х 4.0. Ще додати сюди баги з енкодером AV1, воно мені ніби і не треба, але теж так собі враження. Правий MLID, треба було їх на десктоп ще разом з стріксами випускати. Ще сюди додати упороте небажання портувати FSR4 на RNDA3.
9850x3d теж нічого цікавого з себе не представляють, в нас ще й націнка чомусь 150$ порівняно з попередником.
Почав вже дивитись в сторону пантер лейків, але після релізу різко ціни виросли на них.
Найближчі апгрейди чекаютимуть вже десктопних zen 6. Ну притомну материнку вже маю, якщо буду міняти, то хіба задля двох відеовиходів. Ще деякий інтерес представляють hynix b-die, але не при теперішніх цінах, в тих схоже і частоти вищі і таймінги менші.
Ще є бажання моднути біос для мініка um890, але не наважують - то мій основний домашній комп. Але і то не гарантує, що вдасться погнати.
9850x3d теж нічого цікавого з себе не представляють, в нас ще й націнка чомусь 150$ порівняно з попередником.
Почав вже дивитись в сторону пантер лейків, але після релізу різко ціни виросли на них.
Найближчі апгрейди чекаютимуть вже десктопних zen 6. Ну притомну материнку вже маю, якщо буду міняти, то хіба задля двох відеовиходів. Ще деякий інтерес представляють hynix b-die, але не при теперішніх цінах, в тих схоже і частоти вищі і таймінги менші.
Ще є бажання моднути біос для мініка um890, але не наважують - то мій основний домашній комп. Але і то не гарантує, що вдасться погнати.
-
Piter Cantrope
Member
unique-neon
Ну, різниця з феніксами в ноутах то таке. У нас на материнках без обмежень по споживанню з нормальною пам'яттю була б інша історія, ймовірно. Просто його б дали всяким hardware unboxed, вони б його поставили з пам'яттю 6000Мгц, лишили б все в дефолті, так щоб відео не вистачало живлення, і воно би працювало замість 3000Мгц на 2500 чи скільки там, сказали б "купуйте 12100 i 3050".
FSR4 це справді факап, але я от вчора через optiscaler запустив, наче нічого складного. Різниця з fsr2 i fsr3 величезна, насправді. Я останнім часом в ігри не грав, зараз думаю трохи побавитись, то буду тільки з fsr4.
Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
Особисто я не люблю ноути, готові компи і нуки. Не хочу платити за спеки, які вибрав виробник, а не я.
Ну, різниця з феніксами в ноутах то таке. У нас на материнках без обмежень по споживанню з нормальною пам'яттю була б інша історія, ймовірно. Просто його б дали всяким hardware unboxed, вони б його поставили з пам'яттю 6000Мгц, лишили б все в дефолті, так щоб відео не вистачало живлення, і воно би працювало замість 3000Мгц на 2500 чи скільки там, сказали б "купуйте 12100 i 3050".
FSR4 це справді факап, але я от вчора через optiscaler запустив, наче нічого складного. Різниця з fsr2 i fsr3 величезна, насправді. Я останнім часом в ігри не грав, зараз думаю трохи побавитись, то буду тільки з fsr4.
Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
В ньому strix? Є різниця з феніксами?unique-neon: ↑ 03.03.2026 13:51 Ще є бажання моднути біос для мініка um890, але не наважують - то мій основний домашній комп.
Особисто я не люблю ноути, готові компи і нуки. Не хочу платити за спеки, які вибрав виробник, а не я.
-
unique-neon
Member
Ні, то хавк поінт, майже фенікс.Piter Cantrope: ↑ 03.03.2026 14:12В ньому strix? Є різниця з феніксами?
-
Piter Cantrope
Member
Ці пантер лейки не задумувались як дешеві чипи. "Лайтвейт енд сін воркстейшн" "ультра потрабіліті" "пріміум ікспірієнс" і т.д.unique-neon: ↑ 03.03.2026 13:51 Почав вже дивитись в сторону пантер лейків, але після релізу різко ціни виросли на них.
Найкращим нашим шансом помацати новий нормальний апу на десктопі були ці gorgon point. Але і тут амд насрaла, перепрошую на слові.
Я тепер навіть не сподіваюсь, що вийде якийсь хороший апу на десктоп найближчим часом, і ми зможемо його поставити в наші материнки з нашою ддр5.
-
unique-neon
Member
Пара цілих лаптопів була перший тиждень по 1300$. Очікував міні пк дешевші. Ну нехай до 1к. Можна було фантазувати навіть про lpcamm варіанти зі швидкою пам'яттю. Якраз треш з ШІ і RAM розгорівся.Piter Cantrope: ↑ 03.03.2026 19:59Ці пантер лейки не задумувались як дешеві чипи.
Думаю до медузи нічого пристойного з APU чекати на ам5 не доведеться. Яка до слова також схоже RDNA 3.5. Та і там через рік-два після мобілок знову випустять чіп на 8 CU на десктоп
Навіть якщо повний горгон поінт випустять на десктоп. Ну буде швидше гора на 20% за 8700g, голод по шині ніхто не відміняв. З моїх тестів в 3д марку 8700g@9000 MHz (time spy, solar bay, steel nomad) крутиться близько gtx 1060 6gb в стоці (1060 згідно результатів в базі 3д марка).
Та вже, є що є.
RDNA 4 в APU взагалі не буде. RDNA 5 нз, може вже в часи am6 буде, або лише в halo варіантах.
-
Piter Cantrope
Member
Я не мав ані найменшої надії, що Panther Lake будуть дешеві чи доступні. Немалий кристал, дорога нода TSCM, дорога розробка. На старші варіанти з великими iGP до 1000$ не варто було навіть сповідатись.unique-neon: ↑ 03.03.2026 23:48 Пара цілих лаптопів була перший тиждень по 1300$. Очікував міні пк дешевші. Ну нехай до 1к. Можна було фантазувати навіть про lpcamm варіанти зі швидкою пам'яттю. Якраз треш з ШІ і RAM розгорівся.
Реально, нашим найкращим шансом на хороший апу за $300-$400 на десктопі, і щоб увесь комп можна було зібрати за притомні гроші, був цей Gorgon Point.
Після цього останнього релізу, я теж так думаю.unique-neon: ↑ 03.03.2026 23:48 Думаю до медузи нічого пристойного з APU чекати на ам5 не доведеться. Яка до слова також схоже RDNA 3.5. Та і там через рік-два після мобілок знову випустять чіп на 8 CU на десктоп![]()
Нє, 8700G все-таки швидший, ніж 1060. Вона видає +-30 в кіберпанку 1080p на високих налаштуваннях. От я вчора теж гяняв 9000 оперативку, то з нею мій 8700G на тих же налаштуваннях видавав +-40. Але тут ще можна увімкнути fsr4 через optiscaler, а на старому жирафі так не зробиш. В 3050 6 GB на тих же налаштуваннях ~35.unique-neon: ↑ 03.03.2026 23:48 Навіть якщо повний горгон поінт випустять на десктоп. Ну буде швидше гора на 20% за 8700g, голод по шині ніхто не відміняв. З моїх тестів в 3д марку 8700g@9000 MHz (time spy, solar bay, steel nomad) крутиться близько gtx 1060 6gb в стоці (1060 згідно результатів в базі 3д марка).
Якби ще додати 20-25%, то стало б набагато комфортніше. Я б з радістю поміняв свій 8700G на цей Gorgon з певною доплатою.
Синтетика то таке. В синтетиці в інтелівських арк завжди великі значення. В 290X радеона в синтетиці досі хороші цифри, але в реальності ця карта вже не може половину ігор запустити, бо драйверів нема. А ті, які запускає, йдуть дуже сумно.
-
unique-neon
Member
Якби ж то 1000 - по 2000 ломлять за неттопиPiter Cantrope: ↑ 04.03.2026 13:51На старші варіанти з великими iGP до 1000$ не варто було навіть сповідатись.
-
Max
Member
del
-
RoMiLiUs
Member
- Отета нормально газанув :D

-
vltk
Member
RoMiLiUs
Чем грузили (что считали), чтоб вышло PPT почти 300вт у проца (при охладе?, с чилером можно выбраться наверное на 350-400)?
Чем грузили (что считали), чтоб вышло PPT почти 300вт у проца (при охладе?, с чилером можно выбраться наверное на 350-400)?
-
RoMiLiUs
Member
Я б сказав, але краще не буду, бо хтось тут прочитає, на повітрі спробує і не дай бог отримає кірпіч і я винуватим буду:). Там в одну секунду скайрокет в 95 градусів. Це притому що я вперся в PPT ліміт, як видно на скріні, він в мене як раз 300vltk: ↑ 28.03.2026 16:54Чем грузили (что считали), чтоб вышло PPT почти 300вт у проца (при охладе?, с чилером можно выбраться наверное на 350-400)?
А охолодження - дешман AIO Arctic Liquid Freezer III Pro 280. Ніяк до кастома не доберусь
Последний раз редактировалось RoMiLiUs 28.03.2026 20:26, всего редактировалось 1 раз.
-
unique-neon
Member
Комусь вдалось запустити 9600х з пам'яттю на 9400 МГц. Мало того, це ще й 2-ранги були (чи 4-ранги) - 2 планки по 64ГБ. На якомусь специфічному біосі, що на тижнях вийде в світ
https://www.facebook.com/photo?fbid=249 ... 5025420347
-
RoMiLiUs
Member
Вже бети вийшли. Додали підтримку EXPO 1.2 з можливістю роботи з CUDIMM RAM через костиль. Це все ще не нативна підтримка, але крок в її сторону.unique-neon: ↑ 24.04.2026 17:14Комусь вдалось запустити 9600х з пам'яттю на 9400 МГц. Мало того, це ще й 2-ранги були (чи 4-ранги) - 2 планки по 64ГБ. На якомусь специфічному біосі, що на тижнях вийде в світ
-
l-m
Member
unique-neon
Там і 9950X3D2 на 7.423 ГГц, нам так не жити))
Там і 9950X3D2 на 7.423 ГГц, нам так не жити))
-
Denvys5
Member
Там дуже специфічна пам'ять - 32гбіт хуніксunique-neon: ↑ 24.04.2026 17:14Мало того, це ще й 2-ранги були (чи 4-ранги) - 2 планки по 64ГБ
Його в продажу немає, хоч і планувався до поставок до початку дефіциту пам'яті.
-
aaleksandrenko
Member
AGESA 1.3.0.0 та сама що вже є. Виходить сама АМД нічого не оновлювала. виходить сама МСІ щось наоптимізувала?unique-neon: ↑ 24.04.2026 17:14 Комусь вдалось запустити 9600х з пам'яттю на 9400 МГц. Мало того, це ще й 2-ранги були (чи 4-ранги) - 2 планки по 64ГБ. На якомусь специфічному біосі, що на тижнях вийде в світ
Сумніваюсь в чуді, плата на рівні апекс і сильної різниці не має бути
-
vltk
Member
Мне также понравился с OCN результат разгона памяти на повседневку на средней доске, не самой топ памяти и главное при разумных на ней напругах. Там где хочется/надо максимум ПСП (кодирование/декодирование, агентные модели вывода на РС с NPU и т.д.)
- спойлер
-
unique-neon
Member
vltk
Судячи з бінінгів, типовий діапазон макс частот для IOD в 9000 серії складає 7800-8600 МГц. Цей семпл якраз по середині. Плата двослотова, здається 8-слойна (як APEX
). Тому результат виглядає звичайним насправді. З мого досвіду ще VDD можна 1.3 виставити, а не 1.6 як на скріні. Там лиш CL постраждає і то на тестах це майже не відіб'ється.
А плата насправді гарна, я її розглядав, але в наявності ніде не було. То іншу взяв.
Судячи з бінінгів, типовий діапазон макс частот для IOD в 9000 серії складає 7800-8600 МГц. Цей семпл якраз по середині. Плата двослотова, здається 8-слойна (як APEX
А плата насправді гарна, я її розглядав, але в наявності ніде не було. То іншу взяв.
-
RoMiLiUs
Member
- спойлер