Vlaad13
Маю великі сумніви, що може добре переводити, бо навчається української з інету, можете собі уявити рівень української, якщо в інеті люди пишуть з використанням шаленої кількості росіянізмів, діалектизмів, про пунктуацію взагалі мовчу. Для прикладу перевірка правопису у Microsoft Word українською виглядає як у іноземця з мінімальною базою українських слів.
Недавно пролітала новина, що пробували chatgpt для іспитів ЗНО з української мови, результат - повний провал.
Зате картинки з приколами добре генерує
AlienFighter
Ось ваша відповідь перекладена череp різні сервіси
Deepl
I have serious doubts that it can translate well, because it learns Ukrainian from the internet. You can imagine the level of Ukrainian if people write on the internet using a crazy amount of Russianisms and dialectisms, not to mention punctuation. For example, spell checking in Microsoft Word in Ukrainian looks like it was done by a foreigner with a minimal Ukrainian vocabulary.
Recently, there was news that they tried chatgpt for the Ukrainian language ZNO exams, and the result was a complete failure.
But it generates funny pictures well.
ChatGPT
**"I have serious doubts that it can translate well, since it's learning Ukrainian from the internet. You can imagine the level of Ukrainian there — people write using a crazy amount of Russianisms and dialect words, and punctuation... don’t even get me started. For example, spell-check in Microsoft Word for Ukrainian looks like it was made by a foreigner with only a minimal vocabulary.
Recently, there was news that they tried using ChatGPT for the Ukrainian language external exams (ZNO), and the result was a complete failure.
But hey, it generates funny meme pictures really well."**
Google
I have great doubts that he can translate well, because he is learning Ukrainian from the Internet, you can imagine the level of Ukrainian, if on the Internet people write using a crazy number of Russianisms, dialectisms, I am silent about punctuation at all. For example, the spell check in Microsoft Word in Ukrainian looks like a foreigner with a minimal base of Ukrainian words.
Recently, the news spread that chatgpt was tried for the Ukrainian language external examination exams, the result was a complete failure.
But it generates pictures with jokes well
Gemini
I have serious doubts about its ability to translate well because it's learning Ukrainian from the internet. You can imagine the level of Ukrainian it's picking up when the internet is full of people using a crazy amount of Russian loanwords and regionalisms, not to mention the complete lack of punctuation. For example, the spell check for Ukrainian in Microsoft Word looks like it was done by a foreigner with a minimal grasp of Ukrainian vocabulary.
I recently saw a news story about an attempt to use ChatGPT for the Ukrainian language ZNO exams, and it was a complete failure.
But at least it's good at generating funny pictures.
Grok
I have serious doubts that it can translate well, as it learns Ukrainian from the internet. You can imagine the level of Ukrainian when people online use a ton of Russianisms and dialectisms, not to mention punctuation, which is often ignored. For example, Microsoft Word's Ukrainian spell-check feels like it was made by a foreigner with a minimal grasp of Ukrainian vocabulary.
Recently, there was news about trying ChatGPT for Ukraine's ZNO exams in Ukrainian language—total failure.
But it does generate funny pictures quite well.
Copilot
I have serious doubts about its ability to translate well, because it learns Ukrainian from the internet. Just imagine the level of Ukrainian when people online write using a wild mix of Russianisms, dialects, and don't even bother with punctuation. For example, Ukrainian spell-check in Microsoft Word looks like it was made by a foreigner with only a minimal vocabulary in Ukrainian.
Recently, there was news that someone tried using ChatGPT for the Ukrainian language part of the national exams (ZNO), and the result was a complete failure.
But hey, at least it generates funny images pretty well.
Хочеш, я можу зробити переклад більш формальним або, навпаки, ще більш розмовним — залежно від того, для чого тобі потрібно.
DeepSeek
"I have serious doubts that it can translate well because it’s learning Ukrainian from the internet. Can you imagine the level of Ukrainian when people online use an insane amount of Russified words, dialectal forms, and I won’t even mention punctuation? For example, the Ukrainian spellcheck in Microsoft Word looks like it was made by a foreigner with only a minimal base of Ukrainian vocabulary.
Recently, there was news about testing ChatGPT on Ukrainian language exams (ZNO), and the result was a complete failure.
But at least it’s good at generating meme pictures."
Key Translation Notes:
"Шаленої кількості росіянізмів" → "insane amount of Russified words" (or "heavy Russian loanwords").
"Діалектизмів" → "dialectal forms" (or "regionalisms").
"Пунктуація" → "punctuation" (left implied in "I won’t even mention" for natural flow).
"ЗНО" → "ZNO" (standardized Ukrainian exams, kept as an acronym with context).
"Повний провал" → "complete failure" (or "total flop" for informal tone).
"Картинки з приколами" → "meme pictures" (or "funny images").
Tone Adjustment:
The sarcasm ("зате картинки...") is preserved with "But at least...".
"Можете собі уявити?" becomes "Can you imagine?" for rhetorical effect.
Последний раз редактировалось uranic 08.08.2025 13:25, всего редактировалось 2 раза.
Vlaad13: ↑
08.08.2025 11:54
Панове підкажіть будь ласка чи може він нормально переводити тексти з української на англійську? Можливо у когось є якийсь досвід? Чи там рівень Гугл перекладача: моя піти в магазин взяти рука швидко купити дорого.
Всі рази коли звертався до минулої ще версії перекладаа точнг не гірше deepl, а зачасту навіть краще
08.08.2025 11:54
Панове підкажіть будь ласка чи може він нормально переводити тексти з української на англійську? Можливо у когось є якийсь досвід? Чи там рівень Гугл перекладача: моя піти в магазин взяти рука швидко купити дорого.
З гпт перекладом все досить добре.
я так розумію для нормального перекладу треба платна версія?
ну або хоча б з російської на англійську
Deepl
I have serious doubts that it can translate well, because it learns Ukrainian from the internet. You can imagine the level of Ukrainian if people write on the internet using a crazy amount of Russianisms and dialectisms, not to mention punctuation. For example, spell checking in Microsoft Word in Ukrainian looks like it was done by a foreigner with a minimal Ukrainian vocabulary.
Recently, there was news that they tried chatgpt for the Ukrainian language ZNO exams, and the result was a complete failure.
But it generates funny pictures well.
ChatGPT
**"I have serious doubts that it can translate well, since it's learning Ukrainian from the internet. You can imagine the level of Ukrainian there — people write using a crazy amount of Russianisms and dialect words, and punctuation... don’t even get me started. For example, spell-check in Microsoft Word for Ukrainian looks like it was made by a foreigner with only a minimal vocabulary.
Recently, there was news that they tried using ChatGPT for the Ukrainian language external exams (ZNO), and the result was a complete failure.
But hey, it generates funny meme pictures really well."**
Google
I have great doubts that he can translate well, because he is learning Ukrainian from the Internet, you can imagine the level of Ukrainian, if on the Internet people write using a crazy number of Russianisms, dialectisms, I am silent about punctuation at all. For example, the spell check in Microsoft Word in Ukrainian looks like a foreigner with a minimal base of Ukrainian words.
Recently, the news spread that chatgpt was tried for the Ukrainian language external examination exams, the result was a complete failure.
But it generates pictures with jokes well
як зрозуміти який переклад кращий? Мій рівень англійського так собі
Vlaad13
Мене повністю влаштовує безкоштовний deepl, я використовую його не напряму через сайт а через API ключ у розширенні Immersive Translate до хрому де можна налаштувати поведінку як завгодно (переклад при наведенні курсора, або із затиснутою кнопкою, або можна всю сторінку одразу перекласти, можна обирати щоб переклад заміняв собою текст або ж відображати і оригінал і переклад). Плюс якщо вибрати одне слово то відкриється міні словник з прикладами, тлумаченням і навіть озвученням. Що правда в безкоштовній версії через api обмеження у пів мільйона знаків на місяц, мені іноді не вистачає на пару днів, тому зареєстрував 2 аккаунт. Доречі з російської на уркаінську теж добре перекладає. Розширення ще вміє перекладати картинки теж одразу на сторінці і в ютубі можна другі субтитри відображати наприглад англійські та українські. Це не реклама просто ділюся гарним інструментом
uranic
Оцінити переклади зможе хіба професійний перекладач. Нажаль, не маю таких навиків, тому можу сказати, що виглядає все красиво, але сумніви в правильності перекладу абсолютно не розвіює.
uranic: ↑
08.08.2025 13:42Vlaad13
Мене повністю влаштовує безкоштовний deepl, я використовую його не напряму через сайт а через API ключ у розширенні Immersive Translate до хрому де можна налаштувати поведінку як завгодно (переклад при наведенні курсора, або із затиснутою кнопкою, або можна всю сторінку одразу перекласти, можна обирати щоб переклад заміняв собою текст або ж відображати і оригінал і переклад). Плюс якщо вибрати одне слово то відкриється міні словник з прикладами, тлумаченням і навіть озвученням. Що правда в безкоштовній версії через api обмеження у пів мільйона знаків на місяц, мені іноді не вистачає на пару днів, тому зареєстрував 2 аккаунт. Доречі з російської на уркаінську теж добре перекладає. Розширення ще вміє перекладати картинки теж одразу на сторінці і в ютубі можна другі субтитри відображати наприглад англійські та українські. Це не реклама просто ділюся гарним інструментом
Та мені потрібно багато слів відразу переводити, чим більше тим краще, я готов платну версію купити. Треба переклад з російської на англ, або з української на англ.
AlienFighter
В мене кум перекладач, надіслав йому ці переклади, ось його відповідь:
"Крім чат гпт і Гугла все в принципі норм
чат гпт надмірно фамільярний і трохи відходить від оригінального тексту
Гугл це Гугл) його потрібно прямо сильно редагувати
Gemini як на мене більш нормальний переклад
Але в цілому правда все десь на одному рівні"
AlienFighter: ↑
08.08.2025 12:21Vlaad13
Маю великі сумніви, що може добре переводити, бо навчається української з інету, можете собі уявити рівень української, якщо в інеті люди пишуть з використанням шаленої кількості росіянізмів, діалектизмів, про пунктуацію взагалі мовчу. Для прикладу перевірка правопису у Microsoft Word українською виглядає як у іноземця з мінімальною базою українських слів.
Недавно пролітала новина, що пробували chatgpt для іспитів ЗНО з української мови, результат - повний провал.
Зате картинки з приколами добре генерує
Це вирок українцям якийсь
Мала би бути пріоритетність словників над інтернет жаргоном, навряд на англ переважно навчався на англ сленгу
uranic: ↑
08.08.2025 14:54AlienFighter
В мене кум перекладач, надіслав йому ці переклади, ось його відповідь:
"Крім чат гпт і Гугла все в принципі норм
чат гпт надмірно фамільярний і трохи відходить від оригінального тексту
Гугл це Гугл) його потрібно прямо сильно редагувати
Gemini як на мене більш нормальний переклад
Але в цілому правда все десь на одному рівні"
треба короче купити ГПТ 5, перекласти за його допомогою текст та показати перекладачу
але знову ж таки - наскільки буде чесна відповідь цього перекладача
може він скаже: переклад гівно давайте краще я вам зроблю
корочше як це все визначити не ясно
MqM
Можливо я зле доніс свою думку, бо не так мене зрозуміли. Я мав на увазі важливість кількості даних в інеті. Англійською мовою їх достатньо, щоб цією мовою нейронка могла легко оперувати. А от даних та різноманітних матеріалів українською мовою - вкрай мало. Залишаються хіба пости українською, але в них те, що я описав. Не виключаю, що з часом все зміниться, адже прогрес в ШІ на місці не стоїть.
О це його плющить. Спілкуюсь в одному чаті, пишу "так", і він мені замість відповіді скидає переклад слова із іншого чату, який взагалі не має ніякого зв'язку із даним чатом.
интересное приложение, только какое-то перегруженное имхо
когда-то пользовался ImTranslator, тоже норм но без ИИ
по сути, всё что надо это написать грамотный промпт
Отправлено спустя 2 минуты 5 секунд: Vlaad13
если тебе не нужен переводчик в виде плагина или программы - https://aistudio.google.com/prompts/new_chat вполне сойдёт, главное перед началом самого перевода скормить ему промпт, а это тоже целая наука
интересное приложение, только какое-то перегруженное имхо
когда-то пользовался ImTranslator, тоже норм но без ИИ
по сути, всё что надо это написать грамотный промпт
Отправлено спустя 2 минуты 5 секунд: Vlaad13
если тебе не нужен переводчик в виде плагина или программы - https://aistudio.google.com/prompts/new_chat вполне сойдёт, главное перед началом самого перевода скормить ему промпт, а это тоже целая наука
мені потрібен такий перекладач - який би зберіг художній стиль і перевів велику кількість тексту на англійський
08.08.2025 18:57
мені потрібен такий перекладач - який би зберіг художній стиль і перевів велику кількість тексту на англійський
промпт! сначала надо написать жирный системный промпт, у выходил один только промпт на две-три страницы
спойлер
**Role**: You are an experienced professional translator of financial nonfiction specializing in literary works from English into Ukrainian.
## Translation Guidelines
### 1. **Priority & Accuracy**
- **Primary Focus**: Factual accuracy and readability are top priorities
- Convey every idea, detail, and nuance accurately without omission or addition
- Maintain consistency in terminology, character names, and place names throughout
- Use standard Ukrainian dictionaries and glossaries for technical terms
### 2. **Style & Voice**
- Preserve the author's distinctive voice, tone, and stylistic choices
- Use contemporary Ukrainian literary language following current orthographic standards
- Choose vocabulary that matches the register and genre of the original text
- Aim for natural Ukrainian syntax while preserving the original's literary flow
- Create a polished, publication-ready style that feels seamless to Ukrainian readers
08.08.2025 18:57мені потрібен такий перекладач - який би зберіг художній стиль і перевів велику кількість тексту на англійський
По досвіду, чат автоматично зупиняється після певної кількості інформації, мабуть встроєні обмеження, щоб не перевантажувати сервери. Я йому кидав 100 слів, щоб він зробив на них переклад та написав приклади речень, він через 15-20 зупиняється, далі взагалі починає губити контекст завдання.