ASRock пов’язує вихід із ладу CPU Ryzen 9000 з агресивними налаштуваннями PBO

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
den888
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 28.05.2025 14:11
den888: 28.05.2025 13:57 а де ті серуни які строчили по 20 сторінок в темі intel 13-14 покоління?
амуде нічого не робить...доколе ?! :lol:
У випадку Інтел якраз вина Інтел була. брак/окислення мало місце в якійсь партії. Плюс певна проблема була також в мікрокоді інтел, яку використовували всі виробники материнок і не могли на нього впливати. Це як AGESA, яку амд робить для свої досок.
У випадку АМД я не бачу інфи що це вина AGESA чи брак процесорів. Але на скільки я розумію, АМД все одно міняли фізично пошкоджені/вздуті процесори по гарантії. Тому якраз робить.
це мені інженер інтел заявляє, чи так, на стелі прочитав/на паркані ?))
kairo
Member

Повідомлення

Earanak: 28.05.2025 14:36 kairo, дело не в микрокоде а в том что в новых биосах включили по дефолту :
SVID Behavior, IA CEP, TVB и UVP. Раньше все это было отключено в биосах по дефолту.
У меня на Z790 Tomahawk так. То есть по сути сам вндор платы повключал все эти защиты от дурака.
Отсюда кстати пошла инфа про резкое падение производительности в рендринге, чему виною в основном IA CEP.
У меня с ним проц рендрит на 5.1+3.9 а без нго на 5.5+4.3 ггц...
Ососбисто я на своїй Asus ROG STRIX B760-F зміг добитись стабільної роботи 13600KF тільки на самому старому мікрокоді із ручними налаштуваннями. Усі версії мікрокоду за останній рік з налаштуваннями Intel Baseline Profile шкварять проц завищенною напругою та 100 градусною температурою. Я навіть водянку повністю переставляв.
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

den888: 28.05.2025 14:36
aaleksandrenko: 28.05.2025 14:11

У випадку Інтел якраз вина Інтел була. брак/окислення мало місце в якійсь партії. Плюс певна проблема була також в мікрокоді інтел, яку використовували всі виробники материнок і не могли на нього впливати. Це як AGESA, яку амд робить для свої досок.
У випадку АМД я не бачу інфи що це вина AGESA чи брак процесорів. Але на скільки я розумію, АМД все одно міняли фізично пошкоджені/вздуті процесори по гарантії. Тому якраз робить.
новини читайте просто чим язвити в кожному коменті :up:
Earanak
Member

Повідомлення

kairo, по этому поводу - без понятия что там не так.

Если подытожить про что я говорил :
1.) Дохли процы и с 35-125вт лимитом. Типа 14700T, в том числе 14-ые (т.е исключая окислние).
2.) Сам по себе Микрокод конечно ограничивал верхний предел VID запросов (есть 100500 видео от Билдзоида на эту тему).
3.) А больший вклад в температуры/напряжения/частоты и производительность делали настройки самих биосов, которые включны были в эти самыые профили. IA CEP, SVID Behavior, Активация TVB и UVP. И конечно PL2 253вт лимит.
4.) Ну и заявление Интела что я уже скидывал, по поводу что выявлен конкретный узел который деградировал из за ошибок в микрокоде.
5.) У меня на 13900KF и MSI Z790 Tomahawk если вышеперечисленные настройки после обновления биоса ставить обратно как были - то никакой вообще разницы у меня замечено не было между самыми старыми микрокодами и самыми новыми. Напряжение, нагрев, производительность - все на месте. Т.е если они что то и меняли, то это было не на поверхности :dontknow:

Больше по этому вопросу добавить мне нечего.
Востаннє редагувалось 28.05.2025 14:58 користувачем Earanak, всього редагувалось 4 разів.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Ранбше абсолютно безопасным было поднятие напряжения на 10%. а сейчас рекомендуют с завода снизить, ибо выставленно все с расчета на работу буста + запас.
dext
Member

Повідомлення

kairo: 28.05.2025 14:41 Ососбисто я на своїй Asus ROG STRIX B760-F зміг добитись стабільної роботи 13600KF тільки на самому старому мікрокоді із ручними налаштуваннями. Усі версії мікрокоду за останній рік з налаштуваннями Intel Baseline Profile шкварять проц завищенною напругою та 100 градусною температурою. Я навіть водянку повністю переставляв.
B-чіпсети не дозволяють робити андервольт/знижувати ACLL нижче певного рівня на будь-якому мікрокоді, окрім <= 0x104, це інший топік

Особисто в мене правило: мінімально можливі/стабільні напруги де тільки можливо, вендорам ЦП/МП на Авто точно і давно не варто довіряти, приховані налаштування біосів можна побачити і відредагувати AMI SCE (шукайте)
erkins007
Member

Повідомлення

Ещё бы это PBO давало что-то. Разница в играх если 9800х3д разогнать до 5500 по всем почти нулевая. Гораздо лучше чисто курву -30 поставить и будет и холоднее и всегда будет держать 5250 по всем ядрам.
Nouriel
Member

Повідомлення

у мене рузен 7700 і асрок б850, увімкнув пбо - мать навалює 1,4в, курву поставив -40 то стабільно напруга в навантаженні ~1,25в, при -50 бувають нестабільності в іграх
так шо пбо реально агресивне
alexeygalas
Member

Повідомлення

9800X3D + B650i Lightning Wifi
FW v3.20 (1.2.0.3a Patch A)
PBO -20 All core, PPT правда 110W через невелике охолодження, Vsoc 1.22v
Політ нормальний
Востаннє редагувалось 28.05.2025 15:42 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
VladimirV
Member

Повідомлення

kairo: 28.05.2025 14:34 мене БІОС на останньому мікрокоді за 2024/11 шкварить ЦП напругою 1.45в та температурами 100 градусів при дефолтних налаштуваннях. І це на водянці. Самий старий мікрокод із ручними налаштуваннями видає максимум 85-89 градусів в Cinebench23.
kairo: 28.05.2025 14:4113600KF тільки на самому старому мікрокоді із ручними налаштуваннями. Усі версії мікрокоду за останній рік з налаштуваннями Intel Baseline Profile шкварять проц завищенною напругою
Останній вийшов в травні 2025-го. 0x12F.
З того що я помітив, в дефолтному Біосі після оновлення занизив порівняно з попереднім AC LoadLine до 0.4, що прямо впливає на зниження запросів VID від ЦП. Vcore відповідно теж трохи впало, але в мене ніяких "фірмових профілів", просто ліміти руками і від'ємний офсет по V core.
По АМД я дивився і попереднє відео, де блогер проводив тестування плат Асрок порівняно з іншими,
і останнє, де цей блогер з Австралії поспілкувався з працівниками АсРок на Компютекс25 і ті йому відповіли що це не SOC (по тестам блогера стрибала напруга SOC), а PBO агресивно налаштовано на "платах середнього і вище рівня", і що вони вже залили новий біос "3.25" з рішенням. Але це поки що на словах
Востаннє редагувалось 28.05.2025 15:41 користувачем VladimirV, всього редагувалось 1 раз.
Dima4s
Member

Повідомлення

Earanak: 28.05.2025 13:14С одной стороны будет стоять на рендер ноде 13900KF который уже 30 месяцев отрендрил, с другой стороны на основе будет новенький 9950X3D
Є різниця в роботі між 13900 і 9950? швидкодія інтерфейсу, можливо якісь симуляції рідин чи вогню? Думаю чи є сенс міняти 13900к на 9950х3д.
Nutbar
Member

Повідомлення

alexeygalas: 28.05.2025 15:38 110W через невелике охолодження
Це насправді могло його врятувати. З відео на ютуб, на яке всі посилаються, зрозуміло, що чим кращим було охолодження, тим агресивніше працювали алгоритми PBO.

Скільки вже у вас пропрацював?
Dynamite
Member

Повідомлення

Усугубить проблему могло жидкостное охлаждение, которое обеспечивало дополнительный тепловой запас для работы PBO.
:D В глубине души я сдерживался, но потом внутренний истерический смех взял своё.
Аціо
Member

Повідомлення

nochnik89: 28.05.2025 13:30 На реддите давно эти темы поднимаются, и тут были люди даже кто об этом говорил и их тут закидывали помидорами. Но, у фанатов амд все прекрасно и все супер стабильно. Нет чтобы признавать факты прое..бства продукции, то они эту продукцию слепо боготворят. Это все путь в никуда. Фанатов интел это тоже касается. Не будет хейта компании - то и дальше будете получать свои lga 1851 . Ни в зад, ни вперед, а куда-то вбок :rotate:
Та ви що ото новина, не може бути!
Ніхто не знав за це так? Але зачекайте, 5800x3d були саме такі проблеми тому йому робили негативну курву, бо за дефолтом зашиті пекельні напруги, а тут вони на що сподівались? - На зубну фею? Святого Миколая? Трампа?
Вибачайте але ні, не вірю - роблять вони це навмисно щоб процесор довго не працював.
Earanak
Member

Повідомлення

Dima4s: 28.05.2025 15:41Є різниця в роботі між 13900 і 9950? швидкодія інтерфейсу, можливо якісь симуляції рідин чи вогню? Думаю чи є сенс міняти 13900к на 9950х3д.
Это начну узнавать только после 7-10 числа как доедет 9950X3D. Плюс надо будет поработать успеть.
Еще пока 192гб ОЗУ настрою, то еще веселью будет с перебором сопротивлений и мемтестами :horror:
Аціо
Member

Повідомлення

Earanak: 28.05.2025 15:51
Dima4s: 28.05.2025 15:41Є різниця в роботі між 13900 і 9950? швидкодія інтерфейсу, можливо якісь симуляції рідин чи вогню? Думаю чи є сенс міняти 13900к на 9950х3д.
Это начну узнавать только после 7-10 числа как доедет 9950X3D. Плюс надо будет поработать успеть.
Еще пока 192гб ОЗУ настрою, то еще веселью будет с перебором сопротивлений и мемтестами :horror:
Перше що зробіть негативну курву ставте з першого запуску ПК, до встановлення ОС навіть.
Так навіть ще 5800x3d помирали за першим стартом з напругою під 1.5в та під 100с температурою.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Nutbar: 28.05.2025 15:46Скільки вже у вас пропрацював?
12 березня зібрав судячи із фоток.

Машина суто для ігор. Граю щодня по 1.5-2г
Nutbar: 28.05.2025 15:46чим кращим було охолодження, тим агресивніше працювали алгоритми PBO.
Ну в мене ID-Cooling IS-55 тому сильно розгулятись немає куди. Але він у мене не сильно напрягається. У мене ігри або старенькі, які занадто для нього прості, або жирні по графіці і там упор в GPU 4K. Такого, щоб всі потоки були завантажені на повну - немає. Ще буває на ньому відео кодую через ffmpeg але через nvenc тому знову ж процессор чілить.
Метрики після стрес тесту
strtst_cb24.jpg
Але перші дні, коли не міг запустити RAM на таймінгах відмінних від JEDEC, страх за проц був. І я для заспокоєння дістав його і перевірив, чи всі контакти цілі. Але все було ок. Просто справа в тупому DDR контроллері AM5. Насилу через місяць знайшов на диво параметри, на яких він постить раз у раз швидко.

Відправлено через 5 хвилин 26 секунд:
Аціо: 28.05.2025 15:54Перше що зробіть негативну курву ставте з першого запуску ПК, до встановлення ОС навіть.
Так навіть ще 5800x3d помирали за першим стартом з напругою під 1.5в та під 100с температурою.
Першим ділом треба Vsoc вручну поставити на 1.3. А тоді вже залежно від бажаної потужності понижувати.
Але цікаво те, що коли я зашив на свій асрок прошивку 3.20 і запустив UEFI - 1.2v стояло вручну з коробки
Востаннє редагувалось 28.05.2025 16:30 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 2 разів.
den888
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 28.05.2025 14:43
den888: 28.05.2025 14:36
В новинах був тільки хайп, підтриманий такими як ви, що бла-бла-бла інтел там щось не визнає, потім визнає, після новина в три слова, що інтел просить звернутися по ганартіїї, далі новина про якісь оновлення біос. Все. І 20 сторінок гівна в кожній темі, які амд молодці...треба тільки їх проци купувати. Жодних відомостей, які б вказували на те, що там якийсь брак в партіїї, окислення, чи якийсь "мікрокод", ніколи не було. Це максимум ваші здогадки, тому докір, що я десь язвлю не дійсний.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Nutbar
...і підчас стрес тесту
спойлер
strtst_cb24.jpg
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

den888: 28.05.2025 16:04
aaleksandrenko: 28.05.2025 14:43

В новинах був тільки хайп, підтриманий такими як ви, що бла-бла-бла інтел там щось не визнає, потім визнає, після новина в три слова, що інтел просить звернутися по ганартіїї, далі новина про якісь оновлення біос. Все. І 20 сторінок гівна в кожній темі, які амд молодці...треба тільки їх проци купувати. Жодних відомостей, які б вказували на те, що там якийсь брак в партіїї, окислення, чи якийсь "мікрокод", ніколи не було. Це максимум ваші здогадки, тому докір, що я десь язвлю не дійсний.
Читав тільки новини, а не срачі в коментарях.
Інтел все визнала ( а як інакше). Було декілька патчів мікрокоду для регулювання вольтажів.
А також офіційна інформація про окислення, а не слухи.
спойлер
Screenshot_20250528_162349_Chrome.jpg
В знайомого помер 14900к. Але це не завадило йому взяти core ultra 265k. Оскільки критичних проблем ні зі старими ні з новими процесорами вже немає. Тому проблеми були, про них офіційно говорили і їх вирішили як і повинно бути. І молодці що для панікерів розширили гарантію до 5 років. Бо репутація важливіша прибутку.
Відповісти