Чутки: AMD може відмовитися від вбудованої графіки в настільних CPU Zen 6 на користь NPU-блоку

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Alexx-wisa: 16.06.2026 14:21Оскільки iGPU там крихітний, саме графічне ядро разом зі своїми логічними блоками займає всього близько 3.5 – 4.5 мм² (менше 4% від площі I/O-кристала).
Брєдмашина :facepalm:
Там третину того IO-die займають кодеки та відеовиходи
Hotspur
Member

n+gibat[]r: 16.06.2026 13:50Для копропилота (Microsoft Copilot), чтобы эффективнее следить за пользователем и предлагать ему более релевантную рекламу
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ronemun
Advanced Member

Alexx-wisa: 16.06.2026 14:21
VovaII: 16.06.2026 14:00 Дуже вибачаюсь за свою необізнаність, підкажіть яка площа зараз у NPU i iGPU?
Просто хочу прикинути, у скільки разів можна посилити NPU без збільшення площі?
Дякую.
У сучасних процесорах AMD площа, яку займають вбудована графіка (iGPU) та нейропроцесор (NPU), кардинально відрізняється залежно від призначення чипа.

1. Площа iGPU у десктопних процесорах (на прикладі Ryzen 7 9800X3D)
У настільних процесорах серій Ryzen 7000 та Ryzen 9000 (у тому числі в Ryzen 7 9800X3D) використовується чиплетна архітектура. Графічне ядро винесене на окремий кристал вводу-виводу — cIOD (Client I/O Die), що виготовляється за старішим 6-нм техпроцесом TSMC.

Характеристики iGPU: Всього 2 обчислювальні блоки (Compute Units, або 128 шейдерних процесорів) на базі застарілої архітектури RDNA 2. Ця графіка потрібна лише для виведення зображення на монітор та базового декодування відео, вона абсолютно не ігрова.

Площа на кристалі: Весь кристал cIOD має площу 122 мм². Оскільки iGPU там крихітний, саме графічне ядро разом зі своїми логічними блоками займає всього близько 3.5 – 4.5 мм² (менше 4% від площі I/O-кристала).
щодо площі блоків в IOхаба zen4/5 абсолютно невірно - 3-5 мм2 може займати лише 1 група шейдерних блоків, і то зарашні більші. А крім них є основа - управління-планування/растрування/кеші L2..
площа відеокарти Radeon 610M більше 20 мм2, і це без величезних контролера дисплеїв і інтерфейсів виводу зображення, тож загалом там десь 30+ мм2.
І ясне діло ще окремо є медіа кодер/декодер, який працює окремо від графіки, це ще 7.5 мм2.
дисплеї і їх інтерфейси виводу, особливо Thunderbolt, + медіакодери можуть бути більшими залежно від кількості і швидкості блоків, і зараз часто займають стільки місця що AMD спокійно вмістить 4+ ядра проца разом з кешом
Тож я розумію чому АМД задумалась над тим щоб забрати графіку - вони переведуть виробництво чіпа AI на 3нм, тож це дорого
Nikolay Yeryomenko
Member

Мені NPU і даром не потрібен, але якщо вони загорілись ним, то краще вже зробити процесори з iGPU і NPU. Нормальні люди роблять так.
Afit
Member

Не розумію трохи в цьому. Але якщо вже тенденції не змінити, то потрібно залишати графіку й додавати NPU. От тільки в мене питання: Хіба силами інструкцій AVX512 не можна прорахувати те що той слабий блок робе? :think:
S0N1C
Member

я сьогодні взнав шо в 9800х3д є відяшка вбудована :lamer: :lol:
нащо тільки воно тут? типу пересідіти поки відяшку не купив? але 99% часу воно не потрібно і краще мати шось шо буде робити більшість часу(не впевнений правда шо нпу - це саме те :shuffle: )
erkins007
Member

Они че там совсем поехали? Надеюсь будет выбор. Иначе все мои планы по апгрейду уйдут в никуда.
S0N1C: 16.06.2026 16:18я сьогодні взнав шо в 9800х3д є відяшка вбудована
нащо тільки воно тут? типу пересідіти поки відяшку не купив?
У меня на ней работает корпусный монитор с walper engine.
maksim2020
Member

S0N1C: 16.06.2026 16:18 я сьогодні взнав шо в 9800х3д є відяшка вбудована :lamer: :lol:
нащо тільки воно тут? типу пересідіти поки відяшку не купив? але 99% часу воно не потрібно і краще мати шось шо буде робити більшість часу(не впевнений правда шо нпу - це саме те :shuffle: )
Я на встройці сиджу в десктопі. 5080 використовується лише для робочих процесів та ігор.
ronemun
Advanced Member

Afit: 16.06.2026 16:01 Не розумію трохи в цьому. Але якщо вже тенденції не змінити, то потрібно залишати графіку й додавати NPU. От тільки в мене питання: Хіба силами інструкцій AVX512 не можна прорахувати те що той слабий блок робе? :think:
AMD в процесорі немає матричних обчислень, тільки векторні (в Інтел в ядрах є блоки AMX, але тільки в Xeon)
NPU має 50+ тераопс int8, але в процах є тільки fp16, достатньо 80 ядер Zen5@5ГГц :lol:
в Zen6 добавлять fp8, але теж векторні, не матричні
тож рахувати матриці на ядрах проца без підтримки матричних інструкцій дуууже глупо
S0N1C
Member

maksim2020: 16.06.2026 16:49
S0N1C: 16.06.2026 16:18 я сьогодні взнав шо в 9800х3д є відяшка вбудована :lamer: :lol:
Я на встройці сиджу в десктопі. 5080 використовується лише для робочих процесів та ігор.
воно економить лектричество?
здаєтьсяк колись таке пробував на інтелі, багато років тому, але були якісь проблеми при перемиканні :-/
daesz
Member

Yikes. Надіюсь тільки чутки.
sagifire
Member

Чому AMD не зробить дискретну карту із тим NPU + LPDDR5X, це значно краще буде по балансу ціна/продуктивність ніж відеокарта і значно потужніше чим огризки в процесорі. Ніби ідея на поверхності але ніякого руху в цьому напрямку не видно.
Afit
Member

ronemun: 16.06.2026 16:54
Afit: 16.06.2026 16:01 Не розумію трохи в цьому. Але якщо вже тенденції не змінити, то потрібно залишати графіку й додавати NPU. От тільки в мене питання: Хіба силами інструкцій AVX512 не можна прорахувати те що той слабий блок робе? :think:
AMD в процесорі немає матричних обчислень, тільки векторні (в Інтел в ядрах є блоки AMX, але тільки в Xeon)
NPU має 50+ тераопс int8, але в процах є тільки fp16, достатньо 80 ядер Zen5@5ГГц :lol:
в Zen6 добавлять fp8, але теж векторні, не матричні
тож рахувати матриці на ядрах проца без підтримки матричних інструкцій дуууже глупо
Ок, чому тоді не віддають на откуп GPU ці обчислення?
maksim2020
Member

S0N1C: 16.06.2026 16:57
maksim2020: 16.06.2026 16:49 Я на встройці сиджу в десктопі. 5080 використовується лише для робочих процесів та ігор.
воно економить лектричество?
здаєтьсяк колись таке пробував на інтелі, багато років тому, але були якісь проблеми при перемиканні :-/
Так, бере лише 1,5-2W в idle.
VovaII
Member

S0N1C
Як Райзени добряче наступили на хвіст, Інтел дозволив використовувати iGPU разом з дискретками. Раніше забороняв.
Ray2000gt
Advanced Member

Вбудована графіка в такому вигляді може бути корисною лише для серверів і хоумлабів. Але в цій сфері в АМД повна відсутність підтримки. Тож, не має значення. Як використовувались Інтел, так і будуть. А для домашнього користувача ігпу й не потрібен. Тож, як був АМД кращим для ігорів, так і є.
Piter Cantrope
Member

Ray2000gt: 16.06.2026 18:05 А для домашнього користувача ігпу й не потрібен.
Тільки на цьому форумі є сотні, якщо не тисячі людей, які або сидять, або якийсь час сиділи на інтеграшці без вк. Або використовують її для якихось цілей.
vmsolver
Member

NPU в процессоре ограничен пропускной способностью ОЗУ, поэтому делать его в 10 раз больше особо ничего не даст.

з.ы. в начале года поймал себя на мысли: что бы сейчас не купил, всё равно потом покупать Nova Lake. Боюсь это окажется правдой.
Ответить