Новости
Последние статьи и обзоры
AMD випускає лінійку процесорів EPYC 4005 для платформи AM5
-
Scoffer
Member
talex
О, змінилось, не знав. Зен3 ще не вміли офіційно. Ну тоді взагалі не зрозуміло нафіга їм райзен, райзен про і епік на одному сокеті одночасно.
О, змінилось, не знав. Зен3 ще не вміли офіційно. Ну тоді взагалі не зрозуміло нафіга їм райзен, райзен про і епік на одному сокеті одночасно.
-
l-m
Member
Дурити голови менеджерам. Райзен у серверну — фууу, епік — дайте два!Scoffer: ↑ 13.05.2025 23:12 Ну тоді взагалі не зрозуміло нафіга їм райзен, райзен про і епік на одному сокеті одночасно.
-
Earanak
Member
Я прикола ради себе под файло-сервер домашний брал UDIMM ECC 2x16GB (KSM32ES8/16MF) под Ryzen 4650G + ASrock B450 Pro4 R2.0, коррекция работает, даже погналась до 3933/CL18-CR1 1:1:1 (я в курсе что для AMD APU это 'мало', мне лень было дальше упарываться). В общем ничего интересного, кроме того что ЕСС пришлось отключить на время поиска стабильных таймингов, память как память
Помню еще когда на AMD FX-8350 сидел с ASUS M5A97 R2.0, еще тогда UDIMM ECC работала. Так что как то и не удивительно мне что у АМД есть поддержка ECC, где попало, задокументирована она или нет... Вот если бы вдруг внезапно каким то образом RDIMM память заводилась бы на этих Эпиках, вот это пушка была бы, для некоторых задач 
-
ronemun
Advanced Member
в lpddr6 ecc буде прямо в протоколі - просто не ширина шини, як у ddr, а в розмірі пакету даних - замість 32 біт будуть передавати 36, відразу з ecc.
Але там й ширина каналу 12 біт, тому 3 такти - і вже 36 біт.
Думаю скорше перейдуть всі на lpddr6 з їх мікропланками SOCAMM на 96/192 біт на 128+ Гбайт при частоті 14,4 (до 20+), ніж дочекаються дешеву ddr5/6
Але там й ширина каналу 12 біт, тому 3 такти - і вже 36 біт.
Думаю скорше перейдуть всі на lpddr6 з їх мікропланками SOCAMM на 96/192 біт на 128+ Гбайт при частоті 14,4 (до 20+), ніж дочекаються дешеву ddr5/6
-
yurius_r
Member
Earanak
Останні дивні запуски rdimm були в часи x299, коли помилково БІОСи якогось діапазону дат випуску почали підтримувати rdimm у всяких там i9, а потім Інтел всім роздавала на горіхи, щоб цю історію випиляти
Відправлено через 42 секунди:
alexeygalas
Як раз для запуску cyberpunk
Останні дивні запуски rdimm були в часи x299, коли помилково БІОСи якогось діапазону дат випуску почали підтримувати rdimm у всяких там i9, а потім Інтел всім роздавала на горіхи, щоб цю історію випиляти
Відправлено через 42 секунди:
alexeygalas
Як раз для запуску cyberpunk
-
ronemun
Advanced Member
AM5 ніби підтримує 4 модуля по 2 ранги, хоч і на низькій частоті, тобто всього 8 рангів, по 4 на канал.
В теорії це дозволяє причепити 8 сторін по 48/64 Гбайт, якщо такі будуть, всього 384/512 Гбайт. Або можна самому зхрестити 2 модуля в 1 через спецперехідник. Головне підтримка процом і біосом.
В теорії це дозволяє причепити 8 сторін по 48/64 Гбайт, якщо такі будуть, всього 384/512 Гбайт. Або можна самому зхрестити 2 модуля в 1 через спецперехідник. Головне підтримка процом і біосом.
-
Earanak
Member
Ну как сказать на низкой. Относительно 8400Mhz ? Ну тогда - да.ronemun: ↑ 14.05.2025 00:57AM5 ніби підтримує 4 модуля по 2 ранги, хоч і на низькій частоті
А так, ~6000Mhz с норм платой, памятью и руками на современных биосах брать - можно.
256GB UDIMM на 6000Mhz/CL32 (9800X3D / Crosshair X870E Hero) :
https://www.overclockers.ua/content/new ... -kit-2.jpg
256GB UDIMM на 6400Mhz/CL32 (9900X / Crosshair X870E Hero) :
https://www.overclockers.ua/content/new ... -kit-5.jpg
256GB UDIMM на 7000Mhz/CL38 (9900X / X870E Godlike) :
https://imgur.com/a/cTNPsCT
Ну еще видел пачку результатов в 192гб на 6000-6400Mhz.
Конечно это не так круто выглядит как...
2x64GB UDIMM на 8400Mhz/CL44 (9950X3D / X870E Apex) :
https://imgur.com/a/mQXlfNr
Но мне например 6000Mhz хватило бы с норм таймингами
-
Sanьka
Member
Сок 1366 - 3 канал. Які проблеми для 4 каналу для слкета 17хх? Не від ніг це залежить.alexeygalas: ↑ 13.05.2025 18:444 канал 2DPC це як мінімум від 2000 ніжок
Та і різні дивні експерименти з відриванням ніг показують, що проц норм працює і без доброї чверті ніжок (головне знати яких, бо можна і одну відірвати і капець)
-
Earanak
Member
Sanьka, помню как то давным давно Стив с Gamers Nexus то ли рассказывал то ли там интервью было, про 2011-3/X99 или 2066/X299, когда EVGA делала свою крутую "Dark" плату, шутка была в том что Интел им выдали документацию по сокету, где значительная часть ног не была описана... И инженеры Евги сидели и просто на разные ножки давали напряжение и смотрели что с процом будет... Я когда эту историю услышал чуть со стулу не рухнул
Вот это я понимаю подход серьезный. Может там сами Интел не всегда знают для чего какие ножки нужны ?
Вот бы найти тот видос и переслушать, что бы избежать ложных воспоминаний или конфобуляции из за чрезмерного употребления спиртного ))) Чет вспомнился 2011-3/X99, и OC-Socket от Асуса, хех, тоже ведь забавная ситуация.
-
alexeygalas
Member
Sanьka: ↑ 14.05.2025 07:18Сок 1366 - 3 канал. Які проблеми для 4 каналу для слкета 17хх? Не від ніг це залежить.
В цьомуalexeygalas: ↑ 13.05.2025 18:55LGA 1366 був 3х канальний ну і це стареча платформа, там не було стільки ядер, pcie ліній і т.д.
-
Scoffer
Member
Earanak
Це якась байка. В сокетах, як правило, є якась значна кількість зарезервованих пінів, але подавати на них точно нічого не треба
Це якась байка. В сокетах, як правило, є якась значна кількість зарезервованих пінів, але подавати на них точно нічого не треба
-
lewerlin
Member
Інший бінінг, жорсткіше тестування, інакша робота з частотою/бустом. Відповідно оф. сертифікація, під усяке дороге-софтове.Scoffer: ↑ 13.05.2025 22:25А от чим сабж відрізняється від райзен про це вже більш цікаве питання.
-
nochnik89
Member
1366 сокет - это не десктоп платформа, а больше серверная) серваки на ней делали, ну а далее экспериментально запустили как платформу хедт/воркстейшн. Это как сейчас говорить про платформу 4677 и как на ней игры играются )
В те времена игрушки летали спокойно на 775м или амд феномчиках ) в десктопе 1366 был излишним
В те времена игрушки летали спокойно на 775м или амд феномчиках ) в десктопе 1366 был излишним
-
Аціо
Member
Якщо для вас новина і за 256гб ОЗП на АМ4 мало хто казав, а він був - адже архітектурно ще Райзен+ тримав 256гб.Melofon: ↑ 13.05.2025 20:10 а объем никто не добавлял, где вы об объёме прочитали?
Тут ми читаємо за кристал який? Хоч він і обмежений ам5, але який там об'єм підтримки закладено?
2+2 зможете скласти?
Sanьka
Earanak
Так у тому і питання - шаблонне мислення воно зручне, а так буває і досить часто що люди навіть не здогадуються.
Це нагадує часи за віру плоску землю, потім у віру що навколо землі обертається всесвіт...
Отож треба усвідомлювати - розумних спалюють на багатті, а дурість возвеличують.
-
Melofon
Member
Да что вы всё про эти ножкиl-m: ↑ 13.05.2025 21:00AMD могла зробити новий IOD-чип, це не проблема якщо є бажання. У Zen6 майже напевно новий і буде, незважаючи на той самий сокет АМ5.Melofon: ↑ 13.05.2025 20:10
Дело не в кол-во ножек а в контроллере памяти процессора и если он не имел четырех каналов то откуда им там взяться? Это уже другая архитектура чипа AIO нужна, но т.к. это АМ5 то откуда ей взяться бо и платы не поддерживают четырехканал, откуда вообще мечты о четырёх канале на платформе АМ5?![]()
В тому числі могла б зробити й з підтримкою 4-каналів... якби, сюрприз, не дефіцит ніжок для цього. Так що alexeygalas врешті правий.
Й саме тому на АМ5 не буде Strix Halo, у якого вже є вже є 4-канальний IOD, ще й з крутим iGPU.
Отправлено спустя 21 секунду:
Ну нуScoffer: ↑ 13.05.2025 22:25Формально - не підтримують.
-
Alexx-wisa
Member
Прибираю свій коментар, бо написав неперевірену і невірну інфу. 
Последний раз редактировалось Alexx-wisa 14.05.2025 11:23, всего редактировалось 3 раза.
-
Melofon
Member
Покажи где написано что памяти добавили конкретно для этих серверных процов? и покажи где и какие платы АМ5 поддерживают больше чем 256ГБ? если в будущем и будут в поддержке расширять возможности памяти то это будет мамксимум 512ГБ но никак не терабайт или более, сейчас официально пока такого нет.Аціо: ↑ 14.05.2025 10:19Якщо для вас новина і за 256гб ОЗП на АМ4 мало хто казав, а він був - адже архітектурно ще Райзен+ тримав 256гб.
Тут ми читаємо за кристал який? Хоч він і обмежений ам5, але який там об'єм підтримки закладено?
2+2 зможете скласти?
-
Grava
Member
Хай чат джіпіті зайде на сайт амд та почитає спеки, а не пише фігню.Alexx-wisa: ↑ 14.05.2025 11:14Чомусь ніхто не пише що це embedded процесори, тобто під розпайку в сокет.
Ось що чат джіпіті пише:
-
Melofon
Member
Как я уже выше и сказал большая часть ножек просто дублируют друг друга по питанию, я когда работал в сервисе мы не раз запускали процессоры без нескольких (отломанных) ножек и они отлично работали, если например на плюс например идёт сотня ножек и стоня на минус то ничего не будет если по пять штук из каждой сотни не будет хватать, сколько их там точно идёт на питание я не знаю бо у каждого проца по разному но я думаю я доступно пояснил.Earanak: ↑ 14.05.2025 07:28 шутка была в том что Интел им выдали документацию по сокету, где значительная часть ног не была описана...
Отправлено спустя 1 минуту 53 секунды:
Alexx-wisa
Теперь всякие умники вместо того чтобы самому искать инфу будут спрашивать у ИИ и копипастить их ответ сюда даже не подумав что он тоже может ошибаться
-
Аціо
Member
Ви маєте рацію без умовно офіційно вони можуть про це взагалі не зазначити, тут от хоч стрибай хоч літати навчись як то кажуть. Взагалі офіційно багато чого не вказують, але як би і ви мене зрозумійте сайт наче не Оверклокерс, тут сама суть ресурсу вихід за межи офіційних як мінімум частот та налаштувань, режимів праці.Melofon: ↑ 14.05.2025 11:15Покажи где написано что памяти добавили конкретно для этих серверных процов? и покажи где и какие платы АМ5 поддерживают больше чем 256ГБ? если в будущем и будут в поддержке расширять возможности памяти то это будет мамксимум 512ГБ но никак не терабайт или более, сейчас официально пока такого нет.Аціо: ↑ 14.05.2025 10:19Якщо для вас новина і за 256гб ОЗП на АМ4 мало хто казав, а він був - адже архітектурно ще Райзен+ тримав 256гб.
2+2 зможете скласти?