Геймери не чекають DLSS 5 — опитування показало, що більшість віддають перевагу оригінальній графіці

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
erkins007
Member

Повідомлення

Patruletz: 10.05.2026 10:41 Герої 3 там ніяке длсс не потрібне :gigi:
Пятым бы ремастер не повредил бы. Лучшая часть как по мне.
Vpupkin
Member

Повідомлення

Ну то стадія прийняття ще не настала.
dead_rat
Member

Повідомлення

Alexsandr: 10.05.2026 13:21 Будет нормально. подтянуть модели для ИИ и будет рисовать кадры быстрее чем считать всю геометрию. просто не привыкли к этому. Вопрос в том, какие видеокарты это вытянуть. 50хх серия смотрится в целом как проходная. Жрут много, а результат не очень. все что меньше 50хх могут не получить эту фишку.
Все що менше 5090 точно не отримає
vmsolver
Member

Повідомлення

Метать бисер перед свиньями тоже смысла мало. Было заявлено, что DLSS 5 сможет улучшать картинку с контроллируемым уровнем улучшений, вот и надо сделать релиз такой технологии, и чтобы 1-3 конторы на своих играх показали наглядно что получается, ведь художники не будут портить свою игру, а реально уберут компромиссы, на которые они ранее пошли из-за технических ограничений. Вот это будет нормальный пример, вот все "слопофилы на словах" увидят и будет переворот мнений, но уже в реальную сторону уровня технологий, а не как сейчас, одна сопля на ютуб прокричала что-то популистическое, ради рекламы и лайков, и потом все повторяют. Ну примерно :rotate:

Ну или наоборот, технология сакс и вообще унесите это подальше, но это уже будет по делу, а не из-за непонимания аудиторией.
1-3 конторы это наверное много, да и переделок может быть много, не все решаться, но надо найти баланс, увы.
Megaclite
Member

Повідомлення

я давно чекав нейрофільтрів, за їх допомогою можна добитись фотореалізму і без брутфорсу з трасуванням шляху
dead_rat
Member

Повідомлення

Megaclite: 10.05.2026 15:21 Геймери олені які не розбираються в питанні.
я давно чекав нейрофільтрів, за їх допомогою можна добитись фотореалізму і без брутфорсу з трасуванням шляху
Фотореалізму? Інстаграм фільтром? ;)
Creature4O
Member

Повідомлення

я давно чекав нейрофільтрів, за їх допомогою можна довбитись у фотореалізм, а не грати в гру і без брутфорсу з трасуванням шляху.
виправив :D
Plush_Dragon
Member

Повідомлення

Геймери і 4 версію не чекали, і 4,5 мало хто чекав.
Хуанг мовчки робить свою справу. Тим кому не подобається є червоні карти, але як бачимо таких менше 4% всього.
MqM
Member

Повідомлення

Краще почитай думку 3д художників персонажів щодо цього. Профі тижнями працють над персонажем для того, щоб по ньому пройшлися нейрофільтром? З таким підходом можна взагалі давати мінімум деталізації і навіщо взагалі так не спати ночами, коли геймерам дешева синтетична графа підходить
Megaclite
Member

Повідомлення

MqM: 10.05.2026 16:29 Краще почитай думку 3д художників персонажів щодо цього. Профі тижнями працють над персонажем для того, щоб по ньому пройшлися нейрофільтром? З таким підходом можна взагалі давати мінімум деталізації і навіщо взагалі так не спати ночами, коли геймерам дешева синтетична графа підходить
Так DLLS5 опціональний, а не ВКЛ по дефолту
dead_rat
Member

Повідомлення

MqM: 10.05.2026 16:29
Краще почитай думку 3д художників персонажів щодо цього. Профі тижнями працють над персонажем для того, щоб по ньому пройшлися нейрофільтром? З таким підходом можна взагалі давати мінімум деталізації і навіщо взагалі так не спати ночами, коли геймерам дешева синтетична графа підходить
Так 3д художники більше не потрібні. І дизайнери. І погромізди.

Директор сам скаже АІ:
- запропонуй мені 5 варіантів наступоної гри;
- окей, пиши сценарій варіанта 2;
- я що, маю це читати? Щазз, ей, ГПТ, перевір що мій АІ накалякав
- давай 5 варіантів стилю графонія;
- не то
- не то
- о!! Норм

Шедевр готов B-)
KimRomik
Member

Повідомлення

А тепер питання до геймерів: коли ви спите, ви бачите сни на "оригінальній" графіці, чи згенеровану вашим мозком? :laugh: Зробіть свої висновки.
Alekss
Member

Повідомлення

С точки зрения логики геймерам все равно какую графику они увидят в новой игре c DLSS 5 (или подобной технологии), или без DLSS 5. Ведь до выпуска игры еще никто не видел никакой графики. Как я понял, неприятие этой технологии в опасениях, что DLSS 5 испортит внешность персонажей старых игр, в которые никто уже давно не играет и до каких никому нет дела.
MessiaH
Member

Повідомлення

AlexWest
Только хотел сказать, что технология будет нихрена не оптимизированной и будет реально требовать 2 текущих топа. С размерами нынешних 5090 я даже не представляю как их можно вместить в корпус либо только обе на воду
анти__бот
Member

Повідомлення

Мені подобається, як ще одна опція буде норм штука :super:
vmsolver
Member

Повідомлення

Ага, и счет 2 ярда за токены ))
Kassatka
Member

Повідомлення

І тільки 8% впевнено відповіли, що ігри з DLSS 5 мають кращий вигляд, ніж з нативним рендером.
Я однозначно серед цих 8%. Причому ігри з DLSS 5 мають НАБАГА-А-АТО кращий вигляд, ніж без нього! Нарешті вперше відрендерена графіка комп'ютерних ігор здобуває справжню фотореалістичність, чого класичними методами рендерингу без нейронки досягти практично не можливо. Найбільше це помітно з обличчями людей. Ті малюнки, що робить нейронка, сьогодні можна легко сплутати з реальністю. А класичний рендеринг в комп'ютерних іграх завжди виглядає штучно. І скільки не наліпи полігонів, які не наклади 4K чи 8K-текстури, як не обмаж райтрасінгом та патхрасінгом, все одно виглядатиме штучно. (Вибачте, в мене щойно здохла англ. розкладка клави, а перезавантажитись я не хочу, бо в оперативці висять багато незбережених корисностей у вкладках браузера) Так, ДЛСС 5 по-перше зараз працює як постфільтр вже готової 2Д-картинки, тому не орієнтується в контексті й може сильно лажати. Так, ДЛСС 5 працює в реалтаймі з немалою частотою кадрів і має малювати не 512х512 зображення, а зазвичай більше. Через це не може встигати видати такий чудовий результат, як спеціалізовані нейронки з генерації зображень. Але це все з часом може поліпшуватися, головне розпочати й не вбити це чудове починання отим клятим хейтом нейронок, що зараз настільки модний.
Проте сам я обрав шлях в першу чергу удоробальнити роздільну здатність екрану, особливо актуально це, коли сидиш за 50+ дюймовим екраном на відстані витягнутою руки. Спочатку перейшов з Фулл-ХД на 4К, тепер от з 4К до 8К, а топову відяху дозволити собі не можу. Тому ні райтрасінги, ні пахтрасінги, ні мабуть ДЛСС 5 мені не світять. Та навіть якби був власником РТХ 5090, то все одно фіг би вона це в 8К потянула. Ну хоча б на стрімах можна було б помилуватися, особливо з урахуванням, що нові технології спочатку впроваджують у кляті ВАСД-ігри від першої/третьої особи, а до стратегій воно лише в одиничних випадках починає доходити з лагом в 5+ років. Ну але буде як з Варкрафт 3 Рефоргед, де зробили пречудовий графон, але всі його захейтили і я змушений дивитися всі стріми кіберспорту Варкрафт 3 на старому графоні. :weep: Відчуваю, що так буде і з ДЛСС 5. :weep: Хоча в тих нещасних 1080п-1440п, які доступні при стрімінгу, без проблем можна обмазуватися що променями Хуанга, що ДЛСС 5.
AlexWest
Member

Повідомлення

KimRomik: 10.05.2026 17:33 А тепер питання до геймерів: коли ви спите, ви бачите сни на "оригінальній" графіці, чи згенеровану вашим мозком? :laugh: Зробіть свої висновки.
Все, що людина переживає по життю – це модель реальності, виліплена мозком, а не сама реальність. DLSS буквально у нас в голові.
Доволі очевидно, що без ШІ досягти фотореалізму в іграх неможливо. Художників шкода, але найкращі з них нікуди не подінуться. ШІ посуне лише посередніх і слабких, та й то не повністю.
Чи треба той фотореалізм? Філософське питання. Великі корпорації в пастці прогресу заради прогресу, і нічого з цим не зробиш, бо на них тримається ведикий шмат економіки, а не лише штат художників.
KimRomik
Member

Повідомлення

AlexWest: 10.05.2026 23:05без ШІ досягти фотореалізму в іграх неможливо
можливо, треба рухатись в сторону 16K роздільної здатності та текстурів
а генерація через ШІ це просто костиль

Отправлено спустя 1 минуту 35 секунд:
AlexWest: 10.05.2026 23:05Чи треба той фотореалізм? Філософське питання. Великі корпорації в пастці прогресу заради прогресу, і нічого з цим не зробиш, бо на них тримається ведикий шмат економіки, а не лише штат художників.
корпорації будуть рухатись тільки в тому напрямку, що дає їм більше прибутку, а філософія їм нафіг всралась
Kassatka
Member

Повідомлення

KimRomik: 11.05.2026 00:30
AlexWest: 10.05.2026 23:05без ШІ досягти фотореалізму в іграх неможливо
можливо, треба рухатись в сторону 16K роздільної здатності та текстурів
а генерація через ШІ це просто костиль
Ні, якщо зір не орлиний, а пересічної людини, як у мене, то 8К предостатньо. І то це якщо сидіти на звичайній моніторній відстані (витягнута рука чи трішки далі) за як мінімум 43-дюймовим дисплеєм і ще більшими дисплеями. Якщо ж сидіти за малесенькими 27-32 дюймовими екранами, то там і 4К добре, можна 5К на крайняк.
Ми чудово бачимо різницю між фотореалізмом фотографії/відзнятого на камеру відео у 4К чи навіть у Фулл ХД і тим, що штучно рендериться відеокартою за допомогою полігонів та текстур, яким реалістично прорахованим освітленням його не обмазуй. (Доречі це освітлення виходить мазня у низькому резолюшені й його ще покращувати й покращувати до 4К).
ШІ може згенерувати зображення 512х512, а ми його все одно сплутаємо з реальністю.
Pil Ferer: 10.05.2026 11:55 Нещодавно бачив ролик на каналі oldboy. Там говорилось якраз про старі та нові ігри та їх стилістику. Раніше геймдеви намагались її дотримуватись, і тому старі ігри виглядали більш органічно і навіть красивіше у порівнянні з сучасними, автори яких усе перекладають на технології. І ось маємо ще одну технологію начебто покращення. Можливо, що у деяких іграх вона і буде доречною, але чомусь впевнений, що для більшості це буде вирвиоко. Але подивимось.
Я теж учора натрапив на це відео й подивився його. Цілу годину він розпинався перебушно про те, що все зображення має виглядати цілісно в одному стилі і якості, а якщо якість окремих частин всесвіту вища, а інших нижча, то це створює когнитивний дисонанс і псує враження. Я не прихильник такого підходу. Так, я цілком погоджуюся, що раніше ігри виглядали чудово й при цьому йшли на мізерних станом на сьогодні системних вимогах. А зараз системні вимоги виросли багатократно, а ніякого стрибка якості не спостерігається. І те, що занадто покладаються на технології, а самі скорочують витрати на розробку де лише можуть, внаслідок чого виходить неоптимізоване лайно, яке на не топовій відясі потребує апскейла/генератора кадрів на низькому резолюшені/низькому базовому ФПС. Це погано. Але якщо одні елементи гри вийшли вищої якості, а інші не дотягли, то не бачу в цьому нічого поганого. Це не привід знижувати назад якість цих елементів для збереження цілісності, це все одно краще, ніж всі елементи однаково нижчої якості. Є стилізовані ігри типу під мульт у конкретному стилі, але більшість ігор саме з претензією на реалізм, тому чим реалістичніші окремі елементи, тим ліпше, хай це поки далеко не всі елементи.
А у Варкрафт 3 Рефоргед чудова новітня графіка і її дуже несправедливо захейтили. Так, у ній неякісне оточення і моделі дерев, але треба було просто пинати Блізів, щоб покращили принаймні ще й дерева в наступних патчах, а не бойкотувати графон. Графіка красивіша за стару з низькополігональними юнітами і я буду грати лише на ній, і навпаки бойкотуватиму В3Чемпіонс, який працює лише на старому графоні. З задоволенням би дивився стріми по кіберспорту на новітній графіці, але на жаль жоден стрімер на ній не стрімить.
Поставив дизлайк цьому відео.
erazel: 10.05.2026 11:59ну і оці всі ХД-текстури то від лукавого, бо руйнують візуальну цілісність. Получається що різні обєкти мають різну деталізацію, не кажучи вже про те що візуальної стилістики можуть не дотримуватися при створенні ХД-текстур і модів
Категорично не погоджуюся. Чим вищого резолюшена і якості текстури, тим ліпше. Особливо актуально це для мене на 8К 65-дюймовому екрані з моніторної відстані.
DuckRider: 10.05.2026 13:24 Але це не пропонується в старих іграх. Я так розумію, ця маячня все ще прописаних векторів руху вимагає, як ТАА, щоб слоп не розвалився.
Апскейл ДЛСС 1 працював спочатку просто як фільтр на готову картинку, а потім і вектори підтянули й до ума довели. Зараз якщо навіть вектори ДЛСС 5 враховує, то все одно багато інших аспектів не враховує і жорстко лагає. Наступні удосконалення виправлять цю проблему, якщо хвиля хейту не вб'є ДЛСС 5 у зародку.
Melki: 10.05.2026 10:42 а мне нравится то что они показывают на картинках, хочу попробывать в играх
Дуже дивно, що цей єдиний комент не захейтили мінусами, як всі інші подібні.
Creature4O: 10.05.2026 16:11 довбитись у фотореалізм, а не грати в гру
Я от в нинішньому майже імпотентному до ігор стані полюбляю наприклад у грі натравити ботів один на одному, а самому просто милуватися грою, у тому числі графоном та спецефектами, якщо гра дійсно красива, як наприклад Аге оф Мітхологі: Ретолд.
dead_rat: 10.05.2026 17:01 Так 3д художники більше не потрібні. І дизайнери. І погромізди.
спойлер
Директор сам скаже АІ:
- запропонуй мені 5 варіантів наступоної гри;
- окей, пиши сценарій варіанта 2;
- я що, маю це читати? Щазз, ей, ГПТ, перевір що мій АІ накалякав
- давай 5 варіантів стилю графонія;
- не то
- не то
- о!! Норм

Шедевр готов B-)
Зате тепер самі юзери без допомогою компаній та купи людиногодин праці з часом зможуть генерувати ігри під власні бажання. Як зараз вже можуть генерувати деталізовані зображення зовсім не маючи ніякого таланту художника й не витрачаючи багато часу. Подумайте, які неймовірні можливості це дасть. Так, нейронка не зробить шедевр. Зате вона зможе згенерувати звичайну шаблонну гру в бажаному всесвіті, в бажаній тематиці, в бажаному жанрі зрешті-решт, коли цей жанр непопулярний і загибається.
AlexWest: 10.05.2026 23:05Доволі очевидно, що без ШІ досягти фотореалізму в іграх неможливо. Художників шкода, але найкращі з них нікуди не подінуться. ШІ посуне лише посередніх і слабких, та й то не повністю.
Художники почнуть працювати в тандемі з ШІ, грамотно використовуючи його як інструмент. Наприклад, як в комп'ютерну епоху багато художників вже не малюють на холсті фарбами, а малюють на комп'ютері в якомусь графічному редакторі.
Відповісти