Минулого кварталу AMD відвантажила 36,4% усіх x86-процесорів для настільних ПК

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

kairo: 12.02.2026 15:07
item2: 12.02.2026 14:48А ви купите топ від AMD, якщо він буде на 5% швидший і на 20% дешевший? Чи скажете: там немає CUDA і DLSS 5.0, і краще трохи доплатити?
Більшість людей не дивиться огляди і не читає технічні ресурси. В їх сприйнятті Нвідія випускає більш потужні карти. Так само продажі процесорів АМД зростають, бо люди їх сприймають, як найкращі, хоча в Інтела зараз можна знайти дешевші варіанти з +- аналогічними характеристиками, якщо ми не говоримо про топові X3D моделі.
АМД зажала кремнію, а потім наліпила його зверху і сказала платіть за продуктивність х3, вийшло х3д :rotate:
erkins007
Member

item2: 12.02.2026 14:48А ви купите топ від AMD, якщо він буде на 5% швидший і на 20% дешевший? Чи скажете: там немає CUDA і DLSS 5.0, і краще трохи доплатити?
Куплю если он будет как щас 9800х3д vs коре ультра 9 - вполовину мощнее и ещё и дешевле.
item2
Member

erkins007: 12.02.2026 15:55
Куплю если он будет как щас 9800х3д vs коре ультра 9 - вполовину мощнее и ещё и дешевле.
Ну от наступного 2027-го року AMD пообіцяла випустити топ (як колись з RDNA 2), який буде значно швидший за поточний 5090 як мінімум у растрі. NVIDIA наче хоче випустити 5090 Ti, а нову лінійку лише в 2028. Буде можливість перевірити як купуватимуть Radeon, чи знову чекатимуть 6090, яка звісно буде ще швидша, але тільки в 2028-му.
tornadox
Member

kairo: 12.02.2026 14:34Топ треба, щоб показати покупцям, що компанія створює передові технічні рішення.
Ефект "гало-продукту" по суті мертвий. Історія про те, що флагман автоматично тягне весь модельний ряд, більше не працює. Ми це вже бачили на Apple, тепер те саме з AMD.

Apple до 2020 на Intel мала 7–9% ринку. Потім вийшов "революційний" Apple Silicon, п’ять років оглядів у стилі "це кінець x86", і що в підсумку? 10–11% глобально. Все. Тобто навіть "найкращий" чип на планеті не ламає ринок одним махом. Інерція сильніша за хайп.
erkins007
Member

item2: 12.02.2026 16:39AMD пообіцяла випустити топ
Обещать не значит женится.
item2: 12.02.2026 16:39як колись з RDNA 2
6900 была слабее 3090, особенно в лучах.
Барбарис
Member

tornadox, просто «гало-продукт» уже не має якоїсь виняткової переваги, а доволі давні середняки та бюджетки покривають середньостатистичні потреби, не кажучи вже про топи. А збільшений прайс нівелює значну частину споживачів. Конкурента в 4090, наприклад, немає. Лише 5090. Скільки ще поколінь треба буде, щоб її обігнала якась хх50? І так вже не перший рік. Ринок в стагнації, тому лише погана оптимізація рятує нові топи(і їх хоч хтось бере) :lol: :lol: :lol:
yurius_r
Member

Але хто ті 63.6% що купують Штеуд? Яка мотивація?
Polaris
Member

yurius_r: 12.02.2026 17:51 Але хто ті 63.6% що купують Штеуд? Яка мотивація?
Бюджетна, безгеморойна mini itx плата була тільки під s1700 :laugh:
kairo
Member

tornadox: 12.02.2026 17:08Ефект "гало-продукту" по суті мертвий. Історія про те, що флагман автоматично тягне весь модельний ряд, більше не працює. Ми це вже бачили на Apple, тепер те саме з AMD.

Apple до 2020 на Intel мала 7–9% ринку. Потім вийшов "революційний" Apple Silicon, п’ять років оглядів у стилі "це кінець x86", і що в підсумку? 10–11% глобально. Все. Тобто навіть "найкращий" чип на планеті не ламає ринок одним махом. Інерція сильніша за хайп.
До чого тут Еппл із своїм ЦП? Вони живуть в своїй ніші і прекрасно себе там почувають. Еппл, це не про долю ринку, а про маржу і з останньою в них проблем немає взагалі.
yurius_r
Member

Polaris
Доля ринку mITX систем 63.6%? Не вірю.

P.S. Дайте приклад "безгеморойної" плати на S1700. Хочу глянути відмінності із AM5
Sanьka
Member

kabostebeztak: 12.02.2026 13:13І хто його куплятиме?
10 років назад так про проци АМД говорили, а зараз пісяються кип'ятком від ігропотужності х3д проців.
tornadox: 12.02.2026 17:08мала 7–9% ринку. Потім вийшов "революційний" Apple Silicon, п’ять років оглядів у стилі "це кінець x86", і що в підсумку? 10–11%
Ага, саме через інерцію, а не через те, що Апплє закрита пропрієтарна специфічна екосистема, у них не більше 11% так так 😊
Наприклад у АМД інерція закінчилась на 3000 поколінні (якраз і дитячі хвороби тоді ж закінчились) і 3000 покоління брали охоче. А з 5000 АМД показала що Райзен це не лише топ за свої гроші, а і просто ТОП :up:
Afit
Member

kabostebeztak: 12.02.2026 12:29
erkins007: 12.02.2026 12:21 Потому что в играх для которых проц в пк в абсолютном большинстве случаев и покупают у Интела отрицательный прогресс и отсутствие конкуренции даже с 7800х3д, не то что 9800.

Я который на Интеле 20 год сидел на АМД перешёл. Им бы теперь так же как с процами только с видяхами и будет и там не 5%, а 45 и довольно быстро
плюс
нам треба нова рх480
Аж прослезился... :-/ Сугубо тёплые воспоминания о RX470. До лучей это был топ за свои деньги
KepleR
Member

item2: 12.02.2026 14:48 А ви купите топ від AMD, якщо він буде на 5% швидший і на 20% дешевший? Чи скажете: там немає CUDA і DLSS 5.0, і краще трохи доплатити?

P.S. Думаю, глибоко в душі кожен мріє, що AMD випустить топ за пів ціни від топа NVIDIA. І це змусить останню знизити ціни на 6090, яка інакше може вже коштувати $5000. І стає важко пояснити дівчині/дружині на що йдуть гроші :-/
Я б купил лично у меня нет привязки амд или нв диа или интел, что лучше и выгодней то и беру
Polaris
Member

yurius_r: 12.02.2026 22:05 Polaris
Доля ринку mITX систем 63.6%? Не вірю.

P.S. Дайте приклад "безгеморойної" плати на S1700. Хочу глянути відмінності із AM5
Профіль дивіться. І ціну на таку плату, я вже мовчу за підтримку більш дешевої DDR4, з якую процесори на s1700 майже не втрачають продуктивності в порівняні з DDR5
yurius_r
Member

Polaris
А що не так із GIGABYTE A620I AX чі ASRock A620AI WiFi? Ціна вроді на 10€ більша, але як на мене за wifi. Підтримка DDR4 як на мене сумнівний плюс, особливо як ядер багато та і з пам'яттю на H чіпсеті як я пом'ятаю нічого не зробиш - тобто втрачаєш і на DDR4 і на пам'яті без разгону. Як хочеться DDR4 є AM4 - є і GIGABYTE A520I AC і трохи дорожча ASRock B550M-ITX/ac (ця плата в мене є).

P.S. Все одно я не вірю в таку кількість обожнювачів вашої плати
waryag
Member

kabostebeztak: 12.02.2026 12:29плюс
нам треба нова рх480
Нова рх480 нічого не дасть.

Для того, щоб конкурувати з нвідіа, треба створювати нові технології і фішки, а не займатися більш чи менш вдалим копіюванням чужих.
kairo: 12.02.2026 15:07Більшість людей не дивиться огляди і не читає технічні ресурси. В їх сприйнятті Нвідія випускає більш потужні карти.
Більш потужні, досконалі і технологічні, з в рази кращою і довшою підтримкою в іграх і софті.
Плюс потужний маркетинг нвідіа і міфи в головах.

Відправлено через 15 хвилин 11 секунд:
erkins007: 12.02.2026 17:276900 была слабее 3090, особенно в лучах.
В более поздних тестах в растре паритет или небольшое лидерство 6900хт. При том, что это мидл на стероидах, а не топ. ГПУ кеш зарешал.
В следующем поколении нвидия сделала свой и мидл на стероидах 4080 в растре конкурировал с неудачным топом 7900хтх.
Polaris
Member

yurius_r: 16.02.2026 23:29 Polaris
А що не так із GIGABYTE A620I AX чі ASRock A620AI WiFi? Ціна вроді на 10€ більша, але як на мене за wifi. Підтримка DDR4 як на мене сумнівний плюс, особливо як ядер багато та і з пам'яттю на H чіпсеті як я пом'ятаю нічого не зробиш - тобто втрачаєш і на DDR4 і на пам'яті без разгону. Як хочеться DDR4 є AM4 - є і GIGABYTE A520I AC і трохи дорожча ASRock B550M-ITX/ac (ця плата в мене є).

P.S. Все одно я не вірю в таку кількість обожнювачів вашої плати
О, якраз мої два "найулюбленіші" виробника ще й на майже на 2к дорожче. Говорив же про адекватну безгеморойну плату. ASRock B550M-ITX/ac ще куди не йшло, але там теж лотарея, в яку можна нормально так програти
yurius_r
Member

Polaris: 17.02.2026 10:08О, якраз мої два "найулюбленіші" виробника
Мені здається це вже таргани десь там у вас. В бюджетних платах немає особливої різниці між виробниками
ASRock B550M-ITX/ac ще куди не йшло, але там теж лотарея, в яку можна нормально так програти
Що за лотерея? Бо ця плата в мене є, я на ній крутив 3700x, 5600g та 5800x3d - особливих тонкощей не було, а з 5600G на b-die можна було пограти в оверклокера із спогадами на 4266МГц.
Polaris
Member

yurius_r
Асрок любить експериментувати з заміною радіодеталей, особливо транзисторів на VRM і обв'язкою. Гігабай на даний найгірший бренд в принципі. Тонкий текстоліт, як картон. Криве розміщення роз'ємів на платі. Біос який може зависнути на регулюванні обертів вертушок (я такого навіть не бачив раніше), довга відсутність фіксів багів. А головне продовжують облизування рашки. У відеокартах у них до речі не набагато краще, там теж свої приколи. ІМХО Колись один з найкращих виробників став найгіршим
yurius_r
Member

Polaris
Дуже дивний підхід коли десь бачу недоліки а десь ні. VRM в останніх бюджетних Asus шлак зазвичай ще більший ніж у інших за умов однакової із конкурентами ціни. Як приклад гляньте огляди ринку AM5 плат від Hardware Unboxed. На товщину текстоліту я чесно кажучи на бюджетних платах взагалі не звертаю уваги, воно впливає останнім часом на стабільність та частоту пам'яті.
Ответить