Стратегія Stormgate від вихідців із Blizzard погано стартувала в Steam

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

lostsoulforever: 07.08.2025 10:13RTS якось не самий популярний жанр зараз, чого вони очікували
Буквально на днях випадково наткнувся та очманів від кількості каналів/відосів/переглядів по темі C&C Generals на YouTube :shuffle:
daesz
Member

waryag: 07.08.2025 14:58Як стовби могли відродити жанр, якщо роком раніше вийшла ДОС? А ще роком раніше - шедовран?
https://steamdb.info/app/234650/charts/#9y (пік перший місяць після релізу 160 чоловік)
https://steamdb.info/app/300550/charts/#9y (пік перший місяць після релізу 600 чоловік)
https://steamdb.info/app/346940/charts/#9y (пік перший місяць після релізу 270 чоловік)
(пройшов всі 3 особисто байзевей).
https://steamdb.info/app/230230/charts/#9y (пік 22к декілька місяців після релізу)

https://steamdb.info/app/291650/charts/#max
Пік 42к (в ПЕРШИЙ день), 3-6к онлайн кожного пісяця на протязі 4 років після релізу.

Напевно варто таки розібратись, що означає "відродив жанр", а що означає "був нішевим продуктом".
А жанр як був нішевим, так і залишився. Успіх БГ3 цього, на відміну від РоЕ - не змінив, бо після РоЕ багато хто ринувся робити партійні РПГ і не чув про жодну успішний проект після того. БГ3 вийшов в ерлі ексес в 2020, релізнувся в 2023 і відтоді не вийшло жодного проекту в цій ніші (не те щоб цікаво проекту - взагалі ніякого, ДА:вейлгард почав розробку ще в 2015 році під впливом того ж РоЕ, доречі).
kairo
Member

daesz: 07.08.2025 17:14(пройшов всі 3 особисто байзевей).
І як вони? В мене лежать на Епіках, були думки пограти, тільки не знаю яку саме.
daesz
Member

kairo: 07.08.2025 17:23
daesz: 07.08.2025 17:14(пройшов всі 3 особисто байзевей).
І як вони? В мене лежать на Епіках, були думки пограти, тільки не знаю яку саме.
ГонгКонг найкраща і єдина варта уваги.
Мені особисто посередньо зайшли (всі 3) саме через посередню геймплейну складову; загалом жанр сайберпанк у мене серед самих улюблених і я переграв багато навіть відвертого шлаку (щось в стімі (список нижче), щось в ЕГС (стрей, обидва гостранера, va11-hall-a, observer, gamedec), а щось з торенту (wolfenstein youngblood, всі системшоки, citizen sleeper, blade runner старий, deus ex invisible war, deus ex the fall, hard reset)), але суміш сайберпанку з фентезі мені якось так собі :)
спойлер
Изображение
Я б краще рекомендував пограти invisible inc, це суміш екском з рогаликом, дуже зайшла в свій час.
З партійних ще є satellite reign який також в 2015 релізнувся (з кікстартера), але гра реально страдає від доволі ущербної сторі і репетативності.
Якщо вибір суто між шедоуранами - то ГК це ядина достойна уваги.
kairo
Member

Invisible inc недавно пройшов. Хороша гра, але сюжетно обірвана, імхо. Мабуть планували продовження робити. КП2077, Деус Екс ХР та МД, Транзістор, пройдені, усі шикарні. Гост Раннер, мене трохи заморила складністю в кінці, тому другу не грав. Розглядаю: Citizen sleeper, Стрей, рімейк Сістем Шока та були думки спробувати Шедоураннер. Останню поки залишу в групі Maybe.
daesz
Member

kairo: 07.08.2025 17:51
Invisible inc недавно пройшов. Хороша гра, але сюжетно обірвана, імхо. Мабуть планували продовження робити. КП2077, Деус Екс ХР та МД, Транзістор, пройдені, усі шикарні. Гост Раннер, мене трохи заморила складністю в кінці, тому другу не грав. Розглядаю: Citizen sleeper, Стрей, рімейк Сістем Шока та були думки спробувати Шедоураннер. Останню поки залишу в групі Maybe.
Ruiner на 1 раз пройти реально класний, геймплейно - хотлайн маямі.
Стрей загалом цікавий, але мені концепнуально трохи посередньо зайшов, сказав би що також на раз гра.
Систем шоки класні (всі), але як на 2025 вони вигляжають реально ну дуже ущербно. Якщо це не проблема, то, думаю, вам сподобається.
Шедоуран ГК - загалом дуже непоганий, але геймплейно мені не зайшов, концептуально (сайберпанк+фентезі) також вже казав що не дуже сподобався, також ДУУУУЖЕ багато тексту, але для мене особисто це проблемою не було :)
Citizen sleeper - також зайшов, там, здається ще й 2 частина вийшла. Треба буде взяти на розпродажі.
Ремембер мі - реально класна історія, має механіку (брейнденс) яку поляки у них тупо скомуніздили, але геймплейно надоїдає після 3-4 годин (слешер).
kairo
Member

waryag
Member

kairo: 07.08.2025 15:17Піковий онлайн ДОС та Шедовран, вдвічі менший за Пілларси. Про ПоЕ тоді з кожної праски говорили, що це відродження жанру.
Якщо залишити за дужками медійність, яка у тієї обсідіан була на порядок краще, ніж у ларіан і ко, нічого особливого не сталося, а стім - не єдине мірило продажів. Та й там загальні продажі у ДОС більше.
kairo: 07.08.2025 15:17Усі кинулись робити CRPG, але реальність виявилась іншою. Це все одно нішовий жанр і багато хороших ігор, які в ньому вийшли після ПоЕ, провалились. Ті самі другі Пілларси, які набагато кращі за перші, тільки недавно в плюс вийшли. Тиранія провалилась.
Хто це "усі"? Для великих компаній нічого не змінилося, вони націлені на АРПГ. Невеликі як робили, так і продовжили.
kairo: 07.08.2025 15:17 Що реально крутого в жанрі CRPG вийшло за останні роки? Щоб реально ААА? Веілгард?)
Вейлгард - АРПГ.
БГ3 показав, що великі інвестиції в cRPG можуть відбиватися. Ти справді питаєш, що вийшло в жанрі, коли після успіху БГ3 пройшла десь половина циклу розробки? :lol:
kairo: 07.08.2025 15:17 Кіберпанк продався на хвилі шаленої популярності Відьмака. Ну і це ARPG, по суті, найпопулярніший жанр після онлайн-ігор.
Кіберпанк як сетинг погано продається.
До КП2077 єдиним відносно позитивним прикладом був Deus Ex, але й той не надто успішний, а другу частину видавець вважав провалом. (правда там взагалі джекпот: імерсив сим в кіберпанку :rotate: )

Відправлено через 21 хвилину 59 секунд:
daesz: 07.08.2025 17:14 https://steamdb.info/app/234650/charts/#9y (пік перший місяць після релізу 160 чоловік)
Якщо замість 9 років поставити "макс", можна побачити реальний онлайн на релізі :facepalm:
daesz: 07.08.2025 17:14 Пік 42к (в ПЕРШИЙ день), 3-6к онлайн кожного пісяця на протязі 4 років після релізу.
У тих обсідіан був величезний кредит довіри гравців. Який успішно злили.
daesz: 07.08.2025 17:14Напевно варто таки розібратись, що означає "відродив жанр", а що означає "був нішевим продуктом".
А жанр як був нішевим, так і залишився. Успіх БГ3 цього, на відміну від РоЕ - не змінив, бо після РоЕ багато хто ринувся робити партійні РПГ і не чув про жодну успішний проект після того. БГ3 вийшов в ерлі ексес в 2020, релізнувся в 2023 і відтоді не вийшло жодного проекту в цій ніші (не те щоб цікаво проекту - взагалі ніякого, ДА:вейлгард почав розробку ще в 2015 році під впливом того ж РоЕ, доречі).
Успішними можна назвати обидва патфайндери і рог трейдер від owlcat (хоч вони і росіяни). На наступну гру по "експансії" вони отримали більше грошей, хоч і перейшли в АРПГ.
Вейлгард - АРПГ.
Автори цьогорічного хіту - клер обскур, хоч надихались в першу чергу японськими іграми, але згадували і вплив БГ3.
Після розриву з ларіан візарди почали пошук команди для продовження БГ. Чим закінчилося - невідомо, можливо тримають розробку в секреті.
daesz
Member

waryag
пасфайндер партійний? Перепрошую, не грав, не слідкував, думав взагалі що це тейблтоп "портований" на ПК :D
Барбарис
Member

waryag: 07.08.2025 20:14 Успішними можна назвати обидва патфайндери і рог трейдер від owlcat (хоч вони і росіяни).
Саме тому що рускі, то нащо то грати. Ну і сама гра з активною паузою - фуфло(не варте навіть піратити його).
waryag
Member

daesz: 07.08.2025 20:53 пасфайндер партійний? Перепрошую, не грав, не слідкував, думав взагалі що це тейблтоп "портований" на ПК :D
Партійний з вибором між покроковим режимом і активною паузою. Трохи пограв в першу ще до війни, врешті решт задушила купою довгих одноманітних боїв з мобами і менеджментом королівства з таймерами.

Відправлено через 55 секунд:
Барбарис: 07.08.2025 21:28 Саме тому що рускі, то нащо то грати. Ну і сама гра з активною паузою - фуфло(не варте навіть піратити його).
Ми же про індустрію загалом. Немає нікого і є, але не подобаються - трішки різні речі.
daesz
Member

waryag: 07.08.2025 21:30Партійний з вибором між покроковим режимом і активною паузою. Трохи пограв в першу ще до війни, врешті решт задушила купою довгих одноманітних боїв з мобами і менеджментом королівства з таймерами.
Я в якомусь 15 році дивився на твічі її ну може з годинку-півтори у якогось рандомного стрімлера і там була якась глобальна карта, він їздив по ній своїм персонажем на коні між різними замками чи то просити у місцевих царьків якоїсь допомоги, чи щось таке. Мене одним словом не дуже вразила :D
Барбарис
Member

waryag, в грі немає нічого цікавого, примітивний сюжет і геймплей, битви майже не контролюєш - поки нажав паузу і щось скомандував, перси пиз... ячать що хочуть. Там і немає чому подобатись.
kairo
Member

waryag: 07.08.2025 20:14 Якщо залишити за дужками медійність, яка у тієї обсідіан була на порядок краще, ніж у ларіан і ко, нічого особливого не сталося, а стім - не єдине мірило продажів. Та й там загальні продажі у ДОС більше.
Так ця медійність і вдихнула друге життя в жанр CRPG. Про існування Шедоуранс я дізнався з роздачі Епіків за багато років, про ДОС1, коли пройшов ДОС2.
БГ3 показав, що великі інвестиції в cRPG можуть відбиватися. Ти справді питаєш, що вийшло в жанрі, коли після успіху БГ3 пройшла десь половина циклу розробки? :lol:
Та нічого ААА в жанрі CRPG не очікується. БГ3, це виключення з правил. Про розробку третього Балдурс Гейта трубили усі ЗМІ за роки до виходу. Що в нас зараз анонсоване рівня ААА в даному жанрі?
Так гру не сеттинг продав, а ім'я студії. Там на попередніх замовленнях гру відбили фінансово.
Обидві частини Пілларсів шикарні. Тіранія шикарна. Проблема якраз в тому, що CRPG, це нішовий жанр. І таким іграм важко відбиватись. Тому студія переключилась на більш популярний ARPG жанр.
Успішними можна назвати обидва патфайндери і рог трейдер від owlcat (хоч вони і росіяни).
В обох піковий онлайн 45к, що недалеко відійшло від Пілларса з його 42к, який вийшов 10 років тому.
На наступну гру по "експансії" вони отримали більше грошей, хоч і перейшли в АРПГ.
Що красномовно говорить про те, що жанр нішовий і щоб нормально продавати, треба робити ARPG.
lostsoulforever
Member

redacted

Відправлено через 57 хвилин 51 секунду:
kairo: 07.08.2025 12:42
lostsoulforever: 07.08.2025 10:13 RTS якось не самий популярний жанр зараз, чого вони очікували
Age of Empires 2, зараз грає 10500 чоловік. Stormgate, менше ніж 400.
Що це за логіка така взагалі, кажеш комусь про статистику, тобі як доказ неправоти вказують виключення :)
Єдина причина чому в АОЕ2 грають бо це культова гра, для десятків мільйонів людей гра дитинства, це все. Одне виключення не робить РТС популярними, після смерті СК2 і жанр помер, виходили десятки РТСок останню декаду і всі вони на смітнику історії.
avuremybe
Member

lostsoulforever: 08.08.2025 11:40Що це за логіка така взагалі, кажеш комусь про статистику, тобі як доказ неправоти вказують виключення
Чому виключення?
В генерали грають ще більше. Те що їх нема в стімі - нк означає, що там нема гравців.
lostsoulforever
Member

avuremybe: 08.08.2025 11:44
lostsoulforever: 08.08.2025 11:40Що це за логіка така взагалі, кажеш комусь про статистику, тобі як доказ неправоти вказують виключення
Чому виключення?
В генерали грають ще більше. Те що їх нема в стімі - нк означає, що там нема гравців.
Пруфів звичайно як і будь якої іншої статистики не буде, окей тоді ртс такий же популярний жанр як і гачі, лутер шутери і екшен адвенчури
avuremybe
Member

lostsoulforever: 08.08.2025 14:52
avuremybe: 08.08.2025 11:44
Чому виключення?
Пруфів звичайно як і будь якої іншої статистики не буде, окей тоді ртс такий же популярний жанр як і гачі, лутер шутери і екшен адвенчури
Походи по відповідним ресурсам, збери пруфи, якщо вони дійсно потрібні.
Промоніторь активність, скачування, як завзято переносять моди з помираючих форумів, як пілять нові. Поспілкуйся з людьми, які на регулярній основі грають RTS, в кінці-кінців.
Або можеш обмежитись позицією "що не в стімі - того не існує" - це дуже зручно.
skyod69
Member

kairo: 07.08.2025 23:32
waryag: 07.08.2025 20:14 Якщо залишити за дужками медійність, яка у тієї обсідіан була на порядок краще, ніж у ларіан і ко, нічого особливого не сталося, а стім - не єдине мірило продажів. Та й там загальні продажі у ДОС більше.
Так ця медійність і вдихнула друге життя в жанр CRPG. Про існування Шедоуранс я дізнався з роздачі Епіків за багато років, про ДОС1, коли пройшов ДОС2.
Та нічого ААА в жанрі CRPG не очікується. БГ3, це виключення з правил. Про розробку третього Балдурс Гейта трубили усі ЗМІ за роки до виходу. Що в нас зараз анонсоване рівня ААА в даному жанрі?
Так гру не сеттинг продав, а ім'я студії. Там на попередніх замовленнях гру відбили фінансово.
Обидві частини Пілларсів шикарні. Тіранія шикарна. Проблема якраз в тому, що CRPG, це нішовий жанр. І таким іграм важко відбиватись. Тому студія переключилась на більш популярний ARPG жанр.
Успішними можна назвати обидва патфайндери і рог трейдер від owlcat (хоч вони і росіяни).
В обох піковий онлайн 45к, що недалеко відійшло від Пілларса з його 42к, який вийшов 10 років тому.
На наступну гру по "експансії" вони отримали більше грошей, хоч і перейшли в АРПГ.
Що красномовно говорить про те, що жанр нішовий і щоб нормально продавати, треба робити ARPG.
А Готика Ремейк,то не рахується?

Взагалі,коли шось анонсується "гра зроблена бувшими членами....",то як правило нічого хорошого з того не виходить ( 4А-виняток,та й то Метро-це не гра,а бенчмарк). Постає просте питання,а чого вони пішли з команди?
avuremybe
Member

skyod69: 08.08.2025 15:28А Готика Ремейк,то не рахується?
Готика - це нормальна РПГ, а не ото така як балдурс гейт.
Крч не те, що вони там обговорюють)
Ответить