У вас просто вимоги заниженіKassatka: ↑ 29.08.2026 19:04Неправда. Мені в малодинамічних іграх на ПК в районі ~15 FPS чудово вистачає при роздільних здатностях до 4К і діагоналі екрану до 50 дюймів.
А 30 фпс і для 8K буде майже ідеально в таких іграх (різного роду стратегії проти ботів та Діабло).У епоху актуальності RTX 2000 серії для 4K достатній рівень продуктивності давала RTX 2070 Super, чудова відяха була для 4K на той час з точки зору ціна/продуктивність. Хоча RTX 2060 Super теж можна було обійтись з 8 Гб, головне не проста RTX 2060 з 6 Гб. Завдяки тому, що тоді були ще масово поширені у геймерів картки на 4 Гб VRAM, то у 1080p всі орієнтувалися на 4 Гб. А може хтось і на GTX 1060 3 Гб. Наприклад, на GTX 960 4 Гб вcі ігри тих часів просто літали у Full HD. Ну і у 4K орієнтувалися на 8 Гб, як на топ, бо супертоп 11 Гб був далеко не в кожного, а 4K починали опробовувати і геймери з 8 Гб відяхами.warp37: ↑ 25.08.2026 13:51Ага, только самой видеокарты для 4K не хватало уже в 2022 году. Ну а потом началась генераторная эпоха.
Зараз же всі розбалувалися, що у кожного навіть дуже економного геймера з Full HD, має бути принаймні 8 Гб VRAM відеокарта, якщо хоче грати у ААА-тайтли, а не у всякий мультиплеєрний шлак. А у 4K типу має бути 16 Гб VRAM відеокарта, а інакше або нічого в 4K робити, або використовуй агресивні апскейлери.
2022 рік це вже епоха RTX 3000 серії на архітектурі Ampere, та ще й самий її кінець. Тоді ще не були надто поширені такі малооптимізовані проєкти на UE, як зараз. І RTX 2080 ще цілком вистачило б для 4K, але не з 8 Гб. А от з 16 Гб це на тоді був би топчик.
Якщо ж зараз враховувати, що RX 6800 дає більш-менш комфортний мінімум продуктивності у 4K - перевірено особисто, то RX 2080 має продуктивність трохи нижчу. З 16 Гб вже можна спробувати пограти, особливо враховуючи наявність DLSS 4, якої у RX 6800 нема. Усе ж це топ, а це дає певні плюшки - висока бітність шини, більший кеш для зберігання великого розміру кадру. Наприклад у RTX 2080 кеш на 4 Мб, а у 3060 лише на 3 Мб.
Хоча це страшенний анахронізм. Навіть HDMI v2.1 у цієї відеокарти нема. На момент випуску лінійки 2000 Super вже цілком можна було б додати HDMI v2.1, але не зробили. Тож вже випускали телевізори з HDMI v2.1, але відповідних відеокарт ще не було. Тому потім не протестовані на реальних дререлах сигналу телевізори працювали з HDMI v2.1 глючно і потрібно було або чекати виправлень прошивки, або ж просто не купляти перші телевізори з HDMI v2.1, а купувати телевізори наступного модельного року без дитячих хвороб. Я цей період дуже добре пам'ятаю, бо саме приблизно на момент виходу лінійки 2000 Super мені стукнула в голову сеча оновитися до 4K і я почав активно читати залізячні сайти, зокрема й цей.
Коли на 2060 грали в 4к... тоді в ігор вимоги до заліза були як до 2060
Зараз 4к починаєттся з 4080-5080, якщо хочеться побачити більше 30 FPS.
А на консолях нормально грати в 30 FPS, бо ігри розроблялись і оптимізовувались під гру в 30 FPS. До того ж це стабільні 30 FPS без просадок.
На ПК 30 FPS - це середній показник з постійними фрізами, тому в це грати неможливо. Звісно кумусь можливо, але це жахливо і знущання над собою