Вище написали, що Лінукс підтримує 30 тис з 280 віндоігор. Це не так. Це тільки офіційно перевірені і рекомендовані Valve для Deck. Там багато умов, наприклад, шрифт має бути читабельним на деку, підтримка геймпада, перформенс.
Зайдіть на protondb. З топ 1000 ігор за популярністю по кількості гравців підтримується:
370 платінум +479 голд +70 сілвер +26 бронза = 945 з 1000
% приблизно зрозумілий. Можете екстраполювати на всю бібліотеку. Просто в більшість малопопулярних ігор ніхто не грає, або ще не написали для них відгук тут:
https://www.protondb.com/
Новости
Последние статьи и обзоры
Вже понад 30 тисяч ігор у Steam отримали офіційну сумісність із Steam Deck
-
item2
Member
-
1234waltz
Member
Ну, для таких цілей ясно що Нео буде краще, банально церез залізо.alex_sul: ↑ 02.09.2026 10:37 По позитивному.
Як на зло: предтечам я взяв ще за 28500 яблучко Neo (MHFE4) яке закрило як раз базові потреби за 1000%, які ви в позитивах описали![]()
![]()
Ну чого ж розсипав. Якщо вам захочеться ретро-консоль і мобільний геймінг одночасно - взяли СтімДек або Легіон Гоу зі СтімОС і не паритесь. Там вам ідеальна підтримка заліза та фіч гарантована, і емулі всіх старих консолях на СтімОСі норм запускаються. Хіба що RPCS3 воно не здужає, там надто дохлі CPU (а в тих де не дохлі воно акб висадить навантаженням на цпу).alex_sul: ↑ 02.09.2026 10:37 Шановний, ви розсипали мій замок з мрій, хотелок і самообману. Очі мої б не бачили те шо ви написали![]()
-
alex_sul
Advanced Member
1234waltz
Уклін вам добродію!
Відправлено через 31 секунду:
tornadox
І вам дяка!
Уклін вам добродію!
Відправлено через 31 секунду:
tornadox
І вам дяка!
-
tornadox
Member
Дійно хороших ігор PS3 які не вийшли на PC можна на пальцях порахувати. Більшість з тої ери є на PC і чудово працює в протоні. Як виключення Bloodbourne(shadps4) йде на деці в 40-60 фпс. PS2 емуляція набагато краща, але й тут мінус в відсутності модів і патчів, та і загалом якщо є можливість знайти PC версію - краще грати в неї. А все що нижче рівня PS2/Wii/GC краще взяти ретро консоль по типу R36S, воно і портативніше і там є багато ПК портів. Портативки коштують від 5-20 разів дешевше в залежності від х-к. З іншої сторони блютус геймпад і наявний смартфон в більшості справиться з емуляцією PS2/GC, а все що старіше взагалі без проблем.1234waltz: ↑ 02.09.2026 12:15Хіба що RPCS3 воно не здужає, там надто дохлі CPU (а в тих де не дохлі воно акб висадить навантаженням на цпу).
-
Graveworm
Member
Та я розібрався, через параметри запуску ігор пододававtornadox: ↑ 02.09.2026 11:27плагін
-
1234waltz
Member
Ну то вже прям применшення, у PS3 знайдеться 10ок унікальних ігор в які варто пограти (Demon souls, SH Downpour, Siren Blood curse, як мінімум, для жанрових фанів). Та навіть деякі ремастери тайтлів з ПС2 краще грати за оригіналки.tornadox: ↑ 02.09.2026 12:41 Дійно хороших ігор PS3 які не вийшли на PC можна на пальцях порахувати. Більшість з тої ери є на PC і чудово працює в протоні.
Той самий Shadow of the colossus та Ico краще грати в емулі PS3, а не PS2. Бо банально нативна роздільна здатність порта, текстур та якість пост-обробки в PS3 в два рази покращена (не будемо згадувати про рімейк Shadow of the colossus на ПС4, бо там артдизайн ПОТРАЧЕНО, при всій прокачці графона).
Ну і банальний "Ластовоз" на PS3 має інший артдизайн та палітру за наступні ремастери та рімейки, де чомусь вирішили все перекрасити та пересвітити все.
Але то не критика портативок, а тверезе ставлення до заліза. Без них можна спокійно пережити, бо портативки то не для таких жирних навантажень, на мою думку. Звісно є хардкорні фани potato mod, пісочку fsr від найгіршої якості та 15 фпс. Але нащо, коли є ігри полегше.
Краще не варто) Як активний користувач shadps4 (що пройшов на ньому два рази той самий Bloodbourne) це кажу, йому краще нормальне десктопне залізо. Не треба гвалтувати нещасний Дек, я нормально грати почав на shadps4 з 6600 рикси. І де рикса, а де Дека.tornadox: ↑ 02.09.2026 12:41 Як виключення Bloodbourne(shadps4) йде на деці в 40-60 фпс.
-
Emply
Member
Эх жалко, что The Crew 2 не совместима из-за античита(в своё время пропустил эту часть), что самое интересное The Crew Motorfest более свежий отлично работает...
-
tornadox
Member
Якщо тебе не цікавить мультик, то є крякнута офлайн версія, я думаю там античіт відключений. Можна спробувати.Emply: ↑ 02.09.2026 15:22Эх жалко, что The Crew 2 не совместима из-за античита(в своё время пропустил эту часть), что самое интересное The Crew Motorfest более свежий отлично работает...
Відправлено через 9 хвилин 9 секунд:
Повністю згідний. Власнику малопотужних дівайсів треба в першу чергу дивитися чи є нативний реліз.1234waltz: ↑ 02.09.2026 13:14Але то не критика портативок, а тверезе ставлення до заліза. Без них можна спокійно пережити, бо портативки то не для таких жирних навантажень, на мою думку. Звісно є хардкорні фани potato mod, пісочку fsr від найгіршої якості та 15 фпс. Але нащо, коли є ігри полегше.
Наприклад, я зараз бавлюся з атомом який не тягне PS2 емуляцію, але через протон спокійно запускає ігри ери PS2 через wine (наприклад NFSU)
Я більше про те, що зараз кожен другий ютубер розказує що дека - це ідеальний ретро комбайн для емуляції, і це відверта лапша яку вони говорять бо це тренд.
З іншої сторони зараз всі носяться з ARMSX3