Чипсет Intel Z990 для плат під CPU Nova Lake-S може потребувати активного охолодження

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Bukakanga: 10.06.2026 15:38 перед глазами пошли флэшбэки с 478 сокета и горящие южные мосты...
чипсет от нвидиа вспоминаю под АМД.
sensey
Member

Sanьka: 10.06.2026 15:29

З і. Доречі х570 безпроблемно працює вже 6й рік. Вентиль (Дельта) безпроблемний.
Тому особисто я взагалі не бачу проблем. Як на мене краще нижча температура з вентилем ніж перегрів літом. Головне щоб вентилі були нормальної фірми.
І так і ні. Осовна проблема як на мене це маленький кусок алюмінія в ролі радіатора. І ще проблема в неможливості виставити температуру спрацювання вентилятора, за звичай він вмикається при 55-59 градусах чіпсета і тримає його в межах 60-65.

Відправлено через 37 секунд:
Alexsandr: 10.06.2026 17:54
Bukakanga: 10.06.2026 15:38 перед глазами пошли флэшбэки с 478 сокета и горящие южные мосты...
чипсет от нвидиа вспоминаю под АМД.
А я згадую X58 :gigi:
warp37
Member

Хорошее дополнение к RTX 6090. Там как раз отдельный шнур для розетки будет, наверное.
Piter Cantrope
Member

Denvys5: 10.06.2026 16:27 Проблема абсолютно надумана і вилазить з економії на міді та перевагу "лгбт візуалу" над практичністю
?
На моїй X670 материнці, такій як за посиланням, з радіатором чипсета товщиною з палець, розміром 10см x 7см з теплотрубкою, не закритий ніякими кожухами, чипсет запросто прогрівався до 80 градусів, коли я використовував 2 нижні NVME.
А коли завантажувався з системи на nvme в нижньому слоті, то було й більше.

Тут вже не одна людина в профільних форумах дивувалась: "А чого це в мене hwinfo показує 70 градусів температуру чипсета... це якийсь баг?".
Я зараз вимкнув корпусний вентилятор, і за 10 хвилин на B650 чипсет прогрівся 67 градусів, що теж немало. Радіатор на дотик гарячий.
Screenshot 2026-06-10 175100.png
І температура продовжить рости, якщо так залишити.
А ось я увімкнув назад вентилятор, який в моєму корпусі дує перпендикулярно на материнку. Температура впала на 20 градусів.
Screenshot 2026-06-10 180437.png
Так що не треба думати, що вентилятори на чипсети ставлять просто щоб людей подратувати. Може, той новий чипсет на Z990 справді виділятиме дуже багато тепла.
Creature4O
Member

waryag: 10.06.2026 16:15
Denvys5: 10.06.2026 15:40Як раніше жили ще гарачіші чіпсети з пасивним радіатором - загадка
Бо радіатори мали розвинуті ребра, інколи з теплотрубками і навіть з міді.

А зараз ліплять ПЛАСТИКОВИЙ шматок алюмінію, і добре, якщо без ргб.
Виправив :gigi:
IC9517
ATI&Vmod_fan

proos: 10.06.2026 15:48О, жужалочки на мат плате, как в старые добрые времена)
Помню как городил колхозный радиатор на nForce4 лишь бы избавиться от вентиля)) С тех пор материнок с активным охлаждением чипсета у меня не было. И я очень надеюсь что так будет и впредь.
powerpizza
Member

Новость для каструль ,z690 хавает около 12ватт,чето я тут вентиляторы не наблюдал ни разу :lol: А тут до 14вт и треба вентилятор,хотя неудивительно,уже и в смартфоны пихают пару лет,токо толку кроме маркетинга я не знаю
S0N1C
Member

ну це мабуть інтеловські 14 Ватт, де в реальності будуть всі 30 :gigi:
ProBoynick
Member

читаю, і чую як 18-й чіпсет дешевіє..))) :D
username_1
Member

S0N1C: 10.06.2026 16:11може асус туди одразу водоблок вліпить, як було з STRIKER II EXTREME
Гигабайт р45 ;)

Изображение
S0N1C
Member

жирно :super: при тому шо чіпсет холодніший за нфорси
AssayMAS
Member

Denvys5: 10.06.2026 15:40І повертаємось до брєду коли для 15вт чіпсету потрібен вентилятор
а что тебе заместо дешевого крутилятора ставить здоровый кусок "драгоценного" алюминия сложной формы? Здоровый кусок алюминиевого радиатора перекроет слоты писи, легко от чипсета отпадает, по нему любят стукать при сборе\транспортировке - что вредно для чипсета.
А так вентилятор поставил и его четенько на 3 года хватит и там перегрев и новый мать!
Вот у меня АМ2+- мать от переноса ПК отлетел радиатор от чипсета, никто не заметил, за пару месяцев с высохшей пастой чипсет помер... .
yurius_r
Member

Реалізувати нормальне охолодження на топових платах за 300+ у.о. не має бути проблемою. Як на мене мінімум половина проблеми це намагання економити виробника чіпсету, використовуючі старі тех процеси. Взяли б топовий ТП від TSMC для Z990, TDP міг би бути рази в два менше. Або для того ж TDP сильно кращій функціонал.
спойлер
FB-KIT-ASUS-R4BE_NP_detail_1200.jpg
Последний раз редактировалось yurius_r 11.06.2026 00:40, всего редактировалось 1 раз.
AssayMAS
Member

Piter Cantrope: 10.06.2026 18:08вентилятори на чипсети ставлять просто щоб людей подратувати.
ну как бы при разгоне проца в 100-200ватт тепло идёт по матери и проц под сотню и мать под восемьдесят (спустя 20-40 минут) и ей в таких случаях надо крутилятор. И крутилятор если качеством выше среднего то может на и на 200-500 оборотов и на 1200 "турбина". Что как бы в 2-6 раз меняет воздухопоток и интенсивность отдачи тепла.
kabostebeztak
Member

Аби б працювало.
Все інше - неважливі деталі.
Li
Member

Piter Cantrope: 10.06.2026 18:08
Denvys5: 10.06.2026 16:27 Проблема абсолютно надумана і вилазить з економії на міді та перевагу "лгбт візуалу" над практичністю
Я зараз вимкнув корпусний вентилятор, і за 10 хвилин на B650 чипсет прогрівся 67 градусів, що теж немало. Радіатор на дотик гарячий.
Screenshot 2026-06-10 175100.png
І температура продовжить рости, якщо так залишити.
А ось я увімкнув назад вентилятор, який в моєму корпусі дує перпендикулярно на материнку. Температура впала на 20 градусів.
Screenshot 2026-06-10 180437.png
Так що не треба думати, що вентилятори на чипсети ставлять просто щоб людей подратувати. Може, той новий чипсет на Z990 справді виділятиме дуже багато тепла.
Цікаво. Це при якомусь тесті? В мене температури значно менші у простої(серфінг інтеренету), хоча усі вентилятори у простої не працюють, лише вентилятор ЦП 570-680об.
Вложения
{E0719D60-9798-42F9-AB2C-C2D16B408C75}.png
AssayMAS
Member

Li: 11.06.2026 03:35В мене температури значно менші у простої(серфінг інтеренету)
тама зависит что в чипсете ты пользуешь в текущий момент
замечал что с 1 сата одни температуры, а с 4 сата другие... винты вне корпуса ПК
ЮСБ 3,0+ , доп писи слоты (м2 сдд), сата, ... оно так нехило при одновременной работе чипсет греет...
А вот если доп слоты на матери у тя "не заняты" тогда выйдут базовые 30-40 градусов.
Li
Member

AssayMAS: 11.06.2026 04:02
Li: 11.06.2026 03:35В мене температури значно менші у простої(серфінг інтеренету)
тама зависит что в чипсете ты пользуешь в текущий момент
замечал что с 1 сата одни температуры, а с 4 сата другие... винты вне корпуса ПК
ЮСБ 3,0+ , доп писи слоты (м2 сдд), сата, ... оно так нехило при одновременной работе чипсет греет...
А вот если доп слоты на матери у тя "не заняты" тогда выйдут базовые 30-40 градусов.
В моём случае, заняти все 4 сата. Два винта и два ссд, на одном Windows. Ещё SSD NVME есть, но он к процессорном pcie подключён. Интернет чисто по WIFI, чипсетный он или нет, не знаю. В USB3 подключены устройства USB2. Думаю, причина низких температур, в размещении ПК и особенности колрпуса. Корпус над монитором и у него множество вентиляционных отверстий.
спойлер
665.jpg
Piter Cantrope
Member

Li: 11.06.2026 03:35 Цікаво. Це при якомусь тесті?
Як вже написали, залежить від того, чи зайняті слоти, які підключені до чипсетних ліній.
В мене в нижньому m.2 стоїть nvme, і на нього постійно йде запис і читання. Він найбільше прогріває.
Ще зайнятий х1 pcie, m.2 wi-fi (він теж йде до чипсета), всі SATA і USB, частина з яких теж йде до чипсета. Коли йде активне використання/запис, то вони теж підігрівають добряче.

А на X670/X870 є два чипсети. Два фізичні чипи, і обидва виділяють тепло. І якщо на їхні лінії навішати багато nvme і всього іншого, то температури можуть бути дуже високі, і навіть масивний радіатор може не справитись. Я на старій платі міняв термопасту на радіаторі, то трохи температура впала, але все одно була висока.
Earanak
Member

Почитал вас тут, решил у себя посмотреть на MSI X870E Edge Ti (открытый стенд).
RTX 4090 Suprim лежит прям на радиаторе чипсета. Вольтажи PCH - дефолтные. Комнатная ~23c.
5 часов игры в Gothic 1 Remake, среднее потребление видяхи 350вт с скачками до 400вт.
Первый чипсет 50c Average, 53c Максимальная. Второй чипсет 60c Average, 63c Максимальная.
Много это или мало - без понятия. Все четыре M.2 слота заняты по х4 линии используют, игра с самого нижнего SSD игралась.
Да, игра не много весит но у игры агрессивный стриминг ассетов (в минимальных SATA SSD, в рекомендуемых указан NVME SSD).

Каких то задач которые бы могли чипсет грузить больше этого - у меня нету.
Сидеть гонять одновременно четыре SSD-бенчмарка - желания нету :lol:
Ответить