Вихід Steam Machine дедалі ближче: пристрій помітили в базі даних Geekbench

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

rjavyi_pastor: 16.06.2026 21:45В мене був стімдек і одна з найбільших помилок це називати будь-який стім ос девайс консоллю. Стімдек не консоль
Це консоль згідно визначення:
Гра́льна консо́ль (або гра́льна приста́вка, ігрова́ консо́ль, ігрова́ приста́вка) — це спеціалізований електронний пристрій, розроблений і створений для того, щоб грати у відеоігри.
Якщо у вас воно своє і якесь інше - то справа окрема
ДядяСаша
Member

Ви точно впевнені, що там буде 7600м, начебто в новинах пишуть, що там спеціально розроблений для машини проц.
Я не стверджую, а запитую: може там вбудована графіка буде рівня 7600м?
Просто, нащо тоді робить кастомний проц? Ще й 6 ядерний. Щоб що? Що там можна налаштувати?
Я тут погуглив, проц схожий на 8540u.
І проци дружать тільки з ddr5/lp.
kairo
Member

ДядяСаша: 17.06.2026 16:37Ви точно впевнені, що там буде 7600м, начебто в новинах пишуть, що там спеціально розроблений для машини проц.
Я не стверджую, а запитую: може там вбудована графіка буде рівня 7600м?
Wiki: "The CPU will be a custom AMD Zen 4 with 6 cores, 12 threads, and running up to 4.8 GHz clock rate. The GPU will be a custom AMD RDNA 3 with 28 compute units running at a 2.45 GHz sustained clock with 8GB GDDR6 (equivalent to Radeon RX 7600M GPU). The base memory will be 16 GB of DDR5."

Gemini каже, що ЦП еквівалент AMD Ryzen 5 7600, тільки нижчі частоти.
tornadox
Member

ДядяСаша
Навіщо вангувати, на реддіті вже є фотки в перших тестерів
https://www.reddit.com/r/steammachine/s/CdppDekj2E
ембарго знімуть 22-23 червня.
Muttabor
Member

ДядяСаша: 17.06.2026 16:37Просто, нащо тоді робить кастомний проц? Ще й 6 ядерний. Щоб що? Що там можна налаштувати?
Например, энергопотребление.
https://store.steampowered.com/hardware/steammachine
CPU: Semi-custom AMD Zen 4 (6 cores, 12 threads) reaching boost speeds up to 4.8 GHz (30W TDP)
Меньший (чем для десктопа) общий жор всей системы = меньше требования к системе охлаждения = меньше габариты всей коробки.
rjavyi_pastor
Member

Reinmar: 17.06.2026 15:32
rjavyi_pastor: 16.06.2026 21:45В мене був стімдек і одна з найбільших помилок це називати будь-який стім ос девайс консоллю. Стімдек не консоль
Це консоль згідно визначення:
Гра́льна консо́ль (або гра́льна приста́вка, ігрова́ консо́ль, ігрова́ приста́вка) — це спеціалізований електронний пристрій, розроблений і створений для того, щоб грати у відеоігри.
Якщо у вас воно своє і якесь інше - то справа окрема
ну буквально дека це пк на лінуксі, по стандарту там можна запустити майже все що працює на лінуксі. На стандартному світчі ти так зробити не зможеш.
1234waltz
Member

rjavyi_pastor: 17.06.2026 18:40 ну буквально дека це пк на лінуксі, по стандарту там можна запустити майже все що працює на лінуксі. На стандартному світчі ти так зробити не зможеш.
Достатньо подивитись на порт КіберПанку на "слабкий" Світ 2 та те, як він працює на Деку, щоб зрозуміти, чому на Світч 2 не треба ніякий лінукс ставити)
tornadox
Member

rjavyi_pastor: 17.06.2026 18:40 ну буквально дека це пк на лінуксі, по стандарту там можна запустити майже все що працює на лінуксі. На стандартному світчі ти так зробити не зможеш.
Технічно свіч і плейстешен являються ПК, просто з закритими ОС і завантажувачами як ПК Макінтош.
1234waltz
Member

tornadox: 18.06.2026 13:06
Технічно свіч і плейстешен являються ПК, просто з закритими ОС і завантажувачами як ПК Макінтош.
Ноуп.
1. По Плейстейшн - На жодні "ПК-консолі" немає справжніх замовних чипів розроблених під технічне завдання платформотримача. Це все ерзац-замінники, ребренди ноутбучних чипів, у випадку Деки відбраковані залишки чипів для VR. Ніяких кастомних GPU, ніяких кастомних підтримок контролерів пам'яті нестандартних та її unified роботи аналогічній консолі, ніяких архітектурних припрієтарних фіч (типу власних графічних АПІ на це залізо, як власне є у Соні та Нінтендо, там не юзається Вулкан/ОпенГЛ).
2. По Світч 1 та 2. Де ви бачили ПК на Теграх? Тегра першого Свічта це рішення перекочувавше з Шилда, самого по собі було ексклюзивним продуктом, який потім продали Гуглу для Пікселя та Нінтендо. Щодо другого - T239 це кастомка з T234, яка сама по собі є частиною платформи Jetson AGX Orin ніяким боком до ПК та навіть мобільників не відноситься, оскільки це промислова платформа для авто та робототехніки.
Щодо ОС ще смішніше. Про графічні API та специфіку апаратного доступу я вже писав, але якщо за самі ОС казати. В Нінтендо це власна ОС, яка має корені в цілому зоопарку пропрієтарних ОС не маючих рідства з Лінуксом, а з Фряких там реверсом накопали аж невеликий шмат мережевого стеку. У Соні "вуха" БСД хоч і стирчать, але це приблизно як вважати, що відкритий шмат macOS (Darwin) це фряха (але чомусь завдяки цим фрішним шматкам фрясі краще не стало, дивно, чому б це :rotate: ).
Ответить