Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Timedemo
Member

Повідомлення

порадьте роутер.
7-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
25 бездротових клієнтів. 4 телефони, остальне це дрібні всякі вай фай реле і т.д. по 2.4 ггц.
маю тп лінк арчер с5. інколи відбуваються дивні відвали пристроів. через 30-40 секунд з"являються. Прошивок на нього немає офіційних. падаван заливати теж не хоче чомусь.
роутер в центрі будинку одноповерхового 100кв. м.
Tesseract
Member

Повідомлення

Timedemo
Ви головне бюджет озвучте, а потім уже будуть поради.
Ortyomko
Member

Повідомлення

Timedemo: 16.05.2026 00:03 порадьте роутер.
7-8 дротових клієнтів.
прямі чи через свіч?
Timedemo
Member

Повідомлення

Tesseract: 16.05.2026 00:59 Timedemo
Бюджжет не важливий.

Відправлено через 51 секунду:
Ortyomko: 16.05.2026 01:12
7-8 дротових клієнтів.
прямі чи через свіч?
дякую за уточнення. Через свіч.
tablestikus
Member

Повідомлення

7-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
25 бездротових клієнтів. 4 телефони, остальне це дрібні всякі вай фай реле і т.д. по 2.4 ггц.
маю тп лінк арчер с5. інколи відбуваються дивні відвали пристроів. через 30-40 секунд з"являються. Прошивок на нього немає офіційних. падаван заливати теж не хоче чомусь.
Спробуй на тп-лінк відключити віфі і поставити через нього точку доступу Unifi U7 Pro для бездротових клієнтів.
Holdyfolds
Member

Повідомлення

tablestikus: 16.05.2026 09:53
Спробуй на тп-лінк відключити віфі і поставити через нього точку доступу Unifi U7 Pro для бездротових клієнтів.
Ага, а Теслу заряджати від бензинового генератора. Чому просто одразу не взяти нормальний роутер? Щось типу на Filogic 820/830.
Ortyomko
Member

Повідомлення

Timedemo: 16.05.2026 08:13
Tesseract: 16.05.2026 00:59 Timedemo
Бюджжет не важливий.

Ortyomko: 16.05.2026 01:12

прямі чи через свіч?
Якщо готові заплатити за стабільність, то імхо MikroTik hAP ax3 буде непогано. Тільки треба буде прилаштуватись до прошивки.
Ще можна подивитись на флінт 2/3 (до речі, чекаю на новий роутер, скоро свій 3 буду продавати ;) :D )
tablestikus
Member

Повідомлення

Holdyfolds: 16.05.2026 10:21
tablestikus: 16.05.2026 09:53
Ага, а Теслу заряджати від бензинового генератора. Чому просто одразу не взяти нормальний роутер? Щось типу на Filogic 820/830.
ох уж ці вибори роутера по процессору :lol: :laugh:
Timedemo
Member

Повідомлення

Ortyomko: 16.05.2026 10:27
Timedemo: 16.05.2026 08:13

Бюджжет не важливий.

Якщо готові заплатити за стабільність, то імхо MikroTik hAP ax3 буде непогано. Тільки треба буде прилаштуватись до прошивки.
Ще можна подивитись на флінт 2/3 (до речі, чекаю на новий роутер, скоро свій 3 буду продавати ;) :D )
Дякую за поради. Якщо брать мікротік, я так розумію доволі потужна річ по залізу. Чисто глупе питання, у мене солар асістант крутиться на оранжПі. Чи реально паралельно на тому мікротіку підняти ще й його?
artko
Member

Повідомлення

Timedemo: 16.05.2026 11:13Дякую за поради. Якщо брать мікротік, я так розумію доволі потужна річ по залізу. Чисто глупе питання, у мене солар асістант крутиться на оранжПі. Чи реально паралельно на тому мікротіку підняти ще й його?
якщо таке бажаєте - чекайте mikrotik be3 media. там такі штуки штатно майже будуть. але взагалі - не треба. залишіть як є. хай роутер займається своїми справами.
Timedemo
Member

Повідомлення

artko: 16.05.2026 11:27
Timedemo: 16.05.2026 11:13Дякую за поради. Якщо брать мікротік, я так розумію доволі потужна річ по залізу. Чисто глупе питання, у мене солар асістант крутиться на оранжПі. Чи реально паралельно на тому мікротіку підняти ще й його?
якщо таке бажаєте - чекайте mikrotik be3 media. там такі штуки штатно майже будуть. але взагалі - не треба. залишіть як є. хай роутер займається своїми справами.
дякую.
Tesseract
Member

Повідомлення

Timedemo
Якщо не хочете сексу з панеллю налаштувань роутера, то краще візьміть собі Асус. TUF BE9400 має те саме залізо, що й Unifi U7 Pro, але це повноцінний роутер. В майбутньому для нього має з'явитись ще й OpenWRT. Це якщо можливостей прошивки Асуса перестане вистачати.
username_1
Member

Повідомлення

Timedemo: 16.05.2026 00:037-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.
Если нужно 8 портов, то там у микротика еще старый вай-фай.

Более дешевый вай-фай 6, но только на 2,4 ГГц: https://mikrotik.com/product/l009uigs_2haxd_in

5-версия (слишком дорогая): https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in

Но если хотите запускать что-то из приложений на роутере, то лучше взять сейчас из микротиков ax3 (больше озу + USB 3).

А если нужно будет расширение зоны вай-фай и портов ЛАН к нему можно взять еще https://mikrotik.com/product/hap_ax_s

Если докупите к нему модуль SFP 2.5 Гбит, то можно будет 2 роутера соединить между собой портами 2.5 Гбит, чтобы не было узкого места между секторами сети. Или же взять второй ax3, если бюджет совсем не жмет. Разница не большая с hap ax s + модуль :rolleyes:
Tesseract: 16.05.2026 14:20 TUF BE9400 має те саме залізо
До 10 тыс грн и только 3 порта лан. :-/
Timedemo
Member

Повідомлення

Tesseract: 16.05.2026 14:20 Timedemo
Якщо не хочете сексу з панеллю налаштувань роутера, то краще візьміть собі Асус. TUF BE9400 має те саме залізо, що й Unifi U7 Pro, але це повноцінний роутер. В майбутньому для нього має з'явитись ще й OpenWRT. Це якщо можливостей прошивки Асуса перестане вистачати.
Дякую.

Відправлено через 58 секунд:
username_1: 16.05.2026 14:59
Timedemo: 16.05.2026 00:037-8 дротових клієнтів. навантаження не високе. інколи торенти, інколи по лану фільми дивлюсь.

Более дешевый вай-фай 6, но только на 2,4 ГГц: https://mikrotik.com/product/l009uigs_2haxd_in

Но если хотите запускать что-то из приложений на роутере, то лучше взять сейчас из микротиков ax3 (больше озу + USB 3).

А если нужно будет расширение зоны вай-фай и портов ЛАН к нему можно взять еще https://mikrotik.com/product/hap_ax_s

Если докупите к нему модуль SFP 2.5 Гбит, то можно будет 2 роутера соединить между собой портами 2.5 Гбит, чтобы не было узкого места между секторами сети. Или же взять второй ax3, если бюджет совсем не жмет. Разница не большая с hap ax s + модуль :rolleyes:
Tesseract: 16.05.2026 14:20 TUF BE9400 має те саме залізо
До 10 тыс грн и только 3 порта лан. :-/
Дякую.

Дякую всім за поради! буду вивчать детально. Напрямок зрозумілий
Bruno Banani
Member

Повідомлення

Timedemo
Linksys MX8500 та ні в чому собі не відмовляйте
Gold_Star
Member

Повідомлення

username_1: 16.05.2026 14:59

Скільки в підсумку потрібно, щоб це все купити? Тисяч 20? :rotate:

Точка доступу Cisco Business CBW150AX-E-EU

Надійно, безпечно, без зайвої мороки з налаштуваннями. І недорого як для залізяки корпоративного класу
username_1
Member

Повідомлення

Gold_Star: 16.05.2026 17:15Скільки в підсумку потрібно, щоб це все купити? Тисяч 20? :rotate:

Надійно, безпечно, без зайвої мороки з налаштуваннями. І недорого як для залізяки корпоративного класу
Человек написал, что у него 8 проводных клиентов.

Можно взять ax2 + ax3 за тысяч 10 и все. Если разнести в разные места, то покрытия хватит и на участок вокруг дома. Но 2 ax3 могут быть интереснее, если нужна ЛАН без узких мест.

Его старый С5 уже признан не безопасным к использованию.
Timedemo
Member

Повідомлення

Всім дякую за поради. Крочше картина маслом. ШІ порве цей світ. Може кому буде корисно.
Морочив голову роутер мій, там у мене ще є солар асістант по вай фай. Я почав вивчати це питання, ну і зараз вже усюди лізе ші з порадами. Шукаю просто в гуглі, чого підвисає солар асістант. Тут вискакує ші, і пропонує допомогу. Робити нехєр на вичір, ну думаю поржу посиджу. Написав проблема з вай фай, сонов і солар асістант. Та потвора мені і каже, скиньте логи з солар асістант, вони через веб морду доступні. Кидаю йому логи, воно глянуло, каже у тебе оййййййй! з вай фай на солар асістанті, одна антена вай фай і на блютуз. вся ця хрінь щось там забиває на оранжпі, він згоде зума і починає срать у сюди. Порадило перемкнути на 2.4 мережу. Попросило знову логи, знову жоп..а.. Воно мені сказало перемкнути роутер на 11й канал по 2.4 мережі. Перемкнув. ПОтім це створіння каже, чи є можливість підключити цю всю хрінь до роутера єзернет кабелем? кажу мол да. Але там тільки вай фай увікнений без езернету. Воно мені каже давай шуруй в термінал по ссш, я кажу в душі не знаю як це робити. воно покрово росказало як зробити статичний айпі, та як термінально під"єднатись до цього оранж пі. Я в лінуксі і всіх цих терміналах повний нуль. Воно мені каже ось команда, що напише покажіть мені. Показую по команді, щось там з мережею пов"язано. Дало мені іншку команду, відрубити блютуз, потім воно допомогло включити єзернет, потім помогло продіагностувати ссд карту, поглянути температури і т.д. КОроч вай фай с блютуз срали в єфір і морочили голову і процесору разберіпі і самому роутеру, і вся ця вакханалія сходила з ума. Допмогло відрубити все лишнє, побачило що до цього всього ще підключена акб з бмс та інвертор дейе. Потім сказало по живленню добавить кільця магнітні для оранж пі, та лан кабелю від разбері до роутеру, і порадило кільце магнітне на живлення роутера. Я звичайно знаю за кільця і розумію де треба, але не настільки. КОрочше що в підсумку. Ця вся хрінь запрацювала ідеально, жодні девайси вже більше доби не відвалюються, все працює ідеально.
Ще раз всім дякую .
Alexsandr
Member

Повідомлення

Timedemo: 19.05.2026 09:21 з вай фай на солар асістанті, одна антена вай фай і на блютуз. вся ця хрінь щось там забиває на оранжпі, він згоде зума і починає срать у сюди.
У меня на смарте такая бяка была с одной антенной, плата за бюджетность на 2,4Ггц обычно выжимал около 10-15мегабит/с и не всегда стабильно.
Ortyomko
Member

Повідомлення

username_1: 17.05.2026 04:41
Gold_Star: 16.05.2026 17:15Скільки в підсумку потрібно, щоб це все купити? Тисяч 20? :rotate:

Человек написал, что у него 8 проводных клиентов.
а ще писав що у нього вони на свічі

Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
Timedemo: 19.05.2026 09:21 ШІ порве цей світ.
чим швидше люди почнуть цим реально користуватись, тим краще він сам навчиться на реальних кейсах, стане розумніше, і весь світ стане продуктивніше.
у повсякденному житті користуюсь ним постійно. навіть знову думаю на лінух спробувати перейти, як завжди хотів, але знань було мало з терміналом і ото от всьо, а тут з ним, думаю, можна налаштувати буде все що завгодно.
Відповісти