Не работает EFI режим в биосе

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Junior

Shpoker: 26.07.2025 21:45
Vitus: 26.07.2025 21:35лол-теоретик
Ну поставь мне венду загрузив ее в уефи режиме на мбр раздел, я посмотрю (я не говорю что нельзя ее загрузить для установки, я говорю что работать она не будет, вон у ТСа именно это и происходит). Так-то если венду с мбр перенести на уефи раздел и потом придумать чем ее загрузить не нарушая цифровые подписи майкрософта может и заработает, но да, не пробовал.
Не хотів відповідать, бо в контексті установки вінди я нічого не доводив. Але згадав про свій T100-планшет на win8.1 який підтримує лише efi-boot і вінда стоїть на mbr-диску! Мало того я пробував туди ставить win10pro і не було проблем. Розумію, що для цього планшета є лише спіалізовані сборки... лінь писать, коротше, все можливо.
Shpoker
Member

Vitus: 26.07.2025 22:14підтримує лише efi-boot і вінда стоїть на mbr-диску! Мало того я пробував туди ставить win10pro і не було проблем.
Чудеса, но, если с первым пунктом я смириться могу, то второй пока не увижу - никогда не поверю (если только не патчен установочный образ для таких извращений)
Vitus
Junior

Shpoker: 26.07.2025 22:24
Vitus: 26.07.2025 22:14підтримує лише efi-boot і вінда стоїть на mbr-диску! Мало того я пробував туди ставить win10pro і не було проблем.
Чудеса, но, если с первым пунктом я смириться могу, то второй пока не увижу - никогда не поверю (если только не патчен установочный образ для таких извращений)
Кажи прогу, я скрін зроблю.
Стоп, я ж можу і на компі з mbr завантажити вінду в efi-режимі (тільки не сьогодні, бо бачу, що видалив EFI-папку на загрузочному розділі). Ти ж в це не віриш, бо я вже заплутався?
Shpoker
Member

Vitus
Брр, да говорю ж что я верю что венду установленную можно загрузить, подкинув загрузчик (но я не занимался лично таким, а быстрое гугление привело меня к проверкам подписей мс), но вот "Мало того я пробував туди ставить win10pro і не було проблем. (Загрузка в ефи, диск мбр)" это меня будоражит. Как? Покажи метод, я на виртуалке попробую.

Отправлено спустя 1 час 14 минут 47 секунд:
Так, я честно попытался штатными средствами венды в режиме восстановления на мбр диске в уефи загрузке накатить загрузчик и с уверенностью заявляю что изнасилование ком строки не дало ничего

Далее мбр диск был переразмечен с отдельным партишном под уефи загрузчик, без потери данных (не штатными средствами), присобачен туда груб (не штатный), в который втупую была прописана венда. Получил красивый синяк с инакснсибл бут девайс, но уже хоть что-то.
Дальше я опять бутнулся с флешки с вендой и решил перепрописать загрузку при помощи уефишного вендового bcdboot, предварительно присобачив "ефишному" разделу букву что б с ним хоть как-то работалось этому поделию.
На этом этапе оно подумало, сказало что не хватает каких-то шаблонов (некий bcd templates store) и обгадилось в штаны.
Интернет привел примеры восстановления несуществующих файлов ("пустой" "эфи" раздел венда явно не ожидала увидеть), но как-то мне уже поднадоело среди ночи втыкать в это ублюдство, потому резюмирую
1) таки да, похоже возможно заставить венду при помощи нештатных костылей восстать из пепла в уефи среде на мбр диске
2) штатно установить непатченую венду в уефи среде на мбр диск нереально (как минимум пока на диске нету нештатной области под уефи загрузчик)

У меня пока все.
Vitus
Junior

Shpoker
згадав, нещодавно експериментував з 11-ткою, вище давав лінк на 2k10 liveDVD там є установщики 78setup і WinNtSetup чи якось так, там можна було вибрати образ вінди або install.wim і одразу встановити куди хочеш, без зайвих питань.
Shpoker
Member

Vitus
Ну тоесть уже не "без проблем встало с под уефи на мбр", а таки использовались какие-то костыли которые делают нечто, что майкрософт со своей вендой сам по себе не смог, да? (ну или там мбр который нихрена не мбр изначально)
Ну а мбр область под уефи игнорируется и не читается сама по себе, что абсолютно логично как-бы, потому и загрузчик венды старый не работает, пока не переключишь биос в легаси режим.
Vitus
Junior

Shpoker
Ці пороги под efi я не пробував. Мені треба було встановити вінду з розпакованого образа, з деякими змінами, а setup.exe матюкався на непідтримку заліза.
Доречі, якщо встановлена вінда може грузиться в efi з mbr, але встановлюватися не хоче, то висновок зрозумілий - це забаганка ms.
Ekz0rcyst
Member

Vitus
Перестань писати дичину.
Shpoker
Не ведись на це все, просто пояснення від пана Vitus через дупу.
На системах Intel Core 2 gen (Sandy Bridge) і новіше, використовується UEFI і є шматок legacy коду для підтримки завантаження старих систем, називається CSM він же Compatibility Support Module. Якщо не вмикаємо Legacy (CSM), то потрібно розмічати диск/ssd з таблицею розділів GPT, якщо вмикається CSM то в MBR. Thats all. А ventoy і той же medicat, що насправді одне й теж, підтримує завантаження в обох випадках.
Avenger80
Member

Ekz0rcyst: 27.07.2025 09:42 Якщо не вмикаємо Legacy (CSM), то потрібно розмічати диск/ssd з таблицею розділів GPT, якщо вмикається CSM то в MBR.
А где это делается в биосе, конкретно в этом Asus? К примеру, то что показал автор темы на скрине именно к режиму загрузки не относится - если включить EFI Compatible ROM, то плата вообще не грузится, как и написал автор темы. В другом случае очень жестко - выбираешь в меню F8 - флешку без приставки UEFI - установщик Windows требует MBR разметку, выбираешь флешку с приставкой UEFI - установщик Windows требует GPT разметку, ну или создаёт её при неразмеченной области. Вот и всё было поведение.
И ещё, интересно, а почему в своё время было такое разделение биос:
спойлер
Изображение
Vitus
Junior

Ekz0rcyst: 27.07.2025 09:42 Vitus
Перестань писати дичину.
Shpoker
Не ведись на це все, просто пояснення від пана Vitus через дупу.
На системах Intel Core 2 gen (Sandy Bridge) і новіше, використовується UEFI і є шматок legacy коду для підтримки завантаження старих систем, називається CSM він же Compatibility Support Module. Якщо не вмикаємо Legacy (CSM), то потрібно розмічати диск/ssd з таблицею розділів GPT, якщо вмикається CSM то в MBR. Thats all. А ventoy і той же medicat, що насправді одне й теж, підтримує завантаження в обох випадках.
На SoC системах типу Intel Atom Z3735F (Bay Trail) UEFI максимально спрощений, тому там взагалі немамає Legacy (CSM) і т.п. Я встановив туди вінду на mbr-диск. Що ще не зрозуміло? Можливо читати треба не через "карий глаз"?
Спочатку в темі писали, що efi з mbr, не можливо, потім установка в efi на mbr не можливо... Звичайно для вас це дичина!
Далі буде :D

Відправлено через 1 годину 16 хвилин 56 секунд:
Ivan353
Як я зрозумів ти не хочеш міняти структу диска (mbr), але хочеш загрузку в efi ?
Пропоную встановити вінду в mbr-режимі, а потім докинути на загрузочний розділ(FAT32 !!!) efi-папку і грузиться в efi-режимі, якщо це так принципово.
Тільки що перевірив (в bios вибрав efi-boot) нормально грузить з mbr
спойлер
Изображение
Avenger80
Member

Ekz0rcyst
Vitus
Shpoker
Самое главное, автору темы на фиг это не нужно. Что он хотел, что у него не получилось - фиг кто знает. Зато срач устроил. :gigi: Все начали умничать, какие в третьей степени ухищрения и костыли пытаться применять - зачем, для чего... непонятно. И тем более это простому человеку и не нужно. А что ему нужно, тоже фиг поймёшь, потому как исчез. :) Просто это самый стандартный комп того времени, зачем так изощряться - не пойму, разве что для гиковского самоудовлетворения. :)
Последний раз редактировалось Avenger80 27.07.2025 13:34, всего редактировалось 1 раз.
Ekz0rcyst
Member

Avenger80
Це все базові речі... Ну хоч вікіпедію почитайте на цю тему :)
Дам наводяще питання, - які відмінності в таблиці розділів GPT (GUID Partition Table) від MBR (Master Boot Record)?
Vitus
Пан Shpoker на попередній сторінці дав посилання на Специфікацію UEFI
Ви її читали? Це риторичне питання, звичайно що ні, бо в 5-му розділі (GUID PARTITION TABLE (GPT) DISK LAYOUT) чітко описані відмінності між GPT та MBR. І знаючи це все у вас подібних питань не виникло б, та подібну маячню ви ніколи собі не дозволили написати.
Vitus
Junior

Ekz0rcyst
Звичайно, що читав, бо спочатку вирішив ,що він має на увазі якийсь пункт правил форуму. Тому і назвав його теоретиком, але хотів би забрать свої слова назад, бо лише він в цій темі щось спробував зробить і перевірить. А ви лише хамовито намагаєтесь повчати інших. Знання він вирішив перевірити, людині допоможи, теоретик!
Ekz0rcyst
Member

Vitus
Була дана максимально чітка та ясна відповідь. Яка ще допомога потрібна?
Ответить