Хорошая цена , тоже были мысли может его глянуть , но для рабочих целей мне лучше выше частота , а в 1440p у меня упор в видяху 4070ti , менять кторую пока планов нет - так что взял 7700 как минимальной комфортный вариант(с твиками PBO, PPT и negative curve) , в ожидании новых Zen 6 процев , или как запасной вариант , новых с 3д кешем если будут проблемы с поддержкой (в чем сильно сомневаюсь). Ну или думал 9700х, но 1/3 доплаты за него не имеет смысла для себя лично. А так тут главное, что успели собрать ам5 платформу перед этим ценовым кризисом
Новости
Последние статьи и обзоры
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
vdemeshko
Member
Max
Хорошая цена , тоже были мысли может его глянуть , но для рабочих целей мне лучше выше частота , а в 1440p у меня упор в видяху 4070ti , менять кторую пока планов нет - так что взял 7700 как минимальной комфортный вариант(с твиками PBO, PPT и negative curve) , в ожидании новых Zen 6 процев , или как запасной вариант , новых с 3д кешем если будут проблемы с поддержкой (в чем сильно сомневаюсь). Ну или думал 9700х, но 1/3 доплаты за него не имеет смысла для себя лично. А так тут главное, что успели собрать ам5 платформу перед этим ценовым кризисом
-
zoomir
Member
Доброго ранку. Був R7700, з охолодженням врайт-призм, температура поступово піднімалась да 82-84. Зараз R8700f, в тих же умовах температура в тестах миттєво піднімається за 90. Мамка теж інша. Була Асрок, зараз Гігабайт b650. В чому може бути проблема? Невдалий процесор? Чи може щось в біосі треба наклацати. Досвіду з АМ5 немає. На АМ4 були проци, які чомусь вольтаж задирали і там треба було з ним погратись, щоб температури нормальні були. На АМ5 теж так? Якщо є якийсь універсальний рецепт, буду вдячний за пораду
-
Piter Cantrope
Member
zoomir
Кулер правильно встановили? 8700f - це мобільний АПУ, напруги невисокі, там велика площа кристалу, і його дуже легко охолодити. Wraith prism має справитись, в мене справлявся навіть Wraith stealth.
А яка температура не в тестах, а коли сидите в браузері?
В мене отака під повітрям.
Кулер правильно встановили? 8700f - це мобільний АПУ, напруги невисокі, там велика площа кристалу, і його дуже легко охолодити. Wraith prism має справитись, в мене справлявся навіть Wraith stealth.
А яка температура не в тестах, а коли сидите в браузері?
В мене отака під повітрям.
- спойлер
-
unique-neon
Member
zoomir
Впринципі фенікси мають термопасту під кришкою, може тому так. Також иоже є сенс превстановити кулер - 4-5 мм термопасти по центру і зверху накрити. Також стокові кулери не те щоб були сильно ефективні.
А яка мотивація була міняти 7700 на 8700f?
Впринципі фенікси мають термопасту під кришкою, може тому так. Також иоже є сенс превстановити кулер - 4-5 мм термопасти по центру і зверху накрити. Також стокові кулери не те щоб були сильно ефективні.
А яка мотивація була міняти 7700 на 8700f?
-
Filabatya
Member
Лишне викинув 
-
unique-neon
Member
На днях тестив 8500g зі стоковим кулером. 95 градусів досягалось в стрестесті (occt). А цей процесор впринципі холодніший під навантаженням за 8700.
Хоча в побутовому використанні кулер мав би справлятись. Може корпус не продувається.
Хоча в побутовому використанні кулер мав би справлятись. Може корпус не продувається.
-
zoomir
Member
Поміняв, тому що продавав попередню збірку з напівробочою материнкою. А потім вирішив, що можна трохи меньше грошей витратити і буде цілком достатньо 8700f.
Корпус продувається так само як і з r7700. По суті поміняв тільки материнку і проц. Корпус cooler master advensced. Материнка B650 EAGLE. Озу 32 гіга однією планкою, сама проста crucial 4800. Чесно кажучи, не очікував таких температур. Спочатку думав, що кулер погано став, але виявилося, що все добре з цим.
-
unique-neon
Member
zoomir
Ну, на 7700 теж було не сильно менше насправді, який під припоєм.
Отправлено спустя 4 минуты 31 секунду:
З варіантів можна:
- змінити кулер
- підрізати PPT ват на 10-20
- скальпувати, перевести на рм, буде мінус 10-15 градусів
Ну, на 7700 теж було не сильно менше насправді, який під припоєм.
Отправлено спустя 4 минуты 31 секунду:
З варіантів можна:
- змінити кулер
- підрізати PPT ват на 10-20
- скальпувати, перевести на рм, буде мінус 10-15 градусів
-
Piter Cantrope
Member
Нє, ну в 8700F 88Вт PPT, як і в 7700. Тому я не сумніваюсь, що його можна розігріти стрес-тестами. Але щоб він був гарячіший за 7700 під тим самим охолодженням? Відвести тепло з нього має бути все-таки легше.unique-neon: ↑ 07.01.2026 10:43 На днях тестив 8500g зі стоковим кулером. 95 градусів досягалось в стрестесті (occt). А цей процесор впринципі холодніший під навантаженням за 8700.
zoomir
Можна знизити PPT в біосі, як порадили вище. Або піти іншим шляхом - поставити negative frequency offset PBO, нехай на 200-300Mhz, і тоді мінусову курву на всі ядра спробувати на -35. Втратите трошки частоти, зате буде набагато холодніше.
І яка у вас температура на робочому столі коли нічого не запущено? Бо в мене 30 градусів. Якщо у вас умовно 70, то значить або проблеми з процесором, або погано закріплений кулер.
-
proos
Member
Такой вопрос, не хотел создавать отдельную тему.
Кореш купил вчера 9800х3д, мать такая же как у меня, биос последний такой же, версия аиды одинаковая, память одинаковая, но у меня 6400, а у него 6000. Експо вкл, курва - 30 у обоих.
В мем тесте +- одинаково, но L3 кеш почти в половину разницы в мою пользу по всем трём параметрам кроме задержки, у меня 10, у него 13.
Это норм? Так должно быть на 9800х3д?
Кореш купил вчера 9800х3д, мать такая же как у меня, биос последний такой же, версия аиды одинаковая, память одинаковая, но у меня 6400, а у него 6000. Експо вкл, курва - 30 у обоих.
В мем тесте +- одинаково, но L3 кеш почти в половину разницы в мою пользу по всем трём параметрам кроме задержки, у меня 10, у него 13.
Это норм? Так должно быть на 9800х3д?
-
zoomir
Member
Хочу рассказать об опыте скальпа 8700f. Термопасты там действительно было мало. Вероятно, именно поэтому проц при любых тестах уходил за 80 градусов за 5 секунд. Со снятием крышки никаких проблем -всё, как в интернете описывают. Небольшой прогрев и готово. Крышка держится на капельках герметика. Хорошо, что вскрыл все элементы лаком, потому что при попытке легко выдавить из шприца жидкий метал одна капля стрельнула прямо на детали. Не было бы лака, было бы тревожно. Хотя жидкий метал достаточно легко стёрся ватной палочкой там, где его не должно было быть. Но, если б не было лака, то не факт, что какие-то мили остатки не могли что-то замкнуть. Так, что если на шприце тоненькая иголка, то будьте очень осторожны и лучше выдавливать не на кристал, а на крышку, в стороне от проца во избежания неприятностей. Ещё один момент - если бы я делал второй раз скальп, то я бы попробовал вариант без удаления родного герметика. Возможно, что так было бы проще поставить крышку назад, потому что на жидком метале крышка ёрзает и не держится. Не факт, что с родным герметиком было бы лучше, но попробовать стоит. Проблема была ещё и в том, что у меня вообще не нашлось никакого герметика и чтобы как-то зафиксировать крышку, я по углам капнул красный фиксатор резьбы и оставил так где-то на три часа, пока возил детей на кружки. Когда вернулся, то крышка уже не ёрзала. Не знаю насколько это не правильно. Прижимать её я тоже сразу не стал, потому что она настолько легко "плавала" на кристалле, что я боялся, чтоб при прижиме не сдвинулась куда-то в сторону. Это я уже при установке подумал, что заводской рамкой можно было сразу нормально прижать всю конструкцию на материнке. В голову это не пришло, потому что у меня стояла неродная рамка. В общем опыт получил нормальный. Куча маленьких нюансов. Не факт, что они пригодятся мне, но хоть с вами поделюсь:)
Очень огорчила толщина крышки - на глаз там где-то 3 мм. Как по мне, то это много для того, чтобы быстро отдавать максимальное тепло кулеру. Теперь по температурам. До скальпа температура примерно с 38 градусов в простое в течении нескольких секунд прыгала за 80 и останавливалась примерно на 84-86 градусах. Долго я проц не мучал и наблюдал это до двух минут максимум. После скальпа много времени не было на эксперименты, но в течении тех же двух минут температура застопорилась на 66-65. Так что скальпировать 8700f стоит однозначно.
Фото вскрытия:
Очень огорчила толщина крышки - на глаз там где-то 3 мм. Как по мне, то это много для того, чтобы быстро отдавать максимальное тепло кулеру. Теперь по температурам. До скальпа температура примерно с 38 градусов в простое в течении нескольких секунд прыгала за 80 и останавливалась примерно на 84-86 градусах. Долго я проц не мучал и наблюдал это до двух минут максимум. После скальпа много времени не было на эксперименты, но в течении тех же двух минут температура застопорилась на 66-65. Так что скальпировать 8700f стоит однозначно.
Фото вскрытия:
- спойлер
- "https://i.ibb.co/xKRLm9Rd/IMG-20260113-143554.jpg" alt="IMG-20260113-143554" border="0"></a>
-
unique-neon
Member
zoomir
Так, варто лакувати, кришка в сторону з'їде і вже перекине рм на смд. Єдине що варто брати лак саме для схемотехніки. Для нігтів може з часом розсипатися.
Сам я на герметик не ставив, притискаю штатною рамкою в сокеті, не ідеально рівно, до 0.5мм туди-сюди, все ок.
Так, варто лакувати, кришка в сторону з'їде і вже перекине рм на смд. Єдине що варто брати лак саме для схемотехніки. Для нігтів може з часом розсипатися.
Сам я на герметик не ставив, притискаю штатною рамкою в сокеті, не ідеально рівно, до 0.5мм туди-сюди, все ок.
-
unique-neon
Member
Знайшов цікавий гайд по тюнінгу CO від користувача gupsterg. Можливо тут цей підхід згадувався, але не пригадую.
Суть в чому - виявляється на всі ядра подається одна і та ж напруга. Кожне ядро залежно від навантаження і своєї якості вимагає деякої напругу. Система дивиться яка з них найбільша, її і подає на всі ядра в той чи інший момент часу. Так працюють усі різени, що до цього часу виходили.
Трохи потестив спостерігаючи за cpu package power - воно наче і справді так.
Так ось, в цьому методі спершу перевіряються скільки напруги потребує кожне ядро окремо для однакового навантаження. А потім з допомогою СО ядра з вищими вимогами до напруги приводяться до ядер з нижчими.
https://www.overclock.net/threads/amd-r ... c.1814427/
Суть в чому - виявляється на всі ядра подається одна і та ж напруга. Кожне ядро залежно від навантаження і своєї якості вимагає деякої напругу. Система дивиться яка з них найбільша, її і подає на всі ядра в той чи інший момент часу. Так працюють усі різени, що до цього часу виходили.
Трохи потестив спостерігаючи за cpu package power - воно наче і справді так.
Так ось, в цьому методі спершу перевіряються скільки напруги потребує кожне ядро окремо для однакового навантаження. А потім з допомогою СО ядра з вищими вимогами до напруги приводяться до ядер з нижчими.
https://www.overclock.net/threads/amd-r ... c.1814427/
- спойлер
-
-
unique-neon
Member
О, є дані по бінінгу 9850x3d. 13 екземплярів
- спойлер
-
-
unique-neon
Member
Кажуть з'явилися hynix b-die з незвичайно низькими таймінгами, ну і високими частотами
https://www.overclock.net/threads/asus- ... t-29555659
https://www.overclock.net/threads/asus- ... t-29555659
-
Krovatka
Member
Подскажите пожалуйста, разве должна выделяться память из ОЗУ на проце ryzen 5 7500F под видео которого нет? 
-
VirusikZloy
Member
такой цены уже не будет никогдаMax: ↑ 30.12.2025 10:08Буде ще, треба чекати більш менш толковий розпродаж (ну і моніторити магази на алі з процессорами), я 10.11 взяв 7800X3d за 10400 грн.Filabatya: ↑ 30.12.2025 00:26зараз 7700 9К, 9700х 11.4К, не думаю що нижче 7ми він тепер буде колись
- спойлер
- доплатив за більшу ймовірність курви -30 на форумі
монітор погнався на 76гц![]()
-
Max
Member
Тримайте в курсі, хто шукає той завжди знайдеVirusikZloy: ↑ 19.02.2026 18:41такой цены уже не будет никогдаMax: ↑ 30.12.2025 10:08
Буде ще, треба чекати більш менш толковий розпродаж (ну і моніторити магази на алі з процессорами), я 10.11 взяв 7800X3d за 10400 грн.
В лютому на 7800х3d була ціна в 261 у.о
14 січня на 9700х була ціна в 216 у.о
- спойлер
-
VirusikZloy
Member
9700 это фигня а не процMax: ↑ 19.02.2026 21:36Тримайте в курсі, хто шукає той завжди знайде
В лютому на 7800х3d була ціна в 261 у.о
14 січня на 9700х була ціна в 216 у.о
- спойлер
- 34881018-e6d2-4417-a213-f1fb0d5596d0.jpg
А 261 это не 100400
-
vdemeshko
Member
VirusikZloy
я на укрпочте с боем процессор вытягивал хотя он там не попадал в 150 евро. Был изначально статус "отказ в импорте" - с ней еще те приколы, учитывая что я скинул все документы. И через поддержку со скандалом в итоге выбил процессор отослав все теже самые документы что и первоначально
я на укрпочте с боем процессор вытягивал хотя он там не попадал в 150 евро. Был изначально статус "отказ в импорте" - с ней еще те приколы, учитывая что я скинул все документы. И через поддержку со скандалом в итоге выбил процессор отослав все теже самые документы что и первоначально