Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Ответить
Автор
Member

0trog0: 25.08.2025 14:07Як ви визначаєте, що цей дел буде кращим за ті, що були за посиланням на розетку?
Dell UltraSharp 24 Monitor - U2424H - это серия UltraSharp со всеми вытекающими высокими уровнями качества
https://www.dell.com/en-ie/shop/dell-ul ... cs_section
0trog0: 25.08.2025 14:07Чому варто переплатити за дел в два рази більше, якщо по ттх він гірший в усьому?
Мониторы - это особые компьютерные товары и их нельзя вбирать только по ТТХ... есть такое понятие как общее качество изделия, изображения, цветопередачи... и т.д. и т.п. ... на сайтах типа rtings всё подробно расписано - всякие тонкости маркетинговых характеристик на практике оказываются дутыми числами (типа 1мс у мониторов на VA) - вот и получается, что у "скромных" мониторов со средними характеристиками часто изображение лучше, чем у "лидеров маркетинга"...
0trog0: 25.08.2025 14:07І ще цікаво, чому професійні монітори для графіки мають низьку герцовку? Одне заважає іншому (якість проти швидкості) чи з інших причин?
Для проф. работы с графикой важнее всего стабильная цветопередача, равномерность изображения, минимальные отклонения и искажения... ну и долговечность со стабильными характеристиками очень важна... для такой работы вполне достаточно 60-120 Гц и нет особого смысла гнать дальше...

Имхо, при 240-500Гц износ монитора будет быстрее - изменяться характеристики отображения, поплывет цветопередача - чаще калибровать надо. Для домашних мониторов это не так важно - достаточно увеличить немного яркость/контраст и всё будет хорошо...

- - -

Вот :) А минуса ставят те юзеры, которые не знают зачем покупать Dell UltraSharp B-) Они не понимают, что во всех отделах (художники, дизайнеры, интерфейсники, программисты, маркетологи...) мониторы должны отображать одни и те же цвета/оттенки, и дома у специалистов и руководителей должны отображаться те же самые цвета/оттенки - иначе будет беда :mad:

Конечно, есть и другие прекрасные мониторы (например, Asus ProArt), но Dell давно уже на рынке и выбор больше...
OldGoodGames
Member

FirstTDM: 25.08.2025 14:45
Мониторы - это особые компьютерные товары и их нельзя вбирать только по ТТХ... есть такое понятие как общее качество изделия, изображения, цветопередачи... и т.д. и т.п. ... на сайтах типа rtings всё подробно расписано - всякие тонкости маркетинговых характеристик на практике оказываются дутыми числами (типа 1мс у мониторов на VA) - вот и получается, что у "скромных" мониторов со средними характеристиками часто изображение лучше, чем у "лидеров маркетинга"...

Для проф. работы с графикой важнее всего стабильная цветопередача, равномерность изображения, минимальные отклонения и искажения... ну и долговечность со стабильными характеристиками очень важна... для такой работы вполне достаточно 60-120 Гц и нет особого смысла гнать дальше...

Имхо, при 240-500Гц износ монитора будет быстрее - изменяться характеристики отображения, поплывет цветопередача - чаще калибровать надо. Для домашних мониторов это не так важно - достаточно увеличить немного яркость/контраст и всё будет хорошо...

- - -
+1 :beer:
Повністю підтримую, золоті слова!
a_leshka
Junior

Привіт! Порадьте, будь ласка, монік на заміну моєму MSI Optix G274QPF-QD. В ньому все влаштовувало вцілому, але це мій перший монітор такого рівня, тому ні з чим порівнювати. Нажаль помер. Тому шукаю монітор для: роботи з текстом (код, браузер, таблиці) - багато (12-14 годин в день), ігор (тункі в основному, але іноді можу в шось серйозніше пограти з більшими вимогами до графіки) - трохи (1-2 години в день). Сиджу на відстані витягнутої руки. Не менше 27 дюймів та 1440p, та не менше 120 герц частотою оновлення.
Важливо щоб очі не втомлювалися, бо реально багато за компом проводжу часу. Бюджет 30к. Залізо поки для ігор 4к не підходить, але в перспективі планую оновитися. Зараз Ryzen 3600 та RTX 3060/12.
Траплялися dual mode монітори на очі, типу Asus rog strix xg27ucg. 1080p на такому моніторі буде фігня?
Що порадите на рахунок діагоналі? Бо це чи не найскладніше питання зараз. 27 чи 32 якшо мова йде про 4к.
FirstTDM
Member

a_leshka: 25.08.2025 21:26Що порадите на рахунок діагоналі? Бо це чи не найскладніше питання зараз. 27 чи 32 якшо мова йде про 4к.
a_leshka: 25.08.2025 21:26Тому шукаю монітор для: роботи з текстом (код, браузер, таблиці) - багато (12-14 годин в день), ігор (тункі в основному, але іноді можу в шось серйозніше пограти з більшими вимогами до графіки) - трохи (1-2 години в день).
Работаю в почти аналогичном режиме на 32" мониторе - вот и советую взять 32" 4К для работы на 5 лет вперед. А играть, пока, в 2К или 1080р.
a_leshka: 25.08.2025 21:26Бюджет 30к
Acer Predator XB323QKV3bmiiphx (UM.JX3EE.301) - 23K
ASUS ROG Strix XG32UCG (90LM0B01-B01171) - 28K
ASUS ROG Strix XG32UQ (90LM08B0-B01170) - 35K
Philips 32M2N6800M/00 - 35K - зато он на Mini LED
a_leshka
Junior

FirstTDM: 25.08.2025 21:50
a_leshka: 25.08.2025 21:26Що порадите на рахунок діагоналі? Бо це чи не найскладніше питання зараз. 27 чи 32 якшо мова йде про 4к.
a_leshka: 25.08.2025 21:26Тому шукаю монітор для: роботи з текстом (код, браузер, таблиці) - багато (12-14 годин в день), ігор (тункі в основному, але іноді можу в шось серйозніше пограти з більшими вимогами до графіки) - трохи (1-2 години в день).
Работаю в почти аналогичном режиме на 32" мониторе - вот и советую взять 32" 4К для работы на 5 лет вперед. А играть, пока, в 2К или 1080р.
a_leshka: 25.08.2025 21:26Бюджет 30к
Acer Predator XB323QKV3bmiiphx (UM.JX3EE.301) - 23K
ASUS ROG Strix XG32UCG (90LM0B01-B01171) - 28K
ASUS ROG Strix XG32UQ (90LM08B0-B01170) - 35K
Philips 32M2N6800M/00 - 35K - зато он на Mini LED
Дякую за відповідь!
Работаю в почти аналогичном режиме на 32" мониторе
Головою сильно доводиться крутити? Чи ти далі ніж 60-70 см від монітору сидиш?
Nutbar
Member

a_leshka: 25.08.2025 21:26 Що порадите на рахунок діагоналі? Бо це чи не найскладніше питання зараз. 27 чи 32 якшо мова йде про 4к.
В мене 32" і до моніка десь 80-100см. Ближче особисто мені було б не дуже комфортно, тому якщо часто сидите ближче, то можливо краще 27".
А от 1440р чи 4к - тут нема про що думати, однозначно 4к. Увімкнете длсс по можливостям відеокарти, і отримаєте значно кращу картинку при тій же частоті кадрів, що у вас була б в 1080р нативі чи 1440р. Приклад.
Єдине що вас має зупитняти від покупки 4к моніка це його ціна. А так, що для роботи, що для ігор, що для очей, він буде кращий.
FirstTDM
Member

a_leshka: 25.08.2025 22:46Головою сильно доводиться крутити? Чи ти далі ніж 60-70 см від монітору сидиш?
Сижу на 70-80 см от монитора (на расстоянии вытянутой руки + 10 см)... привык - очень удобно: как раз весь экран виден и не надо головой крутить. Масштаб в 11-й винде по дефолту 150% и все проги хорошо.
a_leshka
Junior

Nutbar
FirstTDM
Дякую за відповіді!
Я щось не можу розібратися залежністю масштабу та діагоналі поки.
На старому моніку (27, 1440p) на який я перейшов з 24, 1080p, мені прям усе дрібно було і де можна я ставив більший масштаб - 110-125%.
Якщо 27 дюймів 4к, то масштаб також 150 ставити треба?
Можливо це усе індивідуально, але читав про кратність масштабування, не впевнений шо правильно розібрався, але не хочеться шоб якість зображення страждала при збільшенні масштабу, тому дуже критично визначитися з діагоналлю для мене.
P.S. Працюю на вінді.
FirstTDM
Member

a_leshka: 26.08.2025 00:04Якщо 27 дюймів 4к, то масштаб також 150 ставити треба?
На 32" 4К винда сама ставит 150% - уверен, что на 27" 4К не меньше масштаб нужен - давно не проверял 27"...

При таком масштабе всё хорошо на 32" 4К - ничего не страдает, шрифты четкие, работать комфортно :)
shnok
Member

a_leshka: 26.08.2025 00:04 Nutbar
FirstTDM
Дякую за відповіді!
Я щось не можу розібратися залежністю масштабу та діагоналі поки.
На старому моніку (27, 1440p) на який я перейшов з 24, 1080p, мені прям усе дрібно було і де можна я ставив більший масштаб - 110-125%.
Якщо 27 дюймів 4к, то масштаб також 150 ставити треба?
Можливо це усе індивідуально, але читав про кратність масштабування, не впевнений шо правильно розібрався, але не хочеться шоб якість зображення страждала при збільшенні масштабу, тому дуже критично визначитися з діагоналлю для мене.
P.S. Працюю на вінді.
из плюсов 32 - 1440p , что масштаб не нужно крутить, получите то же что и на 24, 1080p, ну цена естественно
Vitus
Junior

a_leshka
Якщо зір не "яструбиний" то 27-1080р, 32-1440.
Комфортний масштаб при цьому 1:1 що сподобається любому софту, і на відеокарту буде менше навантаження (якщо критично).
0kie
Member

a_leshka: 26.08.2025 00:04мені прям усе дрібно було і де можна я ставив більший масштаб - 110-125%.

Не смог заставить себя адаптироваться к выводу на экран большего количества информации? Сочувствую. :gigi:
Люди-инвалиды.... Привыкли к "горобцям" на экране и тащите за собой эту привычку в 4К.
У меня возрастная дальнозоркость, вынужден одевать очки для чтения текста, но переход с 24" 1080р на 27" 1440р прошёл быстро и дискомфорта не испытываю. Может потому, что долгое время пользовался планшетом с высоким разрешением и потребность в большем выводе информации за один раз сыграла свою положительную роль? Иначе что это за "работа" такая, где треть текста просто не видна, ибо масштабирование съедает его? :rotate:
Свегер
Member

a_leshka: 25.08.2025 21:26 Важливо щоб очі не втомлювалися, бо реально багато за компом проводжу часу. Бюджет 30к. Залізо поки для ігор 4к не підходить, але в перспективі планую оновитися. Зараз Ryzen 3600 та RTX 3060/12.
Траплялися dual mode монітори на очі, типу Asus rog strix xg27ucg. 1080p на такому моніторі буде фігня?
Що порадите на рахунок діагоналі? Бо це чи не найскладніше питання зараз. 27 чи 32 якшо мова йде про 4к.
Попадалась мені інфа, на іншому форумі, людина зі схожою конфігурацією, відеокарта 3060 чи 4060, не пам'ятаю точно, якраз купила дворежимний Asus Rog Strix XG27UCG. Відписувалась, що хороший монітор. В іграх, які в 4K не тягнуть, якраз режим в 1080p, досить добре справляється/відтворює картинку.
Запам'ятався цей випадок тому, що людина використовує цей монітор на відстані 40-50см. і 4K розширення, йому було навіть мало і хотілося б ще більшу щільність пікселів (PPI).
Zealoth
Member

a_leshka: 25.08.2025 21:26 MSI Optix G274QPF-QD Нажаль помер
Можно подробнее, как именно помер, сколько прослужил и удалось ли применить гарантию, если она еще біла?
a_leshka
Junior

Свегер
Дякую!

Zealoth
Можно подробнее, как именно помер, сколько прослужил и удалось ли применить гарантию, если она еще біла?
Смуги пішли по екрану. Після прогріву зникають. Як виявилося - розповсюджена проблема для цієї моделі. Монік на гарантії. Здав, чекаю вердикт. Багато хто пише, що повертають гроші, я сподіваюся, що мені теж повернуть, бо незрозуміло яку матрицю на заміну отримати не хочеться.
Zealoth
Member

a_leshka: 26.08.2025 14:21 Смуги пішли по екрану. Після прогріву зникають. Як виявилося - розповсюджена проблема для цієї моделі. Монік на гарантії. Здав, чекаю вердикт. Багато хто пише, що повертають гроші, я сподіваюся, що мені теж повернуть, бо незрозуміло яку матрицю на заміну отримати не хочеться.
Спасибо за ответ, вообще мне казалось что покупатель при гарантийном случае имеет право выбрать он хочет замену товара или возврат денег.
Striker
Member

Був тільки що в Telemart, здавав свій 2к ips 27" по гарантії, заодно глянув на Gigabyte 27" AORUS FO27Q2 Black / QD-OLED / 240 Гц. Захотів собі такий. :-/ Але ціна майже як 3 шт. моїх ips, який теж непоганий. Кольори дійсно чудові, не знаю тільки як швидко будуть заморюватися мої чутливі очі від таких кольорів.
FirstTDM
Member

Striker: 26.08.2025 19:16Кольори дійсно чудові, не знаю тільки як швидко будуть заморюватися мої чутливі очі від таких кольорів
На стендах у мониторов обычно выкручивают на максимум яркость/контраст + HDR включают и рекламные ролики гоняют... красиво, шикарно, но работать в таком режиме никак нельзя...

В реальности, в частности для свежих моделей OLED - снижаем яркость/контраст в SDR до 24/70% и получаем что-то около 100 нит - идеально для работы в правильно освещенном помещении. Глаза устают примерно так же как и на хорошем IPS.
Vader
Member

Striker
Не будут,у меня такой Моник,задавай вопросы, если что интересует по нему конкретно.

Отправлено спустя 3 минуты 23 секунды:
Striker
FirstTDM
Я ничего ни где не снижал,немного только яркость ,контраст покрутил..чуток.Это все вкусовщина,и у каждого,свое восприятие и предпочтения.
FirstTDM
Member

Vader: 26.08.2025 20:37Это все вкусовщина,и у каждого,свое восприятие и предпочтения
О вкусах не спорят - это аксиома :)

Но у Gigabyte 27" AORUS FO27Q2 яркость 250 нит и до 1000 нит в HDR - играть в таком режиме можно, особенно если в комнате днем яркий солнечный свет, но стабильно работать по 8-10 часов в день - рекомендую около 100 нит выставить.

На rtings для такого монитора рекомендуют яркость = 35%, контраст = 50%, RGB=96-98-100 и будет около 100 нит - это режим для работы, НЕ для игр.
Ответить