Новини
Останні статті і огляди
Вибір роутера
-
Timedemo
Member
порадьте роутер.
7-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
25 бездротових клієнтів. 4 телефони, остальне це дрібні всякі вай фай реле і т.д. по 2.4 ггц.
маю тп лінк арчер с5. інколи відбуваються дивні відвали пристроів. через 30-40 секунд з"являються. Прошивок на нього немає офіційних. падаван заливати теж не хоче чомусь.
роутер в центрі будинку одноповерхового 100кв. м.
7-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
25 бездротових клієнтів. 4 телефони, остальне це дрібні всякі вай фай реле і т.д. по 2.4 ггц.
маю тп лінк арчер с5. інколи відбуваються дивні відвали пристроів. через 30-40 секунд з"являються. Прошивок на нього немає офіційних. падаван заливати теж не хоче чомусь.
-
Tesseract
Member
Timedemo
Ви головне бюджет озвучте, а потім уже будуть поради.
Ви головне бюджет озвучте, а потім уже будуть поради.
-
Ortyomko
Member
прямі чи через свіч?
-
Timedemo
Member
Бюджжет не важливий.
Відправлено через 51 секунду:
дякую за уточнення. Через свіч.
-
tablestikus
Member
Спробуй на тп-лінк відключити віфі і поставити через нього точку доступу Unifi U7 Pro для бездротових клієнтів.Timedemo: ↑ 16.05.2026 00:03 порадьте роутер.
-
Holdyfolds
Member
Ага, а Теслу заряджати від бензинового генератора. Чому просто одразу не взяти нормальний роутер? Щось типу на Filogic 820/830.tablestikus: ↑ 16.05.2026 09:53Спробуй на тп-лінк відключити віфі і поставити через нього точку доступу Unifi U7 Pro для бездротових клієнтів.Timedemo: ↑ 16.05.2026 00:03 порадьте роутер.
-
Ortyomko
Member
Якщо готові заплатити за стабільність, то імхо MikroTik hAP ax3 буде непогано. Тільки треба буде прилаштуватись до прошивки.Timedemo: ↑ 16.05.2026 08:13Бюджжет не важливий.
Відправлено через 51 секунду:дякую за уточнення. Через свіч.
Ще можна подивитись на флінт 2/3 (до речі, чекаю на новий роутер, скоро свій 3 буду продавати
-
tablestikus
Member
ох уж ці вибори роутера по процессоруHoldyfolds: ↑ 16.05.2026 10:21Ага, а Теслу заряджати від бензинового генератора. Чому просто одразу не взяти нормальний роутер? Щось типу на Filogic 820/830.tablestikus: ↑ 16.05.2026 09:53
Спробуй на тп-лінк відключити віфі і поставити через нього точку доступу Unifi U7 Pro для бездротових клієнтів.
-
Timedemo
Member
Дякую за поради. Якщо брать мікротік, я так розумію доволі потужна річ по залізу. Чисто глупе питання, у мене солар асістант крутиться на оранжПі. Чи реально паралельно на тому мікротіку підняти ще й його?Ortyomko: ↑ 16.05.2026 10:27Якщо готові заплатити за стабільність, то імхо MikroTik hAP ax3 буде непогано. Тільки треба буде прилаштуватись до прошивки.Timedemo: ↑ 16.05.2026 08:13
Бюджжет не важливий.
Відправлено через 51 секунду:
дякую за уточнення. Через свіч.
Ще можна подивитись на флінт 2/3 (до речі, чекаю на новий роутер, скоро свій 3 буду продавати![]()
)
-
artko
Member
якщо таке бажаєте - чекайте mikrotik be3 media. там такі штуки штатно майже будуть. але взагалі - не треба. залишіть як є. хай роутер займається своїми справами.Timedemo: ↑ 16.05.2026 11:13Дякую за поради. Якщо брать мікротік, я так розумію доволі потужна річ по залізу. Чисто глупе питання, у мене солар асістант крутиться на оранжПі. Чи реально паралельно на тому мікротіку підняти ще й його?
-
Timedemo
Member
дякую.artko: ↑ 16.05.2026 11:27якщо таке бажаєте - чекайте mikrotik be3 media. там такі штуки штатно майже будуть. але взагалі - не треба. залишіть як є. хай роутер займається своїми справами.Timedemo: ↑ 16.05.2026 11:13Дякую за поради. Якщо брать мікротік, я так розумію доволі потужна річ по залізу. Чисто глупе питання, у мене солар асістант крутиться на оранжПі. Чи реально паралельно на тому мікротіку підняти ще й його?
-
Tesseract
Member
Timedemo
Якщо не хочете сексу з панеллю налаштувань роутера, то краще візьміть собі Асус. TUF BE9400 має те саме залізо, що й Unifi U7 Pro, але це повноцінний роутер. В майбутньому для нього має з'явитись ще й OpenWRT. Це якщо можливостей прошивки Асуса перестане вистачати.
Якщо не хочете сексу з панеллю налаштувань роутера, то краще візьміть собі Асус. TUF BE9400 має те саме залізо, що й Unifi U7 Pro, але це повноцінний роутер. В майбутньому для нього має з'явитись ще й OpenWRT. Це якщо можливостей прошивки Асуса перестане вистачати.
-
username_1
Member
Если нужно 8 портов, то там у микротика еще старый вай-фай.Timedemo: ↑ 16.05.2026 00:037-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
Более дешевый вай-фай 6, но только на 2,4 ГГц: https://mikrotik.com/product/l009uigs_2haxd_in
5-версия (слишком дорогая): https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in
Но если хотите запускать что-то из приложений на роутере, то лучше взять сейчас из микротиков ax3 (больше озу + USB 3).
А если нужно будет расширение зоны вай-фай и портов ЛАН к нему можно взять еще https://mikrotik.com/product/hap_ax_s
Если докупите к нему модуль SFP 2.5 Гбит, то можно будет 2 роутера соединить между собой портами 2.5 Гбит, чтобы не было узкого места между секторами сети. Или же взять второй ax3, если бюджет совсем не жмет. Разница не большая с hap ax s + модуль
До 10 тыс грн и только 3 порта лан.Tesseract: ↑ 16.05.2026 14:20 TUF BE9400 має те саме залізо
-
Timedemo
Member
Дякую.Tesseract: ↑ 16.05.2026 14:20 Timedemo
Відправлено через 58 секунд:
Дякую.username_1: ↑ 16.05.2026 14:59Если нужно 8 портов, то там у микротика еще старый вай-фай.Timedemo: ↑ 16.05.2026 00:037-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
Более дешевый вай-фай 6, но только на 2,4 ГГц: https://mikrotik.com/product/l009uigs_2haxd_in
Но если хотите запускать что-то из приложений на роутере, то лучше взять сейчас из микротиков ax3 (больше озу + USB 3).
А если нужно будет расширение зоны вай-фай и портов ЛАН к нему можно взять еще https://mikrotik.com/product/hap_ax_s
Если докупите к нему модуль SFP 2.5 Гбит, то можно будет 2 роутера соединить между собой портами 2.5 Гбит, чтобы не было узкого места между секторами сети. Или же взять второй ax3, если бюджет совсем не жмет. Разница не большая с hap ax s + модуль
До 10 тыс грн и только 3 порта лан.Tesseract: ↑ 16.05.2026 14:20 TUF BE9400 має те саме залізо![]()
Дякую всім за поради! буду вивчать детально. Напрямок зрозумілий
-
Bruno Banani
Member
Timedemo
Linksys MX8500 та ні в чому собі не відмовляйте
Linksys MX8500 та ні в чому собі не відмовляйте
-
Gold_Star
Member
Скільки в підсумку потрібно, щоб це все купити? Тисяч 20?username_1: ↑ 16.05.2026 14:59Если нужно 8 портов, то там у микротика еще старый вай-фай.Timedemo: ↑ 16.05.2026 00:037-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
Если докупите к нему модуль SFP 2.5 Гбит, то можно будет 2 роутера соединить между собой портами 2.5 Гбит, чтобы не было узкого места между секторами сети. Или же взять второй ax3, если бюджет совсем не жмет. Разница не большая с hap ax s + модуль![]()
Точка доступу Cisco Business CBW150AX-E-EU
Надійно, безпечно, без зайвої мороки з налаштуваннями. І недорого як для залізяки корпоративного класу
-
username_1
Member
Человек написал, что у него 8 проводных клиентов.Gold_Star: ↑ 16.05.2026 17:15Скільки в підсумку потрібно, щоб це все купити? Тисяч 20?
Надійно, безпечно, без зайвої мороки з налаштуваннями. І недорого як для залізяки корпоративного класу
Можно взять ax2 + ax3 за тысяч 10 и все. Если разнести в разные места, то покрытия хватит и на участок вокруг дома. Но 2 ax3 могут быть интереснее, если нужна ЛАН без узких мест.
Его старый С5 уже признан не безопасным к использованию.
-
Timedemo
Member
Всім дякую за поради. Крочше картина маслом. ШІ порве цей світ. Може кому буде корисно.Timedemo: ↑ 16.05.2026 00:03 порадьте роутер.
Морочив голову роутер мій, там у мене ще є солар асістант по вай фай. Я почав вивчати це питання, ну і зараз вже усюди лізе ші з порадами. Шукаю просто в гуглі, чого підвисає солар асістант. Тут вискакує ші, і пропонує допомогу. Робити нехєр на вичір, ну думаю поржу посиджу. Написав проблема з вай фай, сонов і солар асістант. Та потвора мені і каже, скиньте логи з солар асістант, вони через веб морду доступні. Кидаю йому логи, воно глянуло, каже у тебе оййййййй! з вай фай на солар асістанті, одна антена вай фай і на блютуз. вся ця хрінь щось там забиває на оранжпі, він згоде зума і починає срать у сюди. Порадило перемкнути на 2.4 мережу. Попросило знову логи, знову жоп..а.. Воно мені сказало перемкнути роутер на 11й канал по 2.4 мережі. Перемкнув. ПОтім це створіння каже, чи є можливість підключити цю всю хрінь до роутера єзернет кабелем? кажу мол да. Але там тільки вай фай увікнений без езернету. Воно мені каже давай шуруй в термінал по ссш, я кажу в душі не знаю як це робити. воно покрово росказало як зробити статичний айпі, та як термінально під"єднатись до цього оранж пі. Я в лінуксі і всіх цих терміналах повний нуль. Воно мені каже ось команда, що напише покажіть мені. Показую по команді, щось там з мережею пов"язано. Дало мені іншку команду, відрубити блютуз, потім воно допомогло включити єзернет, потім помогло продіагностувати ссд карту, поглянути температури і т.д. КОроч вай фай с блютуз срали в єфір і морочили голову і процесору разберіпі і самому роутеру, і вся ця вакханалія сходила з ума. Допмогло відрубити все лишнє, побачило що до цього всього ще підключена акб з бмс та інвертор дейе. Потім сказало по живленню добавить кільця магнітні для оранж пі, та лан кабелю від разбері до роутеру, і порадило кільце магнітне на живлення роутера. Я звичайно знаю за кільця і розумію де треба, але не настільки. КОрочше що в підсумку. Ця вся хрінь запрацювала ідеально, жодні девайси вже більше доби не відвалюються, все працює ідеально.
Ще раз всім дякую .
-
Alexsandr
Member
У меня на смарте такая бяка была с одной антенной, плата за бюджетность на 2,4Ггц обычно выжимал около 10-15мегабит/с и не всегда стабильно.Timedemo: ↑ 19.05.2026 09:21 з вай фай на солар асістанті, одна антена вай фай і на блютуз. вся ця хрінь щось там забиває на оранжпі, він згоде зума і починає срать у сюди.
-
Ortyomko
Member
а ще писав що у нього вони на свічіusername_1: ↑ 17.05.2026 04:41Человек написал, что у него 8 проводных клиентов.Gold_Star: ↑ 16.05.2026 17:15Скільки в підсумку потрібно, щоб це все купити? Тисяч 20?
Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
чим швидше люди почнуть цим реально користуватись, тим краще він сам навчиться на реальних кейсах, стане розумніше, і весь світ стане продуктивніше.Timedemo: ↑ 19.05.2026 09:21 ШІ порве цей світ.
у повсякденному житті користуюсь ним постійно. навіть знову думаю на лінух спробувати перейти, як завжди хотів, але знань було мало з терміналом і ото от всьо, а тут з ним, думаю, можна налаштувати буде все що завгодно.