Я гадаю, що отут і варто закінчити. Вочевидь ви і уяви не маєте що таке експонента і як оцінюється складність і що вона буває різною: від постійної, логарифмічної до багатьох нелінійних і експонента як одна із найгірших.Tiufin: ↑ 19.01.2026 12:31Ну ви ж наче як технарь. Із зростанням кількості елементів складність росте по експоненті. Ці нейрони у мозку мають десятки трильйонів зв'язків між собою. Тут задачу трьох тіл вирішити не можуть, а ви хочете, щоб обраховували взаємодію такої складної системи. До того ж, щоб щось моделювати, треба знати, як це влаштовано та як працює. А мозок досі дуже слабо вивчений.dead_rat: ↑ 19.01.2026 08:44
Дивно, молитися на ЛЛМ, але не вірити що можна імітувати систему з 80-100 млрд нейронів.
В одній 5090 як раз 90 млрд транзисторів, хай навіть для моделювання нейрону треба сотку транзисторів - це вже абсолютно доступна стойка з відеокартами. Звичайно, сьогоднішні відеокарти для цього не призначені, але технологічно це абсолютно можливо.
Новости
Последние статьи и обзоры
ASUS робить ставку на серверні рішення для ШІ через бурхливе зростання цього сегмента
-
dead_rat
Member
-
GetOutTheWay
Member
для тих хто не в курсі, у asus як і у gigabyte (а також інших виробників які відомі форуму тільки по компʼютерним комплектуючим) є підрозділи які займаються серверами, і конкретно два цих бренди навіть офіційно представлені в Україні, продавались тут і зараз працюють у замовників.
При цьому саме фішка таких серверів це дуже щільні GPU сервери (з 8 GPU в 2 юнітах).
Тому нема чому дивуватись, що ці компанії бачуть в цьому перспективу. Але для цього треба бути в контексті або хоча б зробити певний research після прочитання новини.
При цьому саме фішка таких серверів це дуже щільні GPU сервери (з 8 GPU в 2 юнітах).
Тому нема чому дивуватись, що ці компанії бачуть в цьому перспективу. Але для цього треба бути в контексті або хоча б зробити певний research після прочитання новини.
-
Tiufin
Member
Так про всілякі опенаі та антропікі кілька років тому теж ніхто не чув, а їхні роботи базувались на кількох ігрових відеокартах (нещодавно тут була новина про це). Тож, був би результат та перспективи у підході із моделюванням мозку - були б трильйонні вливання туди, та зараз би хейтили цеScoffer: ↑ 19.01.2026 09:38Бо фінансування жалюгідне. Гранти на лям-інший - типова ситуація. Випадків коли розщедрились на кілька сотень щоб стало можливо хоч якусь специфічну апаратуру зробити можна порахувати по пальцям однієї руки.
Відправлено через 6 хвилин 33 секунди:
Ну я мав на увазі, що якщо роботи над ллм еволюціонують у роботи над якимось іншим алгоритмом (як от зараз деякі дослідники просувають world models), який виявиться більш ефективний, але який би не вдалося відкрити з нуля (як це часто у науці і буває - поступово щось розвивається та відозмінюється).Scoffer: ↑ 19.01.2026 09:38Значення має те що не буде ніякого путнього кінцевого результату з ЛЛМ. Вірно обраний шлях для досягнення цілі також важливий. Невірно, як от з хворобою альцгеймера, результати досліджень котрої за останні 20 років массово скасовують, а статті з поважних журналів видаляють, призведе до втрати часу і грошей.
Звісно, існує вірогідність, що ці роботи над ллм ні в що так в не еволюціонують. І, думаю, ті, хто це фінансує, це розуміють. Але виграш, якщо це все ж таки вдасться - вартий того, щоб спробувати.
Відправлено через 4 хвилини 5 секунд:
Ну, це трохи віртуальний світ, тому його так і треба сприймати. Один реальний долар влитий, або забраний з цієї системи, змінює капіталізацію в той чи інший бік на десятки доларів. До того ж, фондовим ринком досить легко керувати за допомогою державної політики (відсоткові ставки, монетарна політика), щоб недопустити якихось критичних станів.Scoffer: ↑ 19.01.2026 09:38А ти ще подивись на суму акцій техконтор. Там вже мова йде про десятки трийльонів.
-
Scoffer
Member
Але на відміну від нормальних брендів, чи навіть напівнормальних типу супермікро чи леново, асус і гіга не мають ніякої адекватної підтримки і не доходять до участі в тендері вже по об'єму наданих послуг. При цьому коштують вони ну ні разу не дешевше тої ж супермікри. Хто і навіщо їх бере особисто я дуже слабко уявляю. Це якісь прямо гурмани.GetOutTheWay: ↑ 19.01.2026 12:54конкретно два цих бренди навіть офіційно представлені в Україні, продавались тут і зараз працюють у замовників.
Результат давно є. Зараз моделювання мозку знаходиться десь в районі 5-7 мільйонів нейронів. Це приблизно на рівні ящірок. До миші всього нічого, в 10 раз вирости треба. Вклали б туди трильйони - вже б всюди бігали як мінімум робопацюки, а може навіть і робокоти. Результати не мають нічого спільного з хайповістю теми.Tiufin: ↑ 19.01.2026 13:09Тож, був би результат та перспективи у підході із моделюванням мозку
-
vmsolver
Member
Телега впереди лошади выглядит именно такScoffer: ↑ 19.01.2026 09:38Бо фінансування жалюгідне. Гранти на лям-інший - типова ситуація.
Если видна перспектива, как видим на примере LLM, то находят триллионы инвестиций.
Только стоимость акций это не инвестиции, а капитализация, то есть просто биржевой параметр.Scoffer: ↑ 19.01.2026 09:38А ти ще подивись на суму акцій техконтор. Там вже мова йде про десятки трийльонів.
-
Tiufin
Member
Останні успіхи, про які я чув в цій темі - модель мозку мухи. Це далеко не ящірка. Але навіть, якщо припустити, що є вже модель ящірки, то це далеко не миша і не кішка, бо якщо в них в 10 разів більше нейронів в мозку (не гуглив, лінь перевіряти), то це не означає, що треба всього в 10 разів потужніше залізо- бо складність обчислень росте нелінійно (пан dead_rat, чи як там правильно казати?). Ну а до мозку людини це все одно, як до сусідньої галактики - може теоретично щось там і можливо, але лише теоретично.Scoffer: ↑ 19.01.2026 13:28Результат давно є. Зараз моделювання мозку знаходиться десь в районі 5-7 мільйонів нейронів. Це приблизно на рівні ящірок. До миші всього нічого, в 10 раз вирости треба. Вклали б туди трильйони - вже б всюди бігали як мінімум робопацюки, а може навіть і робокоти. Результати не мають нічого спільного з хайповістю теми.
Відправлено через 7 хвилин 48 секунд:
Ну ви ж теж любите подискутувати на тему економікиdead_rat: ↑ 19.01.2026 12:35Я гадаю, що отут і варто закінчити. Вочевидь ви і уяви не маєте що таке експонента і як оцінюється складність і що вона буває різною: від постійної, логарифмічної до багатьох нелінійних і експонента як одна із найгірших.
Ок, я не математик, може не той термін. Але в чому я по суті не правий? Будемо вираховувати точну формулу зростання складності? Чи зупинимось на тому, що все ж таки ніяких дата центрів не вистачить?
До речі, якщо уявити, що такий віртуальний мозок таки буде побудований - то він тоді матиме свідомість, а отже, буде небезпечним. Тобто, із ллм рівень свідомості (і її небезпеки) під питанням, а от при моделюванні - це вже точно буде.
-
dead_rat
Member
Важливий не термін, а мінімальне розуміння.Tiufin: ↑ 19.01.2026 14:23
Ок, я не математик, може не той термін. Але в чому я по суті не правий? Будемо вираховувати точну формулу зростання складності? Чи зупинимось на тому, що все ж таки ніяких дата центрів не вистачить?
З чого б вдруг не вистачило ніяких датацентрів?
В вас є конкретний вироб - людський мозок, вагою трохи більше кіло і сподиванням сто ват плюс-мінус.
Люди вже навчилися робити з кремнію елементи в багато раз менші за нейрон. То з чого йде ваше зауваження що ніяких датацентрів не вистачить?
Ви такий фанат АІ, а виходить що окрім хайпу ОпенАІ і не чули нічого.
https://newsroom.intel.com/artificial-i ... ainable-ai
-
Tiufin
Member
В мене є розуміння, що збільшення складності там відбувається нелінійно, а яка там функція - то вже деталі для тих, хто дійсно спеціалізується на цій темі.dead_rat: ↑ 19.01.2026 15:00Важливий не термін, а мінімальне розуміння.
З чого б вдруг не вистачило ніяких датацентрів?
Але ви ж написали перед цим, що там лінійна залежність.
Так проблема хоча б тому, що цей вироб все ще дуже слабо вивчений (про що я вже писав вище). То ж, ніякої конкретики немає.dead_rat: ↑ 19.01.2026 15:00В вас є конкретний вироб - людський мозок, вагою трохи більше кіло і сподиванням сто ват плюс-мінус.
З того, що кількість зв'язків між нейронами на порядки більша кількості нейронів. А сила зв'язків між різними нейронами, їхня взаємодія та вплив один на одного недостатньо вивчена, щоб хоча б спробувати це обрахувати.dead_rat: ↑ 19.01.2026 15:00Люди вже навчилися робити з кремнію елементи в багато раз менші за нейрон. То з чого йде ваше зауваження що ніяких датацентрів не вистачить?
Ну і що ми бачимо у цій статті? Що великі технокомпанії таки знають про існування цього напрямку розвитку ШІ та інвестують в нього? Але чому ж іхня зацікавленість в ньому не така, як у ллм?dead_rat: ↑ 19.01.2026 15:00Ви такий фанат АІ, а виходить що окрім хайпу ОпенАІ і не чули нічого.
https://newsroom.intel.com/artificial-i ... ainable-ai
Ну і по-друге, ось що написано у статті:
"While Hala Point is not intended for neuroscience modeling, its neuron capacity is roughly equivalent to that of an owl brain or the cortex of a capuchin monkey."
Я так зрозумів, це не модель мозку мови, а просто кількість нейронів у тому компі співставна із кількістю нейронів у мозку сови.
Поправте, якщо я щось не так зрозумів.
Модель - це коли ця кількість впорядкована та працює рівно так, як у сови.
Последний раз редактировалось Tiufin 19.01.2026 15:50, всего редактировалось 1 раз.
-
dead_rat
Member
Внутрі ваших же улюблених ЛЛМ є neural network- вони прекрасно описані.Tiufin: ↑ 19.01.2026 15:39 З того, що кількість зв'язків між нейронами на порядки більша кількості нейронів. А сила зв'язків між різними нейронами, їхня взаємодія та вплив один на одного недостатньо вивчена, щоб хоча б спробувати це обрахувати.
Причому просту сітку щоб наприклад розпізнавати рукописні цифри ви з допомогою чату гпт можете написати за годину.
Я так робив з цікавості ще у 2017.
Але це ж з ваших слів неймовірно складно…
-
Tiufin
Member
Мені здається, це трохи інші історії.dead_rat: ↑ 19.01.2026 15:43Внутрі ваших же улюблених ЛЛМ є neural network- вони прекрасно описані.Tiufin: ↑ 19.01.2026 15:39 З того, що кількість зв'язків між нейронами на порядки більша кількості нейронів. А сила зв'язків між різними нейронами, їхня взаємодія та вплив один на одного недостатньо вивчена, щоб хоча б спробувати це обрахувати.
Причому просту сітку щоб наприклад розпізнавати рукописні цифри ви з допомогою чату гпт можете написати за годину.
Я так робив з цікавості ще у 2017.
Але це ж з ваших слів неймовірно складно…
У ситуації з ллм є набір даних і вже в результаті експерименту (навчання) вибудовуються зв'язки та ваги зв'язків між нейронами.
У моделі мозку - зв'язки між нейронами та їхні ваги задані біологічно. І задача людини, яка будує модель мозку - повторити це в моделі.
Варіант із ллм простіше, але тупіковий в плані подальшого розвитку (як ви стверджуєте).
Варіант із моделлю мозку - перспективний (як ви стверджуєте), але значно складніше у побудові.
-
Scoffer
Member
Не складніше воно в побудові. Воно інакше в побудові. Мозок це не процесор і не відеокарта. Мозок це здоровена і жирна FPGA, в першому наближенні.Tiufin: ↑ 19.01.2026 16:25але значно складніше у побудові
Оскільки хуанг не торгує фпга, то він же і не пушив роками цю тему. А відяхами торгує. От і вся розгадка.
-
Tiufin
Member
Знов ці теорії змов. Ти так кажеш, наче хуанг- володар світу, та завжди мав ту вагу, яку має зараз. Він відеокартами торгує вже десь чверть сторіччя, то чому ж ШІ лише зараз злетів?Scoffer: ↑ 19.01.2026 17:14Не складніше воно в побудові. Воно інакше в побудові. Мозок це не процесор і не відеокарта. Мозок це здоровена і жирна FPGA, в першому наближенні.Tiufin: ↑ 19.01.2026 16:25але значно складніше у побудові
Оскільки хуанг не торгує фпга, то він же і не пушив роками цю тему. А відяхами торгує. От і вся розгадка.
10-20 років тому (коли створювались ті проекти із моделювання мозку, при які ти писав) - була купа технологічних компаній більша за нвідію. То чому ж вони не створили фпга для цих цілей?
Та й зараз є конкуренти прискорювачам нвідіа - он Гугл нещодавно якісь асіки презентував, кращі по багатьом параметрам.
-
Scoffer
Member
Це не теорії змов, а практики змов. Всі CEO жирних техноконтор знають один одного особисто, регулярно бухають в одних і тих самих барах, про що звітують в інстаграми, і обговорюють як в черговий раз облапошити хайпожерів.Tiufin: ↑ 19.01.2026 18:17Знов ці теорії змов.