Intel частково скоротить маркетинговий підрозділ, передавши його функції на аутсорсинг

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

dead_rat: 23.06.2025 13:52 GreenMile
А нащо датасайнтіст, що один раз натренує модель і піде? його цінність на 90% в розумінні домену і ітеративному покращенні моделі. Люди в попередній конторі працювали по 5+ років в середньому
Ем, для того щоб з нуля натренувати і запровадити норм модель, окрім датасайнтіста потрібен дата/МЛ-інженер, ШІ/МЛ-архітект і так далі. І це швидше і якісніше зробить галера з повним пакетом послуг, ніж ваш один штатний датасайнтіст. А от потім, для постійної актуалізації і підтримки (бо дані вони швидко змінюються і застарівають) достатньо в принципі одного датасайнтіста чи дата-аналіста ( :D ), якій буде підтримувати в актуальному стані модель роками.
Це звісно такий абстрактнй випадок у вакуумі, але в цілому зараз аутсорс в пенвих галузях дуже часто вже набагато вигідніший за штатних робітників з точки зору В2В рішень.
dead_rat: 23.06.2025 13:52Консалтер на фіксований час просто покидає усе разом в модель - от бачите, щось робе, ну я пішов
Ну камон, ви як перший раз. Укладається договір на конкретні послуги і конкретні прописані результати, далі акт приймання послуг і так далі. Там така шляпа "от я вам щось накидав, воно щось видає, ну я пішов" не прокатує.
dead_rat
Member

GreenMile: 23.06.2025 14:11 Ну камон, ви як перший раз. Укладається договір на конкретні послуги і конкретні прописані результати, далі акт приймання послуг і так далі. Там така шляпа "от я вам щось накидав, воно щось видає, ну я пішов" не прокатує.
Я був з обох боків забору, і працюючи в аутсорсі і наймаючи його.

Що ви пропишете у контракті на модель? Що кількість false positive < 2% чи стандартне відхилення менше 5%? Це навіть не смішно, бо ніхто окрім інфоциган не візьметься прогнозувати якість моделі до точної перевірки даних(а це 80% роботи), а це все час і гроші.

Всі ці детальні контракти в 99% обертаються у гру, як зробити щоб наче всі галочки з контракту були досягнуті оцим шматком лай.. коду.

ПС. Звичайно не один штатний датасайнтість. Має бути нормальна команда і звичайно бізнес має бути достатньо великим.
0kie
Member

GreenMile
:laugh:
Как далеки наши люди от реальной жизни.... Вообще нет понимания, как всё устроено и работает, но каждый считает своим долгом сделать своё "единственно правильное" умозаключение. На чём основанное - не понятно, но "единственно правильное". Напомнило шутку о бывших вирусологах, которые после Ковида быстро переквалифицировались на политологов, военспецов и так далее. :gigi:
GreenMile
Member

dead_rat: 23.06.2025 14:20
Я був з обох боків забору, і працюючи в аутсорсі і наймаючи його.

Що ви пропишете у контракті на модель?
Я теж був з двох боків ;)
Шо я пропишу - це трохи оффтоп в цій темі, якщо чесно, я не маю бажання цим ділитись. Але коли маєте і технічну і юридичну освіти з відповідним досвідом у галузях - це вже не так складно сформулювати вимоги для контракту, хоча потребує багато часу і узгоджень. Ну і це лише один конкретний випадок з легіону інших випадків.
В цілому аутсорс дуже інтересна штука, сапорт працює відмінно і дешевше, бухгалтерія - аналогічно (навіть галери цим користуються вже не знаю скільки часу), ще б свою роботу віддати комусь на аутсорс, а самому піти в кіно :laugh:
dead_rat
Member

0kie: 23.06.2025 14:54 GreenMile
:laugh:
Как далеки наши люди от реальной жизни.... Вообще нет понимания, как всё устроено и работает, но каждый считает своим долгом сделать своё "единственно правильное" умозаключение. На чём основанное - не понятно, но "единственно правильное". Напомнило шутку о бывших вирусологах, которые после Ковида быстро переквалифицировались на политологов, военспецов и так далее. :gigi:
Ви хоч поясніть, що маєте на увазі
Scoffer
Member

VovaII: 23.06.2025 12:44От уявіть як відбувається звернення до аутсорсингової компанії для обслуговування техніки? Покроково?
А в чому проблема? У роботодавця принтери обслуговує аутсорс, та і самі принтери взагалі арендні. Подаєш заявку "принтер погано друкує", приходить енікейщик, дивиться шо реально погано друкує і викликає спеціально навченого дядю з аутсорса, у котрого в бусику і картриджі, і чорнила, і підмінний принтер в разі чого. Зручно.

Відправлено через 3 хвилини 3 секунди:
Проблема ж зовсім не в тому щоб віддати щось другорядне на аутсорс, проблема в тому що сучасні контори намагаються наполегливо сплавити на аутсорс і розробку свого ключового продукту, а потім дуже дивуються коли такий самий продукт з'являється у кожного першого конкурента :D
Alexsandr
Member

GreenMile: 23.06.2025 13:07
VovaII: 23.06.2025 12:44 Scoffer
GreenMile
От уявіть як відбувається звернення до аутсорсингової компанії для обслуговування техніки? Покроково?
Елементарно, з компанією є договір, там прописані стандартні терміни реагування і кількість "позачергових" ургентних звернень. От у мене нещодавно була проблема з ноутом (власність компанії), розказую покроково:
1. Створюється тікет, шо у мене тормозить і неадекватно працює ноут.
2. За 15-20 хв зв'язується саппорт, віддалено підключається діагностує, бачить, що вмирає ССД, треба міняти. Замоваляє на заміну.
3. Якщо проблема заважає працювати - видається підмінний ноут (доставка через таксі або особисто як кому зручно), якщо не заважає, то просто чекаємо.
4. Ноут доставляєтся до саппорту (таксі/особисто), вони міняють, налаштовують, повертають ноут тим самим чином.
5. Все.
В моєму випадку справились за півдня разом з заміною, клонуванням і обслуговуванням ноута.

Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
Alexsandr: 23.06.2025 12:50
Но в минус скорость отклика наверняка.
Та, якщо чесно, воно навіть стало швидше оброблятись. Так, до штатного адміна дійти в сусідню кімнату було швидше, але результат від нього треба було чекати набагато довше, бо він один і знає далеко не все прям одразу, треба розібратись, а в аусторсингу є умовно 10 людей і задача передається конкретному спецу який на цій проблемі собаку з'їв.
Не знаю. В вашем примере вы отдаете документы, пароли, посещения... другим людям в руки. Если ОС кирдык они получается они делают настройки полностью под вас, включая ваши данные в домене или другие данные по безопасности, при необходимости в него заходят и имеют админ права на любом компе сторонние люди. Гарантировать что никто кроме вашей организации не имеет доступ к сети и всей вашей информации невозможно вообще. У сторонней организации все ваши данные и доступ к ним 24*7*365. В плюсы в данном случае - наличие подмены и запчастей.
Последний раз редактировалось Alexsandr 23.06.2025 15:16, всего редактировалось 1 раз.
dead_rat
Member

Scoffer
Ну так логічно.

Менеджер віддав на уатсорс бухгалтерію - профіт, отримав підвищення.
Другий віддав маркетінг.

І тут відповідальний за розробку ЦП вирішив, ну я ж не дурак!! :lol:

А саме смішне, що це не жарт(з Інтелу інсайдів не маю, але точно знаю про пару великих ентерпрайзів)
Alexsandr
Member

Scoffer: 23.06.2025 15:11
VovaII: 23.06.2025 12:44От уявіть як відбувається звернення до аутсорсингової компанії для обслуговування техніки? Покроково?
А в чому проблема? У роботодавця принтери обслуговує аутсорс, та і самі принтери взагалі арендні. Подаєш заявку "принтер погано друкує", приходить енікейщик, дивиться шо реально погано друкує і викликає спеціально навченого дядю з аутсорса, у котрого в бусику і картриджі, і чорнила, і підмінний принтер в разі чого. Зручно.
принтера не обладают критической информацией и не требуют доступа к себе, эти на аутсорте часто весьма выгодны.
GreenMile
Member

Alexsandr: 23.06.2025 15:16 Не знаю. В вашем примере вы отдаете документы, пароли, посещения... другим людям в руки. Если ОС кирдык они получается они делают настройки полностью под вас, включая ваши данные в домене или другие данные по безопасности, при необходимости в него заходят и имеют админ права на любом компе сторонние люди. Гарантировать что никто кроме вашей организации не имеет доступ к сети и всей вашей информации невозможно вообще. У сторонней организации все ваши данные и доступ к ним 24*7*365. В плюсы в данном случае - наличие подмены и запчастей.
Ви прямо на ходу щось вигадали незрозуміло навіщо. Де я кому що віддаю? :think: Просто цікаво, де гарантія що ваш штатний адмін не зіллє вашу інфу кудись? :D
По-перше, з саппортом підписується договір по типу NDA.
По-друге, ніякого доступу до мого ноуту "24*7*365" вони не мають, віддалене підключення маю схвалити я, без тікета це не робится, є логи і фіксація хто, що і чому.
По-третє, персональні дані і інформація на ноуті закриті або токенами, або паролями або обома, хдд під бітлокером, наприклад. Фізично склонувати на новий ХДД можна, прочитати - не можна, зайти під моїм обліковим записом без токена - також не можна.
У вас трохи застарілі уявлення про адміністрування.

Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
Ну, так, якщо ви працюєте в НАСА чи МІ-6, то мабуть вам такий варіант не підійде :laugh:
Alexsandr
Member

GreenMile: 23.06.2025 16:12 Ви прямо на ходу щось вигадали незрозуміло навіщо. Де я кому що віддаю? :think: Просто цікаво, де гарантія що ваш штатний адмін не зіллє вашу інфу кудись? :D
По-друге, ніякого доступу до мого ноуту "24*7*365" вони не мають, віддалене підключення маю схвалити я, без тікета це не робится, є логи і фіксація хто, що і чому.
По-третє, персональні дані і інформація на ноуті закриті або токенами, або паролями або обома, хдд під бітлокером, наприклад. Фізично склонувати на новий ХДД можна, прочитати - не можна, зайти під моїм обліковим записом без токена - також не можна.
Штатный может, да и пользователи могут свое сливать, но увеличивать вариант тех, кто может это с админ правами круглосуточно десятком человек?
Договор NDA абсолютно не гарантирует ничего кроме наказания если такое обнаружится.
Полагаете на ваш комп для доступа к данным нужно разрешение от вас? Абсолютно нет. С админ правами постой файловый доступ к примеру, есть и другие варианты. Прописанный один путь никак не гарантирует доступа по другим путям. Битлокер на вашем же ноуте не даст доступа к файлам? Или доступ к ноуту не даст сделать ключ для доступа резервный? Физически клонировать сняв диск (и без этого тоже) вообще не проблема. проблема может быть с ключами доступа, но имея доступ админа в работающей системе это вообще не проблема. с токенами + BitLocker уже будет сложнее, но только не имея доступ по сети к работающему железу. Возможно у вас как-то этот вопрос (доступ по сети) решается, а может и нет.
Опять же вопрос если все сломалось, как восстанавливается. Снимаются куда-то образы?
GreenMile
Member

Alexsandr: 23.06.2025 16:27
GreenMile: 23.06.2025 16:12 Ви прямо на ходу щось вигадали незрозуміло навіщо. Де я кому що віддаю? :think: Просто цікаво, де гарантія що ваш штатний адмін не зіллє вашу інфу кудись? :D
Штатный может, да и пользователи могут свое сливать, но увеличивать вариант тех, кто может это с админ правами круглосуточно десятком человек?
Договор NDA абсолютно не гарантирует ничего кроме наказания если такое обнаружится.
Полагаете на ваш комп для доступа к данным нужно разрешение от вас? Абсолютно нет. С админ правами постой файловый доступ к примеру, есть и другие варианты. Прописанный один путь никак не гарантирует доступа по другим путям. Битлокер на вашем же ноуте не даст доступа к файлам? Или доступ к ноуту не даст сделать ключ для доступа резервный? Физически клонировать сняв диск (и без этого тоже) вообще не проблема. проблема может быть с ключами доступа, но имея доступ админа в работающей системе это вообще не проблема. с токенами + BitLocker уже будет сложнее, но только не имея доступ по сети к работающему железу. Возможно у вас как-то этот вопрос (доступ по сети) решается, а может и нет.
Опять же вопрос если все сломалось, как восстанавливается. Снимаются куда-то образы?
Вибачте, але це розмова ні про що. Можна просто паяльник в задницю вставити і все, вся безпека на цьому закінчиться. Он навіть є способи заморозити пам'ять ПК рідким азотом, а потім видрати звідти дампи, було б бажання, коротше.
Суть в тому, що у кожної компанії свої певні вимоги до безпеки, які обговорюються, фіксуються і так далі. Я вже зазначив, якщо ви працюєте на параноїдальну компанию, або на секретні служби, де перевірять все родинне дерево співробітників на 5 поколінь назад, а доступ до ПК є тільки в бункері, до якого треба пройти 5 перевірок біометричних даних, то дійсно, аутсорсовий саппорт не для вас.
Для всіх інших випадків, якщо ви не працюєте з надсекретними даними, він чудово працює, тому що навіть "звичного" ступеню захисту типу бітлокера + доступу по токенам + НДА зверху більше ніж достатньо, злам просто не має сенсу, бо витрат і геморою більше ніж профіту. Він нічим не гірший за вашого штатного адміна, який може налажати :)
Nikolay Yeryomenko
Member

Головне процесори зробіть хорошими. Маркетологи ж їх не розробляють.
Input_Lag
Member

Скоро уся Інтел перейде по аутсорсу індусам.
Alexsandr
Member

GreenMile: 23.06.2025 16:52 Вибачте, але це розмова ні про що. Можна просто паяльник в задницю вставити і все, вся безпека на цьому закінчиться. Он навіть є способи заморозити пам'ять ПК рідким азотом, а потім видрати звідти дампи, було б бажання, коротше.
Не спорю. Просто описываю +- реальную ситуацию в одном месте, где админ сторонний был.
dead_rat
Member

Input_Lag: 23.06.2025 17:57 Скоро уся Інтел перейде по аутсорсу індусам.
Боінг вже, Інтел на черзі
ronemun
Advanced Member

ну для Інтел гірше вже точно не буде :lol:
там просто клондайк для ідіотів з маркетингу
вже 3+ роки як вийшов Ryzen 5800 x3д з неймовірним приростом в іграх, а Інтел до цих пір той кеш жме.
При цьому L2 насипали по 3мбайт на p-ядро, 4 мбайт для е-ядер, всього 38 на кристал проти 8 у АМД, а L3 всього 30-36 при потребі 80+ :insane:
І то убогий, в 2-3 рази повільніший кеш на дуже повільному кільці.

Arrowlake взагалі катастрофа:
1. p-ядра лише в 1 потік 8 штук - програш АМД в багатопотоці очевидний - від 30 до 50%.
2. е-ядра - супер порівняно з попередніми, але всього 16 штук на 3.2-4,6 ГГц. Цього хватає на паритет з АМД в багатопотоці лише з 8 ядрами, адже в Ryzen 5,2 ГГц + в 1,3 рази вищий IPC в сумі дають в 1,5 раз сильніший однопотік, + гіпертрейдінг.
Щоб зрівнятись з АМД хоча б в мультипотоці Інтел прийшлось задирати частоти, а тому і споживання в 3й степені.
А хватило б замінити 1-2 p-ядра на 4-8 е-ядер (це + всього 1,7-3,4мм2), збільшити банки кешу L3 з 3х до 6 МБ (там в зоні кешу L3 повно вільного місця :facepalm: ), підняти частоту кільця до 4,5 і картина була б знаачно цікавіша в більшості тестів - в АМД не більше 16 ядер адже чіплети мають всього по 8.
Scoffer
Member

ronemun
Все не так просто. L3 в сучасних інтелах це просто штука для підтримання когерентностей кешу, його нарощування насправді мало що дасть. Більш того, існує друге кільце або щось подібне по кешам L2, тобто L2-L2 можуть обмінюватись між собою якоюсь частиною трафіку без виходу на L3. Я не знаю з яких релігійних переконань вони так зробили, але переробити значить викинути все і зробити з нуля. А хтось за пороблене вже премію отримав :rotate:
Ответить