Прогрів гоїв
Новости
Последние статьи и обзоры
Опубліковано фінальні специфікації стандарту PCI Express 7.0
-
FunnyBear
Member
А нащо нам новий стандарт, якщо кількість ліній ріжуть щоразу?)
Прогрів гоїв
Прогрів гоїв
-
Tiufin
Member
Так це ж не для вас. В тексті ясно сказано, що це для промислових потреб.FunnyBear: ↑ 12.06.2025 14:51 А нащо нам новий стандарт, якщо кількість ліній ріжуть щоразу?)
Прогрів гоїв![]()
Але понити треба
-
avuremybe
Member
Потреби промислові, а платити будемо ми.Tiufin: ↑ 12.06.2025 15:59Так це ж не для вас. В тексті ясно сказано, що це для промислових потреб.FunnyBear: ↑ 12.06.2025 14:51 А нащо нам новий стандарт, якщо кількість ліній ріжуть щоразу?)
Прогрів гоїв![]()
Але понити треба![]()
В цьому і справа.
-
Tiufin
Member
А чому ви будете платити? Щось незрозуміла логікаavuremybe: ↑ 12.06.2025 16:11Потреби промислові, а платити будемо ми.Tiufin: ↑ 12.06.2025 15:59
Так це ж не для вас. В тексті ясно сказано, що це для промислових потреб.
Але понити треба![]()
В цьому і справа.
-
Scoffer
Member
Tiufin
Тому що цю PCIe v7 засунуть в тому числі в користувацькі ПК, де вона нафіг не потрібна. А вимоги до розводки материнських плат виростуть.
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
Я оно на попередній сторінці скидував, між в3 і в5 ледве 10% різниці наколядувалось, між в5 і в7 і того менше буде, а материнки в ціні виросли рази в 3, в тому числі завдяки новому стандарту.
Тому що цю PCIe v7 засунуть в тому числі в користувацькі ПК, де вона нафіг не потрібна. А вимоги до розводки материнських плат виростуть.
Я оно на попередній сторінці скидував, між в3 і в5 ледве 10% різниці наколядувалось, між в5 і в7 і того менше буде, а материнки в ціні виросли рази в 3, в тому числі завдяки новому стандарту.
-
Kashtan
Member
Згоден, Е-АТХ, WTX, HPTX - оце справжні материнські плати.Mikes: ↑ 12.06.2025 13:58 Лучше бы они что то с ATX форм-фактором придумали, он для современных систем нихрена не подходит
-
Tiufin
Member
1. Це якщо і дійде до споживацького ринку, то років через 5.Scoffer: ↑ 12.06.2025 16:43 Tiufin
2. Ніхто не буде змушувати купувати материнку із pci-e 7, також як ніхто зараз не змушує купувати із pci-e 5. Є дешевші аналоги із pci-e 4 (а може навіть і з pci-e 3) із тим же функціоналом.
3. Якщо так мислити, то нащо взагалі весь розвиток та ускладнення технологій - бо вони ж тоді стають дорожче?
Ps: до речі, ви (та й не тільки ви) в інших темах розповідаєте про монополію на ринку відеокарт, що саме через це зросли ціни на відеокарти, і що треба нвідію розкулачіть, щоб це вирішити. Але самі ж пишете, що і материнки значно здорожчали в останні роки. Але на ринку материнок ніякої монополії немає. То ж, виходить, справа не в монополії? )
Последний раз редактировалось Tiufin 12.06.2025 18:22, всего редактировалось 3 раза.
-
Mikes
Member
Kashtan
Мабудь я не вірно висловив свою думку.
Мав на увазі я поточку конфігурацію системних блоків, коли всі досить гарячі компонети розмміщені таким чином що вони погірщують охолодження інших.
500 вт відеокарта прогріває і ЦП, і nvme ssd, і пам'ять. Нормально цю проблему вірішує лише повне водяне охолодженя ЦП+ВК, але це додає вартості системі.
Мабудь я не вірно висловив свою думку.
Мав на увазі я поточку конфігурацію системних блоків, коли всі досить гарячі компонети розмміщені таким чином що вони погірщують охолодження інших.
500 вт відеокарта прогріває і ЦП, і nvme ssd, і пам'ять. Нормально цю проблему вірішує лише повне водяне охолодженя ЦП+ВК, але це додає вартості системі.
-
waryag
Member
Теж не бачу сенсу в 6-й серії.block_stupid: ↑ 12.06.2025 13:02В споживацьких пристроях можна буде перескочити 6-у серію, і одразу піти на 7-му.
Не бачу сенсу в 6-й версії.
Фактично, для мідлових конфігів достатньо 4-ї, для топів - 5. І в найближчі роки нічого не зміниться.
Краще б завезли просунуте управління лініями, щоб модний ссд не забирав їх у відяхи заради ледь помітного приросту.
Здається, до АМД вже стало доходити, що молодші карти звичайно беруть під системи на старих або молодших чипсетах (і версіях РСІе), так що копійчана економія себе не виправдовує.Afit: ↑ 12.06.2025 14:24А вы представьте сколько линий PCI будет у тогдашних RTX 5060, RX 7600дай бог по одной линии, а то и придумают дробить по пол линии
Не дай же бог получишь производительность выше задуманной
-
yurius_r
Member
Якби сьогодні десь реалізували, можна було б пам'ять підключати по pcie
-
ronemun
Advanced Member
це виходить що для карти рівня 5090 хватає всього 4 лінії PCIe v5, а значить 1 лінії PCIe v7 коли вони будуть у картах і материнках.Scoffer: ↑ 12.06.2025 14:19Це дивлячись в якому режимі. В 4к не так вже й ріже.MetalistForever: ↑ 12.06.2025 13:483.0 режет мощность Hi-End видеокарт.
- тиц
- тиц
- і ще раз тиц
Можна буде легко відеокарти винести назовні. Хтось на маркетингу USB кабелів і зовнішніх докстанцій гарно заробить.
До того ж v7 буде мати особливо малі затримки - менше 5 нс, через нього проци/прискорювачі/fpga/.. будуть напряму співпрацювати, не те що зараз всього для приєднання памяті CXL.m годиться і то з великим овеерхедом.
-
l-m
Member
Ну, це тому що у 5090 відеопам'яті 32 ГБ. А коли вийде щось "бюджетне" на PCIe v7, то Нвідія знову поставить 8 ГБ, та вистачати ліній їй не будеronemun: ↑ 12.06.2025 20:35це виходить що для карти рівня 5090 хватає всього 4 лінії PCIe v5
-
block_stupid
Member
Категорично не погоджусь, саме тому і казав що 6-у версію краще пропустити.Scoffer: ↑ 12.06.2025 16:43Тому що цю PCIe v7 засунуть в тому числі в користувацькі ПК, де вона нафіг не потрібна
7-а дозволить зменшити кількість ліній, а в оптичному варіанті (хоча там здається все рівно через ретаймер). Але можна буде засунути в умовний Thunderbolt з4-ма лініями. Або просто оптичний коyнектор чотирьох ліній.
А це так то x16 pcie 5.0 ретаймер чертиме десь як ssd.
А для ssd користувацьких взагалі можна буде через хаб пускати, якому 1-2 лінії дати. А там вже хай робить з них v4 v5
Тобто як раз 7-ма версія за рахунок зменшення кількості ліній, зможе спростити топологію. Бо не треба буде гнати і узгоджувати 16 ліній по платі, не знаю куди. А хаб, може лежати прям біля самого CPU.
Та й GPU варто вже реалізовувати як прискрвачі в серверах, тобто сокетні, як проци. І поруч можна буде ставити, і поток краще налаштовувати.
І навіть зберегти вбогий ATX, який вбогий переважно через GPU які приходиться ставити по калічному.
Відправлено через 2 хвилини 12 секунд:
P.S. Це можна менше ліній робити, менше кремнію витрачати. Менше заморочуватись з розводкою як на мамці так і на самих пристроях.
Так є складність з пам4, але вона в цілому є в інших компонентах. Але коли зменшуємо площу так кількість ліній, менше треба узгоджувати.
Імхо це навіть економічно доцільно для самих виробників, вже забити болт на 5-у версію, 6-у навіть не розглядати і перескочити одразу на 7-му.
Відправлено через 3 хвилини 47 секунд:
P.S.2
Та з 7-ю версією на оптиці, можна викинути до біса DP/HDMI/USB
-
Scoffer
Member
block_stupid
Все не так просто.
в6 вже потребує ретрансляторів в межах материнки для дальніх слотів, одного ретаймера недостатньо, в в7 буде ретранслятор на ретрансляторі і ретранслятором поганятиме що дуже позитивно вплине на вартість, але не для покупця
щось у мене є дуже великі сумніви щодо того що будуть оптику розводити по платі 
Тим часом профіту в продуктивності поза бенчмарками практично не спостерігається. Станом на зараз воно того не варте. Може років через 20 щось зміниться.
Все не так просто.
в6 вже потребує ретрансляторів в межах материнки для дальніх слотів, одного ретаймера недостатньо, в в7 буде ретранслятор на ретрансляторі і ретранслятором поганятиме що дуже позитивно вплине на вартість, але не для покупця
Тим часом профіту в продуктивності поза бенчмарками практично не спостерігається. Станом на зараз воно того не варте. Може років через 20 щось зміниться.
-
block_stupid
Member
P.S.3
Я думаю 7-му версію дуже швидко підхоплять.
Бо всі і так ретаймери в серверах використовують. А тут і буст по швидкості і затримках величесний, для розширення пам'яті AI.
Я думаю 7-му версію дуже швидко підхоплять.
Бо всі і так ретаймери в серверах використовують. А тут і буст по швидкості і затримках величесний, для розширення пам'яті AI.
-
Kotya
Member
Мрію що живлення подвоять.
А так, ще PCIe5 онукам можна залишати.
А так, ще PCIe5 онукам можна залишати.
-
Denvys5
Member
А куди я буду втикати 3200GBe мережеву карту?Scoffer: ↑ 12.06.2025 21:43Тим часом профіту в продуктивності поза бенчмарками практично не спостерігається
-
block_stupid
Member
Scoffer
Я ж про оптику аж декілька разів згадав. По факту мідь тут аби довести до найближчого ретаймера.
Це ще в 6-й версії почали робити.
А далі оптику прокинути далі. По платі нічого розводити не треба. Для 400g інету ніхто ж оптику до конектора оптичого не веде. Йде мідяшка для інтерфейсу а від нього оптика, так і тут буде. Як і є зараз на серверах, після ретаймера провідок до наступного ретаймера (якщо треба) звідкти провідок до пристрою.
Тут будуть оптичін провідки одразу. Мідь тут буде на практиці до ретаймера і до хаба в споживацьких мамках.
І я нижче наводив, де в споживацьких пристроях це пригодиться.
Я б навіть зараз вже не упарувався в pcie 5.0, бо в багатьох проблеми. А з v6 майже ніхто мабуть і не буде паритись, чисто проходняк до 7-ї версії.
Хоча якщо хтось дечекайся апрувів від 6-у то в серверах якісь пристрої будуть. А так це був полігон перед 7-ю.
Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
Я просто це не розумію що типу воно комусь не треба.
Ну можна було б по цей день робити pci v2.0 по 64 лінії на карту, розводити на 5 метрів провода.
Ну і нічого що воно місця жерло б, узгодити стільки ліній взагалі ха-тьху, кремнію на CPU зіжрало б як коняка, кремнію на GPU зжерло б як коняка. Фігня ж.
Зате просто, надьожно, на 5 метрів без ретаймерів))))
Я ж про оптику аж декілька разів згадав. По факту мідь тут аби довести до найближчого ретаймера.
Це ще в 6-й версії почали робити.
А далі оптику прокинути далі. По платі нічого розводити не треба. Для 400g інету ніхто ж оптику до конектора оптичого не веде. Йде мідяшка для інтерфейсу а від нього оптика, так і тут буде. Як і є зараз на серверах, після ретаймера провідок до наступного ретаймера (якщо треба) звідкти провідок до пристрою.
Тут будуть оптичін провідки одразу. Мідь тут буде на практиці до ретаймера і до хаба в споживацьких мамках.
І я нижче наводив, де в споживацьких пристроях це пригодиться.
Я б навіть зараз вже не упарувався в pcie 5.0, бо в багатьох проблеми. А з v6 майже ніхто мабуть і не буде паритись, чисто проходняк до 7-ї версії.
Хоча якщо хтось дечекайся апрувів від 6-у то в серверах якісь пристрої будуть. А так це був полігон перед 7-ю.
Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
Я просто це не розумію що типу воно комусь не треба.
Ну можна було б по цей день робити pci v2.0 по 64 лінії на карту, розводити на 5 метрів провода.
Ну і нічого що воно місця жерло б, узгодити стільки ліній взагалі ха-тьху, кремнію на CPU зіжрало б як коняка, кремнію на GPU зжерло б як коняка. Фігня ж.
Зате просто, надьожно, на 5 метрів без ретаймерів))))
-
Scoffer
Member
block_stupid
Ні, так не працюватиме. Подивись на серверні в6, там не реклокери, а ретранслятори, реклокери закінчились десь між в4 і в5, і материнки на 100500 шарів, і окрема спека розводки під лоу лосс. Це дорого, це ДУЖЕ ДОРОГО. В7 тільки посилить проблеми і зробить ще дорожче. А практичного профіта від таких швидкостей зовнішньої шини в користувацькому компухтері тупо немає.
Denvys5
А другий кінець куди?
Ні, так не працюватиме. Подивись на серверні в6, там не реклокери, а ретранслятори, реклокери закінчились десь між в4 і в5, і материнки на 100500 шарів, і окрема спека розводки під лоу лосс. Це дорого, це ДУЖЕ ДОРОГО. В7 тільки посилить проблеми і зробить ще дорожче. А практичного профіта від таких швидкостей зовнішньої шини в користувацькому компухтері тупо немає.
Denvys5
А другий кінець куди?
-
Denvys5
Member
Scoffer
В іншу 3200Gbe карту
Ну як вигадають 3200Gbe карти, то і світчі підтягнуться
В іншу 3200Gbe карту
Ну як вигадають 3200Gbe карти, то і світчі підтягнуться