alexeygalas: ↑
19.11.2025 17:09
...те саме по потужності, що 16 ядер у AMD...
...Дійсно якісь "історії" від істориків. Хіба що вони досі з Raptor Lake порівнюють...
► Так-точно

- вони, Раптори. Історя - моя особиста, наболіле, так би мовити. "Чесати" "залізо" почав активно знову десь в кінці 2022, коли поступово стало доходити, що 3770-го з 24Гб "оперативки" стає явно замало, то старші Раптори були за взірець у Інтела, до них і рівнявся. А коли вийшли Кори, то я зрозумів, що цей звіздець не тільки яснішим не став, але ще й поглибився і дивився на них вже виключно з позиції: "Краааасіііівоєєєє...". Відтак в 2025-му подивився ринок 12- і 16-ядерних - повноцінноядерних - "проців" і з того обирав. Дивився від АМД не тільки 9000-у серію - це вже пізніше, а в першу чергу і 7000-ну - ще раніше, тому і обороти до Рапторів у мене лишилися.
► Але суті по відношенню до Корів - якщо для справедливості зараз їх брати до порівняння з 9000-ю серією Райзенів: все-одно не взявши на руки Кор, не будучи оперативним збірником систем - чорта з два зрозумієш, що там той Інтел вчергове на...ртив - НТ-не-НТ, Е-ядра замість НТ (чи не замість?) і т.д..
► Якщо не обмежуватись "стелею" по охолодженню - напевно
- спойлер
- (по факту - не знаю, потрібно глибоко то все шукати і видирати інфу з тих, хто тестував безпосередньо, а краще - самому своїми руками то все протестувати, що в моєму випадку недоцільно, так як з першого разу потрібно взяти безпрограшний варіант). А якщо ставити "повітря", то я не впевнений, як Раптори чи Кори себе поведуть в плані потужності, якщо їм урізати ліміти по напрузі та температурах. При 120 "прописних" і 162 фактичних на 9900х Райзені і відповідно 125 і 253 на 14900к Рапторі, по факту перший з них "їсть" 232 без обмежень (по крайній мірі мій екземпляр), а по другому я десь тести переглядав - 280 і вище. Так, Інтели краще віддають тепло, але питання про урізання лімітів під "повітря" і температури при цьому при всьому не більше 85 градусів: як мені прорахувати, яким чином поведе себе "зоопарк" інтеловських ядер? По логіці, раз там купа Е-ядер, то якраз потужність сукупна не має сильно просісти, з іншого боку, якраз тому, що їх там на "проці" - реально дохріна і вони покликані компенсувати нестачу Р-ядер, то саме через це якраз і Е-ядра - і так економні - мають просісти... Що? Я помиляюсь? МОЖЕ І ТАК! Але у цьому і весь цей дурдом з цим "зоопарком", що я не можу зрозуміти і скоріше за все помиляюся... тому і обхожу стороною сучасний Інтел. Поки що...
==============================================================
Scoffer: ↑
19.11.2025 18:17
Якщо мова про старі інтельові чи нові амдшні ядра, то не можеш тому що є HT/SMT, реальне завантаження котрого прорахувати просто неможливо в силу багатьох причин технічного характеру. Чого не можна сказати про різносортні, але таки фізичні ядра, працювати з котрими пранувальнику в нескінчену кількість раз простіше.
► Прикро, коли так. Сподіваюся, теперішніх 12 ядер мені надовго вистачить, щоб навіть не думати пробувати цю всю дурню знову починати робити, бо геморой ще той...
Навіщо? Реальний профіль навантаження прог це один ведучий потік і NN другорядних. 12 р-ядер означає що ти збираєшся запустити 12 прог одночасно, і не просто запустити, а щоб ще і маслали на всіх парах. Якесь сумнівне використання десктопного процесора.
► На те він і десктопний, щоб навіть таке вміти, точніше - могти робити. Ну, може не на всіх парах

, але у мене часом відбувався наступний "одночасний сеанс гри в доміно":
- спойлер
- • Фотошоп (основна прога),
• Ілюстратор (допоміжна),
• ІнДизайн (ситуативно-цілеспрямована
),
• Кріта (допоміжна по традиційному малюванню),
• Блендер (ще одна ситуативно-цілеспрямована),
• Прем'єрПро (туди ж...)
• Два браузера з десятками закріплених вкладок (на різних браузерах - різні набори даних до доступу, бо на одному неможливо зручно все одразу "розкласти", працюють постійно),
• Аудіоплеєр (висить і працює майже 100% часу),
• Відеоплеєр (відеоінструкції та уроки, закачані або куплені раніше, якщо або щоб довго не "гуглити"),
• Віртуальна машина (рідко, але часом бувало і дві одночасно - на одній "Сімка", на другій Лінукс - по спец-прогах...),
• Текстовий редактор (зрозуміло... часом заміняю гугл-формою),
• Програми по апскейлу (не завжди потрібні, але деякі "просять гарно поїсти"),
• Програми із захоплення робочого столу і відео (на фоні і регулярно в роботі),
• Програми моніторингу системи (як мінімум для того, щоб зрозуміти який компонент системи "повішався" і що потрібно вимикати або зменшувати приорітет).
► Більша половина цього дурдома зазвичай працює у мене постійно, не так часто (на щастя) доводиться оце все таким комплектом вмикати одночасно, але буває і таке (проектування парків, наприклад, де доводиться 3D-графіку підключати). Одночасно навантажують систему пара-трійка і 3770 зазвичай справляється, але з часом, коли важкі проги почали віджирати більше ресурсу і довше виконувати задачу, то в цей самий час шукати щось в браузері уже стає проблематично... Останні кілька років встановив черговість в роботі і старався завершати роботу в одній прозі перш ніж перекинути в іншу, хоч це і не зручно, бо зачасту буває, що поправиш в Ілюстраторі, перекидаєш тут ж в Фотошоп на "дозбірку" і тут же закидаєш в Кріту (бо в фотошопі не так зручно малювати)...
Ніякі вони не невдалі. Це суперофігезні ядра по продуктивності на ват. Якщо інтел колись повернеться до однорідних ядер, то вони будуть на основі е-ядер, а не р.
► По продуктивності на ват - безсумнівно... Най зліплять процесор не Е-ядрах, хай хоч на 32 штуках, але
однорідних - я, як пересічний користувач, який сам обирає, що купувати, хоч матиму зрозумілі орієнтири як воно працює і на що сподіватися.
Відправлено через 3 хвилини 31 секунду:
► Щось типу чіплетів АМД?

Чи мається на увазі - програмно?
► Цікаво, що з того вийде... Я взагалі ЗА! всякий подібний двіж,

правда поки що у ролі виключно спостерігача, вибачте.