Cyberpunk 2077 вийде на комп’ютерах Apple цього тижня

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.07.2025 21:33то я за прогрес
Прошивати застарілі китайські смартфони нехтуючи безпекою - це теж прогрес? :D
Я ж думав ти за передові розробки, значить і телефони маєш міняти щороку :) :eek:
yuriy_dd: 23.07.2025 20:11на старому мак міні на х86 - таке точно можна
yuriy_dd: 23.07.2025 21:33мак міні сучасний - там можна дуже багато всього підключити через високошвидкісні порти
Ти вже оприділися, так старий мак міні чи новий, зіскакуєш з теми як першокурсни(ця)к після стакану портвейну :lol:
сміття цей
llm, контексту не пам'ятає

Я хочу бачити нас на мак міні на декілька десятків терабайт з рейдом і наскільки це все реально реалізувати засобами мак ос, спеціалізовані ос по типу freenas/truenas/unraid/omv ж не поставиш. Бажано ZFS. На дисків так 12, ну хоча би на 4.
yuriy_dd: 23.07.2025 21:33то може притензії що Самсунга чи Епл - чому вони таку високу маржу ставлять?
Це насправді мабуть саме адекватне питання яке треба ставити, чому лептопи на Snapdragon Elite такі дорогі, чому
Епл не випускає пристроїв на Snapdragon Elite. У епл екосистема, до майкрософту з її подвигами Windows on Arm немає ніякого, пристрої на тегрі прибили, пристрої на SQ1 теж. От для прикладу взяв Samsung Galaxy Book 4 edge. Так от Асус на Ryzen Strix Point не тільки дешевше на $200, так щей оперативки побільше, і інтеграшки рівня ps4 pro. І процесор на 50% більше попугаїв має. І без емуляції все працює. Цей Самсунг має коштувати
Хоча би на $300 менше щоб він був комусь цікавий.
yuriy_dd: 23.07.2025 21:33Андроїд легко взламується навіть з заблоковоним bootload-ером
якщо дійсно хочете безпеку - лише айфон
Нісенітниця, скільки мав смартфонів з заблокованим завантажувачем, вдалося лише один анлокнути, через тестпойнт на платі. І це був Xperia Arc S 2011 року. Можливо якісь китайські ногейм й легко, останній пробували мі5, ніяк.
yuriy_dd: 23.07.2025 21:33є SSH, працює веб сервер - я ззовні з інших пристроїв посилаю запити - в чому проблема?
для цього можна було купити останній распбері пай, а ще краще sbc на рокчипі з pcie та плату coral tpu.
yuriy_dd: 23.07.2025 21:33не хотіли спочатку (бо типу мало заробляють), потім вже й не могли
Ми не на базарі в селі де баба каже що дід не може вже. Не знаєш не пиши.
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 але вас ніхто не заставляє оновлюватись, сидіть і далі рівно на х86
правда прогрес піде повз вас
Пока прогресс где-то не дошел. в чем плюсы ARM пока непонятно толком. Дольше работают, но разница не большая, в нагрузке вообще сравнимо, за простой х86 просто никогда толком не боролась.

yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 це я над вами знущаюсь, а ви й не помітили :lol:
нема смартів з х86, бо проци не можуть без активного охолодження, навіть в ноутах
Странно, ноуты не в курсе такого, а активное попадается и в смартфонах. Все же как обычно в начале за рынок не боролись, потом на рынке ниша занята оказалась.

yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 ви думаєте у сяомі чи інших - так давно не зроблено?
Судя по альтернативным прошивкам нет. Часто берут прошивку от другого смарта (даже иного производителя), и старательно подгоняют под новый смарт, что получается далеко не всегда и не все может работать и не так может работать.
Alexsandr: 23.07.2025 10:22 Если сам смарт еще ничего, можно перепрошить. собираюсь матери старенький леново просто перешить под новый андроид.
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 не факт що сам смарт потягне останій андроїд. І нема змісту ганятись за останім
На пару-тройку версий вверх, что бы хватило на несколько лет, хотя бы до конца войны.
yuriy_dd: 23.07.2025 14:08 це лише доводить що за 10 років прогресу у світі х86 - мізер
можете порівняти прогрес у АРМ за 10 років
А что, у нас за эти годы возросли необходимый мощности для работы с дисками? А вот ARM да, может не вытянуть.

Последние же и кушают почему подобно х86 при схожей производительности.
tornadox
Member

Повідомлення

Alexsandr: 23.07.2025 23:41Между продажной ценной и себестоимостью есть большая разница.
Ніхто не продасть sd8 gen3, це не х86 десктопних. Це ціна для виробника смартфону, а собівартість це для виробника чіпа, яка різниця яка вона, он собівартість чипа 5090 $290, і що з того? Як це впливає на фінальну ціну в $2000?
Alexsandr: 23.07.2025 23:41Задача простая мессенджеры, общалки дия, банк. Да будет задумчивым (он и сейчас таковой) но будет работать.
Працювати буде, а як бути з Гугл пей, дія, банкінг? Там є перевірка на анлок бутлодера, на наявність рута, на цифровий підпис прошивки. Чи будеш ставити патчену ДІЯ з 4pda? Так можна одразу закинути грошей якомусь Петру з Курська

Як буквально місяць назад пробував на Nubia поставити останній Андроїд, вроді 14 був. Так от працює, все класно,але ніякі перевірки не проходить, nfc не працює, банкінг, дія. Розробники цих додатків теж слідкують за патчами і швиденько все виправляють. А так на рідному андроїді все працює. Пішов в смітник.
Alexsandr
Member

Повідомлення

artko: 23.07.2025 18:24 чудово, крок в правильному напрямку. Тепер візьміть і порівняйте яку швидкодію може показати х86 у порівнянні з сучасним М4, зможете зробити ще цей крок?
Судя по требованиям к киперпанку что-то там не то.
artko: 23.07.2025 18:24 ну в мене мак міні М4, споживає в простої - 1.4 Вт (я клаву відключив, бо з нею 2.5 Вт), макс десь до 40 Вт, теж крутяться задачі (і LLM) - які ваш не потягне в принципі. Ціна - трішки дорожче, але в багато разів потужніше
Покажіть мені в принципі х86 ПК на якому можна це зробити?
LLM через ЦП запускаются, в чем проблема?
artko: 23.07.2025 18:24 правильні - де виробник не забороняє перепрошити
все паше
але треба трішки напружити мізки і попрацювати щоб перепрошити
Увы. Я ребенку перепрошивал смарт раз 6 пока не нашлась стабильная! прошивка. Тоже самое про остальные смарты, с первого раза без проблем работают ставятся и работают только прошивки на базе стока и то не все.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 23.07.2025 23:46 то я за прогрес
Прошивати застарілі китайські смартфони нехтуючи безпекою - це теж прогрес?
це абсолютно різні речі.
те що проц в смарті може працювати вже швидше ніж х86 - так це прогресс
Чи може те що ви колупаєте щось старе і тішитесь що можете - це прогрес?
tornadox: 23.07.2025 23:46 Я ж думав ти за передові розробки, значить і телефони маєш міняти щороку :) :eek:
чому? я можу взагалі чогось не мати, але про це говорити
tornadox: 23.07.2025 23:46 Ти вже оприділися, так старий мак міні чи новий, зіскакуєш з теми як першокурсни(ця)к після стакану портвейну :lol:
походу вам потрібно старе, мені - нове
tornadox: 23.07.2025 23:46Я хочу бачити нас на мак міні на декілька десятків терабайт з рейдом і наскільки це все реально реалізувати засобами мак ос, спеціалізовані ос по типу freenas/truenas/unraid/omv ж не поставиш. Бажано ZFS. На дисків так 12, ну хоча би на
мені таке не треба, але якщо вам треба то:
- купляєте hdd docking station через TB
- ставити OpenZFS
я не напружуючись знайшов - те що для вас проблема
вам потрібно вчитись, принаймі шукати
tornadox: 23.07.2025 23:46чому лептопи на Snapdragon Elite такі дорогі,
в США вже по $500 і дешевше
tornadox: 23.07.2025 23:46 є SSH, працює веб сервер - я ззовні з інших пристроїв посилаю запити - в чому проблема?
для цього можна було купити останній распбері пай, а ще краще sbc на рокчипі з pcie та плату coral tpu
точно буде таке ж швидке, і такого розміру LLM моделі зможе запускати?

Відправлено через 3 хвилини 38 секунд:
Alexsandr: 23.07.2025 23:51 Последние же и кушают почему подобно х86 при схожей производительности.
давайте позмагаємось - Cinebench 2024:

GPU - 4045
Multi - 962
Single - 177

споживання від розетки:
GPU – 33.7 Вт
Multi - 36.5 Вт
Single - 13.5 Вт

Відправлено через 1 хвилину 38 секунд:
Alexsandr: 24.07.2025 00:03 Покажіть мені в принципі х86 ПК на якому можна це зробити?
LLM через ЦП запускаются, в чем проблема?
ви хоч в курсі яка буде швидкість через проц?
Alexsandr: 24.07.2025 00:03Тоже самое про остальные смарты, с первого раза без проблем работают ставятся и работают только прошивки на базе стока и то не все
треба почитати перед прошиванням про прошивку

Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
Alexsandr: 24.07.2025 00:03 Судя по требованиям к киперпанку что-то там не то.
ігри на маках - погано, якщо вам це вам важливо - залишайтесь на х86
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.07.2025 00:26це абсолютно різні речі.
те що проц в смарті може працювати вже швидше ніж х86 - так це прогресс
SoC в смартфонах можливо деякі і потужніші за старенькі х86, але ця потужність там надлишкова з 2-х прчиина
1. Нагрів. Максимальна потужність може видаватися лише короткими проміжками часу, а дальше починається тротлінг і вся та швидкість перетворюється в картопельку. Оце якраз одна з відмінностей чому одні смартфони при однаковому SoC коштують значно дешевше. А в преміальні ігрові смартфони по типу Nubia RED Magic вбудовано активне охолодження.
Зображення
2. Немає особливо софта який пристосований використосувати всю ту швидкодію, окрім плавних анімацій ОС. Так звісно Епл портували Асасінг Крід та ще деякі ігри на айфон, але по зручності використання це настільки великий даунгрейд між тим же свічем чи стімдеком, що й годі говорити.
Ну і варто пригадати що постійний нагрів в сумі з високим споживанням (а дехто ще й заряджає при іграх) призводить до швидкої деградації акумулятора, і часто до накопичення газів, які потім розламують смартфон в кращому випадку, а в гіршому може статися вибух. По тій же причині компанія Nothing зосередила свій новий смартфон на SD 8 Gen 3 а не Еліт, ну і звісно конкуренція в ціні.
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26 Чи може те що ви колупаєте щось старе і тішитесь що можете - це прогрес?
прогрес в тому що є досі продукти які не піддаються сучасній копроекономіці яка стоїть на консюмеризмі, і я радий те що я зміг перевикористати старий ПК як НАС а не викинути його на смітник як старий смартфон. Прогрес в тому що мені не потрібно купляти новий ПК кожен раз коли виходить новий апдейт ОС і секуріті патчі.
Не розуміти ці речі, це треба бути геть далеким від світу ПК.
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26 чому? я можу взагалі чогось не мати, але про це говорити
флейм
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26походу вам потрібно старе, мені - нове
в мене є здоровий глузд і власна думка, є речі без яких я можу обійтися якщо вони не дають критичних переваг в роботі.
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26мені таке не треба, але якщо вам треба то:
- ставити OpenZFS
тобі практично вже кожен другий на цьому форумі сказав що нікого не цікавлять твої АРМи і М1/4, якщо ти не цінуєш чужу думку, чому комусь має бути цікава твоя?
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26в США вже по $500 і дешевше
ти в США?
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26 точно буде таке ж швидке, і такого розміру LLM моделі зможе запускати?
звісно
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 24.07.2025 13:46 SoC в смартфонах можливо деякі і потужніші за старенькі х86, але ця потужність там надлишкова з 2-х прчиина
а можна і в х86 мати надлишкову потужність і без активного охолодження? :lol: :lol:
tornadox: 24.07.2025 13:46А в преміальні ігрові смартфони по типу Nubia RED Magic
перший раз чую про такий преміальний телефон, і ви ще й висновки по ньому робите про всі інші
tornadox: 24.07.2025 13:46Ну і варто пригадати що постійний нагрів в сумі з високим споживанням (а дехто ще й заряджає при іграх) призводить до швидкої деградації акумулятора, і часто до накопичення газів, які потім розламують смартфон в кращому випадку, а в гіршому може статися вибух
враховуючи що бавляться багато - таких випадків теж має бути дуже багато, чи не так?
але якщо нема - тоді що робити? може ви перебільшуєте?
tornadox: 24.07.2025 13:46Прогрес в тому що мені не потрібно купляти новий ПК кожен раз коли виходить новий апдейт ОС і секуріті патчі
Майкрософт з вами не згідна - Прощавай, старенький: Microsoft радить утилізувати ПК, які не можна оновити до Windows 11
Компанія радить утилізувати старі пристрої, здати їх на переробку та придбати новий ПК з Windows 11 — бажано Copilot+ PC, щоб не пропустити всі фішки ШІ
https://itc.ua/ua/novini/proshhavaj-sta ... indows-11/

от і як вам після такого вірити? :weep: :weep:
tornadox: 24.07.2025 13:46 мені таке не треба, але якщо вам треба то:
- ставити OpenZFS
тобі практично вже кожен другий на цьому форумі сказав що нікого не цікавлять твої АРМи і М1/4, якщо ти не цінуєш чужу думку, чому комусь має бути цікава твоя?
ви запитали:
tornadox: 23.07.2025 23:46Я хочу бачити нас на мак міні на декілька десятків терабайт з рейдом і наскільки це все реально реалізувати
я вам відповів що це все зробити можна, тепер ви заявляєте що нікого не цікавить. Тобто всі ваші уявлення про неповноцінність макос і маків - хибні?

І ви ж маєте визначитись - спочатку цікавить, потім не цікавить - ламаєтесь як дівчинка
tornadox: 24.07.2025 13:46 в США вже по $500 і дешевше
ти в США?
я ні, але я орієнтуюсь на ціни США, тому що в Україні ціни формуються дуже по різному - орієнтуватись не них не можна
tornadox: 24.07.2025 13:46 точно буде таке ж швидке, і такого розміру LLM моделі зможе запускати?
звісно
тобто на якомусь старому лайні - все чудово швидко паше, а нові сучасні - програють М4
як таке може бути?
тобто у х86 - регрес відбувся?
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.07.2025 00:26
давайте позмагаємось - Cinebench 2024:

GPU - 4045
Multi - 962
Single - 177

споживання від розетки:
GPU – 33.7 Вт
Multi - 36.5 Вт
Single - 13.5 Вт
Смысл на процессоре 18 года? 1080 идет около 3600, если не ошибаюсь она несколько задушена по потреблению. кушает тоже побольше, но и год выхода 2016. (это не домашняя система) а вот в играх, в играх возможно будет шустрее даже так.
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26ви хоч в курсі яка буде швидкість через проц?
Скорее всего не хуже облака :) там иногда приходится повторно вводить запросы у некоторых моделей ИИ.
[/quote]
yuriy_dd: 24.07.2025 00:26 треба почитати перед прошиванням про прошивку
Не поможет. Смарты разных ревизий с разным железом, поэтому или сток, который в курсе ревизий или метод тыка. Это винда котортой наплевать какой дисплей стоит. Вплоть до того, что бюджетные неоригинальные дисплеи тухнут, цвета не те показывают и т.п. на разных версиях прошивках. С совместимостью плохо.
Alexsandr: 24.07.2025 00:03 Судя по требованиям к киперпанку что-то там не то.
ігри на маках - погано, якщо вам це вам важливо - залишайтесь на х86
[/quote]

Так и остаюсь. Даже выбор ОС есть :)

Отправлено спустя 2 минуты 27 секунд:
yuriy_dd: 24.07.2025 14:03
Майкрософт з вами не згідна - Прощавай, старенький: Microsoft радить утилізувати ПК, які не можна оновити до Windows 11
Компанія радить утилізувати старі пристрої, здати їх на переробку та придбати новий ПК з Windows 11 — бажано Copilot+ PC, щоб не пропустити всі фішки ШІ
https://itc.ua/ua/novini/proshhavaj-sta ... indows-11/

от і як вам після такого вірити? :weep: :weep:
Это рекомендация, пока работает ведь 11 на старом железе. Опять же выбор ОС есть
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 24.07.2025 16:28 ви хоч в курсі яка буде швидкість через проц?
Скорее всего не хуже облака
це якісь казочки - на проці - це хіба якщо у вас якийсь багато-ядерний серверний проц
Alexsandr: 24.07.2025 16:28 треба почитати перед прошиванням про прошивку
Не поможет. Смарты разных ревизий с разным железом, поэтому или сток, который в курсе ревизий или метод тыка. Это винда котортой наплевать какой дисплей стоит
я прошиваю вже років 15 напевне. Те що ви описуєте колись було, але вже давно нема
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.07.2025 16:44 Скорее всего не хуже облака
це якісь казочки - на проці - це хіба якщо у вас якийсь багато-ядерний серверний проц
[/quote]
Из того что нашел. по факту там много зависит от параметров еще.
Локальные модели (помещаются на GPU / VRAM)

7-13B: 20 токенов/секунду

14-40B: 15 токенов/секунду

70-700B: 10 токенов/секунду

Локальные модели (на CPU / RAM)

7B: 8 токенов/секунду

14B: 5 токенов/секунду

20-40B: 3 токена/секунду

70-700B: 1.5 токена/секунду
Alexsandr: 24.07.2025 16:28 треба почитати перед прошиванням про прошивку
я прошиваю вже років 15 напевне. Те що ви описуєте колись було, але вже давно нема
Точнее вы не сталкивались с таким. или каким-то мелочам не уделили внимания, типа можно обойти.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 24.07.2025 17:06Из того что нашел
це все на якому залізі?
Alexsandr: 24.07.2025 17:06 Локальные модели (на CPU / RAM)
який проц?
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.07.2025 23:51
Alexsandr: 24.07.2025 17:06Из того что нашел
це все на якому залізі?
Alexsandr: 24.07.2025 17:06 Локальные модели (на CPU / RAM)
який проц?
Написано было на домашнем, а что там внутри бог его знает, явно не 128 поточная система. но сам факт запуска и работы уже не опровергается как я понимаю. Претензии к низкой скорости, но это уже совсем другое. Сама возможность запуска на системах без ИИ ускорителя уже неплоха.
Відповісти