Проєкт Stargate від OpenAI споживатиме до 40% світового виробництва DRAM

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
vmsolver
Member

Повідомлення

Кто не понял, под DRAM подразумевают прежде всего HBM память, не чипы для планок DDR5 или DDR6.
Entar
Member

Повідомлення

gregory_amd: 02.10.2025 12:21 І все заради того щоб дурачки генерували більше бомбардило крокодилів і гигикали з цього в тіктоках своїх..світ на який ми заслуговуємо
Все заради того, щоб просто людина з розумінням, "що треба зробити", без багаторічної освіти, специфічного рівня задротства і складу розуму могла як отримати інформацію і розуміння про те, як технічно виконати необхідну роботу, так і написати якісно текст, отримати алгоритм для проведення розрахунків, написати код, тощо.

Тобто умовно кажучи, все йде до того, що людина яка має гарно працююче логічне та аналітичне мислення тепер зможе реалізовувати свій потенціал без необхідності наявності багаторічного досвіду роботи і вивчання "мат часті" в багатьох сферах одночасно. Умовно кажучи, консиліум лікарів можна буде замінити ШІ+одним адекватним лікарем. Десятки професорів та вчителів можна буде замінити "універсальними спеціалістами" з гарно розвинутими психологічними навиками, які зможуть взаємодіючи з ШІ видавати кращий результат.
Доступ до інформації з розвитком ШІ еволюціонує практично в тій же степені, що з появою інтернету.

Колись, для того, щоб написати простєйшу програму потрібно було або читати літературу, не завжди написану оптимально, або задавати питання на форумах, де більшість відповідей було в стилі "читайте мануали". Потім з'явилися різні в тому числі безкоштовні відео матеріали. А зараз достатньо написати запит чатику.
Колись, щоб приготувати будь яку страву, треба було читати рецепт, в якому було написано "готувати до готовності, 15-30 хвилин", а тепер можна задати чатику ряд питань, які дадуть зрозуміти самі принципи готування, навіть людині яка ніколи до плити не підходила.
Колись для перекладу шматка тексту треба було користуватися перекладачами, які не вміли правильно перекладати контекст, і пропонували на вибір самій людині вибрати правильний переклад того чи іншого слова, а тепер не треба ніяких перекладачів, можна вести діалог з людиною що спілкується хоч китайською, не знаючи китайської від слова ніяк, через ШІ, і чудово все розуміти.
SergN
Member

Повідомлення

vmsolver: 02.10.2025 13:45 Кто не понял, под DRAM подразумевают прежде всего HBM память, не чипы для планок DDR5 или DDR6.
І кто нє понял?
Both Samsung and SK Hynix confirmed that OpenAI's anticipated demand could grow to 900,000 DRAM wafers monthly, which is an incredible volume that may represent around 40% of total DRAM output. The deal likely includes various types of memory, including commodity DDR5 and specialty HBM memory for AI processors. What remains to be seen is which company will dice the wafers and build actual DRAM chips, HBM stacks, and memory modules.

To put the 900,000 DRAM wafers number into context: global 300mm fab capacity is projected to reach 10 million wafer starts per month (WSPM) in 2025, according to TechInsights. DRAM capacity — which includes both commodity DDR5 and LPDDR4/LPDDR5 as well as premium HBM, and specialty DRAM types — accounted for a 22% share (2.07 million WSPM) in 2024. Analysts predict that DRAM capacity could grow by 8.7% in 2025 to around 2.25 million WSPM, which means that Stargate plans to consume 40% of it.
Ostin
Member

Повідомлення

Entar: 02.10.2025 13:58технічно виконати необхідну роботу, так і написати якісно текст, отримати алгоритм для проведення розрахунків, написати код, тощо
Я читаю оце все "більше! краще! швидше!" і думаю - яким чином покращиться життя середньостатистичного мішка, якщо він замість однієї, умовно, виконаної справи, встигатиме нагенерити штук 5 чи 10 за один і той же період часу? Маю на увазі не початковий період, коли особливо розторопних будуть оцінювати вище за рахунок інших, хто тільки вчиться інструменту. А коли вже все прийде до норми і норма буде разів у 10 вища, як зараз.
dead_rat
Member

Повідомлення

Stamb: 02.10.2025 13:00 dead_rat
красавчик
правда щось С левел не дуже прислухався до думки не марнувати гроші на АІ?
(без обід) :)
Бо я і не проти.
Можна погратися і поекпериментувати, поки що не сильно багато вихлопу, але вдруг щось таки вигорить.

Мільйон це не так багато, якщо він не твій :laugh:
bclogin
Member

Повідомлення

Entar: 02.10.2025 13:58 Все заради того, щоб просто людина з розумінням, "що треба зробити", без багаторічної освіти, специфічного рівня задротства і складу розуму могла як отримати інформацію і розуміння про те, як технічно виконати необхідну роботу, так і написати якісно текст, отримати алгоритм для проведення розрахунків, написати код, тощо.
Це в ідеалі, а в реальності людина без освіти і специфічного рівня задротства дуже часто не розуміє контексту і належним чином не може використати результати, отримані від LLM ... я вже не згадую, що міркування LLM можуть бути хибними)
dead_rat
Member

Повідомлення

Entar: 02.10.2025 13:58 Колись, щоб приготувати будь яку страву, треба було читати рецепт, в якому було написано "готувати до готовності, 15-30 хвилин", а тепер можна задати чатику ряд питань, які дадуть зрозуміти самі принципи готування, навіть людині яка ніколи до плити не підходила.
Оце взагалі ідеальний приклад.
Якщо людина настільки непробивно тупа, що не може слідувати рецепту - по суті найпростішому і найяснішому алгоритму, то ні з яким АІ це створіння нічого не зможе.

В той час щоб реально отримати профіт з АІ, треба бути досить скіловим. Те ж написання програм, наприклад, пояснення для абсолютно усього чітке і ясно доступно в Гуглі першим посиланням - я працюю з 2010 року і вже тоді не було жодноі перепони написати запит у гугл і прочитать перше-друге посилання і в 90% воно і робило без проблем.
спойлер
Жарт майже в тему
Зображення
Tiufin
Member

Повідомлення

Ostin: 02.10.2025 14:04
Entar: 02.10.2025 13:58технічно виконати необхідну роботу, так і написати якісно текст, отримати алгоритм для проведення розрахунків, написати код, тощо
Я читаю оце все "більше! краще! швидше!" і думаю - яким чином покращиться життя середньостатистичного мішка, якщо він замість однієї, умовно, виконаної справи, встигатиме нагенерити штук 5 чи 10 за один і той же період часу? Маю на увазі не початковий період, коли особливо розторопних будуть оцінювати вище за рахунок інших, хто тільки вчиться інструменту. А коли вже все прийде до норми і норма буде разів у 10 вища, як зараз.
А ви почитайте про продуктивність праці та як вона впливає на життя, як ви сказали, "середньостатистичного мішка" та вцілому на життя суспільства.
dead_rat
Member

Повідомлення

Tiufin
І мені цікаво.

От я чьотко бачу, що ціна будинку росте пропорційно офіційному графіку розту продуктивності праці, помноженому на інфляцію. А зп - залишається як була :laugh:

В Омериці ефективність дійшла до настільки космічного рівня, що довелося іх всіх зааутсорсити в Індію і Китай, де продуктивність поменше
Tiufin
Member

Повідомлення

dead_rat: 02.10.2025 14:26 Tiufin
І мені цікаво.

От я чьотко бачу, що ціна будинку росте пропорційно офіційному графіку розту продуктивності праці, помноженому на інфляцію. А зп - залишається як була :laugh:
Де той графік подивитися?
До речі, раніше у містах (ви ж кажете про будинок десь у місті або передмісті, чи не так?) жило десь біля 10% населення, бо це було дуже дорого. Зараз живе десь біля 80%. І чомусь історично це співпало із зростанням продуктивності праці.

Відправлено через 2 хвилини 36 секунд:
dead_rat: 02.10.2025 14:26В Омериці ефективність дійшла до настільки космічного рівня, що довелося іх всіх зааутсорсити в Індію і Китай, де продуктивність поменше
І в чому протиріччя? Враховуючі, що при цьому у США дуже низький рівень безробіття.
Ostin
Member

Повідомлення

Якщо подивитись якийсь пересічний голівудський фільм епохи 90-х, то сюжет крутиться зазвичай навколо "ми нормальні люди, живемо і нам добре, а оті бандюки хочуть вкрасти багато грошей і нічого не робити!" А якщо увімкнути щось із сьогодення, то купа західних сюжетів починаються так: "с-ка, я пашу як віл, а грошей на оплату рахунків немає! Що ж це коїться, люди добрі, як далі бути?".
Так, фільми це не є гарна вибірка та аналітика. Але якусь долю правди вони теж показують. Чим живе люд і що його турбує.
А продуктивність стала більша, звісно.
dead_rat
Member

Повідомлення

Tiufin: 02.10.2025 14:33
dead_rat: 02.10.2025 14:26 Tiufin
І мені цікаво.

Де той графік подивитися?
До речі, раніше у містах (ви ж кажете про будинок десь у місті або передмісті, чи не так?) жило десь біля 10% населення, бо це було дуже дорого. Зараз живе десь біля 80%. І чомусь історично це співпало із зростанням продуктивності праці.

Відправлено через 2 хвилини 36 секунд:
dead_rat: 02.10.2025 14:26В Омериці ефективність дійшла до настільки космічного рівня, що довелося іх всіх зааутсорсити в Індію і Китай, де продуктивність поменше
І в чому протиріччя? Враховуючі, що при цьому у США дуже низький рівень безробіття.
1. Графік наприклад тут https://guthmann.estate/en/market-report/berlin/
Якщо б він був з 2008, то на диво замість хрущовки в Харкові батьки б могли купити у Берліні.

2. Безробіття в США рахується дуже цікаво. Це лише ті хто отримують пособіє, якщо ти не маєш на нього право(а цих багато, от ти бомж без пособія, яких половина Сан Франциско) чи маєш підробітку хоч попою в онліфанс, хоч убером завтраки розвозиш - ти не в статистиці.
Entar
Member

Повідомлення

Ostin: 02.10.2025 14:04Я читаю оце все "більше! краще! швидше!" і думаю - яким чином покращиться життя середньостатистичного мішка, якщо він замість однієї, умовно, виконаної справи, встигатиме нагенерити штук 5 чи 10 за один і той же період часу? Маю на увазі не початковий період, коли особливо розторопних будуть оцінювати вище за рахунок інших, хто тільки вчиться інструменту. А коли вже все прийде до норми і норма буде разів у 10 вища, як зараз.
Для переважної більшості - покращиться. Так само як життя покращилось коли більшості людей перестало бути необхідно робити фізично важку виснажливу небезпечну працю.
А потім коли більшості людей перестало бути необхідно робити одноманітну тупу працю. Чи краще бути машиністом поїзда зараз, ніж 100 років тому?
Чи краще бути диспетчером автоматики на електростанції зараз, ніж вручну переміщувати вугілля?
Чи краще працювати з гіпросартонними стелями зараз, з компактним легким зручним акумуляторним шуруповертом, ніж з ручним інструментом раніше?

Буде не "норма вища", буде робота інша. І що найбільш позитивно - посилиться тенденція по реальному скороченню робочих годин в тиждень для більшості професій, а в навчанні буде певна еволюція від "заучування інформації" до розвитку логічного мислення і вміння коректно працювати з вхідними і вихідними даними.
З часом будуть в принципі щезати професії такі як касир, чи водій таксі в мегаполісі. Водій фури стане "оператором фури", задача якого буде більше слідкувати за ситуацією.

ІТшники, аналітики, економісти в більшості своїй зможуть менше закопуватися в якісь глибокі нюанси про які "знають лише обрані", видаючи кращі результати при цьому.
У нас буде більше інформаційного продукту/він буде якісніший. Наприклад, я фанат всесвіту по Warhammer, і за останній рік я бачив велику кількість роликів, артів, картин, в тому числі інтерактивних, зроблених фанатами цього всесвіту. Одна з ігр в яку я грав - the alters - до неї (здається до сюжету і дизайну) приклав руку ШІ - і чудова гра вийшла.

Отправлено спустя 2 минуты 51 секунду:
bclogin: 02.10.2025 14:11 Це в ідеалі, а в реальності людина без освіти і специфічного рівня задротства дуже часто не розуміє контексту і належним чином не може використати результати, отримані від LLM ... я вже не згадую, що міркування LLM можуть бути хибними)
Я ж не кажу, що будь який бомж зможе стати інженером. Я кажу про те, що інженеру потрібно буде менше часу приділяти "задротству" і він зможе більше часу приділяти глибині і ширині розуміння своєї теми.
dead_rat
Member

Повідомлення

Entar: 02.10.2025 14:40
З часом будуть в принципі щезати професії такі як касир, чи водій таксі в мегаполісі.
Саме так, ці погані роботи, куди люди йшли від безнадьоги - зникнуть.
То всі, хто не знайдуть місце в новому світі, де усіх потрібно набагато менше, - спокійно собі здoхнуть
:)
Ostin
Member

Повідомлення

Entar: 02.10.2025 14:40більшості людей перестало бути необхідно робити одноманітну тупу працю
Я тільки за. Але станом на сьогодні я бачу зовсім інше: "ми перетворимо наші одиничні завдання на конвеєр, бо матимемо змогу клепати їх швидше!"
Entar: 02.10.2025 14:43Буде не "норма вища", буде робота інша
Що ж, це має сенс. Поки що тому підтверджень, на жаль, немає. Є лише спроба генерити відосики нон-стоп.
Востаннє редагувалось 02.10.2025 14:46 користувачем Ostin, всього редагувалось 1 раз.
Tiufin
Member

Повідомлення

Ostin: 02.10.2025 14:35
Якщо подивитись якийсь пересічний голівудський фільм епохи 90-х, то сюжет крутиться зазвичай навколо "ми нормальні люди, живемо і нам добре, а оті бандюки хочуть вкрасти багато грошей і нічого не робити!" А якщо увімкнути щось із сьогодення, то купа західних сюжетів починаються так: "с-ка, я пашу як віл, а грошей на оплату рахунків немає! Що ж це коїться, люди добрі, як далі бути?".
Так, фільми це не є гарна вибірка та аналітика. Але якусь долю правди вони теж показують. Чим живе люд і що його турбує.
А продуктивність стала більша, звісно.
Ну, це прям дуже слабкий аргумент. Починаючи від того, що ви і я можемо дивитися різні фільми 90х і сучасні, закінчуючи тим, що різні люди з одних і тих самих фільмів винесуть різне розуміння.
Entar
Member

Повідомлення

dead_rat: 02.10.2025 14:16 Оце взагалі ідеальний приклад.
Якщо людина настільки непробивно тупа, що не може слідувати рецепту - по суті найпростішому і найяснішому алгоритму, то ні з яким АІ це створіння нічого не зможе.
Візьмемо абстракту людину, яка ніколи не готувала їсти. Як їй зрозуміти що таке "до готовності"?
MqM
Member

Повідомлення

Tiufin: 02.10.2025 13:41
gregory_amd: 02.10.2025 12:21 Предлагаю обсудить Проєкт Stargate від OpenAI споживатиме до 40% світового виробництва DRAM

І все заради того щоб дурачки генерували більше бомбардило крокодилів і гигикали з цього в тіктоках своїх..світ на який ми заслуговуємо
Інтернет взагалі розвинувся багато в чому завдяки п-р-но :D
Так дивуються суспільству наче не в ньому живуть. Я думаю великі очікування, що кожен ходитиме до опери починаючи з прибиральника, а вдома матиме витончений інтерєр з картинами на стінах і писатиме у вільний час поезію :D
Ostin
Member

Повідомлення

Tiufin
Це не аргумент, це спостереження. І дійсно, лише мої.
dead_rat
Member

Повідомлення

Entar: 02.10.2025 14:44
dead_rat: 02.10.2025 14:16 Оце взагалі ідеальний приклад.
Візьмемо абстракту людину, яка ніколи не готувала їсти. Як їй зрозуміти що таке "до готовності"?
В нас абстрактна людина, що ніколи не готувала, ніколи не їла і настільки тупа, що посмаживши куркру і вкусивши її не зрозуміє що та ще сира?

Вітаю! Ви знайшли ідеального громадянина!
Відповісти